ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνει «προληπτικά» και προκλητικά το Ισραήλ

Επιδρομή - αστραπή ισραηλινών ελικοπτέρων σε γραφεία της «Χαμάς» στη Ναμπλούς προκαλεί 8 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους 2 παιδιά

Παλαιστίνιοι μαζεμένοι έξω από το βομβαρδισμένο κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της «Χαμάς»

Associated Press

Παλαιστίνιοι μαζεμένοι έξω από το βομβαρδισμένο κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της «Χαμάς»
ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ - ΑΜΜΑΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ωρα με την ώρα κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή όπου πλέον φαίνεται να παίρνει «σάρκα και οστά» η ανησυχία πολλών αναλυτών και παρατηρητών ότι η βία τείνει να βγει εκτός ελέγχου με απρόβλεπτες συνέπειες. Νέα πολύνεκρη επιδρομή πραγματοποίησε, χτες, εντός των παλαιστινιακών εδαφών ο ισραηλινός στρατός με στόχο, αυτή τη φορά, γραφεία της οργάνωσης «Χαμάς». Οι νεκροί, μόνο των δύο τελευταίων 24ώρων, έφθασαν τους 16, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή απηύθυνε έκκληση στον παλαιστινιακό λαό να παραμείνει ενωμένος απέναντι στην ισραηλινή τρομοκρατία και επανέλαβε την αναγκαιότητα αποστολής διεθνών παρατηρητών.

Ο αραβικός κόσμος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας νέας έκτακτης συνόδου για τη λήψη μέτρων υπέρ των Παλαιστινίων, τη στιγμή που η ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει και σε περαιτέρω κλιμάκωση. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε λόγος για διάσωση της εκεχειρίας μοιάζει μάλλον παράταιρος και εκτός πραγματικότητας.

Το κέντρο ερευνών της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς» που στεγαζόταν στον τρίτο όροφο επταώροφης πολυκατοικίας είχε ως στόχο η επιδρομή - αστραπή που πραγματοποίησαν, χθες το μεσημέρι, ισραηλινά ελικόπτερα στο κέντρο της Ναμπλούς. Το πλήγμα ήταν ισχυρότατο, ενώ η ταχύτητα τόσο μεγάλη που για αρκετή ώρα μετά, γείτονες Παλαιστίνιοι δεν ήταν σε θέση να πουν αν το πλήγμα πέτυχαν τεθωρακισμένα ή ελικόπτερα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί, συνολικά, 8 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσα σε αυτούς, δύο σημαίνοντα στελέχη της «Χαμάς», οι Τζαμάλ Μανσούρ και Τζαμάλ Σαμίρ, που εκτιμάται ότι ήταν ο στόχος της επιδρομής, αφού περιλαμβάνονται στη λίστα υπόπτων της ισραηλινής ηγεσίας και έχουν περάσει αρκετά χρόνια στις ισραηλινές φυλακές. Στα 8 θύματα συμπεριλαμβάνονται και 2 αδελφάκια, 5 και 8 ετών, τα οποία έπαιζαν στο δρόμο, έξω από το κτίριο και σκοτώθηκαν από θραύσματα των οβίδων.

Το κέντρο της Ναμπλούς γέμισε σε κλάσματα δευτερολέπτου από πλήθος κόσμου, το οποίο προχώρησε σε μια διαρκή διαδήλωση διαμαρτυρίας. «Το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε όριο, ο ισραηλινός λαός θα πρέπει να ξέρει ότι θα πληρώσει τίμημα γι' αυτό και ότι το αίμα μας δεν είναι φθηνό», προειδοποιούσε, λίγο αργότερα, ο θρησκευτικός ηγέτης της «Χαμάς», Σέικ Αχμέντ Γιασίν. Η οργάνωση τονίζει ότι τα δύο δολοφονημένα στελέχη της δεν είχαν σχέση με το στρατιωτικό σκέλος της, «Ιζεντίμ αλ Κασσάμ».

Η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε τη χθεσινή και τη σημερινή ημέρα, μέρες πένθους, και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να παραμείνει ενωμένος απέναντι «στην ισραηλινή κρατική τρομοκρατία». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, από το Αμμάν όπου βρίσκεται, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό από το ισραηλινό αιματοκύλισμα. Για «ανείπωτη σφαγή» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο.

Νεκροί και στη Γάζα

Δύο Παλαιστίνιοι, όμως, έχασαν τη ζωή τους και στη Λωρίδα της Γάζας. Ενας 22χρονος αστυνομικός, μέλος των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προληπτικά «έπληξε δύο ύποπτους ενόπλους που κινούνταν στην περιοχή». Αδιευκρίνιστες, δε, παρέμεναν, μέχρι χθες βράδυ, οι ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας νεαρού Παλαιστινίου, μέλους της εξτρεμιστικής «Τζιχάντ» στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Η οργάνωσή του ανακοίνωσε ότι «δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, όμως, δήλωναν ότι μάλλον πρόκειται για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο εσωτερικό της οργάνωσης.

Οπως έγινε γνωστό, από τις αλλεπάλληλες ανταλλαγές πυρών που σημειώνονταν ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, τραυματίστηκε και ένας Αιγύπτιος πολίτης, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του, στην αιγυπτιακή πλευρά της πόλης. Τέλος, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 2 όλμοι έπληξαν τον εποικισμό Νετζαρίμ και ένας τρίτος τον εποικισμό Ραφιάχ Γιάμ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Ισραηλινή προκλητική αδιαλλαξία

Με μια λακωνική ανακοίνωση το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε την επιδρομή στη Ναμπλούς ισχυριζόμενο ότι «οι δολοφονηθέντες ευθύνονταν για σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και προετοίμαζαν και νέες». Αποκαλυπτικότεροι εμφανίστηκαν οι Ραανάν Γκισίν και Ούζι Λαντάου. Ο Γκισίν, εκπρόσωπος του Σαρόν, δήλωνε με περισσό θράσος, ότι «το Ισραήλ θλίβεται πάντα για την απώλεια αθώων ζωών, όπως τα δύο παιδιά στη Ναμπλούς» σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «προφανώς τα παιδιά χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινη ασπίδα από τη «Χαμάς», η οποία φέρει και την ευθύνη για το θάνατό τους».

Ο Λαντάου, από την άλλη, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας τόνιζε ότι «οι δολοφονίες ακριβείας είναι πολύ σημαντικό μέτρο, γιατί όταν υπάρχουν τρομοκράτες που προετοιμάζουν επιθέσεις, θα πρέπει να τους πλήξεις πρώτος». Κατέληξε, μάλιστα, ότι «ο Αραφάτ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τίποτε δε χαίρει ασυλίας, το Ισραήλ ήδη πλήττει θέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και θα συνεχίσει να το πράττει».

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη, ενώ η ισραηλινή αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, ενώ έχει επιβληθεί ασφυκτικός αποκλεισμός σε όλες σχεδόν τις παλαιστινιακές πόλεις, απαγορεύοντας την έξοδο σε όλους τους κατοίκους.

Προς νέα έκτακτη αραβική σύνοδο

Με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα συναντήθηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος έχει σειρά επαφών με τις αραβικές ηγεσίες, τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να προωθήσει την πραγματοποίηση μιας νέας έκτακτης αραβικής συνόδου για τη λήψη έκτακτων μέτρων σε βάρος του Ισραήλ και υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Ο Αμπντάλα καταδίκασε την ισραηλινή επιθετικότητα και, όπως μετέδωσε το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων, συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, από τον οποίο ζήτησε να «παρέμβει για τερματιστεί η βία σε βάρος των Παλαιστινίων».

Πριν φθάσει στο Αμμάν, ο Αραφάτ είχε συναντήσεις με την τυνησιακή ηγεσία και με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο στην Τζέντα, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Οι αραβικές ηγεσίες, ιδιαίτερα μετά την επιδρομή της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατεία των Τεμένων στην Ιερουσαλήμ και τις δύο τελευταίες πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις, εμφανίζονται πρόθυμες να γίνει η σύνοδος, όπως επιβεβαίωσε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τονίζοντας ότι οι «Αραβες πρέπει να επανεξετάσουν τα βήματά τους απέναντι στην ισραηλινή προκλητική κλιμάκωση».

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Κομμάτια και θρύψαλα

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Οι κάτοικοι του Βόρειου Μπέλφαστ και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής που χωρίζει τις δύο αντιμαχόμενες κοινότητες, Καθολικούς και Προτεστάντες, μάζευαν χθες το πρωί τα κομμάτια και θρύψαλα των βίαιων συγκρούσεων που συνεχίστηκαν τη νύχτα της Δευτέρας για τέταρτη συνεχόμενη μέρα. Και αν κατορθώσουν οι κάτοικοι του Μπέλφαστ να συμμαζέψουν τα αποκαΐδια της προχτεσινής νύχτας, είναι άγνωστο εάν οι προσπάθειες που καταβάλλονται, για να συμμαζευτούν τα κομμάτια και θρύψαλα της ειρήνευσης, ευοδωθούν τελικά.

Ηδη το Ολστερ βαδίζει αργά αλλά σταθερά και πάλι προς την «πυρά» των ταραχών, ανάλογων με αυτές που το σημάδεψαν για τρεις δεκαετίες. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα τελευταία επεισόδια, τα χειρότερα από την ημέρα υπογραφής της ειρηνευτικής «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», τον Απρίλη του 1998; Σπίτια δέχτηκαν επίθεση, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εκτοξεύτηκαν προς ανθρώπους που παρακολουθούσαν θεατρικό έργο, και όλη τη νύχτα νεαροί Καθολικοί και Προτεστάντες συγκρούονταν ανηλεώς. Σε μία πόλη που δεν έχει προλάβει καν να θρηνήσει το 18χρονο νεαρό Προτεστάντη, Γκάβιν Μπρετ, που δολοφονήθηκε την Κυριακή από παραστρατιωτικούς Προτεστάντες «κατά λάθος» γιατί απλά ήταν με παρέα Καθολικών, έξω από ένα γυμναστήριο Καθολικών.

Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν θύματα. Οι δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες κοντά σε θέατρο στην περιοχή του Αρντόιν όπου ζουν Καθολικοί. «Η θεατρική παράσταση είχε ξεκινήσει μόλις 10 λεπτά πριν τις εκρήξεις» δήλωσε ο οργανωτής του θεατρικού φεστιβάλ Τζέραρντ Μακ Γκουίγκαν. Μερικές ώρες αργότερα, Προτεστάντες θα επιτεθούν πάνω από το τείχος του Γουάιτγουέλ Ρόουντ, όπου και η διαχωριστική γραμμή στο Βόρειο Μπέλφαστ, και με πέτρες, βόμβες και σφαίρες έριχναν στα σπίτια των καθολικών. Από εκείνη τη στιγμή οι συγκρούσεις ήταν αναπόφευκτες.

Πρωτίστως, πολιτικό το αδιέξοδο

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί έχει δυναμιτίσει και άλλο το πολιτικό σκηνικό και κυρίως την ειρήνευση που καρκινοβατεί. Χτες, ο Βρετανός υπουργός υπεύθυνος για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας, Τζον Ρέιντ συνάντησε τον αρχηγό του τοπικού αστυνομικού τμήματος καθώς και άλλους αξιωματούχους υπεύθυνους για θέματα ασφαλείας, με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια βίας στο Μπέλφαστ και κυρίως τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Ακόμη και αν αντιμετωπιστούν με την αστυνομική επιτήρηση, σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Χτες ο πρώην πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Τριμπλ, ο οποίος παραιτήθηκε και επισήμως την 1η Ιουλίου εξαιτίας του τέλματος της ειρηνευτικής διαδικασίας, σε δηλώσεις την αυγή της ανακοίνωσης των προτάσεων της Βρετανικής και της Ιρλανδικής κυβέρνησης, έριξε και πάλι το μπαλάκι στην πλευρά των Καθολικών. Ο Τριμπλ τόνισε ότι μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να επιβιώσει τόσο το τοπικό Κοινοβούλιο όσο και η ειρηνευτική διαδικασία είναι ο αφοπλισμός... Απολύτως σωστό. Ομως ο Τριμπλ συνεχίζοντας έριξε κυρίως την ευθύνη προς την Καθολική πλευρά, λέγοντας ότι θα «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών της»... εννοώντας σαφώς τον ΙΡΑ, ο οποίος ναι μεν δεν έχει αρχίσει να παραδίδει τα όπλα, αλλά συναινεί, συνεργάζεται με τη Διεθνή Επιτροπή Αφοπλισμού, υπό την αιγίδα του Καναδού Τζον ντε Τσαστελέν, αφήνοντας την επιθεώρηση των οπλοστασίων. Οπως είχε ανακοινώσει η Επιτροπή «μικρή μεν αλλά πρόοδος δε» όσον αφορά στον ΙΡΑ. Ουδείς λόγος γίνεται για τις υπόλοιπες παραστρατιωτικές ομάδες είτε Καθολικών, είτε Προτεσταντών...

Δεδομένου λοιπόν των οξυμένων τόνων και από τις δύο πλευρές, όλο το βάρος πέφτει στην πρόταση της ιρλανδικής και βρετανικής κυβέρνησης, που θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ωρών και θα έχει σύμφωνα με το «Ρόιτερς» συγκεκριμένες προτάσεις, λύσεις και χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τον αφοπλισμό, την αποστρατιωτικοποίηση, τη διακυβέρνηση και το μέλλον της βρετανικής αυτόνομης πια επαρχίας. Προτάσεις που προσδοκούν να άρουν το αδιέξοδο. Ιδωμεν...

ΡΩΣΙΑ
Εληξε η κατάληψη του λεωφορείου

Το υπό κατάληψη λεωφορείο, σταματημένο πάνω στη γέφυρα

Associated Press

Το υπό κατάληψη λεωφορείο, σταματημένο πάνω στη γέφυρα
ΜΟΣΧΑ.-

Με έφοδο χτες το βράδυ των ειδικών δυνάμεων στο λεωφορείο, που είχαν καταλάβει το πρωί τρομοκράτες, απελευθερώθηκαν οι όμηροι που κρατούνταν και είναι σώοι και αβλαβείς, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν νωρίτερα ότι είδαν πυκνούς καπνούς στον τόπο όπου είχε ακινητοποιηθεί το λεωφορείο, ενώ ακούγονταν συχνοί πυροβολισμοί. Στη διάρκεια της επίθεσης, ο τρομοκράτης, που αποκαλούνταν «Ασλάν», σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή, ενώ ο συνεργός του τραυματίστηκε. Επίσης τραυματίστηκε ελαφρά ένας όμηρος. Οι ένοπλοι τρομοκράτες είχαν καταλάβει ένα λεωφορείο κοντά στην πόλη Νεβινομίσκ (Νότια Ρωσία).

Το λεωφορείο είχε ακινητοποιηθεί κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Μινεράλνιε Βόντι, στην περιοχή Σταυρούπολης, που συνορεύει με την Τσετσενία. Στο λεωφορείο επέβαιναν 40 άτομα. Οι τρομοκράτες απελευθέρωσαν αρχικά 10 επιβάτες, μεταξύ τους 4 παιδιά. Η Εισαγγελία της περιοχής Σταυρούπολης είχε εξακριβώσει την ταυτότητα ενός από τους συμμορίτες. Είναι ο πρώην Τσετσένος κατάδικος, 34χρονος Σουλτάν - Σαΐντ Ιντίγεφ, ο οποίος είναι καταζητούμενος. Στους ομήρους είπε να τον φωνάζουν «Ασλάν». Ηταν οπλισμένος με αυτόματο όπλο «Καλάσνικοφ», πιστόλι, στο στήθος έχει κρεμασμένη μια χειροβομβίδα και ένα πακέτο με εκρηκτικά. Οι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι ανέφεραν ότι στο λεωφορείο υπήρχε κι ένας άγνωστος, με τον οποίο ο «Ασλάν» συνεννοούνταν με νοήματα.

Οι τρομοκράτες απαιτούσαν την απελευθέρωση 5 Τσετσένων ανταρτών, που κρατούνται στις φυλακές μετά την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος το 1994, στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά. Στο μεταξύ, έθεταν νέα αιτήματα και απειλούσαν να σκοτώσουν μόλις βραδιάσει τους 30 ομήρους, αν αυτά δεν ικανοποιηθούν. Δυνάμεις των ειδικών υπηρεσιών και της αντιτρομοκρατικής ομάδας «ΑΛΦΑ» είχαν αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή και διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενόπλων και των αρχών. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, στρατηγός Αλεξάντρ Ζντανκόφ, δήλωσε ότι οι τρομοκράτες δέχτηκαν να δοθούν στους ανθρώπους τροφή και νερό. Επίσης, σημείωσε ότι «θα χρησιμοποιηθεί βία, μόνο σε περίπτωση πραγματικής απειλής για τη ζωή των ομήρων». Μάλιστα, οι ρωσικές αρχές έκαναν υποχώρηση προς τους τρομοκράτες και μετέφεραν στο Μινεράλνιε Βόντι δυο από τους 5 τρομοκράτες, την απελευθέρωση των οποίων είχαν ζητήσει. Με συνοδεία μεταφέρεται στο Μινεράλνιε Βόντι και ο αδερφός του τρομοκράτη. Για τον τέταρτο δεν αναφέρεται τίποτα, ενώ για τον πέμπτο είναι γνωστό ότι έχει πεθάνει.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εσωτερικών Μπορίς Γκριζλόφ είχε δηλώσει ότι δε σκοπεύει κανείς να κάνει υποχωρήσεις στους τρομοκράτες, αλλά θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για τη διατήρηση της ζωής και της υγείας των ανθρώπων. Μετά, όμως, που οι τρομοκράτες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να ασκήσουν ψυχολογική πίεση, αποφασίστηκε η έφοδος ομάδας κομάντος.

Associated Press

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Στα πρόθυρα απεργιακής έκρηξης

Προετοιμασίες να βγουν ξανά στους δρόμους κάνουν οι εργαζόμενοι στην Αργεντινή, καθώς η κυβέρνηση του «κεντροαριστερού» Φερνάντο ντε λα Ρούα, με τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης, ψήφισε το νομοσχέδιο για «να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας», που περιλαμβάνει περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις κατά 13%!

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο και ήδη ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων, ώστε να καταστήσουν το νομοσχέδιο ανενεργό. Πρώτοι όμως από όλους, το «παρών» έδωσαν οι άνεργοι, που μετρούν δεκάδες χιλιάδες στην άλλοτε ατμομηχανή της Λατινικής Αμερικής, που απέκλεισαν όλες σχεδόν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας.

ΣΕΡΒΙΑ
Σχεδιάζουν 11.500 απολύσεις από τη «Ζάσταβα»!

ΚΡΑΓΚΟΥΓΕΒΑΤΣ.-

Ανώτατο διοικητικό στέλεχος του βιομηχανικού ομίλου «Ζάσταβα» υποστήριξε χτες πως η αυτοκινητοβιομηχανία του ομίλου είναι στα όρια χρεοκοπίας, εάν τα μεικτά συμβούλια εργοδοσίας - εργαζομένων σ' όλες τις μονάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν έκαναν έως χτες βράδυ αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η σερβική κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και η οποία, μεταξύ άλλων, θα προκαλέσει ένα κύμα 11.500 ανέργων...

Ισχυρές αντιδράσεις στην πρόταση του Σέρβου υπουργού Ιδιωτικοποιήσεων, Αλεξάντερ Βλάχοβιτς, για «ανασυγκρότηση» της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ζάσταβα», προβάλλουν μόνον πέντε από τα 29 μεικτά συμβούλια εργαζομένων - διοίκησης. Οι πιο έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στην κεντρική μονάδα της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ζάσταβα» στην πόλη Κραγκούγεβατς, όπου εδώ και μέρες σημειώνονται παραιτήσεις διοικητικών στελεχών και θυελλώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκατοντάδων εργαζομένων.

Η σερβική κυβέρνηση έχει υπογράψει διάταγμα για την ανασυγκρότηση της αυτοκινητοβιομηχανίας του ομίλου «Ζάσταβα», ζητώντας την απόλυση 11.500 εργατών (δηλαδή, το 75% του συνολικού προσωπικού!), υποσχόμενη κίνητρα, όπως οικονομικά βοηθήματα και επανεκπαίδευση απολυμένων...

ΗΠΑ
«Ιός» των Η/Υ «ανησυχεί» τις αρχές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενας ιός, που διαδίδεται μέσω του Διαδικτύου και πλήττει τον κόμβο του Λευκού Οίκου στο Διαδίκτυο, «ανησυχεί» τις αμερικανικές αρχές, που ανέμεναν ένα νέο «πλήγμα» σήμερα, 1η Αυγούστου, στις 03.00 το πρωί.

Ο ιός, που φέρει την ονομασία Code Red, πλήττει μηχανήματα που λειτουργούν ως εξυπηρετητές της δικτυακής κίνησης (internet servers) που έχουν εγκατεστημένο το λογισμικό Internet Information Server (IIS) στις εκδόσεις 4.0 και 5.0, και έχουν τα λειτουργικά συστήματα Windows NT και 2000, επεκτείνεται και εν συνεχεία αυτόματα επιτίθεται στον κόμβο του Λευκού Οίκου (www.whitehouse.gov/" target="_blank">http:///www.whitehouse.gov/) από πολλαπλούς κόμβους.

Η εταιρία που παράγει το ευάλωτο από τον ιό λογισμικό, Microsoft, έχει εκδώσει από τις 18 Ιουλίου διορθωτικά «συμπληρώματα» για το λογισμικό της, ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη απειλή» (http://www.microsoft.com/Downloads/Release.asp?ReleaseID=30833 για τα ΝΤ και http://www.microsoft.com/Downloads/Release.asp?ReleaseID=30800 για όλες τις εκδόσεις των 2000). Παρ' όλα αυτά, την 19η Ιουλίου ο ιός είχε «πλήξει» 250.000 μηχανήματα και εξαπολύθηκε επίθεση κατά του Λευκού Οίκου.

Πληροφορίες ότι ο ιός έχει προέλευση την Κίνα «εξετάζονται» από τις κινεζικές αρχές.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Επιτράπηκε για «ασθενείς» η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Τα ερωτήματα είναι πολλά, οι ενστάσεις ακόμη περισσότερες και ο αχός τεράστιος. Ο λόγος για το νέο νόμο που ψηφίστηκε τη Δευτέρα και προβλέπει ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα των ασθενών η καλλιέργεια και χρήση της μαριχουάνας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, επιτρέπεται η νόμιμη κατοχή και χρήση της μαριχουάνας σε όσους υποφέρουν από σοβαρές μορφές αρθρίτιδας, σε ασθενείς με Εϊτζ, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, καθώς και παραλυσία, εάν τα άλλα παυσίπονα της αγοράς δεν μπορούν να καταπραΰνουν το πρόβλημά τους. Είναι δε η πρώτη φορά παγκοσμίως, που η ίδια η κυβέρνηση θα επιληφθεί της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης σε ειδική αγροτική περιοχή, ενώ η πρώτη παραγωγή θα δοθεί στην αγορά στις αρχές του φθινοπώρου.

Ωστόσο, προβλήματα εγείρονται από τους διάφορους οργανισμούς, που μέχρι σήμερα παρείχαν σε ασθενείς μαριχουάνα παράνομα, αλλά με το ηθικό υπόβαθρο της αναγκαιότητας. Οι εν λόγω οργανισμοί αρνούνται να παραχωρήσουν το μονοπώλιο της καλλιέργειας και διανομής του μαγικού καταπραϋντικού φυτού στην κυβέρνηση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η κρατική παραγωγή δε θα είναι αρκετή να καλύψει τις ανάγκες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες ομάδες άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του νέου νόμου, προειδοποιώντας ότι έτσι ανοίγει στον Καναδά η πόρτα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

ΒΟΜΒΑΗ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Η χρηματοοικονομική κρίση που προκαλεί το (νέο) σκάνδαλο στη μεγαλύτερη εταιρία αμοιβαίων κεφαλαίων της Ινδίας προκάλεσε τέτοιες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ινδίας που ο πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, πρόσφερε χθες σε συνεδρίαση του κόμματος του, Μπαρατίγια Τζανάτα, την παραίτησή του, η οποία πάντως «δεν έγινε αποδεκτή», σύμφωνα με ινδικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ.

Το νέο σκάνδαλο στην Unit Trust οδήγησε στη σύλληψη του προέδρου της (κρατικής) εταιρίας για απάτη και κακοδιαχείριση που προκάλεσε ζημιές ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρηση, και την αντικατάστασή του. Ο Βάτζπαϊ αντιμετωπίζει, επίσης, πίεση λόγω της αποτυχίας της συνόδου του με τον στρατηγό και αυτοαναγορευθέντα Πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ