ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Οχι των κατοίκων στην παράδοση του Αποκόρωνα στους ενεργειακούς ομίλους

Στις 16 Σεπτέμβρη μηχανοκίνητη πορεία στην Αντιπεριφέρεια Χανίων - Στηρίζει τον αγώνα το ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ
Κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και τον Νικήτα Μελισσάκη, μέλος του ΤΓ Χανίων του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αποκόρωνα Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναντήθηκε την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη με αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Φορέων του Αποκόρωνα ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες. Η Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε τον προηγούμενο Ιούνη με στόχο τον συντονισμό του αγώνα των φορέων και των κατοίκων ενάντια στην παράδοση της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας.

Η αντιπροσωπεία των κατοίκων ενημέρωσε το κλιμάκιο του Κόμματος για το σχεδιαζόμενο έργο του ΑΔΜΗΕ ΑΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων - Δαμάστας, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση 269 τεράστιων πυλώνων που θα φτάνουν τα 33 μ. στο ύψος και στη βάση τα 110 τ.μ. για τη μεταφορά ρεύματος υψηλής τάσης 150 KW. Η γραμμή μεταφοράς θα διασχίσει όλο τον Αποκόρωνα, με τους 88 πυλώνες να περνούν από την περιοχή, το Ρέθυμνο, καταλήγοντας στον υποσταθμό της Δαμάστας Ηρακλείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 80 από τους 269 πυλώνες θα τοποθετηθούν εντός περιοχών προστασίας βιοποικιλότητας. Αντίστοιχα 11 χιλιόμετρα από τα 101,3 χιλιόμετρα της γραμμής μεταφοράς θα περάσουν από καταφύγια άγριας ζωής. Στη φάση της κατασκευής θα επηρεαστούν 431 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Κάθε πυλώνας απαιτεί 400 τ.μ. διαμόρφωση χώρου για τη θεμελίωσή του. Στη φάση της λειτουργίας, οι καταλαμβανόμενες εκτάσεις από τα σκέλη των πυλώνων θα είναι 27,2 στρέμματα, από τα οποία 18,5 είναι δασικές εκτάσεις, 5,1 στρέμματα είναι οικότοποι και 0,5 οικότοποι εθνικής σημασίας. Θα αλλάξει τη φυσιογνωμία μιας περιοχής τεράστιου φυσικού πλούτου, υποβαθμίζοντας πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές του Αποκόρωνα, ενώ αρκετές επαγγελματικές οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων των χωριών της Ρίζας θα περιέλθουν σε οικονομικό μαρασμό, όπως είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η χρήση της γεωργικής γης σε αμπέλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες. Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων σε δημόσια τοποθέτησή του προειδοποιεί για τις σοβαρές ασθένειες που θα προκύπτουν από την έκθεση σε τόσο υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η αντιπροσωπεία των κατοίκων ανέδειξε τις ευθύνες του ΑΔΜΗΕ, των ενεργειακών ομίλων και της κυβέρνησης που θυσιάζουν τη ζωή και την υγεία μιας περιοχής για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. Με τον ΑΔΜΗΕ να απαντά στο αίτημα των κατοίκων για υπογειοποίηση ή πόντιση της γραμμής ότι το κόστος είναι μεγάλο.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης την πλήρη αντίθεση στα σχέδια των «πράσινων» ομίλων να καταστρέψουν μια ολόκληρη περιοχή για τα κέρδη τους. Ηδη η συγκρότηση της Πρωτοβουλίας φορέων αποτελεί την έναρξη του αγώνα των κατοίκων της περιοχής και αποφασιστικό βήμα για το δυνάμωμά του, προετοιμάζοντας ήδη την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτέμβρη με μηχανοκίνητη πορεία όλων των χωριών της περιοχής με προορισμό την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Ο Μανώλης Συντυχάκης εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, λέγοντας ότι το Κόμμα θα πάρει πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα να θέσει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, καταθέτοντας Ερώτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα αποτελέσει ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα για την περιοχή και πρέπει να εμποδιστεί. «Οι ασήκωτοι λογαριασμοί, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα όπως αυτό που σχεδιάζεται στην περιοχή μας, η ξέφρενη κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών, τα κέρδη των οποίων μόνο το α' τρίμηνο του 2024 ξεπέρασαν τα 770 εκατ. ευρώ, αποτελούν τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας».

Το ΚΚΕ, όπως συμπλήρωσε, είναι το μοναδικό κόμμα που αντιτάχθηκε στον συνολικό σχεδιασμό της ενεργειακής μετάβασης σε όλα τα επίπεδα. Αναδεικνύοντας ότι «η ενεργειακή μετάβαση το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τη λαϊκή ανάγκη για φθηνό ρεύμα. Το καπιταλιστικό κέρδος, που αποτελεί τον στόχο για τη λειτουργία της διασύνδεσης σε σχέση με τον συνολικό σχεδιασμό να γεμίσει όλη η περιοχή ανεμογεννήτριες, αποτελεί και τον καθοριστικό παράγοντα για τον τρόπο που τελικά θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν τα σχετικά έργα».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Χωριά χωρίς νερό λόγω της ανολοκλήρωτης αποκατάστασης αγωγών

Αμεσα μέτρα απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» με Ερώτηση στη δημοτική αρχή

Αμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της υδροδότησης ορεινών χωριών της Ζακύνθου, που συνεχίζουν να λένε «το νερό νεράκι» μετά τη συνεχιζόμενη ολιγωρία στην αποκατάσταση των αγωγών στις περιοχές Αγαλά προς Κοιλιωμένο και Αγία Μαρίνα προς Λούχα, απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» με Ερώτησή της προς τη δημοτική αρχή.

Ζητώντας άμεσα λύσεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Κωνσταντίνου και Διονύσης Κλάδης σημειώνουν πως «οι μέχρι τώρα απαντήσεις που έχουν δοθεί από την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής δεν μας καλύπτουν, και αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν αυτά τα έργα δεν τηρήθηκαν», ενώ προσθέτουν: «Δεν έχουμε εκπλαγεί βέβαια και από αυτήν την εξέλιξη, αφού η πολιτική ευθύνη των προηγούμενων και της σημερινής δημοτικής αρχής έχει να κάνει με τη συμπόρευση στη διαχρονικά ασκούμενη πολιτική, υπονομεύοντας τελικά τη ζωή, τη λαϊκή περιουσία και το περιβάλλον του νησιού».

Καυτηριάζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να μένουν ολόκληρες περιοχές χωρίς νερό για τόσο μεγάλο διάστημα και να πληρώνουν κι από πάνω το μάρμαρο οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, αφού με τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να έχουν το αυτονόητο», επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις λειτουργίας του δικτύου δημιουργούν πολύ σοβαρό θέμα για κατοικίες, επιχειρήσεις και στάβλους που υπάρχουν στο ενδιάμεσο από τα χωριά όπου περνάει ο αγωγός, που φτάνουν από 30 έως 50 παροχές για κάθε χωριό.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητάει «να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης του δικτύου, που θα εξασφαλίσουν επαρκές και ποιοτικό νερό όλη τη διάρκεια του χρόνου στους κατοίκους» και η δημοτική αρχή άμεσα να απαιτήσει όλα τα αναγκαία κονδύλια από το κράτος για τα αναγκαία έργα.

ΘΑΣΟΣ
Ακατάλληλο το νερό σε πολλούς οικισμούς

Καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου στηλιτεύει την απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας για την απαγόρευση χρήσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στους οικισμούς Παναγίας, Κάστρου και Μεγάλου Πρίνου, εξέλιξη που όπως σημειώνει «επισφράγισε τις ανησυχίες μας, τους προβληματισμούς μας και όσα τονίζαμε τόσα χρόνια».

Πιο συγκεκριμένα η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει πως «από την έναρξη ανάληψης της δημαρχίας από τη σημερινή διοίκηση, γνωρίζοντας την κατάσταση στη διαχείριση του νερού και έχοντας πλήρη γνώση των προβλημάτων στην υδροδότηση των χωριών (πλην ίσως της περίπτωσης της Παναγίας Ποταμιάς) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένα τόσο στο ΔΣ της ΔΕΥΑΘ όπου συμμετέχει εκπρόσωπός της, όσο και σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια όπου έμπαινε το θέμα του νερού.

Σαν "Λαϊκή Συσπείρωση" ζητήσαμε έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του νερού, της διαχείρισης του νερού και της υδροδότησης των οικισμών.

Οι απαντήσεις που παίρναμε ήταν πάντα καθησυχαστικές, και όταν η πίεση προς τη διοίκηση μεγάλωνε, επιστράτευαν την αποστομωτική απάντηση: Εμείς διοικούμε!

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η διοίκηση τα θέματα που έχουν άμεση σχέση με το νερό, παρά τη συνεχή πίεση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και τοπικών συλλόγων που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο, συνέβαλε, μαζί με την πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού, στη δημιουργία προβλημάτων που ξεκίνησαν νωρίτερα και διογκώθηκαν τη φετινή χρονιά.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας που εντοπίστηκε από τη διοίκηση σε χωριά της Θάσου και για το οποίο είχαν εξαγγείλει κάποια αποσπασματικά έργα (π.χ. γεώτρηση Καλλιράχης, Λιμένα και Λιμεναρίων), δεν λύθηκε αφού άφησαν τον χρόνο να κυλήσει άσκοπα, χωρίς να ξεκινήσουν την υλοποίησή τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν χωριά χωρίς νερό τους καλοκαιρινούς μήνες!

Ο προσανατολισμός της Διοίκησης στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος είναι ενταγμένος στη συνολική αντίληψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις για χάρη του τουριστικού κεφαλαίου, χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές που αποτελούν πρωτίστως λαϊκή ανάγκη.

Η επάρκεια και η ποιότητα του νερού που καταναλώνει ο λαός του νησιού δεν μπορεί παρά να είναι αδιαπραγμάτευτα.

Μετά από τις εύστοχες προβλέψεις μας ήρθε και η ανακοίνωση της ΠΕ για την απαγόρευση χρήσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στους οικισμούς Παναγίας, Κάστρου και Μεγάλου Πρίνου που επισφράγισε τις ανησυχίες μας, τους προβληματισμούς μας και όσα τονίζαμε τόσα χρόνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ