«Κανείς δεν θέλει να δουλέψει: Clerks» (Kevin Smith, 1994) και «Office Space» (Mike Judge, 1999). Το «Clerks» και το «Office Space» θα προβληθούν μαζί (συνολική διάρκεια 3 ώρες) στον θερινό κινηματογράφο «Παναθήναια» (Μαυρομιχάλη 165) αύριο, Παρασκευή, στις 21.00. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, μέχρι όσο πάει. Στο «Clerks» ο Kevin Smith εμπνεύστηκε από τις προσωπικές του εμπειρίες και αφηγήθηκε τον μουντό εργασιακό βίο δύο υπαλλήλων μίνι μάρκετ στο Νιου Τζέρσεϊ. Στο «Office Space» ο Mike Judge, επίσης ορμώμενος από τη δική του εργασιακή εμπειρία, έστρεψε το βλέμμα του στους εργαζόμενους μιας software εταιρείας στο Τέξας. Πρόκειται για δύο βασικές εκδοχές των εμπειριών της αμερικανικής Γενιάς Χ κατά τη δεκαετία του '90.
Στο Κιότο του 17ου αιώνα, η Οσάν, γόνος μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, έχει παντρευτεί για λόγους συμφέροντος τον Ισούν, έναν εύπορο και φιλοχρήματο άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο Μοχέι, ένας από τους υπαλλήλους του άνδρα της, είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Οταν η Οσάν κατηγορείται ψευδώς ότι είναι ερωμένη του, αναγκάζονται να το σκάσουν μαζί και γρήγορα αποκαλύπτουν ο ένας τον έρωτά του για τον άλλο. Στο μεταξύ, ο Ισούν διατάζει τους άνδρες του να βρουν τους δύο εραστές και να τους χωρίσουν, για να αποφύγει τον δημόσιο εξευτελισμό...
Ο Γιάτσεκ είναι ένας εικοσάχρονος άνδρας που δεν βρίσκει κανένα νόημα στη ζωή. Περιπλανιέται στην πόλη με τη σκέψη να σκοτώσει κάποιον. Ο Μάριαν, ένας δύσθυμος μεσήλικας οδηγός ταξί, γίνεται τελικά το τυχαίο θύμα του. Μετά τον φόνο, ο Γιάτσεκ φεύγει από τον τόπο του εγκλήματος οδηγώντας το αμάξι του Μάριαν. Την ίδια μέρα, ο Πιοτρ, ένας νέος και ευαίσθητος δικηγόρος, πιάνει δουλειά για πρώτη φορά σ' ένα δικηγορικό γραφείο. Οταν ο Γιάτσεκ συλλαμβάνεται μετά από λίγη ώρα, ο Πιοτρ αναλαμβάνει να γίνει ο συνήγορος του δολοφόνου.
Μεταφορά του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ», με Νίνο Ρότα στη μουσική και Αλέν Ντελόν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο πλούσιος πατέρας του Φίλιπ Γκρίνλιφ, ενός καλομαθημένου πλουσιόπαιδου, προτείνει στον Τομ Ρίπλεϊ να πάει στην Ιταλία, όπου παραθερίζει ο γιος του με την αρραβωνιαστικιά του και να προσπαθήσει να τον φέρει πίσω με αμοιβή 5.000 δολάρια.
Το «Beyond Borders» έλαβε φέτος 763 ντοκιμαντέρ από 95 χώρες, πολλά από τα οποία έχουν ταξιδέψει στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, όπως σε Κάννες, Βερολίνο, Βενετία, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Αμστερνταμ (IDFA), Κοπεγχάγη (CPX DOX) κ.α. Στο πρόγραμμα προβολών του το φεστιβάλ συμπεριέλαβε 37 παγκόσμιες, διεθνείς και ελληνικές πρεμιέρες.
Θα φιλοξενήσει 3 διαφορετικές σκηνές προβολών: Το Κυρίως Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 18 ταινίες τεκμηρίωσης μεσαίου και μεγάλου μήκους και το μicro Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 23 ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους, ενώ ως τρίτη σκηνή προβολών - εκτός διαγωνιστικού προγράμματος - θα υπάρχει η σκηνή του Πανοράματος, στην οποία θα φιλοξενούνται καθημερινά διαφορετικά κινηματογραφικά αφιερώματα.
Πέντε ελληνικές ταινίες θα διαγωνιστούν στο Κυρίως και στο μicro Διαγωνιστικό Τμήμα, ενώ ακόμα 6 θα προβληθούν στο Πανόραμα.
Οι ελληνικές ταινίες που θα διαγωνιστούν στο Κυρίως είναι οι εξής: «Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα» του Χρήστου Αδριανόπουλου, «Λώξη» των Δημήτρη Ζάχου, Θανάση Καφετζή, «Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών» του Βλαδίμηρου Νικολούζου.
Στο μicro Διαγωνιστικό Τμήμα θα διαγωνιστούν οι ελληνικές ταινίες: «Εσωτερική» των Λάουρας Μαραγκουδάκη & Τατιάνας Μαυρομάτη, «Ο Τελάλης» του Βαγγέλη Πυρπίλη.
Στο Πανόραμα θα προβληθούν οι ελληνικές ταινίες: «Γυρισμός» του Νίκου Καρακώστα, «Μάνα» της Valerie Kontakos, «Στην Ακρη του Αιγαίου», «Καστελόριζο» των Αγγελου Κοβότσου και Ειρήνης Σαρίογλου, «Χάλκη - Πρωτοβουλία GR Eco Islands» του Αλέξανδρου Σκούρα, «From Cambridge with Love - A Call to mend the Parthenon's broken treasures» του Λεωνίδα Λιαμπέη, «Underwonder, επ. 1: Η Λίμνη της Βουλιαγμένης» του Κώστα Καρύδα.
Δημιουργικές διασκευές γεμάτες φαντασία και πάθος, καινούργια και παλιά τους τραγούδια, κοινές ερμηνείες σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.
Πνευστά / ενορχηστρώσεις: Θύμιος Παπαδόπουλος
Πλήκτρα / ενορχηστρώσεις: Ακης Κατσουπάκης
Μπουζούκι: Βαγγέλης Μαχαίρας
Κιθάρες: Κώστας Μιχαλός
Τύμπανα: Hρακλής Παχίδης
Λύρα, μαντολίνο: Πάρις Περυσινάκης
Μπάσο: Γιάννης Πλαγιανάκος
Επιμέλεια ήχου: Λάμπρος Μπούνας & Πασχάλης Κολέντσης
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 17 ευρώ
Προπώληση: more.com
Ωρα έναρξης: 21.00
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από καταγγελίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και σωματείων επαγγελματιών του χώρου, γεννήθηκαν εύλογα ερωτήματα για τους χειρισμούς του υπουργείου, καθώς καταγγέλλεται ότι άλλαξε αιφνιδιαστικά η σύνθεση της παραπάνω Επιτροπής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι επαγγελματίες που είχαν ενημερωθεί ότι συγκροτούν την Επιτροπή είχαν ήδη λάβει τα links των υποψήφιων ταινιών και την ίδια μέρα που από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε η - εντελώς διαφορετική - σύνθεση της Επιτροπής οι ίδιοι ενημερώθηκαν ότι δεν είχε οριστικοποιηθεί η επιλογή τους και όλα έγιναν εκ παραδρομής.
Σε αυτό το επιχείρημα φαίνεται να επιμένει το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς σε επιστολή που υπογράφει ο υφυπουργός Ι. Φωτήλας, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «πριν από την 13η Αυγούστου δεν είχε πραγματοποιηθεί ο ορισμός επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο», ενώ σημειώνεται ότι «για το θέμα της "εκ παραδρομής" της δήθεν απόφασης, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΥΠΠΟ».
Με ανοιχτή επιστολή τους οι δημιουργοί 20 ελληνικών ταινιών που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα επιλογής προς εκπροσώπηση στα Οσκαρ, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι «αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αδιαφανείς ενέργειες, που απαξιώνουν τον ελληνικό κινηματογράφο και τους επαγγελματίες του, και αναγκαζόμαστε να αποσύρουμε τις ταινίες μας από την ως άνω διαδικασία».
Τελικά, στη λίστα των ελληνικών ταινιών προς επιλογή για εκπροσώπηση στα Οσκαρ απομένουν 3 όλες κι όλες ταινίες: «Φόνισσα», «Μινόρε» και «Καπετάν Μιχάλης».