Οι σύμβουλοι της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αποκάλυψαν χτες το μέγεθος του σκανδάλου, διαφημίζοντας τα «πολύ ελκυστικά για τους επενδυτές» οικονομικά του στοιχεία
To μεγάλο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της χώρας με το ξεπούλημα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), που ονομάζουν μετοχοποίηση, επιβεβαιώθηκε χτες από τα στοιχεία που δόθηκαν στην επίσημη ενημέρωση των επενδυτών και του κοινού που έγινε στη Θεσσαλονίκη από τη διεύθυνση της επιχείρησης και εκπροσώπους των συντονιστών - κύριων αναδόχων και του συμβούλου έκδοσης. Εκτός από τα γενικά στοιχεία δυναμικότητας του λιμανιού, κύκλο εργασιών κλπ., που δημοσιεύτηκαν στο «Ρ» την Τρίτη 24 Ιούλη, αναφέρθηκε ότι στην πρώτη φάση της μετοχοποίησης (ξεκινά σήμερα 27 Ιούλη) από το σύνολο των 10.080.000 κοινών ονομαστικών μετοχών, που κατέχει σαν μοναδικός μέτοχος το Δημόσιο, θα διατεθούν 2.520.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, δηλαδή το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού.
Η ανώτερη προσδοκώμενη τιμή ανά μετοχή είναι 2.500 δρχ. περίπου, πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση το ποσό που θα εισπραχθεί για το 25% των μετοχών δε θα υπερβαίνει τα 6,3 δισ. δραχμές. Στην πραγματικότητα όμως θα είναι πολύ μικρότερο, αν ληφτούν υπόψη οι ειδικές εκπτώσεις που προσφέρονται στους κατόχους προμετόχων και η έκδοση 2 δωρεάν μετοχών για κάθε 10 μετοχές που οι κάτοχοι θα διακρατούν για περίοδο τριών μηνών από την ημερομηνία καταχώρισης της μεταβίβασης. Εκτιμάται, επίσης, ότι η πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ δεν αναμένεται να αποφέρει περισσότερα από 4,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι αν πωληθούν με τους ίδιους όρους όλες οι μετοχές, το Δημόσιο δε θα εισπράξει πάνω από 18 δισ. δρχ.!
Το ότι πρόκειται για ξεπούλημα, επιβεβαιώνεται και από το ότι ο αγοραστής ή οι αγοραστές του ΟΛΘ θα αποκτήσουν με 18 δισ. δραχμές το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το οποίο διαθέτει:
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το λιμάνι δε χρωστά τίποτα, ενώ για τη χρήση του 2000 εμφανίζει κύκλο εργασιών 14,3 δισ. και καθαρά κέρδη 2 δισ. δραχμές. Οι ιδιώτες δηλαδή μπορεί να βάλουν στο χέρι ένα από τα δύο μεγάλα στρατηγικά λιμάνια της χώρας σε τιμή που είναι η μισή περίπου από την αξία των πάγιων και των διαθέσιμων κεφαλαίων της εταιρίας!
Γι' αυτό και οι σύμβουλοι έκδοσης και οι ανάδοχοι δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους. Ο εκπρόσωπος του συμβούλου έκδοσης, της Bank of America, Μ. Κολιόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για λιμάνι με δεσπόζουσα θέση και υγιή χρηματοοικονομική δομή. Προσβλέπουμε σε αύξηση των εσόδων...». Ο δε εκπρόσωπος των συντονιστών, της EFG Eurobank Ergasias, κ. Ιωάννου είπε: «Τα οικονομικά στοιχεία είναι πολύ ελκυστικά για τους επενδυτές και οι προοπτικές της εταιρίας πολύ καλές».
Μετά από όλα αυτά ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης είχε την έμπνευση να χαρακτηρίσει το ξεπούλημα «σημαντική στιγμή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης». Δεν καθόρισε μόνο, σημαντική για ποιον;
Με Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και την καλούν να σταματήσει τις διαδικασίες εκποίησης, ικανοποιώντας το αίτημα των εργαζομένων να παραμείνουν τα ΕΛΠΕ 100% στο δημόσιο
Το θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) που πρόσφατα αποφάσισε η κυβέρνηση, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή. Με Ερώτηση των βουλευτών Σπύρου Στριφτάρη, Παναγιώτη Κοσιώνη, Νίκου Γκατζή, και Αγγελου Τζέκη που απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας, καταγγέλλεται η απόφαση της κυβέρνησης, επισημαίνεται η σπουδαιότητα του Ομίλου για την εθνική οικονομία και ασφάλεια, αλλά και για την απασχόληση, τονίζεται η αντίδραση των εργαζομένων, και καλούνται (οι υπουργοί) μετά από όλα αυτά, να απαντήσουν το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση.
Η Ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ που αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιχείρηση. Η αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου με επώδυνες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, το δικαίωμα στη δουλιά, τα εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ είναι μια καθετοποιημένη πετρελαϊκή επιχείρηση και οι τομείς δραστηριότητάς της περιλαμβάνουν την προμήθεια και διύλιση αργού πετρελαίου και την εμπορία προϊόντων πετρελαίου, την παραγωγή και εμπορία πετροχημικών και χημικών, την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, την κατασκευή και εκμετάλλευση αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων, την εμπορία την παραγωγή και εκμετάλλευση κάθε άλλης μορφής ενέργειας και την παροχή συμβούλων και υπηρεσιών για τεχνικά έργα συναφή με θέματα υδρογονανθράκων.
Ο Ομιλος έχει δημιουργήσει μια σημαντικότατη υποδομή, που περιλαμβάνει:
Στην πραγματικότητα τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ είναι σήμερα - αν όχι ο μεγαλύτερος -τουλάχιστον ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και βιομηχανικούς ομίλους στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2000, το σύνολο του ενεργητικού του έφτανε τα 827 δισεκατομμύρια δραχμές τα ίδια κεφάλαια τα 452 δισ. δρχ. και ο κύκλος εργασιών του έτους, έφτασε τα 1.441 δισεκατομμύρια δραχμές.
Τα παραπάνω στοιχεία, που αναφέρονται ενδεικτικά, αρκούν για να δείξουν τη σημασία της επιχείρησης για την οικονομία, για τους εργαζόμενους, ακόμη και για την Εθνική Αμυνα. Εξάλλου, η μεγέθυνση της επιχείρησης οφείλεται εν πολλοίς στις άφθονες επιδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο, καθώς και στη δουλιά των εργαζομένων της, τους οποίους οι εκάστοτε διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις αντιμετωπίζουν εφαρμόζοντας μέχρι κεραίας την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, φτάνοντας μάλιστα μέχρι την κατάθεση αγωγής εναντίον συνδικαλιστών, απαιτώντας απ' αυτούς 2,1 δισ. δρχ.
Τα χαρακτηριστικά και η θέση του ομίλου στον κρίσιμης σημασίας ενεργειακό τομέα, επιβάλλουν να αποκατασταθεί πλήρως ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης (αφού η κυβέρνηση έχει ιδιωτικοποιήσει ήδη το 49% και τώρα θέλει να πουλήσει σε ιδιώτες ένα ακόμη μερίδιο 15 - 30%) που στα πλαίσια μιας άλλης αντιμονοπωλιακής φιλολαϊκής πολιτικής μπορεί να αποτελέσει σημαντικότατο μοχλό ανάπτυξης, διατήρησης και αύξησης της απασχόλησης, συμβολής στην οικονομία της χώρας και κάλυψης των αναγκών του εργαζόμενου λαού.
Οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως πρόσχημα για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι διάτρητοι και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι τα κέρδη του συγκεκριμένου ομίλου είναι υψηλά και αυξάνονται διαρκώς.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει υπόψη της τις θέσεις και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος, που στρέφονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ιδιωτικοποίησης του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ και διεκδικούν την αποκατάσταση κατά 100% του δημόσιου χαρακτήρα του».
Καθολικά συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, που ξεκίνησαν την Τρίτη το πρωί, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της στρατηγικής σημασίας εταιρείας και ενάντια στο ολοκληρωτικό ξεπούλημά της που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Χτες, η διοίκηση της Ομοσπονδίας σε σύσκεψη με τα σωματεία μέλη της αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά η 12ημερη απεργία. Στη σύσκεψη όμως οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στα πλαίσια των κυβερνητικών σχεδίων αποδυνάμωσης των κινητοποιήσεων - με πρώτο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γ. Πανωλάσκο - εισηγήθηκαν αναστολή των κινητοποιήσεων. Χρησιμοποιώντας στην ουσία τη δικαιολογία της κυβέρνησης υποστήριξαν, ότι επειδή η τροπολογία που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή (στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης) - με την οποία παραχωρείται η πλειοψηφία των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ σε ιδιώτες - θα συζητηθεί στα τέλη Αυγούστου να μεταφερθεί η απεργία εκείνη την περίοδο.
Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ κάλεσαν όχι μόνο σε συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά και σε διεύρυνση με διάφορες μορφές, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά και για να λειτουργήσουν 100% στο δημόσιο προς όφελος του λαού. Απόφαση για την πορεία της απεργίας θα παρθεί τελικά σήμερα στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ομοσπονδίας και των σωματείων μελών της.
Να υπενθυμίσουμε, ότι η απεργία προχωράει για πρακτικούς λόγους τμηματικά και η αρχή έγινε με τις μονάδες παραγωγής σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Σκοπός είναι την έβδομη ημέρα να απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ και των θυγατρικών της.
Σχολιάζοντας χτες στον «Ρ» την κατάθεση της τροπολογίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης που συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία εξετάζει το νομοθέτημα, σημείωσε, ότι αποτελεί «επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης».
«Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης, προωθεί την αναδιάρθρωση, ώστε να βρουν κερδοφόρο διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ιδιωτικών ομίλων και να κερδοσκοπήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Παράλληλα, προσπαθεί να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υψηλό δημόσιο χρέος χωρίς όμως να θίγει τα συμφέροντα των μονοπωλίων». Τόνισε ακόμα, ότι «οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, αφού ο όμιλος αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα διαθέτει την πρώτη θέση στην εμπορία πετρελαιοειδών, καλύπτοντας το 56% των αναγκών διύλισης της χώρας και το 100% των αναγκών διύλισης των Σκοπίων. Αμεση συνέπεια θα είναι η σταδιακή αύξηση της τιμής των καύσιμων και η μείωση της συμμετοχής του ελληνικού κράτους στην εκμετάλλευση των εγχώριων πηγών».