Το σύνολο των βιομηχανικών επιχειρήσεων εμφανίζει για το 2000 αύξηση των καθαρών κερδών 7,6% (υπερτριπλάσια του πληθωρισμού και των μισθών - συντάξεων), ενώ οι 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες μοιράστηκαν μεταξύ τους 524,3 δισ. δραχμές
Με τη «σέσουλα» μαζεύουν τα κέρδη τους οι μεγαλοβιομήχανοι, σε μια περίοδο που τα πλατιά λαϊκά στρώματα βλέπουν το πραγματικό τους εισόδημα να εξανεμίζεται από την ακρίβεια. Οταν οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους κινούνται στα επίπεδα του 2%, τα κέρδη της βιομηχανίας - συνολικά - αυξάνονται με σχεδόν τετραπλάσιους ρυθμούς, δηλαδή, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της ICAP, αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 7,6%. Το παραπάνω νούμερο αφορά το μέσο όρο 4.865 επιχειρήσεων. Πολλές, όμως, μεγάλες βιομηχανίες έχουν αυξήσει τα κέρδη τους σχεδόν κατά 100%. Η έκθεση της ICAP στηρίχτηκε σε ένα δείγμα χιλιάδων βιομηχανικών επιχειρήσεων, αυτό, όμως, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκρυφτεί, είναι το γεγονός της συγκέντρωσης της βιομηχανικής παραγωγής και των κερδών σε όλο και λιγότερα χέρια. Εκατόν (100) βιομηχανίες, από αυτές που αναφέρονται στην έκθεση, συγκεντρώνουν τα 524,3 δισεκατομμύρια των κερδών, από τα 792,8 δισ. δραχμές που συγκεντρώνουν όλες μαζί.
Τα ίδια στοιχεία της ICAP μας πληροφορούν πως - τη στιγμή που οι μεγαλοβιομήχανοι, αξιώνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκρίνοντας την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων, ως τη βασική συνιστώσα για την αύξηση των υπερκερδών τους - οι βιομηχανικές επιχειρήσεις εμφανίζουν για το έτος 2000 ότι:
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι από το δείγμα των 4.865 βιομηχανιών, στο οποίο στηρίζεται η έκθεση της ICAP, οι 100 μεγαλύτερες, βάσει πωλήσεων, βιομηχανίες πραγματοποίησαν πωλήσεις ύψους 6,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών και συγκέντρωσαν κέρδη που ανέρχονται στα 524,3 δισεκατομμύρια δραχμές, καλύπτοντας το 54,5% των συνολικών πωλήσεων και το 66,1% του καθαρού αποτελέσματος του συνόλου των επιχειρήσεων του δείγματος.
Ενα, επίσης, αποκαλυπτικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι το μέγεθος της κερδοσκοπίας που γίνεται με τα καύσιμα. Οταν οι τιμές των υγρών καυσίμων εκτοξεύονται στα ύψη και οι ευθύνες αποδίδονται στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι βιομηχανίες πετρελαίου και, συγκεκριμένα, οι 23 που αναφέρονται στην έκθεση, έβαζαν στην τσέπη κατά μέσο όρο από 6,2 δισεκατομμύρια δραχμές. Στην κορυφή της λίστας των πιο κερδοφόρων βιομηχανιών, στέκονται οι πετρελαϊκές και συγκεκριμένα: Τα ΕΛΠΕ είχαν, για το 2000, 83,5 δισεκατομμύρια δραχμές κέρδη, έναντι 60 δισ. δρχ. το 1999, η «Μότορ Οϊλ» 43 δισ. δρχ., έναντι 25 δισ. δρχ. το '99, και η «Πετρόλα» 18 δισ. δρχ. κέρδη, έναντι 11 το '99. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη ΛΑΡΚΟ, που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεπουλήσει, η οποία καταλαμβάνει την 19η θέση στον πίνακα με τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες και από 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές ζημιές που είχε το 1999, το 2000 «έκλεισε» με κέρδη, που ανέρχονται στα 8 δισεκατομμύρια δραχμές.
Ακόμα, και παρά τις αρνητικές εξελίξεις που επικράτησαν στη χρηματαγορά το 2000, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις άντλησαν σημαντικά κεφάλαια μέσου του ΧΑΑ. Συγκεκριμένα, το 1999, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις άντλησαν από το Χρηματιστήριο 390 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ το 2000 άντλησαν 649 δισεκατομμύρια δραχμές!
Σε... Επιτροπή για τα περαιτέρω, παραπέμπει η κυβέρνηση το θέμα των επιδομάτων, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών
Τις τελικές πινελιές στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2002 βάζει η κυβέρνηση, καθώς την επόμενη βδομάδα ξεκινούν οι συναντήσεις των διαφόρων υπουργών με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, προκειμένου να καθοριστούν τα κονδύλια που θα δοθούν στα υπουργεία.
Μια πρόγευση της πολιτικής λιτότητας που θα ακολουθηθεί και στο επόμενο έτος έδωσε σε χτεσινή συνέντευξη ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, διαμηνύοντας ότι:
Με άλλα λόγια όλα τα επιδόματα, ακόμη και και οι απολαβές που έχουν κυρωθεί με αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων τσουβαλιάζονται στη συνολική διαπραγμάτευση και παραπέμπονται στην Επιτροπή που θα συσταθεί.
Ο υφυπουργός επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει το διαβόητο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2000-2004, ξεκαθαρίζοντας ότι το «πλεόνασμα» του νέου προϋπολογισμού θα φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ. Με αυτό τον τρόπο δρομολογείται και νέο τσεκούρωμα στις δαπάνες καθώς, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις του προγράμματος Σταθερότητας. Ετσι και εφόσον υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου για το «πλεόνασμα» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πετσοκόψει κατά 5% τις λεγόμενες επενδυτικές δαπάνες, όπως ακριβώς προβλέπουν, στο «εναλλακτικό σενάριο», του ελέω ΟΝΕ, προγράμματος σταθερότητας.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να «οριστικοποιηθούν» μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη οι αναλυτικοί πίνακες, προκειμένου να κατατεθεί την 1η Οκτώβρη το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, ταυτόχρονα με το δημοσιονομικά πρόγραμμα για το 2003 και 2004, που «θα αποτελέσει τη βάση για κατάρτιση των προϋπολογισμών στα επόμενα χρόνια». Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ξαναζεστάνει και παρουσιάσει αυτούσιο το λεγόμενο πρόγραμμα Σταθερότητας.
Ο υφυπουργός, δήλωσε για μια ακόμη φορά, αισιόδοξος για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε για το α` εξάμηνο, οι δαπάνες είναι λίγο κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα διατηρούνται, ενώ τεράστια υστέρηση εμφανίζουν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο κατά 22,1%). Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί καθώς «θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων του Γ` ΚΠΣ», ομολογώντας έτσι τις καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι δαπάνες στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη έφτασαν σε 7,1 τρισ. δρχ. Από το ποσό αυτό το 58% πήγε στις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το 30% σε τόκους(!) και το 12% στο ΠΔΕ. Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα κάθε είδους αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,8%, κινούνται δηλαδή πάνω από το στόχο 8% του προϋπολογισμού με τον ΦΠΑ να παρουσιάζει μεταβολή 8,6% έναντι στόχου 8,7%.
Θέλοντας ή όχι, το ΔΣ της «Goody's» αποδέχτηκε την πρόταση επιθετικής εξαγοράς της εταιρίας από τη «ΔΕΛΤΑ» στην τιμή των 18,5 ευρώ ανά μετοχή. Οι «όροι» που βάζει η «Goody's» αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση του ελέγχου της εταιρίας από τη «ΔΕΛΤΑ», τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιούνη του 2003, να μη διαταραχτούν οι σχέσεις με τους δικαιοδόχους της εταιρίας και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Το ΔΣ πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση λόγω της ικανοποιητικής, όπως αναφέρουν, πρότασης, καθώς και για τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργιών ανάμεσα στις δυο εταιρίες, ιδιαίτερα στην επέκταση της «Goody's» στις χώρες της Βαλκανικής. Από την πλευρά της, η «ΔΕΛΤΑ» θεωρεί «θετική την εκτίμηση του ΔΣ της "Goody's" για τη σύμπλευση των απόψεών της με τη "ΔΕΛΤΑ"», αναφέροντας πως οι μέτοχοι της εξαγοραζόμενης εταιρίας «σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία έχουν πλέον στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουν».