ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Τρίτη μέρα απεργίας

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία δίνεται στους ιδιώτες η απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών

Με καθολική συμμετοχή, συνεχίζεται η 12ήμερη απεργία των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» και στις θυγατρικές της επιχείρησης, που ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί. Οι εργαζόμενοι απαντούν αγωνιστικά στα σχέδια ολοκληρωτικού ξεπουλήματος της εταιρίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Εν τω μεταξύ, χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία προβλέπεται η μετοχοποίηση ενός επιπλέον 15% έως 30% των μετοχών της εταιρίας. Ηδη, έχει μετοχοποιηθεί το 49% των ΕΛΠΕ. Την κατάθεση της τροπολογίας είχε, ήδη, ανακοινώσει ο υπουργός στην προχθεσινή συνάντηση που είχε αργά το βράδυ με τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και των σωματείων. Εκανε, μάλιστα, ξεκάθαρο ότι θα υλοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει συνολικά το 65% των ΕΛΠΕ, προχωρώντας ακόμα πιο πέρα στην ιδιωτικοποίηση και αυτής της δημόσιας εταιρίας στρατηγικής σημασίας.

Ο υπουργός, στην προσπάθειά του να παραπλανήσει και να πετύχει την αναστολή της απεργίας, υποστήριξε ότι το θέμα θα συζητηθεί τελικά στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου. Με τη δικαιολογία αυτή, άλλωστε, διάφορα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ στο χώρο προσπαθούσαν χθες να καλλιεργήσουν κλίμα αναστολής των κινητοποιήσεων μέχρι να συζητηθεί η τροπολογία. Γεγονός, που, αν συμβεί, θα ανακόψει τον αγώνα των εργαζομένων, αποδυναμώνοντάς τον, αντί να τον διευρύνει, με στόχο να αποτραπεί το ξεπούλημα της εταιρίας και να λειτουργεί 100% στο δημόσιο. Εκτίμηση της κατάστασης, αλλά και απόφαση από την πλευρά των εργαζομένων θα υπάρξει σήμερα, καθώς η διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει συγκαλέσει συνέλευση με τα σωματεία.

Η απεργία, πάντως, συνεχίζεται κανονικά με το σταδιακό κλείσιμο τμημάτων στα εργοστάσια της εταιρίας, με αρχή τις μονάδες παραγωγής σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Σημειώνουμε ότι η Ομοσπονδία έχει κηρύξει έξι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με στόχο την έβδομη ημέρα να απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια των ΕΛΠΕ και στις θυγατρικές.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργία στους σταθμούς φορτοεκφόρτωσης θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το πρωί του Σαββάτου, οπότε και θα αρχίσει η απεργία στο διυλιστήριο. Τη Δευτέρα, στις 7 π.μ., ξεκινά η απεργία στα χημικά εργοστάσια και από την Τρίτη 31/7 έως την Κυριακή 5 Αυγούστου, θα απεργήσει όλο το προσωπικό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης.

ΔΙΟΔΙΑ
«Συνεχίστε τον αγώνα σας»

Τους απεργούς στα διόδια Αφιδνών επισκέφτηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας. Οι εργαζόμενοι διανύουν την τέταρτη μέρα απεργίας πείνας

Την τέταρτη μέρα απεργίας πείνας διανύουν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι των ΤΕΟ στα διόδια Αφιδνών, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν και τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν αποφασίσει. Απαιτούν τη νομιμοποίησή τους, καθώς η κυβέρνηση αφού τους «έστυψε» και εξυπηρέτησε τους εκλογικούς της στόχους, τώρα τους απολύει. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε χτες το μεσημέρι ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, ο οποίος δήλωσε την πλήρη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, όπως είπαν στο βουλευτή του ΚΚΕ, αγωνίζονται παρά την προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων. Πρόκειται για ανθρώπους με οικογένειες, με 8 και 10 χρόνια δουλιάς. Οι εργαζόμενοι είναι φανερά καταβεβλημένοι από την απεργία πείνας, αλλά δήλωσαν και χτες αποφασισμένοι να δικαιωθούν για τα τόσα χρόνια δουλιάς στα διόδια, με τα πενιχρά μεροκάματα και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Μια απεργός πείνας από τη Θεσσαλονίκη είπε χαρακτηριστικά στον βουλευτή του ΚΚΕ «έβλεπα την νταλίκα να έρχεται κατά πάνω μου και τα σπασμένα τζάμια να πέφτουν στο ταμείο». Ολοι κατήγγειλαν ότι χάνονται καθημερινά από τα διόδια 70 με 100 εκατομμύρια, αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Τέλος όλοι μαζί τόνισαν πως «για ό,τι συμβεί από δω και πέρα θα είναι υπεύθυνοι οι αρμόδιοι κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας άκουσε με προσοχή τους εργαζόμενους, μίλησε μαζί τους πολλή ώρα και εξέφρασε τη συμπαράσταση και τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Τ. Τσιόγκας είπε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως εδώ που οι ίδιοι αγωνίζονται. Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι χρησιμοποιήθηκαν ψηφοθηρικά και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από την κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ήταν στην εξουσία. Σήμερα ιδιωτικοποιούν το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, τα διόδια, απολύουν τους έκτακτους υπαλλήλους και τους μόνιμους τους πηγαίνουν στην εταιρία που θα πάρει τα διόδια. Εμείς ως ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση των ΤΕΟ, επιμένουμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Υποστηρίζουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις όλων πρέπει να είναι σταθερές, χωρίς ν' αναγκάζονται οι εργαζόμενοι ν' αντιμετωπίσουν την ανεργία, την απόλυση, που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Επίσης λέμε προς τους εργαζόμενους ότι αρκετά πλέον ανέχτηκαν την κοροϊδία και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους, πυκνώνοντας τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, ώστε ν' αγωνιστούν για την υπεράσπιση της δουλιάς τους. Το δικαίωμα στην εργασία είναι για όλους κι όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Η ΠΑΣΚΕ πούλησε την απεργία πριν καν αρχίσει

Μετά από δήλωση του υπουργείου Εργασίας ότι η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει στον «κοινωνικό διάλογο», η ΠΑΣΚΕ αποφάσισε την αναστολή της απεργίας!

Την αναστολή της σημερινής 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας, αποφάσισε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, την οποία αποτελεί η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, καθώς «κέρδισε» μια θέση στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης!

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν στις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, στη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στα μεγάλα προβλήματα στο ασφαλιστικό, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, σε πλήρη συστοίχιση, όπως αποδεικνύεται, με την κυβέρνηση, αποφάσισε την αναστολή της κινητοποίησης. Η απόφαση πάρθηκε μετά - όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία - τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης και την έγγραφη δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου των ΣΤΕ για τη λειτουργία των τμημάτων μετεκπαίδευσης για την περίοδο 2001 - 2002 στις περιοχές που υπάρχουν εκπαιδευτήρια και υποδομές της ΣΤΕ δηλαδή, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα.

«Κατέκτησε» επίσης τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι η Ομοσπονδία θα συμμετέχει κατά την έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, όπου θα μπορέσει να καταθέσει τις προτάσεις της για το ΤΑΞΥ.

Ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και επικεφαλής της παράταξης ΔΑΣ δήλωσε στο «Ρ»: «Η πλειοψηφία της διοίκησης της ομοσπονδίας, η οποία αποτελείται από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, ανέστειλε την κινητοποίηση που αποφάσισε η ολομέλεια της διοίκησης της ομοσπονδίας. Η ΠΑΣΚΕ σε συνεννόηση όπως φαίνεται με την κυβέρνηση, έχοντας μια υπόσχεση - χωρίς αντίκρισμα - για τις σχολές μετεκπαίδευσης και τη δέσμευση ότι θα συμμετάσχει στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" ανέστειλε την κινητοποίηση, επιβεβαιώνοντας τον κυβερνητικό ρόλο του οργάνου. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγάλουν σαφή συμπεράσματα για το ρόλο της ΠΑΣΚΕ και το κάλεσμά μας για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να μπορεί να ακολουθήσει μια άλλη πορεία προασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και προωθώντας αιτήματα που θα βελτιώνουν τη ζωή τους».

ΕΦΑΠΑΞ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
Στα γρανάζια της κυβερνητικής πολιτικής

Καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ την τροπολογία που αφορά τον ειδικό λογαριασμό για το εφάπαξ των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με την οποία αλλάζει ο διαχειριστής του λογαριασμού, ρόλο τον όποιο αναλαμβάνει 4μελής κρατικά ελεγχόμενη επιτροπή.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη συγκεκριμένη τροπολογία ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Νάσος Αλευράς, υποστήριξε ότι ο ειδικός λογαριασμός χρειάζεται την αρωγή του δημοσίου προκείμενου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες και για το λόγο αυτό προωθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αναφορικά με το «εφάπαξ» των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ «μια σοβαρή κατάκτηση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, έστω και μακροπρόθεσμα θα εμπλακεί στα γρανάζια της κυβερνητικής πολιτικής με τις όποιες σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει αυτό σε βάρος των εργαζομένων». Σημείωσε δε, ότι «με τις ΣΣΕ του 1991 και του 1992 κατοχυρώνεται το εφάπαξ των εργαζομένων μέσα από τον ειδικό λογαριασμό εφάπαξ που σηματοδοτούσε την απρόσκοπτη λειτουργία του λογαριασμού μέχρι σήμερα. Προκαλεί απορία γιατί η διαχείριση του λογαριασμού αυτού πρέπει να ασκείται από 4μελη επιτροπή». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τη μεταβίβαση των μεριδίων εκφράζει τη θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της εταιρίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ