ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
«Μπλόκαραν» την ΑΤΕ Αλεξάνδρειας

Διεκδικούν να καταβληθούν οι παρακρατημένες επιδοτήσεις 64 δισ. δραχμών στους βαμβακοπαραγωγούς - ροδακινοπαραγωγούς

Σε αποκλεισμό της ΑΤΕ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας προχώρησαν χτες από τις 6.30 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, βαμβακοπαραγωγοί και ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής, απαιτώντας να τους αποδοθούν παράνομα παρακρατημένες επιδοτήσεις ύψους 64 εκατ. δραχμών. Οι αγρότες θα συνεχίσουν και σήμερα τον αγώνα τους με νέο αποκλεισμό της ΑΤΕ, και ζητούν τη συμπαράσταση των φορέων της περιοχής και ειδικότερα των εμπόρων, που «γεύονται» μέρος των επιπτώσεων από τον οικονομικό στραγγαλισμό των παραγωγών.

Περιγράφοντας το πρόβλημα ο Φ. Δούμας, μέλος της επιτροπής αγώνα των αγροτών, ανέφερε πως ΔΙΔΑΓΕΠ και ΔΟΥ, παρακράτησαν παράνομα μέσω της ΑΤΕ, επιδοτήσεις που προορίζονταν για τους αγρότες, προκειμένου να εισπράξουν μέρος των χρεών της ΕΑΣ Αλεξάνδρειας που αφορούν την περίοδο του 1992. Συνολικά παρακρατήθηκαν 44 εκατ. δραχμές από 200 βαμβακοπαραγωγούς και 20 εκατ. δραχμές από αντίστοιχο αριθμό ροδακινοπαραγωγών.

Χτες οι εκπρόσωποι των αγροτών, που είχαν επαφές με το υπουργείο Γεωργίας και την ΑΤΕ, μάταια περίμεναν μέχρι αργά το βράδυ απάντηση στο αίτημά τους να τους δοθούν τα χρήματα που δικαιούνται. Ετσι και σήμερα θα συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα τους. Στο μεταξύ, καταγγέλλουν και τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες που αρνούνται να βρεθούν στο πλευρό τους, με εξαίρεση το ΚΚΕ. Χτες από το πρωί, η Γραμματέας της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ Ι. Σοφρόνωφ, βρέθηκε δίπλα τους και εξέφρασε τη συμπαράσταση τού Κόμματος στο δίκαιο αίτημά τους.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μαγειρεύουν μέγα σκάνδαλο

Αγνωστο, πότε θα ανακοινώσει η κυβέρνηση ποιον θα επιλέξει σαν πλειοδότη, για την παράδοση του ναυπηγείου, που επρόκειτο να γνωστοποιηθεί χτες

Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που δημιουργεί η ίδια της η πολιτική της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, έρχεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, απ' αφορμή της απόφασής της να ξεπουλήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η μη ανακοίνωση του «πλειοδότη» του διαγωνισμού για την «αγορά» του ναυπηγείου, που είχε ανακοινωθεί ότι γινόταν χτες, σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να διακριθεί ο πλειοδότης, αλλά στο γεγονός, ότι οι προσφορές, τόσο στο τίμημα, όσο και στους λοιπούς όρους, είναι τόσο «άθλιες», με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να αναλάβει τις ευθύνες που θα προκύψουν από μία τέτοια έκβαση. Οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και του συμβούλου ιδιωτικοποίησης (Alfa Finance) είναι σχεδόν καθημερινές, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Ηδη, η Alfa Finance, έχει ζητήσει από τους δύο υποψήφιους αγοραστές (Ομιλος Ταβουλάρη και HDW) να διευκρινίσουν τις αιρέσεις που θέτουν με τις προσφορές, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα των προσφορών (σε τίμημα και σε όρους).

Ας υπενθυμίσουμε ότι, όταν ανακοινώθηκαν οι προσφορές, αναγγέλθηκαν ως μεγάλη επιτυχία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τώρα, όμως, φαίνεται, πως έβαλαν το κεφάλι τους στον «τορβά» και δεν μπορούν να κάνουν ούτε πίσω, ούτε μπροστά. Υπό αυτά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άσχετο το ενδιαφέρον που επέδειξαν ξαφνικά η «Siemens» και η ΕΤΕΜ για την εξαγορά του βιομηχανικού τμήματος του Σκαραμαγκά όπου κατασκευάζονται βαγόνια. Ούτε και ο χρόνος βέβαια. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης χαρακτηρίζουν ως πολύ θετικό το ενδιαφέρον των παραπάνω εταιριών, όμως, όπως τονίζουν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αφού ο διαγωνισμός έχει λήξει και τους παραπέμπουν στον πλειοδότη που θα προκριθεί.

Είναι πασιφανές, ότι γύρω από το θέμα του ξεπουλήματος των ναυπηγείων, έχει στηθεί ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, και πολύ πιθανά το σκάνδαλο να ολοκληρωθεί με τον τεμαχισμό του ναυπηγείου, προκειμένου να μπερδευτεί η κατάσταση. Επίσης είναι πολύ πιθανό η «Siemens» και η ΕΤΕΜ, να χρησιμοποιούνται ώστε να βελτιωθούν οι προσφορές.

Αίσθηση προκαλεί και η χτεσινή ανακοίνωση της πρασινογάλαζης πλειοψηφίας του σωματείου εργαζομένων στο Σκαραμαγκά, «Η Τρίαινα» που εκφράζει... οργή για τα σενάρια που κυκλοφορούν και προειδοποιούν ότι «όποιοι σχεδιάζουν ή προωθούν πολιτικά ή επιχειρηματικά παιχνίδια στις πλάτες μιας μεγάλης επιχείρησης και των εργαζομένων της, θα μας βρουν μπροστά τους»! Σημειώνουμε, ότι αντί για ανακοινώσεις, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές της «Τρίαινας» είναι να απολογηθούν δημόσια και πρωτίστως στους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά, για το ρόλο που διαδραμάτισαν για να ιδιωτικοποιηθεί το Ναυπηγείο και να φτάσει η κατάσταση σ' αυτό το σημείο. Και είναι γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν. Δε χρειάζεται να αναφερθούμε σε άλλες λεπτομέρειες. Ακόμα και τώρα, δεν είναι αργά για να μπουν μπροστά στον αγώνα για να μην ιδιωτικοποιηθούν.

Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για την «Alpha Bank»

Καθημερινά ξετυλίγεται το κουβάρι με τις απάτες που διαπράχθηκαν στο Χρηματιστήριο σε βάρος των επενδυτών, με δικαστικές έρευνες, μηνύσεις, ποινικές διώξεις κλπ., ενώ εκείνο που απομένει είναι, αν τελικά θα πληρώσουν όσοι ευθύνονται γι' αυτά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ναό του τζόγου. Χτες, είχαμε άλλη μια δικαστική παρέμβαση γι' αυτά που γίνονται στο Χρηματιστήριο. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελλάκος παρήγγειλε αυτεπάγγελτα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου - κυρίως στις οικονομικές εφημερίδες - σύμφωνα με τα οποία η τράπεζα «Alpha Bank» και η γαλλική «BMP Paribas» προχωρούν σε συγχώνευση μεταξύ τους. Αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων ήταν οι έντονες διακυμάνσεις της μετοχής της «Alpha Bank» στις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

Με την προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητάει να διερευνηθούν οι συνθήκες διακύμανσης της μετοχής, καθώς και αν διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις σε παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αγγελόπουλο.

Στο μεταξύ χτες, κατέθεσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής στην 14η τακτική ανακρίτρια κ. Γυφτοπούλου οι 14 επενδυτές από την Πάτρα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από τον Ηλ. Μπογδάνο, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής «Active», χάνοντας συνολικά στη Σοφοκλέους το ποσόν του ενός δισ. δραχμών. Η απάτη συνίσταται στο γεγονός ότι η «Active» υποσχόταν πως είναι εγγυημένη η απόδοση των χρημάτων και, μάλιστα, μέχρι το 1997 είχαν υπογραφεί και σχετικές συμβάσεις μεταξύ επενδυτών και εταιρίας. Οι επενδυτές της Πάτρας έχουν προσφύγει και στα αστικά δικαστήρια, καταθέτοντας αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Η παραπάνω υπόθεση συνδέεται και με τη δίωξη για σύσταση και συμμορία, που έχει ασκηθεί εναντίον υπαλλήλων τράπεζας στο Αιγάλεω, όπου με τη βοήθεια της εταιρίας του Ηλ. Μπογδάνου πραγματοποιούσαν συστηματικά εξωχρηματιστηριακές πράξεις δεκάδων δισ. στις χαμηλότερες τιμές, χρησιμοποιώντας κωδικούς πελατών, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Να σημειωθεί ότι ο Ηλ. Μπογδάνος βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, ενώ προχτές διατάχθηκε το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μειώσεις τελών

Από σήμερα ισχύει η μείωση κατά 25% στα τέλη βασικής πρόσβασης ISDN (Integrated Services Digital Network) του ΟΤΕ. Το πάγιο μηνιαίο τέλος διαμορφώνεται στις 4.500 δρχ. από 6.000 δρχ. και το τέλος σύνδεσης στις 15.000 δρχ. από 20.000 δρχ. Επιπλέον, για τη μετατροπή απλής τηλεφωνικής σύνδεσης (PSTN) σε σύνδεση ISDN θα καταβάλλονται 5.000 δρχ. από 10.000 δρχ., ενώ διατηρείται ο ίδιος αριθμός κλήσης.

Το ISDN εξασφαλίζει στον ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στο Internet σε υψηλές ταχύτητες και ταυτόχρονα ή να στέλνει φαξ ή να μιλάει στο τηλέφωνο ή να χρησιμοποιεί εικονοτηλέφωνο.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 26.7.2001
«Διορθώσεις» τιμών

Τα λάθη και τις παραλείψεις στους πίνακες με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων επιχειρεί να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών με έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, η οποία θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 5 Μάρτη 2001, δηλαδή από την ημερομηνία που ισχύουν οι νέες αντικειμενικές τιμές. Πρόκειται για περιοχές σε 41 δήμους της χώρας. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι λάθος στις αντικειμενικές αξίες διαπίστωσαν μόνον στο Δήμο Καρύστου, όπου η αξία προσδιορίστηκε αρχικά στις 180.000 δρχ. το τ.μ και αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω στις 200.000 δρχ. Αντίθετα, σε ορισμένες περιοχές της Κέρκυρας μειώνονται οι συντελεστές των οικοπέδων. Οι υπόλοιπες αλλαγές αφορούν κυρίως παραλείψεις στις περιγραφές των δρόμων όπως καθορίζονται στους αρχικούς πίνακες.

Φθηνότερα τα καύσιμα

Φθηνότερες είναι από τα περασμένα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων και, σύμφωνα με το δελτίο των ενδεικτικών τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, η τιμή των βενζινών μειώνεται κατά 4,1 δραχμές ανά λίτρο, ενώ του πετρελαίου κίνησης κατά 4,2 δρχ./λίτρο. Ωστόσο, η πτωτική πορεία των τιμών των υγρών καυσίμων αναμένεται να ανακοπεί την επόμενη εβδομάδα, αφού αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ δηλώνουν ότι θα μειώσουν την παραγωγή, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

Με βάση το δελτίο των ενδεικτικών τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, οι τιμές ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: Σούπερ 241,4, αμόλυβδη 227,5 και πετρέλαιο κίνησης 202,9 δραχμές το λίτρο. Α` Ζώνη: Σούπερ 246,3, αμόλυβδη 232,4, πετρέλαιο 207,9 δρχ./λίτρο. Β` Ζώνη: Σούπερ 249,3, αμόλυβδη 235,4, πετρέλαιο κίνησης 210,9 δρχ./λίτρο. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: Σούπερ 251,3, αμόλυβδη 237,4, πετρέλαιο 212,9. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: 241,1, αμόλυβδη 228,6, πετρέλαιο 204,9 δρχ./λίτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ