ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
«Nαυάγησε» η φιέστα υπουργών και υφυπουργών από τη λαϊκή αγανάκτηση

Αντιμέτωποι με τη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση, που εκφράστηκε με τη διαμαρτυρία πλημμυροπαθών, βρέθηκαν προχθές υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης σε μία ακόμα φιέστα που στήθηκε στη Λάρισα. Στη φιέστα, στο τέλος της οποίας ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για ...«επιθετικές ερωτήσεις» και «εχθρικές τοποθετήσεις», συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπττυξης Λ. Αυγενάκης και οι υφυπουργοί Οικονομίας Θ. Πετραλιάς και Κλιματικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος, ενώ μαζί τους στο πάνελ ήταν και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας.

Εξω από την αίθουσα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι αγρότες της Αγιάς, αφού ακόμα και σήμερα δεν τους αναγνωρίζεται ζημιά λόγω του «Ντάνιελ» στις δεντροκαλλιέργειες, ενώ είναι ο μοναδικός πλημμυρόπληκτος δήμος που δεν έχει πάρει ούτε καν προκαταβολή αποζημίωσης! Μάλιστα οι αγρότες αντιμετωπίστηκαν και πάλι με τα ΜΑΤ, όταν ζήτησαν μια αντιπροσωπεία τους να εισέλθει στην αίθουσα για να θέσει το ζήτημα.

Τα αιτήματά τους, όπως και συνολικά των αγροτών της περιοχής, μετέφερε μέσα στην αίθουσα με παρέμβασή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος, παίρνοντας τον λόγο μετά τις τοποθετήσεις των υπουργών, ζήτησε να δοθούν λύσεις.

Ακολούθησε ένας χείμαρρος παρεμβάσεων διαμαρτυρίας από εκπροσώπους πλημμυροπαθών που πήραν τον λόγο, κατακεραυνώνοντας τη διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση.

Αγρότες έθεσαν το ζήτημα με τις αποζημιώσεις σε κεράσια, κάστανα, μήλα και σταφύλι οινοποιήσιμο. Κτηνοτρόφοι ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα με τη αποζημίωση σταυλικών εγκαταστάσεων, ενώ κάτοικοι του χωριού - φάντασμα Βλοχός ζήτησαν να μάθουν, 9 μήνες μετά, αν θα γίνει μετεγκατάσταση. Σεισμόπληκτος από το Ζάρκο ανέφερε τα προβλήματα των κατοίκων του που από το 2021 ακόμα ζουν σε κοντέινερ. Μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια για το αίσχος της χρέωσης ΕΝΦΙΑ στους πλημμυροπαθείς, για τη μη ένταξη σε πρόγραμμα αποζημιώσεων των χωραφιών με φερτά υλικά...

Μάλιστα, λόγω των πολλών παρεμβάσεων κατοίκων που μετέφεραν τα παράπονά τους για την κόλαση που βιώνουν, η εκδήλωση διήρκεσε τελικά πάνω από 3 ώρες, από τις 20.00 μέχρι τις 23.20!

Εγινε πασιφανές ότι είχε «ναυαγήσει» η προσπάθεια υπουργών και υφυπουργών να παρουσιάσουν μια εικόνα ότι δήθεν η κυβέρνηση στηρίζει από την πρώτη μέρα της καταστροφής τον λαό της Θεσσαλίας, για να ζητήσουν την ψήφο του στη ΝΔ. Αλλωστε το αφήγημα αυτό δεν θα μπορούσε να σταθεί, αφού το κυβερνητικό κλιμάκιο απλά επαναλάμβανε τα παχιά λόγια που λέγονται μήνες τώρα, ενώ υπάρχουν ακόμα πλημμυροπαθείς που δεν έλαβαν την πρώτη αρωγή και τα επιδόματα ενοικίου!

Ο Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα είναι παρούσα στη Θεσσαλία «μέχρι όλα να δρομολογηθούν» και εμφανίστηκε ικανοποιημένος που προχώρησε γρήγορα «η διαχείριση των υδάτων μέσω του ΟΔΥΘ», δηλαδή μέσω μιας Ανώνυμης Εταιρείας και στην κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του νερού, δείχνοντας ποιες είναι οι κυβερνητικές προθέσεις για την «επόμενη μέρα πέρα από τις πληγές».

Ο Λ. Αυγενάκης είπε ότι δρομολογείται το «αγροτικό 112» για να γνωρίζει ο αγρότης ότι έρχεται π.χ. καταιγίδα, δηλαδή η σωτηρία των καλλιεργειών και των κοπαδιών από φυσικά φαινόμενα θα είναι ατομική ευθύνη του αγρότη και του κτηνοτρόφου! Για τις αποζημιώσεις λόγω «Ντάνιελ» απέφυγε να πει πόσο θα είναι το τελικό ύψος τους, επαναλαμβάνοντας ότι θα δοθούν στο τέλος του Ιούνη. Για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς υποστήριξε ότι ο ΕΛΓΑ δεν βεβαιώνει ζημιά και ότι πρόκειται για κακή εμπορική συγκυρία (!) λόγω του πολέμου. Για τη μη αποζημίωση σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς άδεια, είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποζημιωθούν.

Ο Χρ. Τριαντόπουλος επιχείρησε να παίξει το «χαρτί» της μείωσης των προσδοκιών, λέγοντας ότι «οι πόροι θα πάνε εκεί που χρειάζεται και δεν θα δοθούν χρήματα από το ελικόπτερο», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η αποκατάσταση θα τραβήξει για χρόνια. Οπως είπε, «είναι ένας μαραθώνιος» και σήμερα «ο μέσος όρος για την αποκατάσταση ενός "κόκκινου" σπιτιού είναι τα 7 χρόνια». Ανέφερε ότι έχουν δοθεί 225 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία, ότι γίνονται διασταυρώσεις και έλεγχοι και ότι εκκρεμούν 50.000 φάκελοι για κρατική αρωγή. Το μόνο καινούργιο που ακούστηκε ήταν ότι θα είναι 12 οι μέρες για κοινωνικό τουρισμό όσων είναι δικαιούχοι από τη Θεσσαλία.

Για «στενή συνεργασία» με την κυβέρνηση έκανε λόγο για μια ακόμα φορά ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας, εισπράττοντας δημόσια τη χαρά του Κ. Χατζηδάκη «για την σύγκλιση του ολλανδικού σχεδίου με το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Στη Βουλή η δικογραφία για το έγκλημα των Τεμπών

Στη Βουλή έφτασε χτες η δικογραφία για το έγκλημα των Τεμπών. Μετά από μήνυση των συγγενών των θυμάτων, που αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα, ο Αρειος Πάγος επέδωσε τη μήνυση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια αυτή έφτασε στη Βουλή.

Η δικογραφία αφορά τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Θάνο Πλεύρη, Ζωή Ράπτη και Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, συγγενείς θυμάτων υπέβαλαν συμπληρωματική μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων για την αλλοίωση (ξεμπάζωμα και μπάζωμα) του χώρου στο σημείο σύγκρουσης των δύο τρένων. Η έγκλησή τους στρεφόταν κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού, του συνόλου των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστου Τριαντόπουλου, και της τότε υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, μεταξύ άλλων. Για τους δύο τελευταίους σημείωναν στη μήνυσή τους πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ ο Χρ. Τριαντόπουλος, σύμφωνα πάλι με δημοσιεύματα, ήταν παρών και συντόνιζε εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας στις 26 Μάρτη αποφάσισε να απορρίψει και επί της ουσίας να βάλει στο αρχείο τη συγκεκριμένη μήνυση, παρακάμπτοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που προστάζει τον δικαστικό λειτουργό να διαβιβάζει αμελητί στη Βουλή των Ελλήνων κάθε δικογραφία όταν θα σκοντάψει σε όνομα υπουργού.

Στις 17 Απρίλη, ένας από τους μηνυτές, ο Παύλος Ασλανίδης, προσέφυγε κατά της απορριπτικής διάταξης της εισαγγελέα, την οποία λίγες μέρες αργότερα έκανε και επίσημα δεκτή η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας, Κατερίνα Μάτση, με νέα διάταξή της, με την οποία ζητούσε επιτακτικά και εντός 20 ημερών να μάθει ποιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τόνοι χώματος, με βάση ποια διαδικασία ελήφθη αυτή η απόφαση και ποια ήταν τα πρόσωπα που αποφάσισαν την απομάκρυνση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και τον λόγο, «αφού οι όγκοι χώματος και άλλων φερτών υλικών που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς, ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας».

Εξάλλου, επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε η μητέρα της 19χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, θύματος του δυστυχήματος Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού.

Στην επιστολή θέτει δύο ερωτήματα στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να απαντήσει δημόσια «ποιοι οι λόγοι της παρέμβασής σας στο έργο της Δικαιοσύνης πριν καν ξεκινήσει η διερεύνηση του τραγικού αυτού δυστυχήματος από τις αρμόδιες Αρχές», αλλά και «ποιων ακριβώς εγκληματικών πράξεων επιχειρήσατε τη συγκάλυψη με την παραπάνω συντονισμένη επιχείρηση καθολικής αλλοίωσης των στοιχείων στο πεδίο».

Σε περίπτωση που δεν απαντήσει, η Μ. Καρυστιανού καλεί τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Επίσης, αναφέρεται στις ενέργειες του τότε υφυπουργού Χρ. Τριαντόπουλου, ο οποίος με δελτία Τύπου τις μέρες εκείνες είχε αναφερθεί σε επιχείρηση «αποκατάστασης του πεδίου».

Η Μαρία Καρυστιανού σχολιάζει και τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση των Τεμπών, για την οποία αναφέρει ότι μέχρι στιγμής «η παρέμβασή της περιορίζεται και εξαντλείται σε τηλεοπτικές δηλώσεις» και την καλεί «να τιμήσει τον θεσμικό της ρόλο και να λάβει ουσιαστική θέση επί της υπόθεσης των Τεμπών».

Περιοδεία του Κ. Παπαδάκη σε Αχαΐα και Ηλεία

Διήμερη περιοδεία σε Αχαΐα και Ηλεία θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μάη, αντίστοιχα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Παπαδάκης.

Συγκεκριμένα:

Δευτέρα 27 Μάη

  • 7 π.μ.: Στη ΔΕΥΑ Πατρών, ομιλία σε συγκέντρωση των εργαζομένων στον χώρο και περιοδεία.
  • 10 π.μ.: Στο εργοστάσιο «ΟΚΤΩ», περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους.
  • 11.30 π.μ.: Στο εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ, περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους.
  • 12.30 μ.μ.: Στο εργοτάξιο της πρώην ΑΒΕΞ στην Πάτρα.
  • 2 μ.μ.: Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ).
  • 8 μ.μ.: Θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ στη νέα πλατεία της Αγίας Αλεξιώτισσας στην Πάτρα.

Τρίτη 28 Μάη

  • 9.30 π.μ.: Περιοδεία στο ξενοδοχείο «Aldemar».
  • 11 π.μ.: Περιοδεία στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά.
  • 12.30 μ.μ.: Περιοδεία στο εργοστάσιο τυποποίησης ελιάς «ΞΕΝΙΑ».
Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας

Η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ισχυρό ΚΚΕ ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ και την πολεμική εμπλοκή», την Κυριακή 26 Μάη στις 6.30 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτής.

Θα γίνουν παρεμβάσεις από τους συντελεστές του βιβλίου «Αντιγόνη στη Χάγη»: Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφο και βουλευτή του ΚΚΕ και Αριστείδη Λαμπρούλη, μεταφραστή - επιμελητή της έκδοσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ