ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σιωπά για το επικίνδυνο περιστατικό με την «ΥΔΡΑ»

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό από τα επεισόδια που έχουν γίνει, με αντικείμενο να εκρήγνυται μια ανάσα από το πλοίο

Συνεχίζει η κυβέρνηση να σιωπά σχετικά με το πολύ επικίνδυνο και ιδιαιτέρως ανησυχητικό περιστατικό με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία πριν λίγες μέρες βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου» στον Κόλπο του Αντεν.

Οπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης» ήδη από την Τρίτη, αντικείμενο προερχόμενο από την περιοχή που ελέγχουν οι Χούθι έσκασε στην περιοχή όπου έπλεε το ελληνικό πλοίο, στη «ζώνη κινδύνου» όπου έχει στείλει η κυβέρνηση τη φρεγάτα, ενταγμένη στην επιχείρηση της ΕΕ «Aspides», πάντα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Κατά νεότερες πληροφορίες, το περιστατικό έγινε βράδυ Σαββάτου ώρα Ελλάδας, με το αντικείμενο να σκάει στη θάλασσα μερικές εκατοντάδες (ή και δεκάδες;) μέτρα από το πλοίο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για πύραυλο ή UAV.

Αναπάντητα παραμένουν και τα ερωτήματα για το αν το αντικείμενο έγινε αντιληπτό από τα συστήματα της φρεγάτας και πότε, τι αντίδραση υπήρξε κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό της φρεγάτας φέρεται να επικράτησε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα. Πρόκειται άλλωστε για το τελευταίο και - όπως όλα δείχνουν - το πιο σοβαρό επεισόδιο από τα περιστατικά τα οποία μόνο λίγα δεν είναι, αντιθέτως σωρεύονται.

Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως τουλάχιστον δύο:

Στις 25 Απρίλη και σύμφωνα με «άτυπη ενημέρωση», η φρεγάτα, «παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Νωρίτερα, η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας ήταν την Τετάρτη 13 Μάρτη, επίσης στον Κόλπο του Αντεν. Τότε έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs, τα οποία απομακρύνθηκαν.

Συνολικά, στο τρίμηνο μέχρι τις 19 Μάη, τα 4 πλοία της ευρωενωσιακής επιχείρησης απέκρουσαν 12 UAV, 1 USV (θαλάσσιο όχημα) και 4 βαλλιστικούς πυραύλους. Χώρια όσα άλλα είδαν να «περνάνε» από την περιοχή και τελικά δεν στοχοποίησαν, κρίνοντας ότι η τροχιά τους δεν προσέγγιζε / απειλούσε τα ίδια τα πολεμικά πλοία ή εμπορικά που συνόδευαν.

Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η αλληλουχία συμβάντων, επιβεβαιωμένων ή μη, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση για τα συμφέροντα των εφοπλιστών έχει στείλει το πλήρωμα «στο στόμα του λύκου», σε πολεμική ζώνη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια του πληρώματος, της χώρας και του λαού, που μετατρέπονται ακόμα περισσότερο σε στόχο, χώρια και το μισό εκατομμύριο ευρώ που πληρώνει ο λαός κάθε μέρα που περνάει για την αποστολή.

Κι όλα αυτά θα έχουν και συνέχεια, καθώς με την κυβέρνηση αποφασισμένη να προασπιστεί τα συμφέροντα εφοπλιστών και επιχειρηματικών ομίλων, ετοιμάζει προς αντικατάσταση της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» να στείλει έτερη, την «ΨΑΡΑ» γύρω στις αρχές Ιούνη.

Ενώ θυμίζουμε, επίσης, ότι η «περιοχή επιχειρήσεων» της «ASPIDES» περιλαμβάνει την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τη Θάλασσα του Ομάν, τον Περσικό Κόλπο και τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό, ζώνη όπου συνεχώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί.

ΝΕΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τους πολέμους!

Το νέο επικίνδυνο περιστατικό καταγγέλλουν με επιστολές τους στρατευμένοι, απαιτώντας να γυρίσει πίσω η φρεγάτα, την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

***

Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Υδρα» και να μη γίνει καμία αναπλήρωση με οποιαδήποτε άλλη φρεγάτα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι Ελληνες ναύτες και στρατιωτικοί έχουμε δώσει όρκο να προστατεύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα της πατρίδας μας. Να μη σταλούν και να επιστρέψουν οι ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές δυνάμεις εκτός συνόρων και που συμμετέχουν σε πολεμικές αποστολές.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται σε άμεσο ΚΙΝΔΥΝΟ!!!

Τώρα να απαιτήσουμε να γυρίσουν πίσω στη χώρα πριν να είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε θύματα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων είναι τεράστιες. Είναι συνυπεύθυνοι που μας σέρνουν διαχρονικά στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και αλλού.

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ!

Στρατιώτης (ΥΓ) Σταμάτης Ιωάννης - Γεώργιος, 79 ΤΥΕΘ, Σάμος

***

Η νέα εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο το εργατικό κίνημα προειδοποιούσε εδώ και καιρό. Τα πολεμοκάπηλα σχέδια, στα οποία σέρνουν τη χώρα μας οι λίγοι για τα κέρδη τους, αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τον λαό μας. Κάθε μέρα προστίθενται νέες αποδείξεις πως για τα ματωμένα κέρδη τους ο λαός βάζει το κεφάλι του στον τορβά. Τα σχέδια για την αποστολή και της Φ/Γ «Ψαρά» στην περιοχή μόνο να προσθέσει κι άλλη εύφλεκτη ύλη στην περιοχή μπορεί.

Να επιστρέψει τώρα πίσω η Φ/Γ «Υδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα.

Κανένας στρατιωτικός και φαντάρος έξω από τα σύνορα.

ΣΤΡ (ΚΔ) Καραγιάννης Βαγγέλης, 3οΕΤΕΘ, Χίος

Ομιλίες υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη με αγρότες στα Παλατίτσια Ημαθίας. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας.

-- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στις Συκιές, στο Πάρκο Αφαλή (Ελπίδος), με την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Ανέστη Τσουρακάκη.

-- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο πρώην δημαρχείο Πολίχνης, με την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, και τον Κωστή Ιντζέ.

-- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Τερψιθέας στην Ανω Πόλη, με την βουλευτή Σεμίνα Διγενή, βουλευτή του ΚΚΕ και τον Βασίλη Τομπουλίδη.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ (Καλατζάκου 7). Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Αχαρνών του ΚΚΕ, καλούν σε σύσκεψη με γονείς, στο Στέκι της ΚΝΕ (Κεντρική πλατεία Αχαρνών). Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη.

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «ΕΕ και Αντιπλημμυρική προστασία: Μύθοι και πραγματικότητα». Θα μιλήσει ο Βασίλης Μπέλλος.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 11 π.μ., η ΤΟ ΑΕΙ - ΕΚ διοργανώνει σύσκεψη με εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα. Θα μιλήσουν, η Νίκη Χρονοπούλου και η Αφροδίτη Κτενά βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», «902.gr» και ΜΜΕ Αττικής, καλούν σε σύσκεψη, στο Βιβλιοπωλείο - Cafe της «Σύγχρονης Εποχής». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Αγγελίδης.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση στο δημαρχείο Δράμας, θα μιλήσει ο Μάρκος Μπεκρής.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Αργυρούπολης - Ελληνικού, στην πλατεία Ποντίων «Δημήτρης Ευσταθειάδης» (ΜΕΤΡΟ Αργυρούπολης). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής και η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Αναπήρων και Γονιών ΑΜΕΑ του ΚΚΕ και οι ΚΟ Πειραιά καλούν σε εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό. Θα μιλήσουν η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Γιάννης Παπαζαχαρίας, γιατρός χειρουργός στο Τζάνειο Νοσοκομείο, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Τζάνειου, και η Σοφία Λιβέρη, μέλος του ΔΣ Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Αγίου Δημητρίου του ΚΚΕ, στην πλατεία «Αρης Βελουχιώτης». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Στέλλα Βαλαβάνη.

-- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Αιτωλικό της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας. Θα μιλήσει η Βάνα Πατρινού.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Σαλαμίνας, στην Πλατεία Ηρώων (Αγάλματα). Θα μιλήσει ο Ανέστης Τσουκαράκης.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Μεγάρων, στην πλατεία Λυτάρα, στα Μέγαρα. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ στον Τομέα Β' Δ. Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Βορείων Χωριών του ΚΚΕ, στην πλατεία Βαρνάβα. Θα μιλήσουν ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Κατερίνα Γεράκη.

-- Στις 8.30 μ.μ. κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Ληξούρι, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσουν οι Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, και οι Κατερίνα Δεμέτη και Βικτωρία Κούτση.

Να το βγάλουν από το μυαλό τους

Οι εξελίξεις στην Ερυθρά και οι γενικότεροι κίνδυνοι από την ελληνική εμπλοκή στους πολέμους της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής μεγαλώνουν την ανησυχία σε πληρώματα, στρατευμένους και στους συγγενείς τους, που βλέπουν ότι αντί να υπηρετούν την άμυνα της χώρας, όπως ορκίστηκαν, αναγκάζονται να εκτίθενται σε μεγάλους κίνδυνους και σε αποστολές που υπακούν στα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα. Η ανησυχία και η αγανάκτηση πολλών από αυτούς, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους, είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη. Καλά θα κάνουν λοιπόν το υπουργείο και η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων να βγάλουν από το μυαλό τους ότι μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να τους φοβερίσουν ή να τους φιμώσουν. Η αλληλεγγύη του λαού και τα αντιπολεμικά του αισθήματα, που προσβάλλονται βάναυσα από τις κυβερνητικές αποφάσεις για βαθιά εμπλοκή στον πόλεμο, δεν θα αφήσουν αναπάντητη καμία τέτοια πρόκληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ