ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Νέες διαβεβαιώσεις για παραπέρα εμπλοκή στον πόλεμο

«Μπροστάρης» και για την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τη «μάσα» για την πολεμική βιομηχανία

Νέες διαβεβαιώσεις για παραπέρα εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα και στην κλιμακούμενη σύγκρουση με τη Μόσχα έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, χτες, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι.

Αλλωστε, όπως διαχέεται και επισήμως από το Μαξίμου, «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία». Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ είναι στην αιχμή της αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, τονίζεται σχετικά ότι «σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και στη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ - Ουκρανίας τον ερχόμενο Ιούνιο, η οποία και θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ζελένσκι να συμμετάσχει στη Διάσκεψη «για την Ειρήνη στην Ουκρανία» που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιούνη στην Ελβετία.

Η επικοινωνία ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά την τηλεδιάσκεψη, τη Δευτέρα, της υπό αμερικανική καθοδήγηση «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία». Και αυτήν τη φορά διοργανώθηκε με «πρωτοβουλία» του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, ενώ συμμετείχαν υπουργοί, υφυπουργοί Αμυνας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννης, στη συζήτηση που έγινε για την «κατάσταση ασφαλείας», τις «τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία» και τις «συνεισφορές των κρατών που συμμετέχουν στην Ομάδα Επαφής».

Ως προς αυτό, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση γέμισε ξανά δεκάδες κοντέινερ (65 κατά δική της ομολογία) με πολεμικό υλικό, προκειμένου να τα προωθήσει μέσω Θεσσαλονίκης και Ρουμανίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή, παρέπεμψε σε «συμφωνίες που υπογράφει η χώρα μας», βάσει των οποίων «διαθέτουμε αρκετά πεπαλαιωμένο υλικό που το στέλνουμε Τσεχία και ΗΠΑ». Επιβεβαίωσε δηλαδή το ...δρομολόγιο που έχουν σχεδιάσει, καθώς μέσα από διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Τσεχία, στέλνουν συχνά - πυκνά τόνους οπλισμού και πυρομαχικών (ακόμα και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο), που κατόπιν προωθούνται στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Αλλωστε, και στον νόμο του υπουργείου Αμυνας που ψηφίστηκε την Τετάρτη, με την εκκωφαντική στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όπως και του φασιστο-μορφώματος των «Σπαρτιατών», προβλέπονται τόσο η δημιουργία ανώνυμης εταιρείας με στόχο την άκρατη ιδιωτικοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, και βασικό κίνητρο της κυβέρνησης τις αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τροφοδοσία της κρεατομηχανής στην Ουκρανία, όσο και η τροποποίηση προηγούμενου νόμου (3978/2011) για έσοδα «από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», για τον ίδιο λόγο.

«Βγάζει μάτι» εξάλλου η προσπάθειά τους να χαρακτηρίσουν το υλικό περίπου άχρηστο (μέσα από χαρακτηρισμούς όπως «παροπλισμένο υλικό», «στο όριο της λήξης», «μη αναγκαίο επιχειρησιακά» κ.λπ.), την ώρα που η αξία του για την ελληνική Αμυνα και Αποτροπή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αξιοποιείται σε ένα τόσο απαιτητικό μέτωπο, όπως αυτό της Ουκρανίας.

Σημειωτέον, επίσης, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, σε ομιλία την προηγούμενη βδομάδα, επιβεβαιώνοντας το παζάρι που γίνεται για τη μεταφορά αντιαεροπορικών όπλων (S-300, «Patriot» κ.λπ.) από την Ελλάδα στην Ουκρανία, είπε ότι «αν έρθει μια πρόταση η οποία είναι συμφέρουσα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, βεβαίως θα συζητηθεί». Απέκλεισε μόνο τα «περί μονομερών ενεργειών», κάνοντας καθαρό ότι η κυβέρνηση ζητά κάτι για να το πλασάρει στο εσωτερικό ως αντικατάσταση οπλισμού.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει την πάπια κι αποφεύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ, εδώ και πάνω από έναν μήνα, για το γεγονός ότι ικανοποίησε αίτημα των ΗΠΑ να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών τους.

Θυμίζουμε ότι δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αποθηκεύτηκαν σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Τα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ενα από τα κοντέινερ, μάλιστα, εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», όπως όπλα λευκού φωσφόρου.

Επιστολή Μητσοτάκη - Τουσκ για νέες πολεμικές δαπάνες

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ μπαίνει «μπροστά» και για την υλοποίηση των νέων πολεμικών σχεδιασμών της ΕΕ, όπως και για το μεγάλο «φαγοπότι» των πολεμικών βιομηχανιών που θα πληρώσουν και πάλι οι λαοί.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Bloomberg», ο Κυρ. Μητσοτάκης από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντ. Τουσκ, έστειλαν χτες επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητούν τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δύο πρωθυπουργοί ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 27 - 28 Ιούνη.

Μιλώντας αργότερα χθες το απόγευμα στο Αργος, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής όπου ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά έργα τα οποία θα αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη». Επιβεβαίωσε επίσης ότι το παράδειγμα το οποίο έδωσε είναι η δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος αποχώρησε μετά την κατάθεση στεφάνου καταγγέλοντας την πρόσκληση στο φασιστομόρφωμα των «Σπαρτιατών»

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον ήρωα σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, που έγιναν χτες στην Κάρπαθο, παρευρέθη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τους Γιάννη Αγγέλου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νοτίου Αιγαίου και Σταύρο Βαρκάκη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε, ο Ηλιάκης ως σμηναγός έπεσε εν ώρα καθήκοντος, Μάη του 2006, σε εικονική αερομαχία με τουρκικά μαχητικά, υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που παραβιάζει η Τουρκία μέχρι σήμερα με τις πλάτες των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετά την κατάθεση στεφάνου αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία στις εκδηλώσεις του επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Β. Στίγκα.

«Κανένα πρωτόκολλο δεν μπορεί να επιτρέπει τη συμμετοχή φασιστο-ναζιστών και οπαδών του δοσιλογισμού, να αμαυρώνεται με την παρουσία τους μια εκδήλωση προς τιμήν ενός ανθρώπου που έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα, όπως συνέβη με την παρουσία του προέδρου του φασιστικού μορφώματος "Σπαρτιάτες" Β. Στίγκα στα "Ηλιάκεια" στην Κάρπαθο», τονίζει σχετικά σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να απομονώσει τους νοσταλγούς του Χίτλερ που εμφανίζονται με ή χωρίς κοινοβουλευτικό μανδύα, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον φασισμό μαζί με το σύστημα που τον γεννά».

Στο μεταξύ, στη σύντομη ομιλία του στην τελετή, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μίλησε για «εποχή προκλήσεων», ενώ προανήγγειλε άλλη μια - εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου - κούρσα εξοπλισμών, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι καμία διασφάλιση δεν αποτελούν για την πατρίδα και τον λαό μας οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, ακριβώς το αντίθετο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα φέρει τις επόμενες μέρες στην Επιτροπή Εξοπλιστικών στη Βουλή το ζήτημα συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών τύπου «Constellation» και το πρόγραμμα αγοράς αεροσκαφών F-35, μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με 200 αεροσκάφη F-16, Viper, Rafale και F-35.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, κληθείς χτες να απαντήσει αν η χώρα αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή» από την Τουρκία, είπε ότι «παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη φάση διαλόγου με την Τουρκία», δεν έχει σταματήσει να υφίσταται «η ύπαρξη συγκεκριμένων διαφορών. Μία είναι η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και πολλών διαφωνιών με τη γείτονα χώρα», προσπάθησε να τα μπουρδουκλώσει, την ώρα που η αστική τάξη της Τουρκίας έχει βάλει - με την πλάτη ζεσταμένη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ - μια σειρά ζητήματα στο παζάρι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προσπαθεί να εφησυχάσει τον κόσμο, λέγοντας ότι «ο διάλογος έχει απτά αποτελέσματα, έχει χειροπιαστά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες».


Σήμερα ο αποχαιρετισμός στον Γιώργο Λαμπράκη

Σήμερα θα ειπωθεί το ύστατο «αντίο» στον σύντροφο Γιώργο Λαμπράκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία μόλις 65 ετών, γεμίζοντας θλίψη τους συντρόφους του στο Κόμμα και όλους όσοι συμπορεύτηκαν μαζί του στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπου δρούσε μέχρι την τελευταία του πνοή. Στις 11.30 π.μ. θα γίνει η πολιτική κηδεία στο Γ' Νεκροταφείο και θα ακολουθήσει η τελετή καύσης στη Ριτσώνα, σύμφωνα με την επιθυμία του.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Γιώργος γεννήθηκε το 1959, γιος του βαλκανιονίκη, γιατρού, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1983, στην ΚΟΒ Εργαζομένων Δήμου Πειραιά, όπου εργαζόταν. Ως συνδικαλιστής και για χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών και Εργατών Καθαριότητας του δήμου Πειραιά, είχε την αμέριστη εκτίμηση των συναδέλφων του, ως συνεπής και πρωτοπόρος σε κάθε διεκδίκηση και αγώνα.

Στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα μας το 1991, στάθηκε στη σωστή πλευρά, υπερασπιζόμενος το Κόμμα και την αταλάντευτη πάλη για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και μέχρι και σήμερα αντιπρόεδρός της. Ο σύντροφος Γιώργος βάδισε χιλιάδες χιλιόμετρα της ειρήνης και του αγώνα, περπάτησε σε όλες τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, ένας πραγματικός μαραθωνοδρόμος.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του συντρόφου, αγωνιστή Γιώργου Λαμπράκη, που «έφυγε» νωρίς, και τα συλλυπητήρια στους οικείους του, εκφράζει ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης. Σε δήλωσή του σημειώνει:

«Ο Γιώργος Λαμπράκης, γιος του γιατρού, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, "έφυγε" την ίδια μέρα με τη δολοφονία του πατέρα του, 61 χρόνια μετά.

Περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα της ειρήνης και του αγώνα, περπάτησε σε όλες τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Συμπορευτήκαμε στη μεγάλη πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα με τα πόδια, με σύνθημα "Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα", από τις 3 έως τις 10 Απριλίου του 2016, από την οποία δεν έλειψε ούτε μία μέρα και υπήρξε ένας από τους εμψυχωτές, που έδινε δύναμη σε όλους μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ