Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα του Π. Νερούδα, σε μετάφραση Γ. Κεντρωτή | Θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Τετάρτη | Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας
Τα απομνημονεύματα του απομνημονευματογράφου δεν είναι τα απομνημονεύματα του ποιητή. Ο πρώτος μπορεί να έζησε λιγότερο, αλλά φωτογράφισε πολύ περισσότερα πράγματα και μας τέρπει με την επιμέλεια που δείχνει στην ανάδειξη των λεπτομερειών. Ο άλλος μας παραδίδει μια πινακοθήκη φαντασμάτων που συγκλονίστηκαν από τη φωτιά και τους ίσκιους της εποχής του.
Υπήρξαν φορές που δεν ζούσα μες στον εαυτό μου, υπήρξαν και φορές που έζησα τη ζωή των άλλων.
Από ό,τι έχω αφήσει γραμμένο σε τούτες τις σελίδες, πάντα - όπως γίνεται στις αλέες κάθε φθινόπωρο και όπως γίνεται στα αμπέλια όταν είναι καιρός - τα μεν κίτρινα φύλλα θα σκορπίζονται και θα πεθαίνουν, τα δε σταφύλια θα ζουν ξανά τη ζωή τους στο ευλογημένο κρασί.
Η ζωή μου είναι ζωή που φτιάχτηκε από όλες τις ζωές: Από τις ζωές του ποιητή όλες».
Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Gutenberg» τα απομνημονεύματα του Πάμπλο Νερούδα, με τίτλο «Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα». Η μετάφραση και οι σημειώσεις είναι του Γιώργου Κεντρωτή, καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
Στα συγκλονιστικά απομνημονεύματα του Νερούδα η αφήγηση είναι σχεδόν γραμμική, με τα αναγκαία για την κάθε περίπτωση φλασμπάκ. Ξεκινάει από τις μέρες που ο ποιητής είδε το φως σε ένα φτωχό χωριό της Χιλής και φτάνει έως τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε, λίγες μέρες πριν τον δικό του θάνατο. Ο περιπετειώδης βίος του στη χώρα του, σε όλη την αμερικανική ήπειρο και στην Κούβα, στην Απω Ανατολή, στην Ινδία και στην Κεϋλάνη, στην Ισπανία, στη Γαλλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι γνωριμίες του με τους κορυφαίους λογοτέχνες και καλλιτέχνες της εποχής του, γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου. Από εδώ δεν λείπει ούτε η πολιτική ούτε η ποιητική, όπως δεν λείπουν καθόλου οι κωμικές και οι αυτοσαρκαστικές νότες. Η αφήγηση μάλιστα γίνεται μερικές φορές πυκνό ποιητικό δοκίμιο, πράγμα που καταδηλώνει αναμφισβήτητα ότι οι μεγάλοι ποιητές είναι ποιητές σε όλα όσα γράφουν.
Την Τετάρτη 29 Μάη, στις 7 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης.
Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης, η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Κεντρωτής. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Νικήτας Τσακίρογλου. Θα συντονίσει η Σεμίνα Διγενή.
Ο θίασος λαϊκού θεάτρου «Maticapi» σε ένα ξεχωριστό ταξίδι αλληλεγγύης το Σαββατοκύριακο 25 - 26 Μάη
Μια διαδραστική παράσταση γεμάτη συμβολισμούς, που μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της έρχεται να προτείνει σ' αυτήν τη δύσκολη εποχή την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και το δίκιο των πολλών, ως μόνα αντίδοτα στη ματαιοδοξία και στον ατομικισμό.
Οταν δύο αδέρφια μαλώνουν για μια κούκλα, ο παππούς τους αποφασίζει να τους πει μια ιστορία...
«Μια φορά κι έναν καιρό, σ' έναν πόλεμο, μια υπηρέτρια έσωσε το παιδί της βασίλισσάς της, όταν εκείνη το εγκατέλειψε προκειμένου να πάρει τις γούνες και τα χρυσαφικά της. Το έσωσε και το μεγάλωσε με κίνδυνο της ζωής της, και έτσι ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μια σχέση αληθινής αγάπης. Μετά από χρόνια, όταν το παιδί γίνεται κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας, η βασίλισσα γυρίζει με σκοπό να το διεκδικήσει...».
Σε ποιον ανήκει όμως ένα παιδί;
Σε ποιον το γάλα για να μεγαλώσει;
Σε ποιον πόλεμο βρισκόμαστε άραγε και πόσοι έγιναν πριν από αυτόν;
Ενας παράξενος δικαστής δίνει τη λύση σ' αυτόν τον δύσκολο γρίφο, μέσω ενός κύκλου με κιμωλία.
Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία, ο θίασος σημειώνει ότι προσφέρει την παράσταση σε όλους όσοι την έχουν πραγματικά ανάγκη. «Οπως ήδη έχουμε κάνει για τα παιδιά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, γι' αυτούς που αγωνίζονται να κρατήσουν ανοιχτές τις μηχανές, τα σπίτια τους και τις ζωές τους, και που η ανταπόκρισή τους έδωσε νέα φλόγα στις δικές μας μηχανές, για να συνεχίσουμε να κάνουμε θέατρο για το δίκιο των πολλών και όχι για το συμφέρον των λίγων.
Ετσι και τώρα, 8 μήνες μετά τις εγκληματικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και 3 χρόνια μετά τον σεισμό στον Τύρναβο, συμπορευόμαστε με τους κατοίκους της περιοχής που συνεχίζουν να δίνουν έναν αγώνα ζωής, αφού τίποτα δεν έχει αποκατασταθεί, δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, που συνεχίζει να είναι ευάλωτη στην πρώτη σταγόνα βροχής, ενώ κάτοικοι του Τυρνάβου μένουν ακόμα σε κοντέινερ. Και ενώ "ακριβαίνει το γάλα και το ψωμί" όπως λέει και το έργο μας, η πολιτεία όχι μόνο χλευάζει με πενιχρές αποζημιώσεις, αλλά ζητάει και τον ΕΝΦΙΑ για τα πλημμυρισμένα σπίτια.
Σε αυτόν λοιπόν τον δρόμο, πήραμε την πρωτοβουλία να ενώσουμε τα χέρια με τους φορείς που πρωτοστάτησαν σε αυτήν τη μάχη και εκείνοι με χαρά ανταποκρίθηκαν, καλύπτοντας μάλιστα τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής. Ετσι, ο θίασος λαϊκού θεάτρου "Maticapi" προσφέρει αυτό το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαΐου τέσσερις παραστάσεις αλληλεγγύης, γεμάτες γέλιο και παιχνίδι.
Είναι ένα ταξίδι που κάνουμε με περισσή χαρά και περηφάνια και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει ένα από τα αγαπημένα μας. Κουβαλώντας πάντα μαζί το καλλιτεχνικό μας maticapi (=τρυπάνι χειρός) και βάζοντας στόχο και αυτήν τη φορά να ανοίξουμε μία ρωγμή ελπίδας στο τείχος της αδιαφορίας και του ατομισμού, που χρόνια σμιλεύεται από την εξουσία των λίγων. Γιατί ακόμα και τα πιο ψηλά και αδιαπέραστα κάστρα έρχεται κάποτε η ώρα που γκρεμίζονται...».
Η παράσταση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού και του 3ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας και είναι υπό την αιγίδα του δήμου Ελασσόνας.
Η παράσταση διοργανώνεται από τον δήμο Τυρνάβου.
Την παράσταση διοργανώνουν οι ακόλουθοι φορείς: Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Νέας Σμύρνης, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Αγίου Θωμά - Φιλιππούπολης, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών ΑΤΑ, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Φαλλάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουλουριού, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σμύρνης.
Η παράσταση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς.
Η έκθεση τιτλοφορείται από τον στίχο του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς «Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ' τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών», από το ποίημα «Υποσχέσεις της θύελλας», ενώ εμπνευσμένα από τον συγκεκριμένο στίχο είναι και έργα που παρουσιάζονται.
Αφετηρία για τα περισσότερα έργα των τελευταίων χρόνων είναι ο εγκλεισμός σε καταυλισμούς και στρατόπεδα συγκέντρωσης που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι - θύματα των πολέμων και των ανταγωνισμών, μετανάστες και πρόσφυγες. Τα έργα που αναφέρονται στην Παλαιστίνη έχουν δημιουργηθεί τα περισσότερα την τελευταία τριετία. Πρόθεση ήταν να καταδειχθεί μια άλλη διάσταση της έννοιας του «εγκλεισμού»: Του αναγκαστικού εγκλεισμού που ζουν τα παιδιά της Παλαιστίνης σε στρατόπεδα, καταυλισμούς και μικρές διάσπαρτες κουκκίδες γης, παιδιά που στερούνται το δικαίωμά τους στη ζωή, στην ελευθερία.
Παράλληλα εκτίθενται έργα με θέμα τη φύση, με αφορμή τη «φωτιά στο δάσος», όπως στην Εύβοια ή στη Δαδιά, αλλά και διάφορες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας.
Παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν με μεικτή τεχνική σε χαρτί (μελάνι και κάρβουνο) ή αυγοτέμπερα, καθώς και πορτρέτα, νωπογραφίες (φρέσκα) και χαρακτικά, χειροποίητες μεταξοτυπίες, έργα χαραγμένα σε λινόλεουμ, χειροποίητες λιθογραφίες και κάποια επιζωγραφισμένα.
Από παλιότερη δουλειά της Εύας Μελά θα παρουσιαστεί μια σειρά χαλκογραφιών για το λεύκωμα «Υμνος εις την Ελευθερίαν» του Δ. Σολωμού, από την πρόταση λευκώματος που βραβεύτηκε το 1990 σε διαγωνισμό σχεδιασμού καλλιτεχνικού βιβλίου της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιούνη.