Σωματεία και φορείς της περιοχής συντονίζουν τη δράση τους
Στο κάλεσμα των σωματείων ανταποκρίθηκαν πλήθος εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής, ενώ παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Ολοι μαζί απαίτησαν τη διαμόρφωση των υποδομών και τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό, για τη λειτουργία Κέντρου Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων εντός της Λιμενικής Ζώνης, αλλά και των κατοίκων του αστικού ιστού πέριξ του λιμανιού.
Αναδρομή στον τρόπο με τον οποίο στήθηκε και λειτούργησε αρχικά ο Σταθμός έκανε εισηγητικά ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που προηγήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος για τη λειτουργία μιας δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την οποία έχει μεγάλη ανάγκη ο λαός της περιοχής. Οπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, η δράση των σωματείων έχει φέρει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας. Παρ' όλα αυτά, ξεκαθάρισε, είναι ανάγκη οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες να συνεχιστούν, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες τεχνικές μελέτες και εργασίες, να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος προϋπολογισμός, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Τις ανάγκες των σχολικών μονάδων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Μονάδας Υγείας ανέδειξε ο Βασίλης Βατίστας, δημοτικός σύμβουλος Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης». Τη στήριξη στην πρωτοβουλία που αρχικά ανέλαβε το Συνδικάτο μετέφερε ο Βασίλης Μαμματάς, πρόεδρος του Συλλόγου Ικαριωτών Περάματος. «Είμαστε πάντα στους αγώνες για μια καλύτερη πόλη», τόνισε και αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, όπως και στην έλλειψη κρίσιμων υποδομών. Στη συγκέντρωση πήρε τον λόγο και ο Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος, υπενθυμίζοντας τις διεκδικήσεις της αγωνιστικής αρχής των ημερών του, που παραμένουν επίκαιρες και σήμερα. Προτάσεις για τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες κατέθεσε η Μαρία Τραπελά, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Τα παραπάνω διαμηνύει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, σε συνέχεια της μαχητικής κινητοποίησης που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη, μαζί με τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, με τη συμμετοχή μελών του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας. Στο πλευρό τους στάθηκαν ο βουλευτής Δ. Αττικής του ΚΚΕ, Χρ. Τσοκάνης, και ο περιφερειακός σύμβουλος Δ. Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γ. Τάτσης.
Μια κινητοποίηση που οργανώθηκε με αφορμή την κυβερνητική φιέστα στο νοσοκομείο, όπου ο υπουργός «εμπορίου της Υγείας», Αδ. Γεωργιάδης, έκοβε κορδέλες και αποθέωνε χορηγούς, επιστρατεύοντας ταυτόχρονα πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις ενάντια στους διαδηλωτές.
Το Σωματείο σημειώνει στη συνέχεια:
«"Σπάσαμε" το κλίμα αστυνομοκρατίας, με την παρουσία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ένοπλων ασφαλιτών μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, που προσπάθησαν να στήσουν κυβέρνηση και διοίκηση, για να μην εκφραστούν οι διεκδικήσεις μας για ουσιαστική αναβάθμιση του Θριασίου Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Δυτικής Αττικής.
Μάταιη ήταν η προσπάθειά τους να μη φτάσουμε στο αμφιθέατρο, όπου γινόταν η προεκλογική φιέστα για το "ξέπλυμα" των "δωρητών" καπιταλιστών για τα πολύνεκρα εργοδοτικά εγκλήματα στα διυλιστήρια της περιοχής αλλά και τη "διαφήμιση" της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε για το πώς αξιοποιούνται οι «δωρεές» αποτελεί το απαράδεκτο γεγονός ότι το μηχάνημα του ηλεκτρομυογράφου, που είναι εγκαταστημένο στην «εγκαινιασμένη» από προχτές μονάδα νευρομυικών παθήσεων, το οποίο λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη γιατρών του νοσοκομείου, είναι «προσβάσιμο» μόνο στους ασθενείς που έρχονται μέσω της ΜΚΟ «MDA» και όχι για τους υπόλοιπους ασθενείς του νοσοκομείου.
Παράλληλα, και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής φιέστας, το Σωματείο ανέδειξε τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους:
Ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, όπου παραμένουν σε εργασιακή ομηρία δεκάδες συμβασιούχοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας: Στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας 1ο και 2ο λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού. Στα Κέντρα Υγείας Μεγάρων 1ο και 2ο λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και παραμένουν κενές 20 οργανικές θέσεις προσωπικού. Στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και ελάχιστο προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο πρωινά τις καθημερινές ενώ στη Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας.
Κινητοποίηση ενάντια στην ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης της φύλαξης, της σίτισης και της καθαριότητας του Τζάνειου σε εργολάβους πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο.
Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, και ο Γιώργος Καλαμαράς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», «η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει λυτούς και δεμένους προκειμένου να προχωρήσει την εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, με τον γενικό τόνο να τον δίνει ο υπουργός Υγείας. Παρόλο που οι οικονομοτεχνικές μελέτες που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι διοικήσεις των νοσοκομείων δείχνουν ότι οι εργολάβοι είναι κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ακριβότεροι, η κυβέρνηση προχωρά στις συμβάσεις αμετακίνητη».
Χαρακτηριστική ήταν η στάση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Τζάνειο, εκλεγμένου με την κυβερνητική πλειοψηφία, ο οποίος προσπάθησε με λεκτικές επιθέσεις, ψέματα και τραμπουκισμούς προς τους εργαζόμενους να «σπάσει» την κινητοποίηση, δίνοντας πραγματικά τον καλύτερό του εαυτό στην υπεράσπιση της διοίκησης του Νοσοκομείου και της κυβέρνησης.
Στον «Ευαγγελισμό», στάση εργασίας (7 π.μ. - 9 π.μ. και 2 μ.μ - 4 μ.μ.) για τις καθαρίστριες και τους εργάτες προκήρυξε για τη Δευτέρα 27 Μάη το Σωματείο Εργαζομένων (ΣΕΝΕ), ενάντια στις απολύσεις και στην εργολαβοποίηση υπηρεσιών.
Οπως καταγγέλλει το ΣΕΝΕ, «όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια κομβικές θέσεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου, αντιμετώπισαν την προκλητική αδιαφορία κυβέρνησης, υπουργείου Υγείας και διοίκησης απέναντι σε αντικειμενικά και σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από:
Ολο αυτό το διάστημα η ανασφάλεια αυτή και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, καθώς και η συμπεριφορά των προϊσταμένων και της διοίκησης, έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέλφους σε παραίτηση. Αυτήν τη στιγμή έχει παραιτηθεί πάνω από το 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού!
Αυτήν ακριβώς τη στιγμή βρίσκονται στην κυριολεξία ένα βήμα πριν την απόλυση σχεδόν 250 συνάδελφοι της καθαριότητας, οι οποίοι είναι σαφές ότι υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα. Χωρίς αυτούς δεν νοείται δημόσια Υγεία!
Με την πρόσφατη παράτυπη απόφασή του ο διοικητής του νοσοκομείου προχωράει τις διαδικασίες για παράδοση και αυτού του "φιλέτου" σε εργολάβο, πράγμα που σημαίνει παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδέστερων εργατικών δικαιωμάτων και πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση του νοσοκομείου».
Σε απόγνωση βρίσκονται το λιγοστό προσωπικό του Νοσοκομείου Λέρου και οι κάτοικοι του νησιού.
Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου, «λειτουργεί με κάλυψη του 33% του προβλεπόμενου ιατρικού προσωπικού με βάση το οργανόγραμμά του. Επιπρόσθετα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό» και τονίζουν ότι «η λειτουργία του νοσοκομείου βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω των ελλείψεων ειδικοτήτων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα ή μη επάρκειας του υπάρχοντος προσωπικού, αφού στις περισσότερες ειδικότητες υπηρετεί ένας και μόνο γιατρός».
Σημειώνουν ότι «η εφημέρευση του νοσοκομείου αρκετές ημέρες κάθε μήνα κινείται στη ζώνη της επισφάλειας εξαιτίας των ανωτέρω αναφερομένων.
Η εφημέρευση τομέα που εξ ανάγκης γίνεται λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, για παράδειγμα γενικός χειρουργός να εφημερεύει για ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα, π.χ. ασθενείς ορθοπεδικούς, ΩΡΛ κ.τ.λ., εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω».
Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού.