ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
«Αφοσιωμένο μέλος» του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία

«Αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε τη Βόρεια Μακεδονία ο απερχόμενος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκ. Εσκομπάρ, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφορούσε αποκλειστικά την ένταξη της γειτονικής χώρας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και όχι την επίλυση των άλλων προβλημάτων.

«Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές (VMRO), ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία», δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στη «δεξαμενή σκέψης» «Atlantic Council».

Ο Γκ. Εσκομπάρ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονική χώρα, έκανε λόγο για μια αυξανόμενη επικράτηση του ρεαλισμού. «Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Ετσι, πιστεύω ότι θα δούμε, και ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Και καθώς θα το κάνουν αυτό, μπορούν να περιμένουν τη συνεργασία από την πλευρά των ΗΠΑ», είπε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Open» ...εκτίμησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας «θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση», και βάζοντας τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη» αλλά την στηρίζουν ΕΕ και ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο ίδιος είπε χτες ότι «είμαστε, δυστυχώς, σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι εθνικισμοί ξυπνάνε πάλι στα Βαλκάνια», δείχνοντας πόση αξία είχαν όσα φούμαρα πούλαγαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα, περί τάχα ασφάλειας που φέρνουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί.

Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της» και πρόσθεσε ότι «στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε πίσω, σε καμία περίπτωση. Το όνομα της χώρας είναι "Βόρεια Μακεδονία" και όσο κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι», καλώντας τους «να σεβαστούν μία διεθνή Συνθήκη, εφόσον τους ενδιαφέρει να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Να καταγραφεί και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Επικρατείας του οποίου Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, υπερασπίστηκε τη Συμφωνία που, όπως είπε, «έλυνε πολλά και χρονίζοντα προβλήματα, που τώρα έρχονται ξανά προς συζήτηση, λόγω της ολιγωρίας αυτής της κυβέρνησης».

Χτες, στο μεταξύ, ήταν η σειρά του ηγέτη του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» ξανά, αυτήν τη φορά σε ανάρτησή του για συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό πρέσβη στα Σκόπια, ευχαριστώντας τη Βιέννη για τη στήριξη στον «δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντείνονται παζάρια με μοχλό και τη Λιβύη

Διάβημα της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στον Ελληνα πρέσβη για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Διάβημα στον Ελληνα πρέσβη στην Τρίπολη, Νικόλαο Γαριλίδη, για τις έρευνες που πραγματοποιεί η «ExxonMobil» στα ανοιχτά της Κρήτης, επέδωσε η «διεθνώς αναγνωρισμένη» κυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι γνωστό ότι συνεργάζεται στενά με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το διάβημα επιδόθηκε την περασμένη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη διαμαρτυρία η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίτ Ντμπεϊμπά έχει προχωρήσει και παλιότερα, επικαλούμενη το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και το πώς αυτό «καθορίζει» τα όρια ΑΟΖ στην περιοχή.

Στο μεταξύ, το διάβημα έρχεται με φόντο και τα παζάρια της ΕΕ με τη Λιβύη με άξονα και τα ζητήματα της Ενέργειας, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αντιπροσωπεία της «διεθνώς αναγνωρισμένης» κυβέρνησης της Λιβύης με τον επικεφαλής της, Αμπντελχαμίτ Ντμπεϊμπά, όπου συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία και την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης».

Η συνάντηση - σύμφωνα με τη «Libya Herald» - έγινε την Τετάρτη 15 Μάη, για να εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει ειδικά σε αυτούς τους δύο τομείς, με τον Ντμπεϊμπά να τονίζει την ανάγκη ενίσχυσής της, ειδικά στον τομέα «της εναλλακτικής Ενέργειας, λόγω της σημασίας του τόσο για τη Λιβύη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση». Από τη μεριά της, η ντερ Λάιεν «χαιρέτισε την πρόοδο», που - φέρεται να - έκανε η Τρίπολη ειδικά στον τομέα της «παράτυπης μετανάστευσης» και στη συνεργασία Λιβύης - ΕΕ, αναγγέλλοντας μάλιστα και σχετική «Διεθνή Διάσκεψη για την Παράνομη Μετανάστευση και την Ασφάλεια των Συνόρων», που θα γίνει στη Λιβύη στα μέσα Ιούλη. Για την Ενέργεια, η ντερ Λάιεν στάθηκε ειδικά στην πρόοδο που έχει η συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Μάλτας - Ιταλίας. Σημειωτέον, από 15 έως 21 Μάη έγινε στην Τρίπολη Διεθνής Εκθεση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ξένων εταιρειών, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα υπογράφτηκαν μια σειρά από οικονομικές συνεργασίες, όπως αυτές για την Ενέργεια που «έκλεισαν» ανάμεσα στο λιβυκό υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών και το ιταλικό υπουργείο Εταιρειών και Βιομηχανίας.

Δυσαρέσκεια Λευκωσίας για την κινεζική CPP

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν προχτές, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Λίου Γιαντάο, για «το αδιέξοδο», όπως μετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ, «που προκαλεί με τη στάση της η κινεζική κρατική εταιρεία CPP στην κατασκευή του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό».

Η CPP επιλέχτηκε το 2019 για την κατασκευή του σταθμού που πολλοί εμφανίζουν ως «έργο τεράστιας εθνικής σημασίας» για την Κύπρο, στο πλαίσιο σχεδίων που της αναθέτουν κρίσιμο ρόλο για νέους δρόμους «ενεργειακού εφοδιασμού» όλης της Ευρώπης. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη φέρεται να εξετάζει τη διακοπή της ισχύος του συμβολαίου με την CPP και την καταγγελία της εταιρείας για άρνηση εκτέλεσης υποχρεώσεων και για εκπρόθεσμες ενστάσεις της CPP, τις οποίες συνδέει και με πιθανή «κακοπιστία».


ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 61 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το αστικό κράτος και τους παρακρατικούς μηχανισμούς, πραγματοποίησε χτες η ΕΕΔΥΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική η συμβολική εκδήλωση έγινε στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έχει ανεγείρει η ΕΕΔΥΕ προς τιμήν του στον Μαραθώνα. Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ μίλησε ο πρόεδρός της, Στ. Τάσσος, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά αποχαιρετώντας με μεγάλη θλίψη τον εκλιπόντα αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Γιώργο Λαμπράκη. Ακόμη, χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Ν. Μάκρης - Μαραθώνα (μέλος της ΟΓΕ) η Σμαρώ Κυριακίδου, και ο Σπύρος Ηλίας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα - Ν. Μάκρης και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.

Στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι εκδήλωση μπροστά στο μνημείο στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Εκεί μπροστά στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Ιωάννα Αγοράστη, μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη δολοφονική επίθεση που οδήγησε στον θάνατό του και στα διδάγματα για το σήμερα. Οπως είπε, «εξήντα ένα χρόνια μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πολύ δυνατά στην περιοχή μας.

(...) Πάνω από 7 μήνες συνεχίζεται η ανείπωτη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες και την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γίνεται μία πραγματική γενοκτονία ενός ηρωικού λαού, που για 75 χρόνια μάχεται ανυποχώρητα για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα. Πάνω από δύο χρόνια μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο ουκρανικό έδαφος ανάμεσα στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία, κλιμακώνεται επικίνδυνα, απειλείται η γενίκευσή του, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, έχει εμπλέξει τη χώρα μας σε δύο πολέμους ταυτόχρονα. Απογυμνώνει την άμυνα της χώρας και στέλνει ασταμάτητα οπλισμό στην Ουκρανία, στηρίζει το δολοφονικό καθεστώς του Ισραήλ και συμμετέχει με φρεγάτες και με άλλους τρόπους στην πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Θέτει σε κίνδυνο το ειρηνικό μέλλον του λαού μας».

Κάλεσε τον λαό, τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και των άλλων αγωνιστών, να δυναμώσει την πάλη για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσουν αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα εκτός συνόρων. Καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία.

Ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αποχαιρέτησε τον συνοδοιπόρο και συναγωνιστή Γιώργο Λαμπράκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στην επέτειο της μέρας που ο πατέρας του δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Γιώργου Λαμπράκη και των άλλων αγωνιστών κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Και παζάρι και «υπαρξιακή απειλή»

Το πλαίσιο όπου διεξάγεται το ΝΑΤΟικής κοπής παζάρι στα Ελληνοτουρκικά περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο «Open».

Παρουσιάζοντας ως κατόρθωμα ότι η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία το τελευταίο διάστημα δεν έχει προχωρήσει σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, στάθηκε στο γεγονός ότι έβαλαν «ένα πλαίσιο πολιτικού διαλόγου για να συζητήσουμε τη μεγάλη μας διαφορά, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι το θέμα «δεν θα λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη», καλώντας την Αγκυρα να δεχτεί ως βάση διαλόγου το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο κόβεται και ράβεται κάθε φορά αναλόγως πώς βολεύει τα σχέδια του κεφαλαίου και τις λυκοσυμμαχίες του, μέχρι τον επόμενο γύρο σύγκρουσης για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας.

Για το γεγονός, δε, ότι η τουρκική αστική τάξη θέλει «λύση - πακέτο» για όλα τα θέματα που βάζει στο παζάρι, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι η Αθήνα συζητά μία μόνο διαφορά, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση «Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας» (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), ανέφερε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Οταν υπάρχει χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας - και όχι απλώς των κυριαρχικών δικαιωμάτων - και αμφισβητεί Διεθνή Συνθήκη που αφορά την μειονότητα, αυτό χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται τα γεωγραφικά και νομικά όρια της πατρίδας μας», είπε ο υπουργός Αμυνας, για να προσθέσει: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους και το καλό κλίμα το τελευταίο διάστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ