ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Ο αγώνας των απεργών έσπασε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας

Τέταρτη μέρα απεργίας σήμερα, με τους εργαζόμενους να αποφασίζουν τα επόμενα βήματά τους

Οι απεργοί έξω από τα γραφεία της εταιρείας
Οι απεργοί έξω από τα γραφεία της εταιρείας
Την αδιαλλαξία της εργοδοσίας έσπασε το αγωνιστικό σθένος των απεργών εργατοτεχνιτών και μηχανικών στο έργο κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό, της εταιρείας «ΑΒΑΞ», οι οποίοι σήμερα συμπληρώνουν τέσσερις μέρες απεργίας και χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της στο Μαρούσι.

Εκεί, κάτω από την πίεση των απεργών, η εργοδοσία στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της χώρας, όπως αυτοδιαφημίζεται, η οποία μέχρι τώρα απέρριπτε κάθε συζήτηση για τα αιτήματα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι, δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον μεγάλο αυτό αγώνα τους, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μαζί με μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου, ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), και ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).

Πριν τη συγκέντρωση, μάλιστα, απεργοί είχαν δώσει ραντεβού στον σταθμό του Μετρό στην Κατεχάκη και από εκεί πραγματοποίησαν μοτοπορεία μέχρι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Μοτοπορεία στην Αθήνα, στο πλαίσιο της χθεσινής απεργίας
Μοτοπορεία στην Αθήνα, στο πλαίσιο της χθεσινής απεργίας
Στη συνάντηση η εργοδοσία προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, αλλά και να καλλιεργήσει διαιρέσεις μεταξύ των εργαζομένων. Τις μεθοδεύσεις αυτές ακύρωσε η αντιπροσωπεία των απεργών, εκφράζοντας καθαρά τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν και τη συσπείρωση γύρω από το Σωματείο τους.

Σήμερα, τέταρτη μέρα απεργίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Εργο προχωρά σε Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για την παραπέρα δράση τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι σε προηγούμενες μαζικές Γενικές Συνελεύσεις έχουν αποφασίσει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 20 Μάη, απαιτώντας: 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο - 8ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Τονίζουν ότι δεν θα ανεχτούν να δουλεύουν 12ωρα - 13ωρα και 6ήμερα, με άθλιες συνθήκες εργασίας, στο λιοπύρι ή στο βάθος μιας «γαλαρίας», την ίδια στιγμή που βλέπουν τους κατασκευαστικούς ομίλους προκλητικά να ανακοινώνουν τα νέα ρεκόρ κερδών, τα οποία σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Σε περισσότερους χώρους δουλειάς απλώνεται η μάχη για τις ΣΣΕ

Απεργούν στις 27 Μάη στην «Teleperformance», στάσεις εργασίας στη ΜΙΝΕΡΒΑ

Απόφαση για 24ωρη απεργία και Γενική Συνέλευση στις 27 Μάη πήρε το Σωματείο Εργαζομένων στην «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ) με βασικά αιτήματα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 20% αύξηση για όλους, κανένας άνεργος, απορρόφηση όλων έγκαιρα σε άλλο τμήμα, κανείς να μη μένει απλήρωτος.

Σε συνέχεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, το ΣΕΤΕΠ σημειώνει ότι η εργοδοσία συνεχίζει να εφαρμόζει «το downsizing, σε πολύ υψηλούς στόχους που δεν πιάνονται, καθημερινές απολύσεις, αναγκάζει συναδέλφους σε παραίτηση λόγω της μεγάλης εντατικοποίησης. Την ίδια στιγμή για τους περισσότερους από μας ο μισθός που παίρνουμε δεν φτάνει ούτε τον μισό μήνα και όλα αυτά γίνονται για να τσεπώσουν περισσότερα κέρδη».

Ταυτόχρονα, η εταιρεία «κάνει τα πάντα για να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση Συλλογικής Σύμβασης» και προσπαθεί να περιορίσει τη δράση του σωματείου και να απομονώσει τους εργαζόμενους.

«Εμείς», τονίζει το ΣΕΤΕΠ, «απαντάμε με απεργία στις 27 Μάη και συνέλευση την ίδια μέρα, για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω, ανάλογα και με την απάντηση της εταιρείας στα δίκαια αιτήματά μας, μέχρι τότε, όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του σωματείου». Ακόμα, διοργανώνει πάρτι αλληλεγγύης στις 31 Μάη για τη στήριξη του αγώνα τους.

Το ΣΕΤΕΠ καλεί σε ενίσχυσή του, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να γίνουν μέλη του, σε στήριξη των δράσεών του, στις μαζικές περιοδείες σε όλα τα κτίρια, στις συσκέψεις με όλα τα τμήματα κ.ά.

Στάσεις εργασίας στη ΜΙΝΕΡΒΑ

Με στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΜΙΝΕΡΒΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ», στο Σχηματάρι, διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει φρένο στις δίκαιες διεκδικήσεις τους με αυξήσεις - ψίχουλα. Οι χτεσινές στάσεις έγιναν με επιτυχία, ενώ η κινητοποίηση συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη.

Τη στάση της εργοδοσίας μάλιστα καταγγέλλει το συνδικάτο του κλάδου, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, η εργοδοσία, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, αξίωσε από το σωματείο και τους εργαζόμενους να συμβιβαστούν με τις αυξήσεις - ψίχουλα που προτείνει, ως προϋπόθεση για να ανακοινώσει την πρότασή της. «Εφτασε μάλιστα στο σημείο να εγκαλεί τους εργαζόμενους που κάνουν ΓΣ στο εργοστάσιο, ενώ έκανε επίθεση στον πρόεδρο της εργοστασιακής επιτροπής που πήρε άδεια για να παραβρεθεί στη συνάντηση», υπογραμμίζει. Το σωματείο καταγγέλλει τον εμπαιγμό της εργοδοσίας, που την τελευταία πενταετία προχωρά σε εξαγορές άλλων εταιρειών και επενδύσεις και την ίδια στιγμή αρνείται να παραχωρήσει αυξήσεις στο προσωπικό.

«Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε την πείρα. Οταν είμαστε ενωμένοι μια γροθιά, συσπειρωμένοι μέσα από το σωματείο μας, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Η αλαζονεία της εταιρείας θα σπάσει από τον αγώνα των εργατών. Το έχουμε κάνει και θα το ξανακάνουμε. Θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υπογραφή μιας ΣΣΕ που θα ανακουφίζει εμάς και τις οικογένειές μας», ξεκαθαρίζει το σωματείο.

Ενέκριναν την υπογραφή Σύμβασης στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»

Την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς ενέκριναν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 20 Μάη, οι εργαζόμενοι στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία». Με τη μαζική τους συμμετοχή στη συνέλευση οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού Σωματείου να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις 4,7% για όλο το προσωπικό από 31/12/2023. Επίσης, η νέα ΣΣΕ περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις, όπως η καταβολή φυλάκτρων τέκνων στους γονείς, η βελτίωση του ιατροφαρμακευτικού προγράμματος, η αύξηση στα έξοδα διατροφής που αφορούν τη διανυκτέρευση.

Παρέμβαση για την καταβολή δεδουλευμένων

Παρέμβαση στη ναυτολογία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά έκαναν μέλη της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, κατόπιν πληροφορίας ότι η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΣ προχωράει σε κλείσιμο ναυτολογίου, στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ», χωρίς να έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές των ναυτεργατών - μελών του πληρώματος του πλοίου, όπως προβλέπει η ΣΣΕ. Μετά από την παρέμβαση, η εταιρεία εξόφλησε τις δεδουλευμένες αποδοχές στους ναυτεργάτες. «Καλούμε τους ναυτεργάτες οργανωμένα να διεκδικούμε την εφαρμογή των ΣΣΕ, τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και στην επιθετικότητα των εφοπλιστών», τονίζει η ΠΕΜΕΝ.

Στην Αθήνα αύριο οι απολυμένοι της «Βαρβαρέσος»

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους με κάθοδο στην Αθήνα, αύριο, Παρασκευή, προχωρούν οι απολυμένοι της νηματουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα. Πιο συγκεκριμένα, στις 10 π.μ. θα βρεθούν έξω από τα γραφεία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) προκειμένου να διεκδικήσουν την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 4.000 ευρώ για να μπορέσουν να καλύψουν άμεσες τρέχουσες πάγιες ανάγκες, καθώς απολύθηκαν χωρίς να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που τους οφείλει η εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι επιπλέον διεκδικούν: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους που φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ. Να μη μείνει κανένα σπίτι άνεργου χωρίς ρεύμα, νερό, να παγώσουν οι λογαριασμοί και να μην εκπλειστηριαστεί κανένα σπίτι. Να θεωρηθεί συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας και να παρθούν μέτρα προστασίας για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Να ενταχθούν οι απολυμένοι σε προγράμματα εργασίας, με πλήρη δικαιώματα. Να βγουν στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρωμένα 10.500 ένσημα.

Και, τέλος, να μη χαθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα και καμία θέση εργασίας σε περίπτωση που έρθει κάποιος επενδυτής και επιδιώξει πονηρά να ανοίξει το εργοστάσιο «καθαρό» από εργαζόμενους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σε εξέλιξη οι συνελεύσεις των παραρτημάτων

Σε εξέλιξη είναι οι Γενικές Συνελεύσεις των παραρτημάτων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Μετά την επιτυχημένη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου, και ενόψει των αρχαιρεσιών, σειρά παίρνουν τα κατά τόπους παραρτήματα, με το πρόγραμμα των επόμενων ημερών να έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη:

Τα Παραρτήματα: Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγ. Βαρβάρας, 6.30 μ.μ., Ελλης 37, Αιγάλεω. Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου, 7 μ.μ., Περιάνδρου 18, Ζωγράφου. Μενιδίου - Φυλής, 6.30 μ.μ., Δεκελείας 42. Περιστερίου, 7 μ.μ., 40 Εκκλησιών 20.

Κυριακή 26/5:

Τα Παραρτήματα: Βορείων - Βορειοανατολικών: 11 π.μ., Λεονταρίου 4, Παλλήνη (4ο Δημοτικό). Κέντρου, 10 π.μ., Βερανζέρου 1, 2ος όροφος. Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης, 10 π.μ., Μενελάου 33, Ιλιον. Καλλιθέας, 11 π.μ. Αριστείδου 32.

Τη Δευτέρα 27/5, το Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου, στις 6 μ.μ., Νισύρου 20 (Ν. Ιωνία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ