ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ
Συνθήκες Μεσαίωνα απαιτεί η εργοδοσία με βάση τους αντεργατικούς νόμους

Αποκαλυπτική καταγγελία νεοσύστατου Σωματείου σε μεγάλο σούπερ μάρκετ για τις απαράδεκτες εργοδοτικές απαιτήσεις

Αντιμέτωποι με ατομικές συμβάσεις που χειροτερεύουν τους όρους εργασίας τους έρχονται τις τελευταίες μέρες οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα καταστήματα «Μασούτης», όπως καταγγέλλει το νεοσύστατο Σωματείο τους.

Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι επικρατεί στον κλάδο του εμπορίου και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, η εργοδοσία, πατώντας στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων, αξιώνει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποίηση των όρων των συμβάσεών τους, μετατρέποντας οποιαδήποτε συλλογική κατάκτηση μέσα από την κλαδική Σύμβαση σε «οικειοθελή παροχή», παρεμβαίνοντας και στην οργάνωση του χρόνου εργασίας και στην καθημερινότητα του εργαζόμενου.

Οπως σημειώνει το Σωματείο, «όσον αφορά τον χρόνο εργασίας η τροποποιημένη σύμβαση αναφέρει: "Αναγνωρίζεται στον εργοδότη το δικαίωμα να μεταβάλλει ελεύθερα τις ημέρες και ώρες εργασίας, την έναρξη, τη λήξη και τις διακοπές της εργασίας...". Αναφέρει επίσης πως "συμφωνείται ότι ο εργοδότης μπορεί να εισαγάγει στο σύνολο ή σε τμήμα της επιχείρησης είτε σύστημα εξαήμερης απασχόλησης είτε σύστημα πενθήμερης απασχόλησης... και να κατανείμει το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο... διαμορφώνοντάς το και μεταβάλλοντάς το ελεύθερα και οποτεδήποτε" και συνεχίζει: "...παρέχεται στον εργοδότη το δικαίωμα να καθορίζει κατά την απόλυτη κρίση του και διακεκομμένο ωράριο...", για να καταλήξει ότι "ο εργαζόμενος, εφόσον το αξιώσει ο εργοδότης, έχει την υποχρέωση να παρέχει πρόσθετη υπερεργασιακή ή υπερωριακή εργασία, ...νύκτα, Κυριακές, ή σε εξαιρετέες ημέρες".

Οσον αφορά τον τόπο παροχής εργασίας αναφέρει: "Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να μεταθέτει ή να μετακινεί μονομερώς τον εργαζόμενο, πρόσκαιρα ή μόνιμα... σε οποιαδήποτε από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ή αυτές που πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον εντός του ίδιου νομού. Τυχόν άρνηση μετάθεσης ή μετακίνησης από πλευράς εργαζομένου αποτελεί λόγο καταγγελίας της σύμβασης".

Σχετικά με την ειδικότητα και τα καθήκοντα του εργαζομένου η τροποποίηση αναφέρει πως "θα προσδιορίζονται κατά την απόλυτη κρίση του εργοδότη, καθώς σε αυτή αναγνωρίζεται το δικαίωμα να προσδιορίζει εκάστοτε το είδος απασχόλησης του εργαζομένου...". Δηλαδή αν θέλει η εργοδοσία σήμερα είσαι ταμίας, αύριο αποθήκη, μεθαύριο delivery κ.ο.κ.

Σχετικά με τον μισθό, τον χωρίζει σε "νόμιμο" και "συμφωνημένο". "Νόμιμο" χαρακτηρίζει τον "Νομοθετικά Προβλεπόμενο Κατώτατο Μισθό" και το υπόλοιπο μέχρι το συνολικό ποσό που παίρνουν οι συνάδελφοι με βάση την ισχύουσα μέχρι σήμερα σύμβαση τον χαρακτηρίζει "συμφωνημένες αποδοχές". Δηλαδή αν κάποιος παίρνει 1.000 ευρώ ο "νόμιμος" μισθός είναι ο βασικός (830 - χωρίς επιδόματα κ.λπ.) και ο υπόλοιπος μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι ο "συμφωνημένος". Στα "ψιλά γράμματα" όμως της υποπαραγράφου για τον "συμφωνημένο" μισθό αναφέρει πως "οι προαναφερόμενες παροχές που του δίνονται επιπλέον των προβλεπόμενων από κανονιστικές διατάξεις αποδοχών συνιστούν πάντοτε οικειοθελείς παροχές, τις οποίες η εργοδότρια δικαιούται να τις παύει, μετατρέπει ή ανακαλεί οποτεδήποτε και αναιτιολόγητα".

Στο ίδιο πνεύμα και το ζήτημα της κανονικής άδειας. "Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να χορηγεί την άδεια αυτή κατά την κρίση της...". Παρακάτω αναφέρει πως ο εργαζόμενος δεσμεύεται να έχει για ευαγγέλιο τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας, πως μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης, παύει να ισχύει οτιδήποτε είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν και πως για οποιεσδήποτε αλλαγές προκύπτουν μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης, ο εργαζόμενος αν δεν τις αποκρούσει εντός 15 ημερών, τότε θεωρείται ότι τις αποδέχεται. Ακόμα και αν δεν υπογράψει, η τροποποίηση ισχύει».

Το Σωματείο σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω είναι η «κανονικότητα» των κυβερνήσεων και των μεγάλων αφεντικών. Πατάνε πάνω στο πλαίσιο που έχουν ψηφίσει, διατηρήσει και εμπλουτίσει διαχρονικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Είναι αυτό που ονομάζουν «διευθυντικό δικαίωμα», «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», «νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου», «νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη», «αντοχές της οικονομίας».

Καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τη σύμβαση και ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά να συσπειρωθούν στο νεοσύστατο Σωματείο, να παλέψουν όχι μόνο για να μην περάσει η παραπάνω τροποποίηση των όρων εργασίας, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος για «ακόμα καλύτερες συμβάσεις από αυτές με τις οποίες ήδη δουλεύουν, για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας συνολικά».

Νέο εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο του αιολικού πάρκου Βερμίου

Ακόμα ένας εργαζόμενος προστέθηκε στον ατελείωτο κατάλογο των σακατεμένων στους χώρους δουλειάς. Τη Δευτέρα 20 Μάη εργαζόμενος της «Intrakat» στο εργοτάξιο του αιολικού πάρκου Βερμίου τραυματίστηκε σοβαρά όταν κατά τη διάρκεια εργασιών έσπασε τον αστράγαλο.

Το νέο «ατύχημα» σημειώνεται πριν περάσουν 2 μήνες από τον θάνατο εργαζόμενου στο ίδιο εργοτάξιο. Και έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι εργαζόμενοι κάτω από την εντατικοποίηση της εργασίας και τις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης αναφέρει ότι «για την αντιμετώπιση του περιστατικού και ενώ υπάρχει ασθενοφόρο στον χώρο του εργοταξίου, νοσηλευτής και γιατρός, που τοποθετήθηκαν έπειτα και από την παρέμβαση του Συνδικάτου, κλήθηκε το ΕΚΑΒ με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρονική καθυστέρηση». Και θέτει το ερώτημα αν «θα προσλάβει η εταιρεία οδηγό για το ασθενοφόρο ώστε να γίνει άμεσα η οποιαδήποτε διακομιδή απαιτηθεί ή θα περιμένουμε τα χειρότερα;».

Επίσης, με αφορμή πρόσφατη κοινοβουλευτική Ερώτηση για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που έγινε πριν από δύο μήνες, αποκαλύπτεται ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δεν είχε διενεργηθεί έλεγχος για θέματα ασφάλειας & υγείας κατά το παρελθόν, καθώς η έναρξη εργασιών ουδέποτε γνωστοποιήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία στο αρμόδιο ΤΕΑΥΕ Ημαθίας, όπως προβλέπει η σχετική εργατική νομοθεσία.

«Αναδεικνύονται και από αυτό το περιστατικό οι διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες που έχουν αφήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας καθώς τα αντιμετωπίζουν ως κόστος», σημειώνει το Συνδικάτο.

Καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο, να διεκδικήσουν:

- Να πυκνώσουν οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας και την τήρησή τους στο εργοτάξιο. Να γίνουν προσλήψεις επιθεωρητών στο ΣΕΠΕ.

- Να σταματήσουν τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση της εργασίας.

- Να είναι πλήρως στελεχωμένο το ασθενοφόρο στο εργοτάξιο.

- Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Σήμερα η ημερίδα για τον ορυκτό πλούτο με αφορμή τη ΛΑΡΚΟ

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), σε συνεργασία με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ερευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, με αφορμή τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ», σήμερα, Πέμπτη, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18). Στην οργανωτική επιτροπή μαζί με την Ομοσπονδία συμμετέχουν το Συνδικάτο ΙΓΜΕ, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και ο Ενιαίος Σύλλογος Τέως Υπαλλήλων ΙΓΜΕ (ΕΣΤΥ).

«ΕΡΓΑΝΗ» - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024
Πάνω από 800.000 απολύσεις σε ένα μόλις τετράμηνο!

Στις 809.713 έφτασαν οι απολύσεις εργαζομένων μόλις το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», επιβεβαιώνοντας το «ελεύθερο» που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις να απαλλάσσονται από τους μισθωτούς κατά το δοκούν και να ανακυκλώνουν το προσωπικό τους, θωρακίζοντας την κερδοφορία τους. Την ίδια περίοδο το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων ήταν θετικό κατά 188.587 θέσεις εργασίας, χωρίς αυτό να αναιρεί βέβαια την τεράστια ευελιξία που έχει εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στην αγορά εργασίας. Ετσι, σύμφωνα με την «Εργάνη» το διάστημα Γενάρης - Απρίλης το 34,45% των νέων συμβάσεων ήταν μερικής απασχόλησης, το 8,84% εκ περιτροπής εργασίας και το 56,71% ήταν πλήρους απασχόλησης, όμως σε αυτές ένα σημαντικό μέρος τους είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα έχουν ημερομηνία λήξης.

Ειδικότερα, τον περασμένο Απρίλη, έγιναν 354.231 προσλήψεις και 221.897 απολύσεις, παρουσιάζοντας θετικό ισοζύγιο κατά 132.352 θέσεις εργασίας, λίγο πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του 2023 (θετικό ισοζύγιο 123.079 θέσεις). Ενα αποτέλεσμα που - κάθε χρόνο - συνδέεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας και αντανακλά τις μαζικές προσλήψεις που πραγματοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Ετσι η δραστηριότητα των καταλυμάτων έχει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων κατά 73.707 θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα στη δίνη του δυσθεώρητου κόστους ζωής συνεχίζουν να βρίσκονται τα εκατομμύρια μισθωτών. Ετσι, στο σύστημα «Εργάνη» τον ίδιο μήνα καταχωρήθηκαν 21 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούσαν 7.683 εργαζόμενους χωρίς την παραμικρή αύξηση, ενώ ακόμα 10 επιχειρησιακές συμβάσεις που καλύπτουν 5.562 μισθωτούς είχαν αύξηση κατά 4,36%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ