ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο

ΓΕΝΟΒΑ.-

Ολες οι εκδοχές έχουν ακουστεί, όλα τα τρομοκρατικά σενάρια έχουν κοσμήσει τις ιταλικές εφημερίδες, από το φόβο του «Μεσογειακού άξονα» που θα προκαλέσει σοβαρά έως αιματηρά επεισόδια, έως πιθανό χτύπημα από τον διεθνή Σαουδάραβα τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους ή από Τσετσένους εναντίον του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ολα αυτά για να μπορέσει η ιταλική αστυνομία με την αγαστή και αρμονική συνεργασία των υπολοίπων ευρωπαϊκών αστυνομιών να μπορέσουν να κάνουν αφ' ενός τη Γένοβα ένα «απόρθητο κάστρο», αλλά κυρίως για να δικαιολογήσουν τα μέτρα καταστολής που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους παντού, αφού τεχνηέντως έχουν αφήσει να διαρρεύσει πως είναι «διάχυτος ο φόβος ότι η αντιπαράθεση διαδηλωτών - αστυνομίας θα είναι ακόμη βιαιότερη από το Γκέτεμποργκ», κάνοντας μάλιστα μακάβριες προβλέψεις για δεκάδες νεκρούς...

Πάντως το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας, που αντιπροσωπεύει περίπου 120.000 πολέμιους της «παγκοσμιοποίησης» από 800 διαφορετικές ομάδες, καταδίκασε τις «βόμβες - πακέτα» που εξερράγησαν σε ιταλικά αστυνομικά τμήματα, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και μάλιστα έριξε το «μπαλάκι» στο γήπεδο της ιταλικής αστυνομίας, χαρακτηρίζοντάς τες προβοκάτσια.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι ομάδες των εξαιρετικά θερμόαιμων διαδηλωτών, όπως οι ιταλικές «Ασπρες Φόρμες» («Τούτε Μπιάνκε»), οι οποίοι έχουν δηλώσει διά του επικεφαλής τους Λούκα Καζαρίνι ότι οι διαδηλώσεις τους θα έχουν βίαιο χαρακτήρα και ότι η Γένοβα θα σημάνει την κήρυξη του πολέμου εναντίον των «Οκτώ» και μάλιστα χτες η εν λόγω οργάνωση κάλεσε τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες σε ανυπακοή. «Στους αστυνομικούς λέμε μην υπακούετε και σκεφθείτε με το κεφάλι σας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των «Τούτε Μπιάνκε» Λούκα Καζαρίνι προς τους δημοσιογράφους, την παραμονή της προαναγγελθείσας εφόδου των διαδηλωτών εναντίον της απαγορευμένης «κόκκινης ζώνης» όπου διεξάγεται η διάσκεψη των επτά περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου και της Ρωσίας. «Υπάρχει αυτός που επιλέγει να είναι μαντρόσκυλο της "Αυτοκρατορίας" και αυτός που επιλέγει να είναι ένας φτωχός επαναστάτης υπήκοος», τόνισε. «Δεν πιστεύω ότι στην καρδιά τους έχουν μόνο ρόπαλα», κατέληξε. Πάντως, χτες σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, οι πυροσβέστες δήλωσαν «ανυπακοή» και προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να στραφούν κατά των διαδηλωτών...

Εξάλλου, παρά τη διαβεβαίωση του εκπροσώπου του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας Βιτόριο Ανιολέτο ότι οι διαδηλωτές πρέπει να σεβαστούν τους Γενοβέζους και να μην προκαλέσουν ζημιές στα καταστήματά τους και στην πόλη, είναι χαρακτηριστικό ότι διευκρίνισε πβς «η κάθε οργάνωση θα ενεργήσει κατά συνείδηση» και προειδοποίησε χτες ότι το κλίμα που επικρατεί στη Γένοβα είναι εξαιρετικά έκρυθμο, η αστυνομία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις προβοκάτσιες και όταν οι διαδηλωτές σήμερα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην «κόκκινη ζώνη», τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση της αστυνομίας...

Αν κανείς κρίνει από τις ήδη 850 απελάσεις, εκτός των 150 Ελλήνων, από την έφοδο τη νύχτα στα στάδια που έχουν καταλύσει οι διαδηλωτές, τις προληπτικές συλλήψεις ακόμη και δημοσιογράφων, την ασφυκτική παρουσία των αστυνομικών παντού, τους εξονυχιστικούς ελέγχους ακόμη και στις τουαλέτες όπου φιλοξενούνται οι διαδηλωτές και άλλες ενέργειες, τότε μάλλον θα πρέπει έστω και κάποια μικρά επεισόδια να θεωρούνται αναπόφευκτα.

Πάντως, οι διαδηλωτές δε δείχνουν να πτοούνται και συνεχίζουν το δρόμο μέχρι να φτάσουν στη Γένοβα, «με αεροπλάνα και βαπόρια». Ετσι, σήμερα Παρασκευή αναμένονται να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι οι καλόγριες διαφόρων καθολικών οργανώσεων που, σύμφωνα με το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας, θα προσεύχονται για τους φτωχούς και τους ταπεινούς, μέχρι εκατοντάδες Ινδιάνοι της Λατινικής Αμερικής, που αναμένεται να φτάσουν σήμερα από την Κολομβία με τρία πλοία που τα ονόμασαν πολύ χαρακτηριστικά «Σάντα Μαρία», «Πίντα» και «Μαρία», όπως τα πλοία του Χριστόφορου Κολόμβου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

«Νίπτει τας χείρας της» η κυβέρνηση για την επίδειξη του ευρωαυταρχισμού χθες στην Ανκόνα και προσπαθεί να αποσείσει από πάνω της τις βαρύτατες πολιτικές της ευθύνες, αφού συμμετέχει ενεργά στην αντιδημοκρατική θωράκιση του οικοδομήματος της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της προκλητικής επιχείρησης τρομοκράτησης των ιταλικών αρχών στην Ανκόνα, την οποία σε καμία περίπτωση δεν αποδοκίμασε, και κυρίως τον ενδιέφερε να βγάλει «λάδι» την κυβέρνηση. Ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει σταλεί κανένας κατάλογος, καμία λίστα με ονόματα Ελλήνων πολιτών σε οποιαδήποτε υπηρεσία του ιταλικού κράτους με αποστολέα υπηρεσία του ελληνικού κράτους». (σ.σ. Μήπως, άραγε, υπάρχει κατάλογος με ονόματα Ελλήνων πολιτών σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης;..). Αναφερόμενος στα πραγματικά, όπως είπε, περιστατικά, υποστήριξε ότι «απλώς(!), αποκόπηκαν από το κομβόι αυτό τα τρία τελευταία λεωφορεία και οι επιβάτες τους εμποδίστηκαν να συνεχίσουν το ταξίδι». Ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών κάνει παραστάσεις στις ιταλικές αρχές, ζητώντας πληροφορίες και εξηγήσεις από την ...ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Απάντηση οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες

Τη βίαιη παρεμπόδιση των πρώτων Ελλήνων διαδηλωτών που έφτασαν σε ιταλικό έδαφος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Ανανέωση, τονίζοντας: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες καθώς σε συνεννόηση με την ιταλική κυβέρνηση, ύστερα από απόφαση των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ και με την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, διαμόρφωσαν λίστες "υπόπτων", παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και νομιμότητας.

Η απάντηση απέναντι στο νεοταξικό φασισμό θα είναι οι μαζικοί, λαϊκοί αγώνες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο για να μην περάσει η τρομοκρατία της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης», καταλήγει η ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

Οι Ελληνες κομμουνιστές δεν κάνουν πίσω!

Μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, έξω από την ιταλική πρεσβεία

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή τους, καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία, σε μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, σήμερα, Παρασκευή 20/7 στις 7.30 το απόγευμα, έξω από την ιταλική πρεσβεία.

«Για να καταδικάσουμε την τεράστια κι εντεινόμενη επιχείρηση εκφοβισμού των λαών της Ευρώπης και καταστολής των μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων, ενάντια στη Σύνοδο του "G8" στη Γένοβα της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση, με τις ευλογίες της ΕΕ και τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής, "κήρυξε" τον πόλεμο στους εργαζόμενους και τη νεολαία που διαδηλώνουν.

Οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, οι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί, με προβοκάτσιες, χαφιεδισμούς, ΜΑΤ και τρομοκρατία, εμποδίζουν την είσοδο στη χώρα σε χιλιάδες εργαζόμενους - μεταξύ αυτών και Ελλήνων - που είναι αποφασισμένοι να διαδηλώσουν ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Στόχος τους, η απαγόρευση των διαδηλώσεων, η καταστολή του εργατικού κινήματος.

Γιατί οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους τρέμουν την πάλη των λαών, νιώθουν τη δύναμη της εργατικής τάξης να "απειλεί" το αντιδραστικό τους σύστημα.

Γιατί η πολιτική τους, που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, το φασισμό και τον πόλεμο ξεσηκώνει τους λαούς σε κοινή πάλη ενάντια στη ΝΕΑ ΤΑΞΗ και τον ιμπεριαλισμό.

Η τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών δε θα περάσει!

Οι Ελληνες κομμουνιστές δεν κάνουν πίσω!

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ».

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διάβημα στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη

Στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη, απευθύνθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τις δηλώσεις του Ιταλού ομολόγου του, ότι οι κίνδυνοι ταραχών προέρχονται, ανάμεσα σε άλλα, από διαδηλωτές που έρχονται από την Ελλάδα!

Η Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε στον Ελληνα υπουργό την παρεμπόδιση τριών πούλμαν της Επιτροπής Γένοβα 2001 να βγουν στο λιμάνι της Αγκόνας και τον εγκλωβισμό τους στο πλοίο που τους μετέφερε.

Επίσης, η Αλέκα Παπαρήγα διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού και ζήτησε από τον Ελληνα υπουργό την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρξει καμία παρεμπόδιση των Ελλήνων διαδηλωτών, ώστε να φτάσουν στη Γένοβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ