ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέσεις αγάπης και αλληλοστήριξης!

Η ηγεσία του ΣΕΒ, δήλωσε χτες ότι «χαιρετίζει» τα μέτρα των τελευταίων 15 ημερών για την «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων (και όχι μόνο), ομολογώντας ότι τους ενώνουν το κοινό συμφέρον της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων

Τα δημόσια εύσημα των μεγαλοβιομηχάνων, απέσπασε, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση Σημίτη, για τη νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων, που εξαγγέλθηκαν το τελευταίο 15νθήμερο, με επίκεντρο την «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων (γενικό ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν απομείνει στο δημόσιο). Ετσι, όσοι νόμισαν ότι διερράγησαν οριστικά οι σχέσεις κυβέρνησης και μεγαλοβιομηχάνων, από τις 30 Μάη, όταν οι τελευταίοι άσκησαν δημόσια «κριτική» για καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, τους διέψευσε χτες η ίδια η ηγεσία των μεγαλοβιομηχάνων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, η κυβέρνηση επανήλθε... στην τάξη, και τώρα στις δύσκολες στιγμές που περνάει, έχει ξανά συμπαραστάτη της το ΣΕΒ.

Σ' αυτό το σημείο, αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις, ενός εκ των δύο προέδρων του ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου των βιομηχάνων με τους δημοσιογράφους. Στην ερώτηση πώς εκτιμούν (οι μεγαλοβιομήχανοι) την ταχύτητα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, απάντησε λακωνικά, αλλά με νόημα: «Ειδικά τις τελευταίες 15 - 20 ημέρες, υπάρχουν σοβαρές κινήσεις, κυρίως των υπουργών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνηση που παράγουν έργο. Αυτοί θέτουν σε θετική τροχιά την πορεία της οικονομίας. Αυτό το χαιρετίζουμε»! Στο διάστημα που αναφέρθηκε ο Οδ. Κυριακόπουλος, μεσολάβησαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία (με τα μέτρα «εμβάθυνσης» των ιδιωτικοποιήσεων» που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο Γ. Παπαντωνίου, το άνοιγμα των προσφορών για το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό από το Σεπτέμβρη, καθώς και την εξαγγελία νέων χαριστικών φορολογικών ρυθμίσεων για το μεγάλο κεφάλαιο (που κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβρη).

Στους βιομηχάνους όμως δεν αρκεί αυτό. Ετσι, στην «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων μιας σειράς δημοσίων επιχειρήσεων, που αποφάσισε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, οι βιομήχανοι απαίτησαν να παραχωρηθεί και το μάνατζμεντ (διοίκηση αυτών των ΔΕΚΟ) στους ιδιώτες. Επίσης, όταν ερωτήθηκαν, αν τους αφορούν οι κατηγορίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι οικονομικοί κύκλοι τον υπονομεύουν, ο έτερος πρόεδρος της ΕΕ του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος, ήταν ιδιαίτερα σαφής στην απάντησή του, λέγοντας: «Από την περίοδο της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου (σ.σ. εκεί άσκησαν την κριτική τους οι βιομήχανοι) οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν έχουν αμβλυνθεί. Ευχόμαστε να μην αναφέρετε και σε εμάς ο πρωθυπουργός. Αλλωστε, από τότε (γενική συνέλευση) οι σχέσεις μας με τα οικονομικά υπουργεία έχουν βελτιωθεί αρκετά»!

Ενδεικτικό επίσης στοιχείο της στήριξης του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση, ήταν το γεγονός ότι ο Ν. Αναλυτής, ο οποίος το τελευταίο τουλάχιστον χρόνο - ανεξαρτήτως αν ερωτηθεί ή όχι- ήταν λαλίστατος για το Ασφαλιστικό, χθες απέφυγε να κάνει κάτι τέτοιο, προφανώς «για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά». Χτες, στη συνέντευξη του ΣΕΒ, ήταν όλοι «στημένοι» για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Μάλιστα, όταν ερωτήθηκαν, αν, εξαιτίας της κυβερνητικής κρίσης, θα πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές, οι μεγαλοβιομήχανοι ήταν κατηγορηματικοί. Δε σηκώνει ο τόπος (οικονομικά εννοούν αυτοί) σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα και άλλη προσφυγή στις κάλπες.

Και για το χρηματιστήριο που «πάτωσε»... ουδέν πρόβλημα για τους βιομηχάνους, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα ανακάμψει, αφού θεωρούν τα θεμελειώδη στοιχεία της οικονομίας ισχυρά, ενώ απέδωσαν την πτώση στην... ανησυχία των επενδυτών! Αναφορικά με το αν από την κατακόρυφη πτώση του γενικού δείκτη του ΧΑΑ, οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα, οι βιομήχανοι σημείωσαν ότι «κάποιες από αυτές θα αντιμετωπίσουν, αφού πλέον δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια». Χαρακτήρισαν επίσης, ελκυστικές τις σημερινές τιμές του ΧΑΑ για τους επενδυτές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Το Γ΄ ΚΠΣ εκτελείται... χωρίς προβλήματα

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση από την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έστω κι αν οι Βρυξέλλες «έκοψαν» το Εθνικό Κτηματολόγιο

Την πορεία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ εξέτασε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των μελών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου - δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από την «απορροφητικότητα» των σχετικών κονδυλίων. Δεν έκρυψε, δηλαδή, ότι η υλοποίηση των έργων και προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από την κοινότητα, θα συμβάλλει στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» για την ντόπια πλουτοκρατία και με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Το κλίμα που προσπαθούν να διαμορφώσουν οι κυβερνώντες, δεν είναι άσχετο και με τις άμεσες ανάγκες τους και την προσπάθειά τους για ανάκαμψη του τζόγου στη Σοφοκλέους. Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα, δήλωσε ότι φέτος, μέσω του Γ΄ ΚΠΣ, «θα εισρεύσουν στην Ελλάδα» περίπου «1,5 τρισ. δραχμές» καθώς «έχουν ήδη προενταχτεί» έργα ύψους 2,6 τρισ. δραχμών. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, αντιπροσωπεύει το 24% από τα 10,8 τρισ. δρχ. που είναι η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο όλο πρόγραμμα. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για να χρηματοδοτηθούν «έργα γέφυρες» του Β΄ προς το Γ΄ ΚΠΣ (δηλαδή μεγάλοι οδικοί άξονες, όπως ΠΑΘΕ, Εγνατία, Σιδηρόδρομος και άλλα έργα υποδομής, που είναι αναγκαία για το μεγάλο κεφάλαιο), καθώς και καινούρια προγράμματα.

Αν και εγκρίθηκαν ήδη και τα 24 προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει εξαιρεθεί τουλάχιστον για την ώρα, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός, το «υποπρόγραμμα» που αφορά το Εθνικό Κτηματολόγιο. Το θέμα αυτό έφερε πρόσφατα στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στην οποία αναφέρεται ότι «ανεξάρτητα από την εκτίμηση που έχει ο καθένας για τις διαδικασίες, το περιεχόμενο και την κατεύθυνσή του, το γεγονός είναι ότι με ευθύνη της κυβέρνησης συνολικά, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, κινδυνεύει να σταματήσει και πάντως δε διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου με τις διαφαινόμενες διαδικασίες παραχώρησης και αυτοχρηματοδότησής του».

Ο Γ. Παπαντωνίου, έκανε λόγο για την ολοκλήρωση του διοικητικού μηχανισμού που θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ και παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα παράλληλο σύστημα διοίκησης. Για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Χρ. Πάχτας τόνισε: «Εχουμε δημιουργήσει ένα μικρό κράτος μέσα στο κράτος, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια πρόκληση» (!) και εξήγησε πως αυτό το... «μικρό κράτος» θα διαχειριστεί μέχρι το 2006 τα 17,5 τρισ. δρχ. που είναι οι πόροι του Γ΄ ΚΠΣ. Ο υφυπουργός επικαλέστηκε επίσης εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση του ΑΕΠ μέχρι το 2006 λόγω της συμμετοχής του Γ΄ ΚΠΣ θα φτάσει σε 6% και παράλληλα θα δοθεί ώθηση στις επενδύσεις κατά 20%.

Σημειώνεται ότι από τα 17,5 τρισ. δρχ. του Γ΄ ΚΠΣ, τα 10,8 τρισ. είναι η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου (ποσοστό 61,7%) ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από το Ταμείο συνοχής και διάφορα άλλα προγράμματα.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 20.7.2001
Και μεγάλα υδροηλεκτρικά στους ιδιώτες

Και το «φιλέτο» του υδροηλεκτρικού δυναμικού της χώρας παραδίδει η κυβέρνηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μετά από το δεύτερο κύκλο παραχώρησης αδειών σε ιδιώτες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), άνοιξε ο δρόμος και για την παραχώρηση αδειών για την κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγήθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη να παραχωρηθούν 4 άδειες για μεγάλα υδροηλεκτρικά, σε εταιρίες μεγαλοκατασκευαστών και μάλιστα σε θέσεις που η ΔΕΗ είχε επιλέξει για να κατασκευάσει ανάλογα έργα. Μάλιστα, η ΡΑΕ καλεί ιδιώτες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για το υδροηλεκτρικό του Τεμένους, για το οποίο η ΔΕΗ, αν και έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την έναρξη της κατασκευής του, δεν το ενέταξε στο Επιχειρησιακό της Σχέδιο. Για το υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα, που η ΔΕΗ το έχει εντάξει στα υποψήφια έργα της, η ΡΑΕ καλεί τη ΔΕΗ να επιταχύνει τη διαδικασία προσδιορισμού πρακτικού σχήματος,

Η άδειες για τις οποίες η ΡΑΕ εισηγήθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης να δοθούν είναι οι εξής:

  • Μία άδεια στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στη θέση Αγιος Νικόλας στον ποταμό Αραχθο, ισχύος 93MW και επένδυσης 43 δισεκατομμυρίων δραχμών.
  • Μία άδεια στην ΤΕΡΝΑ ΑΕ στη θέση Αυλάκι στον ποταμό Αχελώο, ισχύος 60MW και επένδυσης 48 δισεκατομμυρίων δραχμών
  • Δύο άδειες στην ΑΕΓΕΚ ΑΕ για ένα έργο στη θέση Βωβούσα στον ποταμό Αώο, ισχύος 93MW και επένδυσης 35 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ το άλλο θα κατασκευαστεί στη θέση Καταρράκτης Καλαμά στο Νομό Ιωαννίνων, ισχύος 26MW και επένδυσης 8,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Επίσης, η ΡΑΕ θεωρεί ότι τρία επιπλέον νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παρουσιάζουν ενεργειακό ενδιαφέρον και καλεί τους ιδιώτες επενδυτές και τη ΔΕΗ να τα εξετάσουν και να υποβάλουν στη ΡΑΕ σχέδια υλοποίησης. Τα έργα αυτά είναι: ο Ιλαρίωνας στο Νομό Ημαθίας, ισχύος 100 - 105MW, επένδυσης 60 δισ. δραχμών, το Μετσοβίτικο στο Νομό Ιωαννίνων ισχύος 25MW και επένδυσης 15 δισ. δραχμές και το Τέμενος στο Νέστο ισχύος 19MW, επένδυσης 92 δισ. δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ