ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη διαχείρισή τους;

Πολλά ερωτήματα και μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας καλούνται να συζητήσουν και να γνωμοδοτήσουν για ένα θέμα που και μόνο ο τίτλος του προκαλεί ανατριχίλα... «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας». Ηδη το θέμα αυτό έχει μπει σε συζήτηση σε διάφορα περιφερειακά συμβούλια (Ηπείρος, Κρήτη, Ιονίων Νήσων), ενώ έχει πάρει σειρά και αλλού, μιας και στο πλαίσιο της διαβούλευσης έχει ζητηθεί η γνωμοδότηση από τις 13 Περιφέρειες της χώρας αλλά και σε δήμους της Αττικής. Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής έχει ζητήσει γνωμοδότηση και από δήμους του Λεκανοπεδίου.

Για το συγκεκριμένο θέμα γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με ημερομηνία 5 Μάρτη 2024, στην οποία αναφέρει: «Στο πλαίσιο του άρθρου 8 της ΚΥΑ υπ' αρ. 107017/2006 (Β' 1225) για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ, όπως τροποποιημένη ισχύει, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε διαβούλευση με το κοινό και τις δημόσιες Αρχές τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας».

Ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι στη Βουλγαρία
Ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι στη Βουλγαρία
Είναι προφανές ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, μιας και αφορά στη διαχείριση πυρηνικών και ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας. Ενα θέμα για το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα πρέπει να τοποθετηθούν επισήμως όμορες χώρες που μπορεί να κινδυνεύσουν από τον τρόπο διαχείρισης που θα επιλεγεί για τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», πρόκειται για τη μελέτη με τις πληροφορίες που αναφέρονται στην περιγραφή του σχεδίου και κάθε πληροφορία σχετικά με τις ενδεχόμενες διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό ή εξάλειψη των εν λόγω επιπτώσεων.

«Σημαντικές επιπτώσεις εντός ελληνικής επικράτειας»

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η ΣΠΜΕ είναι ένα ογκώδες κείμενο γραμμένο στα αγγλικά, ενώ η διαβούλευση του θέματος γίνεται με βάση οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μεταξύ άλλων αναφέρει: «(...) Γίνονται διασυνοριακές διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος κρίνει ότι η εφαρμογή ενός εκπονούμενου σχεδίου ή προγράμματος, το οποίο αφορά την επικράτειά του, ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε άλλο κράτος - μέλος». Ουσιαστικά, δηλαδή, υπάρχει η παραδοχή ότι ο τρόπος διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων από τα εργοστάσια σε Κοζλοντούι και Ελίν Περίν θα έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το επικαιροποιημένο σχέδιο το οποίο αφορά και η μελέτη, γίνεται επειδή πρόκειται να χωροθετηθούν και νέες εγκαταστάσεις σε Κοζλοντούι και Ελίν Περίν και συγκεκριμένα:

- Υπό κατασκευή Εθνικό Αποθετήριο Πυρηνικών Αποβλήτων στη θέση «Ραντιάνα» του χωριού Χάρλετς του Κοζλοντούι

- Εγκατάσταση αποτέφρωσης απορριμμάτων στο Κοζλοντούι

- Κατασκευή εγκατάστασης παραγωγής συσκευασιών από τον κρατικό φορέα «Πυρηνικά Απόβλητα» το 2025.

- Δύο νέες πυρηνικές μονάδες στο Μπέλενε και δύο στο Κοζλοντούι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε έγγραφό του, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 5 Μάρτη 2024, επισημαίνει τα εξής:

«Η πρόθεση της Ελλάδας στην εκτίμηση των διασυνοριακών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, στο πλαίσιο του άρθρου 7 της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ γνωστοποιήθηκε στις αρχές της Βουλγαρίας βάσει του συμπεράσματός μας ότι το σχέδιο αυτό δεν αποκλείεται να προκαλέσει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας». Και αφού διαπιστώνει αυτό ζητά τις απόψεις από τις 13 Περιφέρειες, διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας, Υποδομών και Μεταφορών, την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Τα ερωτήματα είναι πολλά.

- Τι μέτρα έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος της χώρας από τους κινδύνους που σχετίζονται με τις παραπάνω δραστηριότητες (π.χ. σε περίπτωση ατυχήματος).

- Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα, και οι 13 Περιφέρειές της, στον σχεδιασμό της Βουλγαρίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων πυρηνικών και ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας;

- Θα υπάρξει μεταφορά και διέλευση μέσω της χώρας των επικίνδυνων αποβλήτων;

- Εχουν υπάρξει επαφές και διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και βουλγαρική κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις, 500 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας;

- Εχει υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από την κυβέρνηση, εκτός από κάποια διαβιβαστικά για διαβούλευση, στις 13 Περιφέρειες, τα συμβούλια των οποίων καλούνται να γνωμοδοτήσουν για το θέμα;


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πανεπιστήμια - συνεργοί του κράτους - δολοφόνου

Οι μαζικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται παρά την καταστολή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, εκτός από το αληθινό πρόσωπο της «δημοκρατίας» στη μητρόπολη του καπιταλισμού, αποκαλύπτουν και τον ρόλο που υπηρετεί σήμερα το «σύγχρονο» πανεπιστήμιο, αυτό που διαφημίζεται ως «πρότυπο» και στην Ελλάδα, από τις δυνάμεις που προωθούν και στηρίζουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Με συνθήματα όπως «Money for schools and education - not for bombs and occupation!» («Δώστε λεφτά για πανεπιστήμια και παιδεία - όχι για βόμβες και για την κατοχή!») οι Αμερικανοί φοιτητές απαιτούν να πάψουν τώρα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Πολιτειακές και πρυτανικές αρχές απαντούν με όργιο καταστολής για να τους φιμώσουν, επιστράτευσαν την έφιππη αστυνομία, συλλήψεις, απειλές, διαγραφές πρόστιμα κ.λπ.

Αυτά συμβαίνουν σε ορισμένα από τα πιο «ξακουστά» πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Κολούμπια, το Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Στάνφορντ κ.ά. Οπως σχολίαζε καθηγητής για την εισβολή αστυνομικών στο Κολούμπια, «πρόκειται για ανήκουστη επίθεση σε κάθε εκπαιδευτική αρχή (...) Εκείνη την ώρα έκανα μάθημα στους φοιτητές μου και εξηγούσα ότι το μάθημα που θέλουν να τους κάνουν σήμερα είναι η υποταγή! Δε μπορούν να αντικαθιστούν τους καθηγητές με αστυνομικούς, αλλά φαίνεται ότι αυτές είναι οι οδηγίες!».

* * *

Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά ΜΜΕ καταγράφουν ως εξής τον ρόλο που έχουν αναλάβει πολλά από τα «ευαγή» ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ:

  • Στο MIT (Massachusetts Institute of Technology) ερευνητές συνεργάζονται με το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας για projects σχετικά με την πλοήγηση drones και την προστασία πυραύλων. Μόνο την τελευταία 10ετία το συγκεκριμένο ίδρυμα φέρεται να έχει λάβει πάνω από 11 εκατ. δολάρια για τέτοια προγράμματα.
  • Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι το ίδρυμα χρηματοδοτείται από επενδυτές που παράγουν πολεμικά αεροπλάνα για το Ισραήλ και «προϊόντα επιτήρησης», τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά στη Γάζα
  • Η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων του Χάρβαρντ μόνο το 2020 φερόταν να έχει επενδύσει 194 εκατ. δολάρια στην «Booking Holdings», που οργανώνει επισκέψεις σε δεκάδες εβραϊκούς εποικισμούς. Αλλη επένδυση του Χάρβαρντ αφορά την «Alphabet Inc.», που συνδέεται με την παρακολούθηση και το φακέλωμα των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.
  • Το Κολούμπια φέρεται μεταξύ άλλων να συνδέεται με επενδύσεις στη γνωστή εταιρεία «AirBnB», επίσης με τεράστια γκάμα περιηγήσεων και καταλυμάτων σε εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας φέρεται να έχει μετοχές στον κολοσσό της «General Electric», που μεταξύ άλλων ηγείται του έργου «Genesis Wind», στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.
  • Το Πανεπιστήμιο George Mason συνδέεται με μετοχές στην αλυσίδα «McDonald's», που μεταξύ άλλων περηφανεύεται για τη διανομή δωρεάν γευμάτων στον κατοχικό ισραηλινό στρατό. Ακόμα, διατηρεί μετοχές στη «Lockheed Martin», που μόνο πρόσφατα πήρε 3 δισ. δολάρια για να πουλήσει 25 F-35 στο Ισραήλ.
* * *

Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν τα «σύγχρονα πανεπιστήμια» στο κράτος του Ισραήλ, στηρίζοντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που βυθίζει στο χάος και στον πόλεμο όλη τη Μέση Ανατολή. Τέτοιους φοιτητές και μελλοντικούς επιστήμονες θέλουν τα πανεπιστήμια, το κράτος, οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και παντού: Στην υπηρεσία της κερδοφορίας, των ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων τους.

Γι' αυτό αντιδρούν με βία και καταστολή στις φοιτητικές διαδηλώσεις ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα. Τους πέφτει βαρύ στη Μέκκα του καπιταλισμού και του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού να υπάρχουν τέτοιες φωνές αμφισβήτησης, που απαιτούν να πάψει τώρα η στήριξη του κράτους του Ισραήλ από τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Γι' αυτό οι φοιτητές των ΗΠΑ και ο αγώνας τους χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων μας, όπως έμπρακτα ανέδειξε το ΚΚΕ με την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ και της αντιπροσωπείας του Κόμματος στο Κολούμπια, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ