ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα, στην πάλη για την επαναστατική ανατροπή

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά

Σε ανακοίνωσή της για την Πρωτομαγιά, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση επισημαίνει τα εξής:

«Για τα Εργατικά και Κομμουνιστικά Κόμματα, η 1η Μάη αποτελεί μέρα αγώνα, στη μνήμη εκείνων που ήρθαν πριν από εμάς και προς τιμήν εκείνων που θα συνεχίσουν την πάλη.

Οι εργαζόμενοι, όχι μόνο στις χώρες της Ευρώπης αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο έχει φορτώσει όλο το βάρος της αύξησης των τιμών στους ώμους των εργαζομένων. Κρατώντας ταυτόχρονα τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα έχει επιδεινωθεί σε κάθε χώρα.

Μέσω των πολιτικών τους, οι αστικές τάξεις όχι μόνο επέφεραν σημαντικές μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς της πλειοψηφίας των εργαζομένων, αλλά και εισήγαγαν πιο "ευέλικτες" μορφές απασχόλησης, καταργώντας το 8ωρο και επιβάλλοντας στους εργαζόμενους όλο και περισσότερη απλήρωτη εργασία. Η αυξανόμενη πίεση δεν είναι αισθητή μόνο στους χώρους δουλειάς, αλλά σε όλες τις πτυχές της ζωής, όπου η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Ασφάλισης αυξάνει το βάρος που πρέπει να σηκώσουν οι εργαζόμενοι.

Μέσω των πολιτικών τους που στρέφονται ενάντια στους μικρούς αγρότες, οι αστικές τάξεις έχουν εντείνει περαιτέρω τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του αγροτικού τομέα στα χέρια λίγων, αναγκάζοντας τους μικρούς αγρότες να μείνουν χωρίς δουλειά.

Εχουν δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους εξαθλιωμένους συνταξιούχους, των οποίων οι πενιχρές μηνιαίες αποδοχές συχνά δεν καλύπτουν τα προς το ζην.

Ομως, η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα, όπως έχουν δείξει οι εργαζόμενοι. Οπου έχουν ενταθεί η καταπίεση και η βαρβαρότητα, το ίδιο έχει ενταθεί και η αντίσταση.

Σε όλη την Ευρώπη, οι εργάτες έχουν κάνει απεργίες και έχουν αγωνιστεί για να εμποδίσουν το κεφάλαιο να μειώσει τους μισθούς τους, σε ορισμένες περιπτώσεις αποσπώντας νίκες και έχοντας τη δυνατότητα να υπερασπιστούν προηγούμενες κατακτήσεις τους. Σε όλη την Ευρώπη, οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται και να ζουν.

Σε μια δύσκολη κατάσταση, όπου η δύναμη των αστικών τάξεων είναι εμφανής, είναι απαραίτητο να δείξουμε μια συντονισμένη απάντηση στην κρατική, κυβερνητική και εργοδοτική καταστολή.

Με την ταξική αλληλεγγύη, με τον συντονισμό των διαφορετικών αγώνων, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις της αστικής τάξης. Οχι μόνο μπορούμε να αγωνιστούμε για αύξηση των μισθών και των συντάξεων, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και για επιδόματα ανεργίας, αλλά μπορούμε και να νικήσουμε.

Ταυτόχρονα, και σε συνδυασμό με την όξυνση της ταξικής πάλης στο εσωτερικό κάθε χώρας, παρατηρούμε την όξυνση της διαπάλης μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και τον πιο σκληρό αγώνα κάθε αστικής τάξης για την επέκταση των δραστηριοτήτων των μονοπωλίων και των εταιρειών της. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να παλέψουν ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη, να αντιταχθούν στις πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να τις απορρίψουν. Η εξέλιξη αυτή βρίσκει έκφραση στην αυξανόμενη στρατικοποίηση σε κάθε χώρα και στους περιφερειακούς πολέμους και συγκρούσεις που ξεσπούν, από την ωμή τρομοκρατία που εξαπολύεται στον Παλαιστινιακό λαό μέχρι τον παρατεταμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπροστά στην τρομοκρατία του καπιταλισμού και τις συνεχείς επιθέσεις του στους λαούς του κόσμου, δηλώνουμε ότι δεν πάει άλλο! Το μέλλον υπό τον καπιταλισμό δεν μπορεί να επιφυλάσσει τίποτα περισσότερο από περαιτέρω εξαθλίωση, ταπείνωση και ανασφάλεια. Τονίζουμε την ανάγκη για επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και τον αγώνα των εργαζομένων για την οικοδόμηση μιας νέας, σοσιαλιστικής κοινωνίας, που θα χαρακτηρίζεται από την εργατική εξουσία.

Τα Εργατικά και Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους αγωνιζόμενους εργάτες του κόσμου και επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας να οδηγήσουμε την πάλη των εργαζομένων στην ολοκλήρωσή της, στον σοσιαλισμό.

Ζήτω η Πρωτομαγιά - Ζήτω ο σοσιαλισμός!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ