ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Φωνή αγωνιστικής διεκδίκησης για όσα δικαιούνται

Κινητοποίηση και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή

Ο δήμαρχος Μ. Σελέκος
Ο δήμαρχος Μ. Σελέκος
Με συνθήματα «Εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας», «Ολη η πόλη μια φωνή, για μας και τα παιδιά μας καλύτερη ζωή», «Ζητάμε λεφτά και προσωπικό, όχι άλλα βάρη στον λαό», εκατοντάδες κάτοικοι του Χαϊδαρίου ξεσηκώθηκαν την Κυριακή συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που οργάνωσε η αγωνιστική δημοτική αρχή της πόλης με σύνθημα: «Ολη η πόλη μια φωνή για την ικανοποίηση των αναγκών μας».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Θοδωρής Χιώνης και Θέμης Γκιώνης και η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Ικαρίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Φανούρης Καρούτσος, και ο Χρήστος Κασσίμης, περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής με την «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Ντηνιακός με τη δημοτική παράταξη «Χαϊδάρι Ξανά», αλλά και πολλοί μαζικοί φορείς, σύλλογοι και σωματεία της πόλης.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο. Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν η Αγγελική Γκούσκου, από την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν», και ο Βασίλης Τσίτσος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πολίτες σε Δράση».

Καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής

Από τη συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης
Από τη συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης
Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τόνισε στην αρχή ότι η κινητοποίηση, που περιελάμβανε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και πορεία στην πλατεία Ηρώων, ήταν αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας λαϊκών συνελεύσεων και δημιουργικής επαφής με τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της πόλης, όπου καταγράφηκαν απόψεις και αιτήματα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική, που έχει ως συνέπεια την ακρίβεια η οποία «εξατμίζει» στα μέσα του μήνα το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, στις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της Ενέργειας, στην ανεργία, στη φτώχεια, στους πλειστηριασμούς κατοικιών, στην Υγεία που από δικαίωμα γίνεται πολύ ακριβό εμπόρευμα. Αναφέρθηκε και εκείνος στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου «Αττικόν», στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της πόλης, όπως είναι τα αδιάβατα και επικίνδυνα πεζοδρόμια, η ρύπανση του περιβάλλοντος, τα πλημμυρικά φαινόμενα, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη συχνής συγκοινωνίας, η ανάγκη φροντίδας του πράσινου κ.ά.

Επίσης, έκανε αναφορά στην υποχρηματοδότηση του δήμου Χαϊδαρίου υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «αρνείται να χρηματοδοτήσει τον δήμο μας, όπως και όλους τους δήμους, ακόμα και με τους θεσμοθετημένους πόρους. Αντί για 14,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο που πρέπει να δίνονται, δίνουν μόνο 5,8 εκατομμύρια, ποσό που δεν φτάνει ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Εχουμε περικοπή 65%. Αντί για 100, παίρνουμε 35, δηλαδή το 1/3. Κανονική κλεψιά χρημάτων». Την ώρα που, όπως είπε, με βάση «το ήδη λειψό οργανόγραμμα λείπουν σήμερα πάνω από 156 μόνιμοι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό σε βασικές υπηρεσίες του δήμου». Εξάλλου, όπως τόνισε, η κυβέρνηση επιβάλλει νέα χαράτσια, όπως το «τέλος ταφής» που κάθε χρόνο επιβαρύνει τον δήμο με 500.000 ευρώ, ενώ οι χρηματοδοτήσεις για έργα αυτεπιστασίας, όπως πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, μικρά έργα στις γειτονιές, για τα σχολεία, τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική, την πυρασφάλεια, την προστασία του πρασίνου κ.ά., είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Από την πορεία στους δρόμους της πόλης
Από την πορεία στους δρόμους της πόλης
«Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και έχουν σκοπό να επιβάλουν στους δήμους να φορολογήσουν ακόμα περισσότερο τους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, των τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς, των συνδρομών για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και, γενικά, να μειώσουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα μέσω τοπικών τελών και φόρων», όπως ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πολλοί δήμοι έχουν ήδη υλοποιήσει αυτήν την κατεύθυνση, αλλά «εμείς δεν συμφωνούμε με αυτήν τη λογική. Αρνούμαστε να μεταφέρουμε νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων που πληρώνουν συνεχώς τα "σπασμένα". Γι' αυτό και είχαμε μειώσει τα δημοτικά τέλη σε πολλές κατηγορίες συνανθρώπων μας».

Ακολούθησε διαδήλωση μέχρι την πλατεία Ηρώων, όπου χαιρετισμό στους διαδηλωτές απηύθυναν οι Μ. Σελέκος και Φ. Καρούτσος.

Οι διεκδικήσεις

Καταλήγοντας κάλεσε τους κατοίκους να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, μαζί με τη δημοτική αρχή:

- Να αποδοθούν στον δήμο Χαϊδαρίου στο σύνολό τους οι θεσμοθετημένοι οικονομικοί πόροι που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

- Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών σχολικών μονάδων καθώς χρειάζονται συντηρήσεις, επισκευές, αντισεισμικούς ελέγχους, επιπλέον καθαρίστριες, φύλακες για να ανοίγουν τα απογεύματα, προσωπικό για δημιουργική απασχόληση. Η κρατική χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών φτάνει μόνο και μόνο για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.

Ο αγωνιστής δήμαρχος Ικαρίας, Φ. Καρούτσος, χαιρέτισε την κινητοποίηση στο Χαϊδάρι
Ο αγωνιστής δήμαρχος Ικαρίας, Φ. Καρούτσος, χαιρέτισε την κινητοποίηση στο Χαϊδάρι
- Να δοθεί χρηματοδότηση για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών, αλλά και για όσους θέλουν να βρουν μια δημιουργική διέξοδο. Αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των δημοτικών υποδομών που χρησιμοποιούν χιλιάδες συμπολίτες μας.

- Να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης, οι οποίες θα καλύψουν τις πολλές κενές οργανικές θέσεις και θα επιτρέψουν την πολύ καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

- Να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα (κεντρικός αγωγός στη λεωφόρο Αθηνών - Δάσος - Αφαία - Στρατόπεδο).

- Να παραχωρηθούν στον δήμο τα 220 στρέμματα στον Σκαραμαγκά, τα 66 στρέμματα στο Στρατόπεδο, η πρώην Γιορτή Κρασιού και το Πάρκο Νεολαίας (Θεαθήναι) για να λειτουργήσουν ως ελεύθεροι χώροι ξεκούρασης, αναψυχής και ήπιων χρήσεων πολιτισμού και αθλητισμού. Ούτε να το σκεφτούν ότι μπορεί να εγκατασταθεί μονάδα LNG στον Σκαραμαγκά.

- Να δοθεί χρηματοδότηση για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας (παλαιό δημαρχείο, διατηρητέο οδού Κύπρου κ.λπ.).

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του τεράστιου κυκλοφοριακού φόρτου που δέχεται καθημερινά η πόλη μας και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τη δημιουργία σταθμού μετρό στο Χαϊδάρι καθώς και την υπογειοποίηση της λεωφόρου Αθηνών, που διασχίζει και χωρίζει την πόλη μας, με σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες.

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ορεινών όγκων (Ορος Αιγάλεω, Ποικίλο Ορος, Σχιστό) από καταπατητές και να μπει εμπόδιο σε κάθε είδους σχέδια για «επενδύσεις» από επιχειρηματικούς ομίλους.


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει το χαράτσωμα των κατοίκων από τη δημοτική αρχή Αχαρνών

Εισφορά χιλιάδων ευρώ για την ένταξη στο σχέδιο πόλης 14 χρόνια πριν

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας για το νέο χαράτσωμα που θέλει να επιβάλει η δημοτική αρχή Αχαρνών, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ, για την ένταξη στο σχέδιο πόλης από το 2010.

Σημειώνεται στην Ερώτηση: «Τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι πολλών περιοχών του Μενιδίου λαμβάνουν ειδοποιητήρια από τον δήμο Αχαρνών, με βάση τα οποία καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά (πολλές φορές πολλαπλάσια του ετήσιου εισοδήματός τους) ως εισφορά σε χρήμα για την ένταξη στο σχέδιο πόλης. Πρόκειται για κατοίκους που ενώ εδώ και δεκαετίες πληρώνουν δημοτικά τέλη και άλλα χαράτσια, δεν τους παρέχονται ούτε καν οι στοιχειώδες υποδομές για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως δίκτυο αποχέτευσης, δημόσιο δίκτυο ύδρευσης κ.λπ.

Οταν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, όπως τα Μεγάλα Σχίνα και η Λαθέα, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές, φτάνουν στο Τμήμα Εσόδων του δήμου, ενημερώνονται ότι για την ένταξη στο σχέδιο, που η οριστική πράξη εφαρμογής της χρονολογείται από το 2010, θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα, από τον δήμο τούς δηλώνεται ότι το ποσό, που βγαίνει με βάση χονδρικούς υπολογισμούς, είναι προσωρινό, και ότι αν κάνουν μια αίτηση για να υπαχθούν σε δόσεις μπορούν να μάθουν το ακριβές ποσό. Ουσιαστικά ο δήμος επιχειρεί να δεσμεύσει τους δημότες να αποδεχτούν την εισφορά ως δεδομένη. Είναι ενδεικτικό ότι για ένα οικόπεδο 500 τ.μ. ζητείται προσωρινό ποσό εισφοράς 17.800 ευρώ.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δίκαια αγανακτούν, αφού το χαράτσωμα αυτό έρχεται να προστεθεί στην ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά στρώματα και στην πολιτική της φοροληστείας. Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι, μέσω και της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, είναι να παραγραφεί το χαράτσι για την εισφορά σε χρήμα και να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους μπήκαν στη διαδικασία της καταβολής δόσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν από νέα τέλη οι κάτοικοι των περιοχών που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης στον δήμο Αχαρνών, που όπως ο υπόλοιπος λαός στενάζουν λόγω του τεράστιου κύματος ακρίβειας».

  • Κάτοικοι της περιοχής Μεγάλων Σχοίνων Αχαρνών και άλλων περιοχών συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, διεκδικώντας την πλήρη παραγραφή του δυσβάσταχτου χαρατσιού και ταυτόχρονα συνολική αναβάθμιση των περιοχών τους με ευθύνη του δήμου, που όπως σημειώνουν στο σχετικό ψήφισμά τους από συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής, αντί να ζητάει υπέρογκες εισφορές από τα λαϊκά στρώματα πρέπει να διεκδικήσει την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται και να φορολογήσει με μεγαλύτερους συντελεστές τις μεγάλες επιχειρήσεις που δρουν στην περιοχή, βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, τράπεζες κ.λπ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ