ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Το ΚΚΕ αταλλάντευτο στήριγμα των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους

Τα συμπεράσματα απο τις τελευταίες εξελίξεις και οι ευθύνες κυβερνήσεων - ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του ΚΚΕ σε Λαμία και Ψαχνά, με ομιλητές υποψήφιους ευρωβουλευτές

Από την εκδήλωση στη Λαμία
Από την εκδήλωση στη Λαμία
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και συνολικότερα οι αγώνες που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φοιτητές ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που διαλύει τις ζωές τους ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στις συσκέψεις που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Λαμία και στα Ψαχνά Εύβοιας, προκειμένου να φτάσει παντού το κάλεσμα για δυνατό ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές.

Τον καθοριστικό ρόλο και τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ στο έγκλημα που συντελείται στη ΛΑΡΚΟ ανέδειξε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και υποψήφιος ευρωβουλευτής, μιλώντας σε σύσκεψη της ΚΟΒ Ψαχνών και μεταφέροντας το κάλεσμα μάχης για δυνατό ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε η Γεωργία Πύθουλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώ τη συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Γιαννούτσος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας. Συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι και μέλη διοικήσεων Σωματείων από τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής, από τον χώρου του Μετάλλου κ.λπ.

Τονίζοντας την ανάγκη να βγουν συμπεράσματα για την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της ΕΕ μέσα από την ίδια την πείρα και την καθημερινότητα των εργαζομένων και του λαού, ο Π. Πολίτης ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ στη διαχρονική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και για τους τωρινούς εγκληματικούς σχεδιασμούς που οδηγούν στο κλείσιμό της, στις απολύσεις των εργαζομένων και στον μαρασμό ολόκληρων περιοχών, όπως της Λοκρίδας και των Ψαχνών.

Ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε ότι κάτω από τις πολιτικές Κατευθύνσεις και Οδηγίες της τότε ΕΟΚ η ΛΑΡΚΟ δεν ανέπτυξε και καθετοποίησε την παραγωγή με βάση τις δυνατότητες που είχε, αλλά παρέμεινε στην παραγωγή σιδηρονικελίου. Αναφέρθηκε ακόμα στην επιβολή προστίμων από την ΕΕ για δήθεν παρατυπίες στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, στη στέρηση της δυνατότητας συμμετοχής της σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, στα σχέδια εκποίησης της ΛΑΡΚΟ μέσω διχοτόμησης ή τριχοτόμησής της. Ολα αυτά δηλαδή που οδήγησαν στους σημερινούς εγκληματικούς σχεδιασμούς που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στις πολιτικές που εφάρμοσαν για τη ΛΑΡΚΟ όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας ο Π. Πολίτης υπογράμμισε ότι ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη ΛΑΡΚΟ αγγίζει κάθε πτυχή της πολιτικής της. Ανέφερε ως παραδείγματα τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις πολιτικές στην Υγεία και την Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι οι μεγάλοι αγώνες των αγροτών, των εργαζομένων, των υγειονομικών και άλλων σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ, με ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, αναδεικνύουν τις όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις των πολιτικών αυτών στη ζωή των εργαζομένων και των λαών.

Από τη σύσκεψη στα Ψαχνά Εύβοιας. Πάνω, ο Π. Πολίτης
Από τη σύσκεψη στα Ψαχνά Εύβοιας. Πάνω, ο Π. Πολίτης
Αναφέρθηκε στη σχεδόν απόλυτη ταύτιση της στάσης των ελληνικών αστικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο στις ψηφοφορίες για τους Κανονισμούς, τις Οδηγίες και τα Ψηφίσματα της ΕΕ, τονίζοντας ότι μόνο το ΚΚΕ και οι ευρωβουλευτές του στέκονται απέναντι και αποκαλύπτουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Σημείωσε μάλιστα ότι μέσα από τη συμμετοχή του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και τη δράση των ευρωβουλευτών του Κόμματος αποκαλύπτονται αποφάσεις και πολιτικές κατευθύνσεις που διαφορετικά δεν θα γίνονταν γνωστές.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να μη χαθεί ούτε μία ψήφος καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και να δυναμώσει το ΚΚΕ και στην κάλπη των ευρωεκλογών. Επεσήμανε ότι στη χώρα μας το ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη αγωνιστική αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας πράξη τα όσα δεσμεύτηκε, και συμπλήρωσε ότι η ενίσχυση του Κόμματος και στις ευρωεκλογές θα στείλει ένα αγωνιστικό μήνυμα αισιοδοξίας και στην Ευρώπη, συμβάλλοντας παράλληλα στο να δυναμώσει η αμφισβήτηση απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.

«Με το ΚΚΕ για να μη μαραζώσει αυτός εδώ ο τόπος»

Στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και συνολικότερα στα προβλήματα που βιώνει ο λαός της Φθιώτιδας κάτω από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στάθηκε και ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, μιλώντας σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του Κόμματος στη Λαμία την Παρασκευή 19 Απρίλη.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Προλόγισε η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας, καλώντας σε δυνατό ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, ενώ επεσήμανε ότι εκτός από τον Κ. Μπασδέκη υποψήφιος ευρωβουλευτής προερχόμενος από τη Φθιώτιδα είναι και ο Π. Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

Στην ομιλία του ο Κ. Παπαδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ιδιαίτερα το ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα που έστειλε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία στη Λάρυμνα την Τετάρτη 17 Απρίλη.

«Κάτω από τα φουγάρα της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής με την ιστορική συγκέντρωση - συναυλία στη Λάρυμνα διαμήνυσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το ανοσιούργημα αυτό δεν θα περάσει!

Η εμβληματική, στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, τους το λέμε καθαρά, να το ακούσουν κι από αυτό το βήμα, δεν θα γίνει κουφάρι, ούτε σκραπ. Πάνε να κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ, με τα μοναδικά ιδιόκτητα ορυχεία για το πολύτιμο για τις ψηφιακές τεχνολογίες σιδηρονικέλιο, απολύοντας και ξεσπιτώνοντας εργαζόμενους, πολλούς απ' αυτούς με σοβαρές ασθένειες. Και μας μιλάνε με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τη μεγάλη ψηφιακή εποχή, την ανάπτυξη, για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ...», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κ. Παπαδάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «ξεγύμνωσαν την ΚΑΠ και την "γκριζοπράσινη" στρατηγική της ΕΕ, και φανέρωσαν ότι εξαιτίας αυτών ξεκληρίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, απογειώνεται το κόστος παραγωγής ενώ αντίθετα γιγαντώνονται οι μεγάλοι αγροτοβιομηχανικοί όμιλοι». Επεσήμανε το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του δήμου Λοκρών, εξαιτίας της ασθένειας της ευλογιάς που χτύπησε κοπάδια της περιοχής και μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη και αποζημίωση.

Στάθηκε επίσης στην κατάσταση της Υγείας και της Παιδείας, με τις τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Λαμίας και στα Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας, τα κτιριακά προβλήματα σε σχολεία, με πρόσφατο παράδειγμα την πτώση ψευδοροφής σε ώρα μαθήματος στο Λύκειο Δομοκού, επισημαίνοντας τις πολιτικές υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις Οδηγίες της ΕΕ.

Καταλήγοντας, απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ απέναντι στις πολιτικές που μαραζώνουν τον τόπο: «Σε όλα αυτά τα προβλήματα το ΚΚΕ είναι δίπλα σας, προτείνει λύσεις και σας καλεί σε κοινή αγωνιστική συμπόρευση για να μη μαραζώσει αυτός εδώ ο τόπος, γιατί η πολιτική τους δεν αφήνει πέτρα πάνω στην πέτρα. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε, στο κίνημα, στην Ευρωβουλή, στη Βουλή και στην Τοπική Διοίκηση, να είμαστε η φωνή σας».

Νέοι αγωνιστικοί σταθμοί από τους εργαζόμενους

Στη μάχη για τον επόμενο σταθμό του αγώνα τους, τον αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ρίχνονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους. Παράλληλα, κάνουν την αποτίμηση της μέχρι τώρα δράσης τους και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα και τη νέα κάθοδο στην Αθήνα για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να μη χάσουν την εργασία τους, να μη μαραζώσει ο τόπος τους. Οι εξελίξεις και τα επόμενα βήματα συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες το βράδυ το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης της 1ης Μάη, στο πλαίσιο της οποίας οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα μεταβούν για να διαδηλώσουν στην πόλη της Λαμίας. Επίσης, αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του συντονιστικού των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να οργανωθούν από κοινού τα επόμενα αγωνιστικά βήματα και η νέα κάθοδος στην Αθήνα, στις 9 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ