ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΗΠΑ
Οι απόδημοι να πάνε ακόμα πιο ψηλά το ΚΚΕ!

Θερμή υποδοχή χτες στο Μόντρεαλ του Καναδά, απ' όπου ξεκίνησε η επίσκεψη, με πολύ πλούσιο πρόγραμμα

Από τη ζεστή υποδοχή στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ

RIZOSPASTIS

Από τη ζεστή υποδοχή στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ
Του απεσταλμένου μας Τάσου ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.--

Με μια θερμή υποδοχή από φίλους του Κόμματος στον Καναδά έγινε δεκτός στο Μόντρεαλ, ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέπτεται τον Καναδά και τις ΗΠΑ έως τις 27 Απρίλη, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν επίσης ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, όπως και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Γουλιάμος.

Μας ενδιαφέρουν οι Ελληνες μετανάστες, όχι τα λόμπι

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την άφιξη στο Μόντρεαλ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Με μεγάλη χαρά, ξεκινάμε σήμερα από το Μόντρεαλ του Καναδά την επίσκεψή μας στην ελληνική ομογένεια της Βόρειας Αμερικής.

Ερχόμαστε να συναντήσουμε φορείς, εργατικούς συλλόγους της ομογένειας αλλά και των χωρών που επισκεπτόμαστε, τις οικογένειες των μεταναστών, που ήρθαν εδώ τις προηγούμενες δεκαετίες και "ρίζωσαν", αλλά και τα χιλιάδες νέα παιδιά, κυρίως επιστήμονες, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Αυτός ο "κόσμος" βρίσκεται στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος και των επαφών μας και όχι τα διάφορα λόμπι του εξωτερικού.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεναγήθηκε στους χώρους της κοινότητας

RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεναγήθηκε στους χώρους της κοινότητας
Φυσικά, καλούμε όλους τους Ελληνες απόδημους να αξιοποιήσουν την επιστολική ψήφο, που, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η μόνη τους επιλογή για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές. Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, να το πάνε ακόμα πιο ψηλά από το 12% που έφτασε στις κάλπες του εξωτερικού στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές».

Στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ

Από τις πρώτες συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ, ήταν αυτή με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, χτες το πρωί. Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκαν ο πρόεδρος, δρ. Γεώργιος Τσούκας, και η Λώρη Κέζα, εκπρόσωπος του ΔΣ της κοινότητας.

Ξενάγησαν τον ΓΓ της ΚΕ στους χώρους της κοινότητας και τον ενημέρωσαν για την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσει η κοινότητα των Ελλήνων, που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες άτομα. Αλλά και για τις μεγάλες οικονομικές και άλλες δυσκολίες που έχει η διατήρηση αυτής της δραστηριότητας, ειδικά των σχολείων της κοινότητας.

«Θέλουμε λίγο το ενδιαφέρον από το ελληνικό κράτος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, ενώ σημαντικό θέμα που αναδείχτηκε επίσης ήταν οι δυσκολίες σε σχέση με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, ζητήματα που το ΚΚΕ είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή και που ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως θα μεταφέρει ξανά στη συνάντηση που προγραμματιζόταν αργότερα με την Ελληνίδα πρόξενο.

RIZOSPASTIS

Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσφερε στον πρόεδρο της κοινότητας «κάτι από τη σύγχρονη Ελλάδα», την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για τον αξέχαστο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ενώ υπέγραψε και στο βιβλίο επισκεπτών.

Με δασκάλους και μαθητές του σχολείου «Σωκράτης - Δημοσθένης 2»

Ακολούθησε μια μοναδική, ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση που ετοίμασαν για την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ οι υπεύθυνοι του ελληνικού σχολείου «Σωκράτης - Δημοσθένης 2». Οι μαθητές ενημέρωσαν τον Δ. Κουτσούμπα για το σχολείο τους και την πόλη τους, τραγούδησαν και του χάρισαν δημιουργίες τους, μεταξύ άλλων και ένα σκίτσο, που αποτυπώνει το γλυπτό του «Ελληνα μετανάστη».

Από τους υπεύθυνους του σχολείου, τον ΓΓ της ΚΕ υποδέχτηκαν η Ειρήνη Τουρκομανώλη, διευθύντρια του «Σωκράτη 2», η Γεωργία Τσάκαλη, γενική διευθύντρια του σχολείου «Σωκράτης - Δημοσθένης», και η Ελένη Τουρκοχωρίτη, δασκάλα των τάξεων 4-5-6 του «Σωκράτης 2», που τον ενημέρωσαν για τη δραστηριότητα του σχολείου.

Απευθυνόμενος στους μαθητές ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τους ευχαρίστησε για την ιδιαίτερα ζεστή υποδοχή και τους ευχήθηκε λέγοντάς τους: «Καλή επιτυχία σε όλους τους τομείς, στην οικογένειά σας, στις σπουδές σας πρώτα από όλα, σε αυτά που θέλει ο καθένας και η καθεμιά να κάνει στη ζωή του, το επάγγελμα που θέλει, την επιστήμη που θέλει να ακολουθήσει, έτσι ώστε να γίνετε πραγματικά χρήσιμοι άνθρωποι για την κοινωνία, κυρίως για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, για τους εργαζόμενους, για τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους με αναπηρίες, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

RIZOSPASTIS

Κι αυτό μακριά από φαινόμενα που, όπως ξέρετε, δυστυχώς υπάρχουν στην εποχή μας, τα συναντάμε και στην Ευρώπη, όπως φαινόμενα ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, διώξεων ενάντια στη διαφορετική άποψη και αντίληψη για το πώς πρέπει να είναι η κοινωνία, για το πώς πρέπει να είναι η ζωή. Σε αυτά να είστε μαχητές, να είστε αγωνιστές και αγωνίστριες, να τα παλεύετε, να μην υποχωρείτε, να μην υποκύπτετε σε οποιεσδήποτε πιέσεις, αλλά να ανοίγετε καινούριους δρόμους και στο μυαλό και στη ζωή και στην κοινωνία με τον αγώνα σας και τον προσωπικό και τον συλλογικό».

Συνάντηση με την πρόξενο της Ελλάδας

Αργότερα χτες, ο Δ. Κουτσούμπας και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκαν με την πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Κατερίνα Βαρβαρίγου.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά στην ιστορία και στα προβλήματα των άνω των 80.000 Ελλήνων ομογενών, στο παρελθόν και παρόν της πόλης και της ελληνικής κοινότητας, όπως και στα ζητήματα του προξενείου.

Εγινε ακόμη αναφορά στις επερχόμενες εκλογές, με την αντιπροσωπεία του Κόμματος να μεταφέρει ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία, ζητώντας να υπάρχει ουσιαστική διευκόλυνση στους εκλογείς.

Νωρίτερα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεναγήθηκε από Ελληνες της πόλης στο κέντρο της. Στην περιοχή γύρω από το δημαρχείο, εκεί που ήταν στην απαρχή της ιστορίας της η πόλη μέσα από τα τείχη και που ακόμα διασώζεται ένα τμήμα τους.

Από τη «γνωριμία» με μαθητές ελληνικών σχολείων

RIZOSPASTIS

Από τη «γνωριμία» με μαθητές ελληνικών σχολείων
Με τον πρόεδρο, δρ Γεώργιο Τσούκα, και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ

RIZOSPASTIS

Με τον πρόεδρο, δρ Γεώργιο Τσούκα, και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ
Με την Ελληνίδα πρόξενο

RIZOSPASTIS

Με την Ελληνίδα πρόξενο
Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το πρόγραμμα της επίσκεψης συνεχίζεται ως εξής:

Αργότερα το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Καναδά) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναμενόταν να συναντηθεί με το ΔΣ του Εργατικού Συλλόγου Ελλήνων του Κεμπέκ, ενώ στις 19.00 θα μιλούσε σε συγκέντρωση της ΚΟ Μόντρεαλ.

Σήμερα Τρίτη:

  • Θα συναντηθεί στο Τορόντο με αντιπροσωπεία του ΚΚ Καναδά, με επικεφαλής την ΓΓ του, Liz Rowley.

Αύριο Τετάρτη:

  • Θα συναντηθεί στο Τορόντο με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας και με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας, ενώ στις 19.30 θα μιλήσει στη συγκέντρωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ, επίσης στο Τορόντο.
Στις ΗΠΑ

Την Παρασκευή 26 Απρίλη:

  • Θα συναντηθεί με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια με τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon».

Το Σάββατο 27 Απρίλη:

  • Θα επισκεφτεί την Αστόρια και θα περιοδεύσει σε καταστήματα Ελλήνων ομογενών, θα συναντηθεί με το ΔΣ του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και στις 19.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ