ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Ντροπή! Πλημμυροπαθείς καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ παρά την απαλλαγή

Συγκέντρωση - ενημέρωση σήμερα στις 6 μ.μ. στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Ενα από τα κατάπτυστα «ραβασάκια»
Ενα από τα κατάπτυστα «ραβασάκια»
Πλημμυροπαθείς καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ παρά την υποτιθέμενη απαλλαγή τους! Το γεγονός καταγγέλλουν πλημμυροπαθείς στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, που έκπληκτοι είδαν το «ραβασάκι» του φόρου με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Η οργή είναι μεγάλη και καλούν την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, καθώς έχει νομοθετηθεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω της πλημμύρας. Οπως όμως έγινε γνωστό, οι πλημμυροπαθείς καλούνται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024, με πρώτη δόση τον Απρίλη!

«Μας έχουν ξεχάσει 7 μήνες και μας θυμήθηκαν για να πάρουν τον ΕΝΦΙΑ», λένε, δείχνοντας τα σπίτια τους, ισόγειες κατοικίες όπου η στάθμη του νερού που μπήκε ξεπερνούσε το ένα μέτρο. Μάλιστα για τα σπίτια αυτά έλαβαν την πρώτη αρωγή!

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και αν δεν δοθεί λύση θα κάνουν κινητοποίηση. Η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Νέας Σμύρνης καλεί σε συγκέντρωση - ενημέρωση αύριο Τρίτη, στις 6 μ.μ. στο σημείο «Μπουκάλι».

Το καλύτερο; Η ΑΑΔΕ ζητάει και τα ρέστα, με χθεσινή της ανακοίνωση στην οποία λέει ότι «όσοι πολίτες δεν έλαβαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητά τους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα Αρωγή, μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ της φορολογικής τους κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την απόφαση Α. 1272/2019». Φταίνε δηλαδή οι ίδιοι, που τους έστειλαν για τα πλημμυρισμένα σπίτια τους το απαράδεκτο «ραβασάκι»!


ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με τρακτέρ και με οργή διαδήλωσαν οι πλημμυροπαθείς για άμεση αποκατάσταση

Μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ έγινε στον Παλαμά την Κυριακή 7 Απρίλη, με τη συμπλήρωση ακριβώς εφτά μηνών από την καταστροφική πλημμύρα, στις 7 Σεπτέμβρη 2023.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε πάνω στη γέφυρα «Σταυρός» στον Σοφαδίτη ποταμό όπου εκείνη τη μέρα έσπασαν τα αναχώματα πνίγοντας τα χωριά στο νερό. Οι πλημμυροπαθείς, οργισμένοι και αγανακτισμένοι, κατήγγειλαν ότι δεν προχωρούν ούτε οι αποζημιώσεις ούτε και η αποκατάστασή τους.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Αγροτών, Εμπόρων και Γυναικών Παλαμά.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στον τόπο μας», τόνισε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν δίνει λύσεις και ότι πατάει στην πλημμύρα για να συγκεντρωθεί η γη σε λίγα χέρια. «Εφτά μήνες δεν έχουμε σπίτια, χωράφια και ζώα για να ζήσουμε, εφτά μήνες μας λένε ψέματα», σημείωσε και διαμήνυσε ότι «μόνο με τον αγώνα μας στον δρόμο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την παραμονή μας στον τόπο μας». Υπογράμμισε ότι ο αγώνας δεν σταματάει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για άμεσες στο 100% αποζημιώσεις, αποκατάσταση σπιτιών και εξοπλισμού, άμεση καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καταβολή επιδομάτων ενοικίου και της πρώτης αρωγής σε όσους δεν την έλαβαν ακόμα.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος και κάτοικοι του Βλοχού, του χωριού - φάντασμα μετά την πλημμύρα, καθώς κράτος, κυβέρνηση και Περιφέρεια τους έχουν ξεχάσει, όπως λένε. «Εφτά μήνες μετά δεν έχουμε λάβει καμία διαβεβαίωση για το τι θα απογίνουμε, πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε», σημείωσε ο Κ. Γιώτας, κάτοικος Βλοχού.

Μίλησαν ακόμα οι πρόεδροι των τριών συλλόγων του Παλαμά και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κοσκινά. Σημείωσαν ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για αποκατάσταση και αντιπλημμυρική θωράκιση. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να καταβληθούν έγκαιρα στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες και τον εξοπλισμό, όπως και η συνδεδεμένη ενίσχυση διότι οι αγρότες δεν έχουν χρήματα για να μπουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο! Σοβαρό πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε, είναι και το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής και απαιτείται άμεση παρέμβαση για αποκατάσταση, για να έχουν νερό το καλοκαίρι να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι δεν έχουν δοθεί στο 100% οι αποζημιώσεις για τα καταστήματα και αρκετά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά, ενώ σημειώθηκε ότι το εισόδημα των επαγγελματιών εξαρτάται από το εισόδημα των αγροτών και άρα τα προβλήματά τους είναι κοινά.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.


ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Κινητοποίηση σήμερα στο δημαρχείο Βόλου

Για τη μαφιόζικη επίθεση σε δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη, στη 1.30 μ.μ., στο δημαρχείο Βόλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οργανώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» για να καταδικαστεί η τραμπούκικη επίθεση στον δημοτικό σύμβολο Κώστα Γαργάλα από δημοτικό σύμβουλο του Αχ. Μπέου και για να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι ενέργειες για τη δίωξη και την παραδειγματική καταδίκη του δράστη Βασίλη Ζαχείλα.

Σε συνέντευξη Τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βόλου, χτες, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αποστόλης Ριζόπουλος και Κώστας Γαργάλας κατήγγειλαν «την εγκληματική, μαφιόζικη επίθεση στον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλό μας, τον Κώστα Γαργάλα, από τον Β. Ζαχείλα, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του δημάρχου Μπέου και πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ», θυμίζοντας ότι «ο Βασίλης Ζαχείλας, φορώντας κουκούλα στο πρόσωπο, για να μην αναγνωριστεί, επιτέθηκε χτυπώντας επικίνδυνα στο πρόσωπο τον Κ. Γαργάλα. Η καλά προσχεδιασμένη επίθεση, το μεθοδευμένο χτύπημα στο κεφάλι, προσομοιάζει σε μαφιόζικη δράση ανθρώπων του υπόκοσμου».

Χαρακτήρισαν «εντελώς αισχρές και αστήριχτες τις δικαιολογίες του Β. Ζαχείλα για δήθεν "επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκην, χάνοντας δυστυχώς την ψυχραιμία" του» και τόνισαν πως «δεν υπήρξε επεισόδιο, δεν υπήρξε, όπως ισχυρίζεται, καμιά προκλητική συμπεριφορά, ύβρεις ή ειρωνείες από τον Κ. Γαργάλα. Ο Β. Ζαχείλας χτύπησε αιφνίδια, ύπουλα, πισώπλατα, "μασκαρεμένος", θέλοντας να προκαλέσει βαρύ πλήγμα στον Κώστα Γαργάλα».

Υπογράμμισαν ότι «οι τραμπουκισμοί και οι μαφιόζικες επιθέσεις δεν τρομοκρατούν το ΚΚΕ και τους εκλεγμένους της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε! Με την ίδια συνέπεια θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και του αντιδραστικού δημάρχου Αχ. Μπέου. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσει το ΚΚΕ, και η "Λαϊκή Συσπείρωση" Βόλου, υπερασπίζοντας τις ανάγκες των πολλών, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, συμβάλλοντας στην οργάνωση του αγώνα τους».

Η συμπεριφορά του δημοτικού συμβούλου της παράταξης του Αχ. Μπέου και η ενέργειά του αυτή δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», ανέφεραν και σημείωσαν ότι «το χέρι το σήκωσε» η υβριστική, απειλητική, χυδαία, εκβιαστική και τρομοκρατική συμπεριφορά του Αχ. Μπέου απέναντι στους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Πρόσθεσαν ότι «η δημοτική αρχή και ο Αχ. Μπέος είναι οι ηθικοί "αυτουργοί", αποτέλεσμα της στάσης στοχοποίησης των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ, που διαρκώς αποκαλύπτουν την αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής Βόλου, την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, την επικίνδυνη στάση της για τον λαό του Βόλου, αφού έχει βάλει πλάτη για τη μετατροπή της πόλης σε "Ελντοράντο" για τους επιχειρηματικούς ομίλους και σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, εμπλέκοντας τον λαό του Βόλου σε επικίνδυνους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν επίσης ότι «διαρκώς δρουν για την οργάνωση του λαϊκού κινήματος, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων της πόλης και γι' αυτό ενοχλούν τη δημοτική αρχή».


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ασφάλεια των μεταφορών «ναρκοθετημένη» από την πολιτική του κόστους - οφέλους

Κυνικές διαπιστώσεις του περιφερειάρχη για «ασυντήρητη Εγνατία Οδό»

«Η κυνική διαπίστωση του περιφερειάρχη Ηπείρου, Α. Καχριμάνη, περί "επικίνδυνης Εγνατίας Οδού και μιας σήραγγας στην Κατάρα η οποία είναι έτοιμη να καταρρεύσει", αναδεικνύει ότι η ασφάλεια των μεταφορών του λαού είναι "ναρκοθετημένη" από την πολιτική του κόστους - οφέλους». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, με αφορμή την απάντηση του περιφερειάρχη Ηπείρου της ΝΔ για «ασυντήρητη Εγνατία Οδό» σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, την περασμένη Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε από τον Γ. Πρέντζα, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για την αύξηση των τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελέας Ιωαννίνων.

«Ο περιφερειάρχης Ηπείρου όφειλε, ως πολιτικά προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Ηπειρο, κατεπειγόντως να κλείσει τη διέλευση οχημάτων από τη σήραγγα της Κατάρας και από τα σημεία της Εγνατίας τα οποία δήλωσε ότι γνωρίζει πως είναι επικίνδυνα, για να προστατεύσει τον λαό από ένα ακόμη επικείμενο έγκλημα, ανάλογο των Τεμπών», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Οργάνωση του Κόμματος, τονίζοντας παράλληλα: «Πολιτικά ένοχη είναι και η κυβέρνηση της ΝΔ, διά των αρμόδιων υπουργείων (...) Και όφειλε από την πρώτη στιγμή να παρέμβει με τρόπο που να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές».

Πρόσθετα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «είτε λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ασφάλεια των οδικών μεταφορών αποδέχονται την αλήθεια των δηλώσεων Καχριμάνη και δεν κάνουν τίποτα μιμούμενοι τον πρώην υπουργό Μεταφορών, είτε καλύπτουν τον περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος έκανε μια τέτοια δήλωση πρόκλησης δημόσιας ανησυχίας και φόβου, για να δικαιολογήσει με τερατώδη τρόπο την αύξηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό κατά 150%».

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αναφορές του περιφερειάρχη Ηπείρου, με δελτίο Τύπου η Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Χαρακτηρίζει ψευδώς τις αναφορές του περιφερειάρχη «ιδιωτική συζήτηση» «σε θέματα συντήρησης της Εγνατίας για να στηρίξει την άποψή του περί αναγκαιότητας αύξησης των τελών». Παράλληλα, επισημαίνει τη «διόγκωση αλλά και αλλοίωση του περιεχομένου» της συνομιλίας και την αποσπασματική μεταφορά και διασπορά της στα μέσα ενημέρωσης. Και επειδή κανέναν δεν πείθουν οι εξηγήσεις αυτές παρουσία τόσων μαρτύρων, αναφέρει ότι «εν τη ρύμη του προφορικού λόγου και της έντασης της συζήτησης χρησιμοποιήθηκαν συνήθεις, ενδεχομένως και "υπερβολικές" εκφράσεις της καθομιλουμένης».

Σε κάθε περίπτωση η Οργάνωση αναφέρει ότι «εάν δεν ισχύουν οι δηλώσεις Καχριμάνη, τότε κινδυνεύουμε από αδίστακτους, οι οποίοι για να υπηρετήσουν τα κέρδη των ομίλων, είναι ικανοί να ξεστομίσουν τις μεγαλύτερες υπερβολές», επιδιώκοντας να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του λαού την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στη ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ και την προκλητική αύξηση των διοδίων για τη στήριξη των συμφερόντων της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ