Μαζικές και συγκινητικές εκδηλώσεις σε Πάτρα και Αμαλιάδα
Στην Πάτρα, στην πλατεία Παντοκράτορος, όπου έχει στηθεί το μνημείο προς τιμήν του και που ο Νίκος Μπελογιάννης συνέδεσε με την παρουσία ιδιαίτερα στην Ανω Πόλη, το πρωί της Κυριακής βρέθηκε κόσμος όλων των γενιών, πολλοί με τις οικογένειές τους.
Το «παρών» έδωσαν, επίσης, τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του Κόμματος και Σωτήρης Παρίσης, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.
Στην κεντρική ομιλία, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στην εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα, υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος όσο και όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους από το αστικό κράτος και τις διώξεις που άσκησε εναντίον τους, δεν έσβησε, αντιθέτως δυνάμωσε τον αγώνα και την πίστη για τη δικαίωσή του, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Στάθηκε στα γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου αλλά και στα διδάγματα του σήμερα, τονίζοντας: «Σε όλες τις συνοικίες, σε όλους τους τόπους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές εδώ στην Πάτρα, οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνθρωποι του μόχθου, οι φοιτητές, οι μαθητές μπορούν να νιώθουν περήφανοι γιατί εδώ στον τόπο τους έδρασε ο κομμουνιστής ήρωας Νίκος Μπελογιάννης.
Και τους καλούμε και με αφορμή και τη σημερινή εκδήλωση να ρωτήσουν, να διαβάσουν, να μελετήσουν, να μάθουν το γιατί!
Να μάθουν ότι ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος της πόλης τους γράφτηκε με την ξεχωριστή συμβολή του Μπελογιάννη ως νεαρού κομμουνιστή και στελέχους του ΚΚΕ σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.
Να μάθουν οι εργάτες ότι ο Μπελογιάννης έκανε το χρέος του και με το παραπάνω απέναντι στην τάξη τους και στην υπόθεσή της, μέχρι το τέλος της ζωής του.
Μέχρι δηλαδή τη στιγμή που αυτός και οι σύντροφοί του Αργυριάδης, Καλούμενος και Μπάτσης στέκονταν όρθιοι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα από τους στυγνούς δολοφόνους του αστικού μετεμφυλιακού κράτους, τέτοιες μέρες, χαράματα της Κυριακής 30 Μάρτη του 1952».
Το όνομα όμως του κομμουνιστή ήρωα Μπελογιάννη έχει γραφτεί με κεφαλαία γράμματα στις πιο φωτεινές σελίδες της Ιστορίας του τόπου μας, του λαού μας έχει γίνει τραγούδι, ποίημα, στο στόμα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σήμερα, 72 χρόνια από την εκτέλεσή του».
Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις, εξήγησε γιατί έχει σημασία η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Σημείωσε την ανάγκη ενδυνάμωσης των εργατικών - λαϊκών αγώνων, της πραγματικής αντιπολίτευσης απέναντι και στη σημερινή κυβέρνηση, ενώ μπροστά στην απεργία στις 17 Απρίλη, κάλεσε σε «πανστρατιά» με τους κομμουνιστές μπροστάρηδες για την επιτυχία της.
Ενόψει των ευρωεκλογών, κάλεσε όλους όσοι προβληματίζονται και νιώθουν αγανάκτηση για την πολιτική της ΕΕ, να εκφράσουν την αποδοκιμασία και αντίθεσή τους, σε όποιο βαθμό και αν την νιώθουν, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.
Χαρακτήρισε όχι τυχαία την επίθεση της ΝΔ και του πρωθυπουργού στο Κόμμα, καλώντας να το πληρώσουν, να ενισχυθούν οι φόβοι τους με ισχυροποίησή του με καθημερινό αγώνα στις μέρες που απομένουν και μπροστά στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο, καυτηριάζοντας:
Και το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να κοιτάει τους εργάτες, τον λαό στα μάτια. Γιατί εμείς δεν είπαμε ψέματα, δεν καλλιεργήσαμε ούτε καλλιεργούμε αυταπάτες για αλλαγή της προς το καλύτερο, όπως κοροϊδεύουν οι φωστήρες της σοσιαλδημοκρατίας.
Η ΕΕ μπορεί να αλλάξει μόνο προς το χειρότερο. Γι' αυτό πρέπει να την καταδικάσουμε στις κάλπες και να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική της».
Κάλεσε να δυναμώσει το ρεύμα για την πραγματική, ρεαλιστική διέξοδο από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, υπογραμμίζοντας πως «εμείς απλώνουμε το χέρι σε όλους, να συμπορευθούμε με το ΚΚΕ ακόμη πιο ψηλά» καλώντας «στους μήνες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, να δυναμώσουμε την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στις κάλπες και τους δρόμους της διεκδίκησης! Και εδώ η Πάτρα έχει δώσει πολλά παραδείγματα τι αποτελέσματα μπορεί να έχει για τον λαό η συμπόρευση με το ΚΚΕ».
Ακολούθησε μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» από κοινού με το συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, ενώ οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις ευχαρίστησαν την καλλιτεχνική διευθύντρια της Ορχήστρας Βάγια Ζαπάτου και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Κόκκαλη, για τη συμβολή τους στο αφιέρωμα, όπως επίσης τον δήμο Πατρέων και τους εργαζόμενους που συνέβαλαν με υλικοτεχνική υποδομή.
Στην εκδήλωση στην Αμαλιάδα, γενέτειρα πόλη του Νίκου Μπελογιάννη, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του κομμουνιστή ήρωα, υπογραμμίζοντας πως αν και θα μπορούσε να έχει σωθεί μετά τη σύλληψή του, στάθηκε στο ύψος του, αποφασιστικά έως το εκτελεστικό απόσπασμα, δίχως να φοβηθεί, προκειμένου ο λαός να ζήσει καλύτερες μέρες, πιστός στα ιδανικά του Κόμματος.
Υπογράμμισε, ότι η εκτέλεσή του, οργανώθηκε ουσιαστικά από το αστικό κράτος, τα όργανά του όπως το παλάτι, τους διεθνείς του σύμμαχους όπως οι ΗΠΑ και την κυβέρνηση Πλαστήρα, που αρνήθηκε έστω να ζητήσει «χάρη», αν και είχε δυνατότητα.
«Ηταν αγωνιστής που διάλεξε τον θάνατο, γιατί αγαπούσε πιο πολύ τη ζωή, τον αγώνα του λαού για να ζήσει τις πραγματικά λεύτερες μέρες, που θα διαφέντευε ο ίδιος τον τόπο του», σημείωσε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως για όλα αυτά αλλά και για όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έκαναν το καθήκον τους έως το τέλος, αξίζει όλη η τιμή αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα.
Δήλωσε πως σήμερα οι κομμουνιστές έχουν πολλά περισσότερα εφόδια για να δώσουν τη μάχη ανατροπής του καπιταλισμού, απ' αυτά που είχαν όλες οι προηγούμενες γενιές και ιδιαίτερα αυτές που γνώρισαν διώξεις έως και εκτελέσεις για τα πιστεύω και τις αξίες τους, ωστόσο ο καπιταλισμός συνεχίζει να έχει «το μαχαίρι και το καρπούζι» και απαιτούνται περισσότερες γνώσεις, προσπάθεια να φωτιστεί η πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αυτή του άλλου δρόμου ανάπτυξης, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Αμαλιάδα |
Κάλεσε, παράλληλα, να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή Ηλιδας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί καθημερινά το Μουσείο «Νίκου Μπελογιάννη» στην πόλη, υπογραμμίζοντας πως η Ιστορία συνολικά του τόπου πρέπει να μπορεί να γίνεται γνωστή στον λαό, στη νεολαία της περιοχής και όποιον την επισκέπτεται.
Επεσήμανε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πιέζεται πολύ περισσότερο, όταν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι αγωνίζονται καθημερινά για τα δικαιώματά τους, κάτι που το ΚΚΕ στηρίζει, αποτελώντας την πραγματική μομφή προς τους κυβερνώντες και τους τελευταίους οχτώ μήνες, ενώ τόνισε την ανάγκη να μεγαλώσει η δύναμη του ΚΚΕ, που θα κατατεθεί προς όφελος του ελληνικού και των υπόλοιπων λαών της Ευρώπης, προκειμένου να δοθεί αντίστοιχη απάντηση στη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, να δυναμώσει η πάλη του λαού της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών για αποδέσμευση, αλλά και η ελπίδα για το μέλλον κάθε εργαζόμενου για μια Ευρώπη της συνεργασίας όσων παράγουν τον πλούτο, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. «Ετσι τιμάμε εμείς και τον Νίκο Μπελογιάννη, όλους όσοι έδωσαν και τη ζωή τους, για να ανατραπεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα», τόνισε.
Της ομιλίας προηγήθηκαν απαγγελίες των ποιημάτων «Στους Μπελογιάννηδες» του Κ. Βάρναλη και «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» του Ν. Χικμέτ, όπως και του Γ. Ρίτσου μετά από αυτή, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ν. Μπελογιάννη και πορεία στους δρόμους της πόλης.