ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ
Σε ρυθμούς προετοιμασίας τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα

Σε περισσότερους χώρους και κλάδους, με νέα σωματεία και με σημαντικές επιτυχίες απλώνεται η δράση για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις

Εξόρμηση στο εργοτάξιο του Ελληνικού
Εξόρμηση στο εργοτάξιο του Ελληνικού
Από χώρο δουλειάς σε χώρο δουλειάς και από κλάδο σε κλάδο, με μαζικές αγωνιστικές διεργασίες, απεργίες και στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες, μεταφέρεται και φουντώνει η φωτιά του αγώνα που κλιμακώνεται ενόψει της πανεργατικής απεργίας της 17ης Απρίλη.

Μια μάχη που δυναμώνει μετά και το συγκλονιστικό συλλαλητήριο των συνδικάτων της Αττικής μαζί με τα Σωματεία και τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ (βλ. σελ. 11), με τους εργαζόμενους να αποσπούν άλλη μια παράταση στις συμβάσεις τους, αποφεύγοντας τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα.

«Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας»: Με το σύνθημα αυτό οι αγωνιστικές διεργασίες δυναμώνουν στις δυο βδομάδες που απομένουν μέχρι τη μεγάλη μάχη, παίρνοντας τη σκυτάλη από την επιτυχημένη απεργία της 28ης Φλεβάρη.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα προστασίας του εισοδήματος από την ακρίβεια. Παράλληλα, για μια ακόμα φορά ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν τη συγκάλυψη των αιτιών του εγκλήματος στα Τέμπη.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Επιπλέον έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής τα εξής: Πειραιάς, 10.30 π.μ., Δημοτικό Θέατρο. Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου. Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο. Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς. Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Σημαντικοί αγωνιστικοί σταθμοί που δίνουν τη σκυτάλη στη νέα μάχη

Μόνιμη και σταθερή δουλειά απαίτησαν οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα
Μόνιμη και σταθερή δουλειά απαίτησαν οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα
Στο επίκεντρο της διεκδίκησης βρίσκονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, που για μια σειρά κλάδους είναι μια διαρκής αναμέτρηση, αφού αποτελούν ουσιαστικό ανάχωμα στη λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων.

Και εδώ οι εργαζόμενοι έχουν σημαντικά παραδείγματα αποτελεσματικής δράσης, όπου με συσπείρωση στα συνδικάτα τους καταφέρνουν να αποσπάσουν κατακτήσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου το Συνδικάτο Μετάλλου κατάφερε να υπογράψει με την εργοδοσία Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις πάνω από 9% μεσοσταθμικά, προβλέποντας κι άλλα δικαιώματα, όπως για σταθερό ωράριο, ακυρώνοντας στην πράξη τους νόμους Χατζηδάκη - Γεωργιάδη.

Αντίστοιχη είναι η δράση που αναπτύσσεται σε έργα εμβληματικά για τις επενδύσεις του κεφαλαίου, όπως στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης, αυτό του Ελληνικού, όπου πλέον οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από εργοδότη - εργολαβική εταιρεία και ειδικότητα, έχουν το δικό τους Σωματείο, ενώ σε συντονισμό με τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Ηλεκτρολόγων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών κ.ά., κατάφεραν να ακυρώσουν άδικες και εκδικητικές απολύσεις, αλλά και να επιβάλουν μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια.

Μαζικές είναι οι διεργασίες και στους εκπαιδευτικούς, που συνεχίζουν αποφασιστικά να αντιστέκονται στα σχέδια κατηγοριοποίησης των σχολείων, με χιλιάδες να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου αποφασίζουν για τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, ξεχωρίζοντας τη μάχη της απεργίας στις 17 Απρίλη.

Από την απεργία στην ιδιωτική Υγεία
Από την απεργία στην ιδιωτική Υγεία
Μία ακόμα σημαντική μάχη δόθηκε την περασμένη βδομάδα στον πολυπληθή και κρίσιμο κλάδο της ιδιωτικής Υγείας, όπου τσακίζουν κόκαλα η εντατικοποίηση, οι συμβάσεις - λάστιχο και οι μισθοί - ψίχουλα, με τους εργαζόμενους να παλεύουν για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα.

Στους δρόμους βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, πραγματοποιώντας διήμερο δράσης που κορυφώθηκε με κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη. Συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και στο Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά - Νήσων, πρόβαλαν τη ζωτική διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, κόντρα στις συμβάσεις ομηρίας, στην εντατικοποίηση, στις συνθήκες γαλέρας.

Στα Τρόφιμα, με παρακαταθήκη την πλούσια δράση που αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα μπροστά στην προηγούμενη απεργία, η Ομοσπονδία μαζί με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία δίνει από καλύτερες θέσεις τη μάχη για τις ΣΣΕ. Εδώ ξεχωρίζει η προσπάθεια για υπογραφή Συμβάσεων σε δύο από τα μεγαλύτερα εργοστάσια, στην EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ») και στον «Μόρνο», που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, ενώ μαζική συνέλευση και στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε και στο εργοστάσιο του «Παυλίδη».

Με πολύ μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη οι Γενικές Συνελεύσεις (πρωί και απόγευμα) στο πρακτορείο «Αργος». Στο επίκεντρο τέθηκαν η απαίτηση υπογραφής ΣΣΕ και η απάντηση στην απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας, η οποία πάει τη συζήτηση από αναβολή σε αναβολή, παρότι έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από το Σωματείο. Με συντριπτική πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στήριξαν την πρόταση της διοίκησης του Σωματείου για απεργία, η οποία θα προκηρυχθεί άμεσα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις προσωπικού, με προτεραιότητα τους πρώην εργαζόμενους της «Ευρώπης».

Σε έναν ακόμα μεγάλο χώρο, στα τηλεφωνικά κέντρα, με χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα μετανάστες, μετά από τρεις μεγάλες απεργιακές μάχες και με συγκρότηση δύο νέων επιχειρησιακών σωματείων («Teleperformance» και «Webhelp») δίνεται η αναμέτρηση για επιχειρησιακές ΣΣΕ. Μια αναμέτρηση που συνεχίστηκε και με τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στις 21 Μάρτη, για να μπει τέρμα στο καθεστώς ομηρίας της «βίζας ειδικού σκοπού» που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι.

Στο «Ζαγόρι»

Σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 1η Απρίλη προχωρούν οι εργάτες στο «Ζαγόρι», με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, τριετίες και ανθρώπινα ωράρια, μια μάχη για την οποία ετοιμάζονταν πυρετωδώς όλη την προηγούμενη βδομάδα και ομόφωνα αποφάσισαν στη ΓΣ του Σωματείου τους.

Με την κινητοποίησή τους αυτή απαντούν μαχητικά στην παραπληροφόρηση της εργοδοσίας ότι δήθεν ο αντεργατικός νόμος «Γεωργιάδη» τούς υποχρεώνει να συμφωνήσουν στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, δηλαδή στη δουλειά 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, όπως παράνομα είχε επιβάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία, αποθρασυμένη από τους αντεργατικούς νόμους, έφτασε στο σημείο να εκτοξεύει απειλές ακόμα και μέσω γραπτών μηνυμάτων στον πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου, αξιώνοντας ουσιαστικά τη διάλυση του Σωματείου και την παραίτηση των εργατών από κάθε διεκδίκηση.

Αμεσα το Σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκκλήσεις της εργοδοσίας για δουλειά - λάστιχο απορρίπτονται, και τονίζοντας ότι μονόδρομος είναι η υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρόκειται για αγώνα δίκαιο, αφού κάθε εργαζόμενος είναι αντιμέτωπος με την ακρίβεια ενώ οι μισθοί είναι παγωμένοι εδώ και χρόνια. «Δεν πληρωνόμαστε για τα νυχτερινά, τα Σαββατοκύριακα και για μέρες που δηλώνονται ως ρεπό, αλλά εμείς τις δουλεύουμε απλήρωτοι. Διεκδικούμε να πληρωθούμε για όλα αυτά γιατί τα δικαιούμαστε, τα έχουμε ανάγκη», αναφέρει το Σωματείο.

«Δεν γνωρίζουμε τι δικαιούμαστε και τι πρέπει να παίρνει ο καθένας. Σε άλλους μπαίνουν στον μισθό οι τριετίες και σε άλλους λένε ότι δεν τις δικαιούνται με 20 χρόνια δουλειάς, γιατί, λένε, με 800 ευρώ τον μήνα ο μισθός έχει χτυπήσει "ταβάνι"». «Να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε σε μια κόλλα χαρτί με ποιους όρους θα εργαζόμαστε και θα αμειβόμαστε. Να ξέρουμε τι μας γίνεται. Να είναι υποχρεωτική και να ισχύει για όλους», τονίζει το Σωματείο, καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία εξαναγκάζει τους νεοπροσλαμβανόμενους να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με άθλιους όρους, για 6 και 7 ήμερες εργασία με τον κατώτατο μισθό, ώστε να συμπιέσει τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω.


ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Συντονίζονται σωματεία νοσοκομείων, βδομάδα δράσης ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας

Αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με τα σωματεία τους να συντονίζουν τον βηματισμό τους ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας με τα επί πληρωμή χερουργεία και τα άλλα μέτρα του «νέου ΕΣΥ».

Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα που αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης με το «νόμιμο φακελάκι», την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη σωματείων δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας, μετά από σχετικό κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Εκεί συμμετείχαν με αποφάσεις τους τα Σωματεία των Νοσοκομείων: Αιγινήτειο, Θριάσιο, ΚΑΤ, ΨΝΑ Δαφνί, «Αττικόν», «Μεταξά», «Ελενα Βενιζέλου», «Ερυθρός Σταυρός», «Λαϊκό», «Γεννηματάς», 1ης και 2ης ΥΠΕ, «Αγλαΐα Κυριακού», επίσης συνδικαλιστές από το Δρομοκαΐτειο και το «Αλεξάνδρα». Ακόμη, από προνοιακές δομές, καθώς και εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ. Με αποφάσεις τους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία τα Σωματεία από τα Ασκληπιείο και «Ελπίς» που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν. Τη σύσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ με επικεφαλής την πρόεδρό της, Αφροδίτη Ρέτζιου.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Σωματείου του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Φερεντίνος, αναφέρθηκε στα επί πληρωμή χειρουργεία, σημειώνοντας ότι στόχος είναι «να εμπεδωθεί στη συνείδηση του λαού ότι η Υγεία θα είναι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα από δω και πέρα», σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως φαίνεται από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόνισε ότι δεν δίνεται «ούτε ένα ευρώ για να ανοίξουν οι εκατοντάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες, οι αίθουσες ανάνηψης, οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ για την υποδοχή των πιο περίπλοκων περιστατικών».

Να συνεχιστούν οι τοπικές κινητοποιήσεις ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία και στις κυβερνητικές φιέστες συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ενώ από αρκετές ομιλίες απευθύνθηκε κάλεσμα και σε άλλα σωματεία νοσοκομείων, μονάδων Υγείας και Πρόνοιας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να συντονίσουν και να κλιμακώσουν τη δράση.

Επίσης, αποφασίστηκαν και οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας (7/4) η πρώτη βδομάδα του Απρίλη θα πάρει χαρακτηριστικά καμπάνιας, η οποία θα κορυφωθεί στις 8 Απρίλη με κατά τόπους κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων.

-- Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν ΔΣ και ΓΣ προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη και στην Πρωτομαγιά με κάλεσμα σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ με σκοπό να μετατραπούν σε σταθμούς κλιμάκωσης και πανεργατικού ξεσηκωμού.

-- Μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (28 Απρίλη) πολύμορφες δράσεις με επίκεντρο την ένταξη στα ΒΑΕ, την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, οι οποίες προτείνεται να κορυφωθούν την προτελευταία βδομάδα του Απρίλη με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ