ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με την ορμή των μεγάλων αγώνων στη νέα απεργιακή μάχη!

Με τη μεγάλη απεργία της 28ης Φλεβάρη να έχει φανερώσει νέες δυνατότητες για την κλιμάκωση της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης, για τον συντονισμό και την κοινή δράση ανάμεσα σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και νεολαία, με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους σε όλη τη χώρα να έχουν συγκροτήσει νέα σωματεία σε μια σειρά από επιχειρήσεις, με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις να είναι σε εξέλιξη σε χώρους δουλειάς και κλάδους προετοιμάζεται η επόμενη μεγάλη μάχη: Η πανελλαδική πανεργατική απεργία της 17ης Απρίλη.

«Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!», είναι το κάλεσμα που ήδη απευθύνουν εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες που αναλαμβάνουν την οργάνωση της απεργίας, σε συνέχεια της προηγούμενης και σε αντιπαράθεση με την άθλια προσπάθεια των ηγετικών ομάδων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να την υπονομεύσουν.

Υπάρχει πείρα, υπάρχει η παρακαταθήκη για την κλιμάκωση

Η «σκυτάλη» στη νέα απεργιακή κινητοποίηση περνάει λοιπόν από τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν από τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και τη νεολαία σε μια σειρά από μέτωπα:

Καταρχάς σε δεκάδες χώρους δουλειάς και κλάδους όπου αυτήν την περίοδο δίνονται αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και για υπογραφή ΣΣΕ, έχοντας μάλιστα ορισμένα θετικά αποτελέσματα αφού μετά από πολλά χρόνια υπογράφονται Συμβάσεις σε μεγάλα εργοστάσια. Από τις απεργίες των οικοδόμων, των μεταλλεργατών στη Ζώνη του Περάματος, των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα, τις κινητοποιήσεις σε Τρόφιμα - Ποτά και Φάρμακο, μέχρι τη νέα κλαδική απεργία που οργανώνεται στις 28 Μάρτη στην ιδιωτική Υγεία, τις κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ενάντια στην απληρωσιά, στις απολύσεις κ.ά., το «ψηφιδωτό» της αγωνιστικής δράσης εμπλουτίζεται καθημερινά.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας που μετά τις απεργίες των γιατρών και των υγειονομικών, ο αγώνας τους τώρα δίνεται ενάντια στις νέες πληρωμές ασθενών με το «νόμιμο φακελάκι» και τα επί πληρωμή χειρουργεία, τσαλακώνοντας τις κυβερνητικές φιέστες, υπερασπιζόμενοι τη σύγχρονη, δωρεάν και δημόσια Υγεία.

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που έδειξαν τον πραγματικό ένοχο των προβλημάτων επιβίωσης: Την ΚΑΠ της ΕΕ, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων.

Στις διεκδικήσεις για να αποκατασταθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, για υποδομές που θα προστατεύουν τον λαό, κόντρα στην πολιτική του κόστους - οφέλους.

Στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ που μετά από τόσες βδομάδες στρίμωξαν την κυβέρνηση και τσαλάκωσαν κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού του νόμου - έκτρωμα, ενώ ξεμπρόστιασαν και τη συναίνεση που είχε η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην ιδιωτικοποίηση.

Στις αγωνιστικές δράσεις ενάντια στη βαθιά εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με εργαζόμενους, νεολαία και στρατευμένους να βγαίνουν στους δρόμους καταδικάζοντας τα εγκλήματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ, απαιτώντας καμιά συμμετοχή στο μακελειό.

Εδώ κρίνεται η πραγματική, μαχητική αντιπολίτευση

Σε αυτά τα μέτωπα της πάλης, που αποτελούν και την πραγματική μαχητική αντιπολίτευση στην πολιτική της κυβέρνησης, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, όσοι συμπορεύονται μαζί τους στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Εκεί οργανώνεται η ουσιαστική αντιπαράθεση με την εγκληματική πολιτική του κέρδους που γεμίζει με «Τέμπη» τη ζωή του λαού και της νεολαίας, που αφού τον τσακίζει προσπαθεί να «κουκουλώσει» και τα εγκλήματά της. Μέσα σε αυτές τις μεγάλες μάχες, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, η δικαιολογημένη οργή μετατρέπεται σε οργανωμένο αγώνα, σπάει την «ομερτά» της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, βάζει εμπόδια τόσο στο δηλητήριο του «κοινωνικού αυτοματισμού» όσο και στις αυταπάτες που καλλιεργεί η σοσιαλδημοκρατία για να εξουδετερώνει τις δίκαιες διεκδικήσεις. Αυτή η μεγάλη συμβολή του Κόμματος είναι που «ενεργοποιεί» τα αντιΚΚΕ αντανακλαστικά της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της. Ετσι εξηγείται η συντονισμένη επίθεση στο Κόμμα από όλα τα κόμματα του συστήματος τις προηγούμενες μέρες.

Και αν φανερώνουν κάτι τα παραπάνω είναι ακριβώς αυτός ο δρόμος της ανυποχώρητης δράσης παντού, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στις πολιτικές μάχες, όπως και στις ευρωεκλογές: Για πιο δυνατό ΚΚΕ, για περισσότερη δύναμη στον λαό, για να παλέψει από ακόμα καλύτερες θέσεις τα επόμενα χρόνια.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δίνουμε τη δική μας απάντηση για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

Την Τετάρτη 20/3 στο υπουργείο Εργασίας παράσταση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου καλούν Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια κλαδικά συνδικάτα της Αττικής την Τετάρτη 20 Μάρτη στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστικές αυξήσεις, Συλλογικές Συμβάσεις, κατώτατο μισθό στα 900 ευρώ.

Απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για αυξήσεις - ψίχουλα, τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα «να δώσουμε τη δική μας απάντηση στο θέμα του μισθού και να καθορίσουμε τη συνέχεια της αγωνιστικής μας δράσης και διεκδίκησης».

Την πρωτοβουλία παίρνουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής.

Σημειώνουν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την «αύξηση» του κατώτατου μισθού, υλοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία και τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, μόνο αγανάκτηση προκαλούν στους εργαζόμενους, που βλέπουν το εισόδημά τους καθημερινά να συρρικνώνεται από την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα στα τρόφιμα, στην Ενέργεια, στα καύσιμα. Καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση με τα ψίχουλα που θα προσθέσει στον κατώτατο μισθό προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» της βάρβαρης πολιτικής που έχει «καταπιεί» τις τριετίες από το 2012 έως το 2023 και τα Δώρα των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά για την Εκπαίδευση, την Υγεία, τα φάρμακα, που εκθέτει τον λαό στους κινδύνους της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία.

«Στον εμπαιγμό των εξαγγελιών του πρωθυπουργού», τονίζουν τα συνδικάτα, «οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους θα απαντήσουν προτάσσοντας τις δικές τους ανάγκες και τη δική τους ζωή, απέναντι στα κέρδη των κεφαλαιοκρατών που η κυβέρνηση υπηρετεί. Οπως έκαναν και στη μεγάλη απεργία της 28ης Φλεβάρη, αφήνοντας στην άκρη τον συνδικαλισμό του κοινωνικού εταιρισμού της ΓΣΕΕ, έτσι και τώρα θα απαιτήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών Συμβάσεων, κατώτατο μισθό στα 900 ευρώ».

Προετοιμάζουν την απεργία στις 17 Απρίλη

Παράλληλα, Ομοσπονδίες και Σωματεία της Αττικής προετοιμάζουν την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 17 Απρίλη. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα.

Σε συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλούν και εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, που δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της.

ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ
Υπόθεση των σωματείων η οργάνωση της απεργίας

Αρνήθηκαν οι συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ την εισήγηση για προκήρυξη απεργίας

Να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την προετοιμασία της απεργίας στις 17 Απρίλη, στον δρόμο του αγώνα και της απεργιακής κλιμάκωσης, καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου η Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΑΔΕΔΥ (ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ).

Στον αντίποδα του απεργοσπαστικού ρόλου που για μια ακόμα φορά αναλαμβάνουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για εισήγηση απεργίας προς το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν άμεσα τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και οργάνωσης της απεργιακής μάχης.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 14 Μάρτη πρότεινε να υπάρχει εισήγηση - και αν είναι δυνατόν ομόφωνη - προς το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για προκήρυξη και συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία στις 17 Απρίλη. Τόνισε ότι αυτή η απεργία, «πρέπει να αποτελέσει δυναμική συνέχεια της απεργίας στις 28 Φλεβάρη που ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο του αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των φοιτητών, των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων».

Ωστόσο, «όλες οι άλλες δυνάμεις αρνήθηκαν να υπάρξει εισήγηση για προκήρυξη της απεργίας από την ΑΔΕΔΥ, μεταθέτοντας τη συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο στις 2 Απριλίου. ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ με αστεία επιχειρήματα υπονομεύουν για μια ακόμα φορά τον αγώνα των εργαζομένων, ταυτίζοντας σκόπιμα τη στάση και τις επιλογές της ΓΣΕΕ με τους εργαζόμενους που απεργούν και δίνουν αγώνα για τα δικαιώματα και τη ζωή τους».

«Νερό στον μύλο» του κυβερνητικού συνδικαλισμού ρίχνουν και οι δυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ που χωρίς ντροπή επαναλάμβαναν ότι «η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν κομματική που υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες», «ντουφεκιά» και «κλείσιμο των αγώνων», αρνήθηκαν αρχικά να στηρίξουν την πρόταση της ΔΑΣ για απεργία στις 17 Απρίλη και στη συνέχεια πρότειναν 48ωρη απεργία στις 16-17 Απρίλη».

Είναι φανερό, τονίζει η ΔΑΣ, ότι αυτές οι δυνάμεις θέλουν να περιορίσουν το χρόνο προετοιμασίας των συνδικάτων για την οργάνωση της απεργίας. Θέλουν να μην οργανωθεί με σχέδιο, με περιοδείες και Γενικές Συνελεύσεις αυτή η νέα μάχη απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Υπονομεύουν και με αυτό τον τρόπο τον αγώνα, δίνοντας έτσι χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΔΑΣ καλεί τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και οργάνωσης της απεργιακής μάχης για «αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια!»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την Καθαρά Δευτέρα στην Καισαριανή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί την Καθαρά Δευτέρα 18 Μάρτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι την Καισαριανή, στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος για τα Κούλουμα, στα «Ξύλινα Καισαριανής» (Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ