ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην εμπλοκή στους πολέμους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ.

Η συγκέντρωση έγινε στο Πάρκο Ακαδημίας, όπου μίλησε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, στην κεφαλή της οποίας υπήρχε μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία. Με συνθήματα όπως «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή» και «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» οι διαδηλωτές πέρασαν έξω από την πύλη του λιμανιού της πόλης, το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να «υποδεχτεί» νέες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Στην ομιλία του, ο Διονύσης Κλάδης αναφέρθηκε αρχικά στη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τυπική έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και στην παρέμβαση του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στάθηκε για μια ακόμα φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διάφορες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που ανέλαβαν οι Οργανώσεις του Κόμματος στην Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη. Από τις μπογιές στα άρματα μάχης, την παρεμπόδιση και καθυστέρηση αμαξοστοιχιών φορτωμένων με πολεμικό υλικό, την αιφνιδιαστική κινητοποίηση μέσα στο λιμάνι δίπλα από τον χώρο που ξεφορτώνονταν χιλιάδες βόμβες, στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό υλικό, μέχρι την κινητοποίηση που ανέδειξε τον εκτροχιασμό του τρένου μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, που ήταν φορτωμένο με επικίνδυνο πολεμικό υλικό, το γιγαντοπανό στον λιμενοβραχίονα με το σύνθημα «killers go home», δεκάδες κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις είτε στο Πετροχώρι στην Ξάνθη, πεδίο κοινών ασκήσεων με τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ, είτε στη Δράμα, όπου τους πήγαν για «στρατιωτικό τουρισμό».

Ακόμα, αναφερόμενος στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, σημείωσε: «Πριν από λίγες μέρες φορτωμένα σε νταλίκες περνούσαν από το λιμάνι και μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία δεκάδες άρματα μάχης αφού πριν είχαν ξεφορτωθεί από ιταλικό αυτή τη φορά πλοίο. Από όταν μπήκε στον γεωπολιτικό χάρτη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το όνομα της πόλης μας ακουγόταν από χείλη Προέδρων των ΗΠΑ, αξιωματούχων της ΕΕ και άλλων έχουν δέσει στο λιμάνι αμερικανικά, αγγλικά, πορτογαλικά, ισπανικά, ιταλικά και άλλων χωρών πολεμικά πλοία ή εμπορικά που μεταφέρουν πολεμικό υλικό.

Πράγματι, η Αλεξανδρούπολη έχει αναβαθμιστεί σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών πέριξ της Ρωσίας αλλά και εντός της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται απανωτές παραδόσεις οπλισμού από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Κίεβο», είπε και πρόσθεσε: «Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση από την έναρξη της σύγκρουσης έχει στείλει στο Κίεβο χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές "Stinger", φυσίγγια, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP. Επίσης, το 2023 ήταν σταθερός προμηθευτής των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα των 155 χιλιοστών για το πυροβολικό τους. Εξάλλου, πρόσφατα, φορτηγά άδειασαν αποθήκες από στρατόπεδα στην Κορινθία, στα Γιάννενα και στη Δράμα, υλοποιώντας συμφωνία με την Τσεχία για πώληση δεκάδων χιλιάδων βλημάτων 105 χιλιοστών, τα οποία προωθούνται κατόπιν από τους Τσέχους στους Ουκρανούς (...) Και ετοιμάζουν "αμυντική συμφωνία" με την Ουκρανία με περαιτέρω εμπλοκή και αποστολή στρατιωτικού υλικού που αποδυναμώνει την άμυνα των νησιών και της Θράκης».

Ενώ διερωτήθηκε: «Για την περιοχή μας αληθεύει ότι μέσα στα καμένα στην περιοχή Μαυρόπετρα, ανάμεσα σε Κίρκη και Αισύμη, άνοιξε η όρεξη των Αμερικανών για να φτιάξουν νέο πεδίο βολής; Και το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, περιμένουμε απαντήσεις».

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ακούστηκε δυνατά: «Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας - καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις»

Μαχητικά - μαζικά συλλαλητήρια της ΚΟ του ΚΚΕ σε Ηράκλειο και Χανιά ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους πραγματοποιήθηκαν χτες, με τους κεντρικούς δρόμους των Χανιών και του Ηρακλείου να γεμίζουν με κόκκινες σημαίες και το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» να ακούγεται δυνατά.

Στα Χανιά η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με κεντρικό ομιλητή τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Σε όλους αυτούς τους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις κυριολεκτικά πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η βάση της Σούδας, εδώ στη γειτονιά μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ που απογείωσε τη συνεργασία, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά με την παραμονή και επέκταση των συμφωνιών για τη βάση της Σούδας, σέρνουν τον λαό πίσω από τα σχέδια των ιμπεριαλιστών συνολικά για την περιοχή, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Η Σούδα είναι βασικός κόμβος τοξικών και άλλων επικίνδυνων πυρομαχικών, με τα οποία «προμηθεύουν» τις δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία, στην Παλαιστίνη και σε άλλα μέτωπα... Χιλιάδες τόνοι, τέτοιου, μεταφερόμενου φορτίου πηγαινοέρχονται στη Σούδα! Ο λαός, όλα αυτά τα χρόνια, έχει βιώσει το τι σημαίνει αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία στο νησί. Ξυλοδαρμοί, κλοπές, κακοποιήσεις, ναρκωτικά, πορνεία και ασυλία των ΝΑΤΟικών πληρωμάτων, που εξασφαλίζεται με το απαράδεκτο καθεστώς της ετεροδικίας. Το επιχείρημα ότι η βάση ενισχύει την τοπική οικονομία, το οποίο διαλαλούν και οι τοπικοί άρχοντες, δεν αφορά τον λαό. Στα αποκαΐδια της πολιτικής που τον φτωχοποιεί, ποντάρουν τα τσιράκια της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, για να αποδεχτεί, με "χάντρες και καθρεφτάκια", να υπονομεύσει το μέλλον το δικό του και των παιδιών του. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει η πάλη με αίτημα να κλείσει η βάση της Σούδας, που είναι το μόνο που πραγματικά συμφέρει τον λαό μας. Και ταυτόχρονα πρωτοστατεί στον συντονισμό της πάλης των λαών της περιοχής απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή των χωρών τους. Αυτό είναι το μόνο ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο στις μέρες μας».

Στο Ηράκλειο το ραντεβού της Κομματικής Οργάνωσης δόθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, με τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», να αναφέρει μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Σήμερα και από το Ηράκλειο, όπως και σε δεκάδες συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, φωνάζουμε δυνατά ένα μεγάλο ΟΧΙ στη μετατροπή της χώρας μας σε αιχμή του δόρατος στους ιμπεριαλιστικούς δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, για να μπει τέλος στον σάπιο κόσμο των πολέμων. Δεν είναι όλα αυτά λόγια του αέρα. Απόδειξη οι χιλιάδες που διαδήλωσαν εδώ στις 28 Φλεβάρη στην απεργιακή συγκέντρωση». Και τόνισε πως «το "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" ισχύει και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της χώρας μας για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου. Και το ΚΚΕ και σήμερα και πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και αναδεικνύει τις σύγχρονες διεκδικήσεις και ανάγκες του εργαζόμενου λαού».

Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια

Τα συλλαλητήρια του ΚΚΕ με σύνθημα «Καμία στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων! Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η ελπίδα στην πάλη του λαού!» συνεχίζονται τις επόμενες μέρες ως εξής:

Σήμερα Τρίτη

  • Στην Πάτρα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.
  • Στο Αγρίνιο στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος.
  • Στον Βόλο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Θα μιλήσει ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του Κόμματος.
  • Στη Σάμο στις 6 μ.μ. στο Βαθύ, στην πλατεία Πυθαγόρα. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ.

Αύριο Τετάρτη

  • Στη Θεσσαλονίκη από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
ΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεπιθύμητος ο Αμερικανός πρέσβης στη Λάρισα

Συλλαλητήριο αύριο στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

«Δεν θα αφήσουμε να γίνει η πόλη μας κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί ένα μεγάλο ΟΧΙ στη μετατροπή της χώρας μας σε αιχμή του δόρατος στους ιμπεριαλιστικούς δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ενα μεγάλο ΟΧΙ στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στη Λάρισα για να προχωρήσουν τα σχέδια των μακελάρηδων των λαών. Το λέμε καθαρά: Είναι ανεπιθύμητος!».

Τα παραπάνω τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Παναγιώτης Κοδέλλας, μέλος του Τομεακού Γραφείου Λάρισας του ΚΚΕ, η Μαρία Κωστούλα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Υπαίθρου Λάρισας του Κόμματος, και η Αγγέλα Τσιάτσιου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Λάρισας της ΚΝΕ, ενόψει του συλλαλητηρίου στο οποίο καλεί η ΚΟ Λάρισας του Κόμματος αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας, με ομιλητή τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ