ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ένοχοι δεν θα ξεχαστούν!

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει αποκαλυπτικά στοιχεία, που έχουν προκύψει από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος και επιβεβαιώνουν το έγκλημα. Στοιχεία που αναδεικνύουν και οι συγγενείς των θυμάτων...

Eurokinissi

Σαν σήμερα, έναν χρόνο πριν, έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Ενα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με 57 νεκρούς, που «πάγωσε» τον χρόνο στις 28 Φεβρουαρίου 2023, 11.21 το βράδυ.

Μετωπική σύγκρουση δύο τρένων, ενός επιβατικού και ενός εμπορικού, που κινούνταν αντίθετα στην ίδια γραμμή για 12 ολόκληρα λεπτά.

* * *

Ακριβώς έναν χρόνο μετά, οι ...έρευνες βρίσκονται ακριβώς εκεί από όπου ξεκίνησαν λίγο μετά το τραγικό δυστύχημα. Κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός προσπαθούν να προσωποποιήσουν τις ευθύνες στη «βάρδια» του σταθμάρχη, του ελεγκτή, του μηχανοδηγού. Να πουν πως όλα δούλευαν ρολόι στις γραμμές, αλλά έφταιξε το ανθρώπινο λάθος.

Και τελικά να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες και τις ευθύνες τους. Που δεν είναι άλλες από τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, στην πορεία της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης του σιδηρόδρομου.

Ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι ένοχοι του προδιαγεγραμμένου πολιτικού εγκλήματος με απίστευτο θράσος προσπαθούν να πείσουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη. Και τα όσα έγιναν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είναι απλά η τελική υπογραφή στη συγκάλυψη των ευθυνών τους.

Χρόνια ολόκληρα πριν το έγκλημα στα Τέμπη, ψηφίζονταν νόμοι επί νόμων στο όνομα της εξυγίανσης και της «αποδοτικότερης» λειτουργίας του ΟΣΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» των Μεταφορών. Κατάτμηση του ΟΣΕ σε επιμέρους θυγατρικές εταιρείες (ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Συμβάσεις επί συμβάσεων που δεν υλοποιούνταν ή έμεναν στη μέση. Εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση εκσυγχρονισμένων συστημάτων ασφαλείας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται ακόμα και σήμερα οι υποδομές του συνόλου των συστημάτων ασφαλείας είναι τραγική.

* * *

Σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει κωδικοποιημένα ορισμένα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, που έχουν προκύψει από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος και επιβεβαιώνουν το έγκλημα. Στοιχεία που αναδεικνύουν και οι συγγενείς των θυμάτων...

«Πεδίο έντονου ανταγωνισμού»...

- Η περιβόητη σύμβαση 717 του 2014 αφορούσε την ανάταξη και την αναβάθμιση της φωτοσήμανσης, του GSMR (σύστημα που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών ανεξάρτητα από το ανάγλυφο της περιοχής) και της τηλεδιοίκησης, στον κακοσυντηρημένο και παρατημένο άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας.

Η αρχική σύμβαση προέβλεπε ότι το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, 24 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Η σύμβαση λοιπόν αυτή που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016 παρατάθηκε, όχι μία, ούτε δύο, αλλά 11 φορές από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, χωρίς ποτέ να κηρυχτεί έκπτωτος κάποιος ανάδοχος και με πρόσθετο προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ κάθε φορά. Η τελευταία από τις τρεις παρατάσεις επί κυβερνήσεως ΝΔ είχε ημερομηνία περάτωσης της υλοποίησης τον Μάρτιο του 2023!

- Γιατί όμως υπήρξαν οι παρατάσεις και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των συμβάσεων; Στο ερώτημα αυτό απαντά ακόμα και η Επιτροπή που συνέστησε η κυβέρνηση στη σελίδα 205 του πορίσματός της. Λέει: «Τα σιδηροδρομικά έργα αποτέλεσαν πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ διάφορων εργολάβων, κατασκευαστών, προμηθευτών. Για να ικανοποιηθούν μάλιστα οι προμηθευτές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατάτμηση των έργων κατάντησε συνήθης πρακτική. Ακόμη και οι προδιαγραφές ήταν συχνά διαφορετικές από ένα τμήμα χιλιομέτρων έως το επόμενο (επίσης κάποιων χιλιομέτρων), με συνέπεια ασυμβατότητες μεταξύ των τμημάτων ενός ενιαίου κατά τ' άλλα έργου...».

Αυτή είναι η πρακτική της λεγόμενης «απελευθέρωσης»...

Ερωτήματα γύρω από τα αίτια της φωτιάς

- Τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν τηρούσαν τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές πυρασφάλειας και τα υλικά κατασκευής τους δεν ήταν πυράντοχα. Τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας που διέθεταν ήταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά το έτος κατασκευής τους, δηλαδή 30 χρόνια πριν.

Παρ' όλα αυτά, είχαν άδεια κυκλοφορίας από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) καθώς και την ERA (Οργανισμός Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των βαγονιών που κινούνται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, εξαιτίας του κόστους που απαιτείται για να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες επικαιροποιήσεις στις υποδομές πυρασφάλειας. Η φωτιά συνέχιζε να καίει περίπου 2,5 ώρες μετά τη σύγκρουση. Μέχρι περίπου τις 2 τα ξημερώματα υπήρχαν ακόμη εστίες φωτιάς...

- Η ιατροδικαστική εξέταση ενός από τα θύματα αυτά έδειξε ότι αιτία θανάτου ήταν η φωτιά και όχι η σύγκρουση. Για τα υπόλοιπα 29 θύματα η Ιατροδικαστική Εκθεση αδυνατεί να καταλήξει σε ακριβή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία θανάτου, λόγω της μεγάλης έκτασης της απανθράκωσης. Ευλόγως οι συγγενείς των θυμάτων διερωτώνται: Πόσα από τα θύματα αυτά κάηκαν ζωντανά; Πόσα θα είχαν σωθεί αν δεν υπήρχε η φωτιά;

Το μπάζωμα

- Στις 2 Μαρτίου πήγε στη Λάρισα ο Χρ. Τριαντόπουλος, τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, και συγκαλεί σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη στην οποία συμμετέχει και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός λαμβάνονται αποφάσεις για άμεσες ενέργειες που οδήγησαν στην εγκληματική αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος. Για τις ενέργειες αυτές δεν υπήρχε καμία εισαγγελική εντολή. Οπως επίσης δεν έγινε και καμία ενέργεια εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών για να τις σταματήσουν.

- Την Παρασκευή 3 Μαρτίου, και ενώ μια επιβάτης, η 23χρονη Εριέτα Μόλχο, αγνοείται και δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ταυτοποίησης στους συγγενείς των θυμάτων, δίνεται η εντολή από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, για την απομάκρυνση των συντριμμιών και των βαγονιών. Στη συνέχεια, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα από τους πραγματογνώμονες που διερευνούν το δυστύχημα, και χωρίς να υπάρχει εισαγγελική εντολή, αρχίζει η απομάκρυνση του επιφανειακού χώματος μέχρι βάθος 1 περίπου μέτρου. Ενα μέρος των χωμάτων μεταφέρθηκε στο Κουλούρι. Το υπόλοιπο προς άγνωστο προορισμό.

- Μετά την απομάκρυνση του χώματος, ο χώρος καλύπτεται από στρώματα από κροκάλα, χαλίκι, άμμο και στρώνεται άσφαλτος και πίσσα. Η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί μόλις μια βδομάδα μετά το δυστύχημα!!! Οι ενέργειες αυτές έγιναν χωρίς να υπάρχει άδεια από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη εγκληματική αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, αντίθετα με τον νόμο 5014 για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών δυστυχημάτων, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2023 και προβλέπει ότι ο τόπος του δυστυχήματος και τα συντρίμμια προστατεύονται για όσο χρόνο είναι απαραίτητος για τη διερεύνηση. Και η τραγική ειρωνεία; Για την αλλοίωση αυτή ξοδεύτηκε το ποσό των 650.000 ευρώ, ποσό τριπλάσιο από αυτό που απαιτούνταν για την επισκευή της τηλεδιοίκησης της Λάρισας, που κάηκε τον Ιούλιο του 2019...

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πιθανότατα πολύτιμα στοιχεία, που θα βοηθούσαν στη διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και της φωτιάς που ακολούθησε. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, χωρίς βέβαια να πάρουν καμία απάντηση...

- Στις 29 Μαρτίου, 4 βδομάδες μετά το δυστύχημα, κλιμάκιο του Γενικού Χημείου του Κράτους πήγε στον τόπο του δυστυχήματος για τη συλλογή δειγμάτων εδάφους για χημική ανάλυση, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο. Σε 7 από τα 25 δείγματα βρέθηκε ξυλόλιο, μια ουσία που χρησιμοποιείται ως διαλύτης και μεταξύ των άλλων στο λαθρεμπόριο καυσίμων για τη νόθευση της βενζίνης. Και το ερώτημα είναι: Μήπως τελικά το εμπορικό μετέφερε παράνομα καύσιμα και η φωτιά δεν οφείλεται στα έλαια των μετασχηματιστών, όπως αποφάνθηκαν οι διορισμένοι από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές πραγματογνώμονες;

- Τον Αύγουστο του 2023, συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το μπάζωμα. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, αντί να διερευνήσει την υπόθεση και να ασκήσει διώξεις ως όφειλε, απευθύνει αυστηρότατη εντολή προς τους γονείς - μηνυτές, να διευκρινίσουν τους λόγους της μήνυσης, ορίζοντας και τη μέρα που θα έπρεπε να καταθέσουν το υπόμνημά τους στο Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης, προειδοποιώντας ότι σε όποιον δεν συμμορφωθεί θα γίνει προσαγωγή και θα πληρώσει πρόστιμο, όπως προβλέπεται!!!

Το πόρισμα...

- Οι πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας στο πόρισμά τους συμπεραίνουν ότι η έκρηξη οφείλεται στα έλαια των μετασχηματιστών των τριών ηλεκτρομηχανών. Την άποψή τους στηρίζουν σε βιβλιογραφία, η οποία όμως αναφέρεται σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές του δυστυχήματος. Τα συμπεράσματα αυτά αμφισβητούνται από εμπειρογνώμονες διορισμένους από τις οικογένειες των θυμάτων.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η μελέτη βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία, της φόρτωσής της αλλά και της διέλευσής της από όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς από Θεσσαλονίκη, μέχρι και τον τόπο του δυστυχήματος. Και ενώ τα αντίστοιχα βίντεο της επιβατικής αμαξοστοιχίας συμπεριλήφθηκαν πολύ νωρίς στη δικογραφία, τα βίντεο αυτά ο εφέτης ανακριτής τα ζήτησε τέλη Μαΐου. Και η απάντηση που πήρε πλέον ο ανακριτής από τον προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Π. Τερεζάκη ήταν ότι αυτά είχαν σβηστεί, 15 μέρες μετά το δυστύχημα, όπως ορίζεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων!

* * *

Ολα αυτά τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε όλα εκείνα που επιβεβαιώνουν την καραμπινάτη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Αυτό δηλαδή που έγινε με απροκάλυπτο τρόπο από την κυβερνητική πλειοψηφία στη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία έσπευσε να ολοκληρώσει άρον άρον...

Και έναν χρόνο μετά, επιβεβαιώνεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση: Πραγματικός ένοχος είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου, που υλοποιούν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αίτημα για την άμεση συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής

Αίτημα προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» για την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ σε αυτή, Ν. Καραθανασόπουλος και Μ. Κομνηνάκα. Σε αυτό σημειώνουν πως «μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, με βάση το οποίο εγκρίθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας προς τη Βουλή και της αποστολής της δικογραφίας, ζητάμε την άμεση συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ