ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
«Δεν ξεχνάμε τα Τέμπη - Παλεύουμε για τη ζωή μας!»

«'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Με σημαία το σύνθημα που γεννήθηκε στις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις που πυροδότησε το έγκλημα στα Τέμπη διαδηλώνουν σήμερα, στην απεργία και τις δεκάδες συγκεντρώσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Εναν χρόνο μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις που προκάλεσε η απώλεια 57 ανθρώπων στις «ράγες» της εγκληματικής πολιτικής κόστους - οφέλους, σωματεία και φορείς διαμηνύουν ότι η οργή τους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν έχει σβήσει, ότι δεν ξεχνούν την υπόσχεση που έδωσαν, δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες, δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε για τη ζωή μας: Αυτή είναι η απόφαση συνδικάτων και εργαζομένων που βλέπουν καθημερινά να πολλαπλασιάζονται τα «Τέμπη» στα οποία συντρίβονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες τους. Οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι και εξαφανίζονται από την ακρίβεια στα μισά του μήνα. Το κόστος των βασικών ειδών διατροφής, τα τιμολόγια της Ενέργειας, τα ενοίκια, οι δόσεις των δανείων αυξάνονται και αθροίζονται σε ποσά πολλαπλάσια του βασικού μισθού. Οι μέρες και ώρες εργασίας «τεντώνονται» όσο θέλει η εργοδοσία, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να ζουν για να δουλεύουν, και ακόμα κι έτσι να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οι δημόσιες δομές Υγείας στενάζουν από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η κυβέρνηση εγκαινιάζει το «νόμιμο φακελάκι» στα απογευματινά χειρουργεία, αφού έχει ήδη επιβάλει τις πληρωμές στα απογευματινά ιατρεία. Η μόρφωση και οι σπουδές μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, ενώ δρομολογείται η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε όλα τα παραπάνω και σε ακόμα περισσότερες πλευρές της πολιτικής που μετατρέπει τη ζωή τους σε ναρκοπέδιο, οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία.

Από τις πικετοφορίες και τις εξορμήσεις στην Αττική για την απεργία
Από τις πικετοφορίες και τις εξορμήσεις στην Αττική για την απεργία
Παράλληλα, σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς η απεργιακή κινητοποίηση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες με τις οποίες διεκδικούν κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των «κοινωνικών εταίρων» να βάλουν για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με την υπονόμευση των Συμβάσεων.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, συγκεντρώσεις και πικετοφορίες για την προπαγάνδισή της πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σωματεία και φορείς σε περιοχές και δήμους της Αττικής, μεταξύ άλλων στη Νέα Ιωνία, στη Μεταμόρφωση, στην Καλλιθέα και αλλού.

Ρεκόρ αποφάσεων με 37 Εργατικά Κέντρα και 22 Ομοσπονδίες

Το απεργιακό μέτωπο μετρά πλέον περισσότερες από 300 αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ τα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει απεργιακή απόφαση έχουν φτάσει τα 37 και οι Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα τις 22!

Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εβρου, Εδεσσας - Αλμωπίας, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κιάτου, Κομοτηνής, Κορίνθου, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.


Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Μεταφορών, Θεάματος - Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ), ΠΟΣΠΕΡΤ (στάση εργασίας), Ιατρικών Επισκεπτών, Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΟΠΑΜ).

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου, ανάμεσά τους η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (βλ. και σελ. 12), η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Στους δρόμους και οι αυτοαπασχολούμενοι

Τη συμμετοχή τους στις σημερινές κινητοποιήσεις, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, έχουν αποφασίσει και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών από διαφορετικούς κλάδους και περιοχές της χώρας. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία καλούν στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά.

Να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Κάλεσμα στην απεργία και στις συγκεντρώσεις έχει απευθύνει και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).


ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δεν θα περάσουν οι προκλητικές αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας των σούπερ μάρκετ

Κρυφτούλι παίζουν με τα σωματεία οι «θεσμικοί» συνομιλητές της κυβέρνησης

Συνομιλούν με την κυβέρνηση και τα υπουργεία, αξιώνοντας τη θεσμοθέτηση κάθε αντεργατικής πρακτικής που ήδη εφαρμόζουν, αλλά «κρύβονται» από τους εργαζόμενους και τα σωματεία που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, Συλλογικές Συμβάσεις. Ο λόγος για την Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), που ιδρύθηκε τον Μάη του 2023 από τις μεγάλες αλυσίδες του χώρου και πρόσφατα εμφανίστηκε να αξιώνει από το υπουργείο Εργασίας παραπέρα «ξεχείλωμα» των ωραρίων και των προγραμμάτων εργασίας, προκαλώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους που ήδη γίνονται «λάστιχο» για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Χτες το πρωί, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση που η ίδια η Ενωση δηλώνει ως έδρα στον ιστότοπό της, με αφορμή τις προκλητικές της αξιώσεις. Ωστόσο, το «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος» που στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο (Αμερικής 8) ισχυρίστηκε ότι η Ενωση δεν εδρεύει εκεί και δεν ...γνωρίζουν ούτε την έδρα ούτε τους εκπροσώπους της. Ωστόσο, μια ματιά στην ιστοσελίδα της ΕΣΕ αρκεί για να επιβεβαιωθεί η κοροϊδία: Ο συγκεκριμένος χώρος είχε φιλοξενήσει την επίσημη παρουσίαση της Ενωσης, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον περασμένο Δεκέμβρη. Στις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάστηκαν ο «θεσμικός ρόλος» που επιδιώκει να αναλάβει η ΕΣΕ και το «όραμά» της, παρουσία μάλιστα κυβερνητικών εκπροσώπων και υπουργών.

Το τι σημαίνουν τα παραπάνω για τους 100.000 εργαζόμενους που δουλεύουν στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία, αποτυπώθηκε στο φιρμάνι που πρόσφατα έστειλαν στο υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων, θέλουν «ευέλικτο» σύστημα στα χτυπήματα της ψηφιακής κάρτας, «εξορθολογισμό» των προστίμων όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, να μη θεωρείται εργάσιμος ο χρόνος από την είσοδο του εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης μέχρι την ανάληψη της εργασίας του και αντίστοιχα από τη λήξη της εργασίας έως την αποχώρηση, μερική άρση της απαγόρευσης για εργασία κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, κατάργηση του βιβλίου αδειών, αύξηση του επιτρεπόμενου ετήσιου αριθμού υπερωριών.

Πρόκειται για εργοδοτικές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς και τώρα οι εργοδότες θέλουν να θεσμοθετηθούν, προκειμένου να διατηρούν και να αυξάνουν τα κέρδη και τους τζίρους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι εκτιμούν πως ο κύκλος εργασιών των σούπερ μάρκετ ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, την ώρα που οι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον βασικό μισθό, δουλεύουν με εξαήμερες συμβάσεις, καλούνται να εργαστούν Κυριακές και αργίες, κάνουν καθημερινές απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση», ξεκαθάρισε με την παρέμβασή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και απαίτησε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια. Οσο για το κρυφτούλι στο οποίο επιδίδονται οι «θεσμικοί» συνομιλητές του υπουργείου, διαβεβαίωσαν ότι θα τους βρουν στους χώρους δουλειάς, εκεί που χιλιάδες εργαζόμενοι «λιώνουν» για τα κέρδη τους.


ΕΣΗΕΑ
Κατά της απεργίας για άλλη μια φορά η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία

Κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις από τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Τη «συγκυβέρνηση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά)», που για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει τον ρόλο της «ως βραχίονα των αφεντικών, των κομμάτων τους και των κυβερνήσεων» καταγγέλλει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ). Ρόλος που αποκαλύφθηκε με την απόφασή τους να μην απεργήσουν οι δημοσιογράφοι αλλά να αρκεστούν σε μια ...«ντροπαλή στάση εργασίας», όπως σχολιάζει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία».

Ετσι, «την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα βροντοφωνάξουν ξανά ότι "το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή", η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφασίζει να φιμώσει και να απομονώσει από τον λαό τους δημοσιογράφους, αποφασίζοντας να μην απεργήσουν και να μην κατεβούν στον δρόμο με τους άλλους εργαζόμενους, και να τους κάνει χωρίς τη θέλησή τους συνένοχους της συγκάλυψης και της αποσιώπησης του εγκλήματος».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σημειώνει ότι με τη συμμετοχή τους στην απεργία οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να στείλουν «ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης για ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς, σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, ενημέρωση στην υπηρεσία του λαού και όχι της πολιτικής που τον εξοντώνει». Ομως «η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συνεχίζει να θέλει τους εργαζόμενους δημοσιογράφους θεατές στις συμμαχίες και στις "συγκολλήσεις" (...) που επιβάλλουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων».

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θέλει τους εργαζόμενους «ικανοποιημένους με τη διαιώνιση των μισθών πείνας, χωρίς ανάκτηση απωλειών και με το αίσχος των κουπονιών σε σούπερ μάρκετ αντί για αυξήσεις. Αυτό βαφτίζει αυτή η πλειοψηφία ΣΣΕ!», τονίζει ακόμα στην ανακοίνωσή της.

Στον αντίποδα αυτής της απαράδεκτης στάσης, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν τους μισθωτούς δημοσιογράφους στην απεργιακή συγκέντρωση μαζί με όλους τους εργαζόμενους, σήμερα στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ