ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
Ενας πραγματικός άθλος η πορεία των τρακτέρ από τα μπλόκα έως το Σύνταγμα

Πολλοί αγρότες οδηγούσαν ακούραστα έως και 15 ώρες, με μικρή ανάπαυλα στο Κάστρο Βοιωτίας! Εκατοντάδες άλλοι μετακινήθηκαν με πούλμαν από κάθε μεριά της Ελλάδας. Συγκλονιστικές στιγμές με το κομβόι στην Εθνική Οδό αλλά και μέσα στους δρόμους της Αθήνας

Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας
Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας
Συγκλονιστικές εικόνες ζήσαμε για άλλη μια φορά χτες, με τη μετακίνηση χιλιάδων αγροτών από κάθε μεριά της Ελλάδας για το μεγάλο συλλαλητήριο. Πραγματικός άθλος αυτό που έκαναν οι οδηγοί των τρακτέρ, ακούραστοι στο τιμόνι για 14 και 15 ώρες μέσα σε δυο μέρες, αποφασισμένοι να είναι εκεί που αποφάσισαν τα μπλόκα: Στο Σύνταγμα!

Οι Θεσσαλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους, που το βράδυ της Δευτέρας διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας, ανυπομονούσαν χτες το πρωί να βγάλουν ξανά τα οχήματά τους στον δρόμο και να κατευθυνθούν προς την Αθήνα. Το ίδιο και οι συνάδελφοί τους από τη Βόρεια Εύβοια, που έβαλαν μπροστά τις μηχανές από τις 4 τα ξημερώματα, ξεκινώντας κι αυτοί για το μεγάλο ταξίδι.

Οι Κρητικοί δεν έφεραν μαζί τους τρακτέρ. Συγκρότησαν όμως μια μαζική διαδήλωση μέσα στο λιμάνι το ξημέρωμα, όταν έφτασαν τα δυο καράβια που τους μετέφεραν από Ηράκλειο και Χανιά. Τα πανό των Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων σηκώθηκαν με το που πάτησαν οι αγρότες στεριά και δεν κατέβηκαν μέχρι να τελειώσει το συλλαλητήριο.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί, το σύνθημα δόθηκε και τα τρακτέρ των Θεσσαλών και των Βοιωτών αγροτών ξεκίνησαν από το Κάστρο, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, που τον εκδήλωναν με κόρνες, φωνές, μαρσαρίσματα και βέβαια τις σημαίες των συλλόγων και των Ομοσπονδιών τους να ανεμίζουν πάνω στα οχήματα!

Μέσα σε λίγη ώρα ένα τεράστιο κομβόι είχε σχηματιστεί στην Εθνική Οδό, προσφέροντας μοναδικές εικόνες σε όποιον το συναντούσε στον δρόμο του. Τα τρακτέρ κόρναραν συνεχώς και αναβόσβηναν τα φώτα, με τους διερχόμενους οδηγούς να ανταποδίδουν με κορναρίσματα και πολλοί με σηκωμένες γροθιές.

Ενας ...στόλος από λεωφορεία

Οι αγρότες της Κρήτης το ξημέρωμα στο λιμάνι
Οι αγρότες της Κρήτης το ξημέρωμα στο λιμάνι
Την ίδια ακριβώς ώρα, από διάφορα σημεία όλης της χώρας ξεκινούσαν τα λεωφορεία, για να μεταφέρουν εκατοντάδες ακόμα αγρότες και τις οικογένειές τους στην Αθήνα, μαζί με εργαζόμενους και βιοπαλαιστές της επαρχίας, που στέκονται όλες αυτές τις μέρες στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών.

«Αθήνα ερχόμαστε!», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας, από το μπλόκο στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, λίγο πριν ξεκινήσουν για το μεγάλο συλλαλητήριο. Τα λεωφορεία γέμισαν γρήγορα. Το ίδιο κι αυτά που ξεκίνησαν από τα Λεχαινά, μαζεύοντας κι άλλον κόσμο στη διαδρομή, όπως από τη Βάρδα.

Τη δική τους δυναμική παρουσία προετοίμασαν όλες τις προηγούμενες μέρες και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αχαΐας. Από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, με κάλεσμα των ΑΣ Ωλενίας, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, καθώς και Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, αγροτοκτηνοτρόφοι αναχώρησαν με τα λεωφορεία για την Αθήνα.

Το ίδιο και οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Αιγιαλείας, με αφετηρία το μπλόκο τους στη γέφυρα Σελινούντα, που αποτελεί σταθμό στον αγώνα τους τις τελευταίες σχεδόν 20 μέρες.

Ενα κομβόι με λεωφορεία γεμάτα με αγρότες και κτηνοτρόφους ξεκίνησε και από τη Μεσσηνία. Λεωφορεία έφυγαν από τα μπλόκα Χανδρινού και Μεσσήνης. Επίσης, αναχωρήσεις έγιναν από Γαργαλιάνους και Φιλιατρά. «Ολοι ενωμένοι, παλεύουμε για τα δίκια μας, αγωνιζόμαστε ενάντια στην κοροϊδία και τα ψίχουλα», έλεγαν οι αγρότες καθώς επιβιβάζονταν στα λεωφορεία.

Κόσμος πάνω στη γέφυρα, καλωσορίζει το κομβόι στην Αθήνα

Eurokinissi

Κόσμος πάνω στη γέφυρα, καλωσορίζει το κομβόι στην Αθήνα
Λεωφορεία αναχώρησαν επίσης από τη Σκάλα Λακωνίας, παίρνοντας κόσμο και από τη Σπάρτη. Αλλά και από τη Ζαγορά, από το μπλόκο της Ερμίτσας έξω από το Αγρίνιο, από τον κόμβο Χαλίκι στο δεύτερο μπλόκο που έχει στηθεί στην Αιτωλοακαρνανία, με συμμετοχή από πολλά γύρω χωριά, όπως Νεοχώρι, Πεντάλοφο, Κατοχή κ.ά., από το Μεσολόγγι και τη Ναυπακτία.

Στα Μέγαρα δημιουργήθηκε συνωστισμός, όσο κατέφταναν τα λεωφορεία από την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ηπειρο, για να διανύσουν όλα μαζί τα τελευταία χιλιόμετρα έως την Αθήνα. Οι κουβέντες έδιναν κι έπαιρναν. Η αγανάκτηση για την πολιτική της κυβέρνησης και της ΚΑΠ εναλλασσόταν με τον ενθουσιασμό της μεγάλης κινητοποίησης και την ελπίδα ότι μετά από αυτή τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

«Τα προβλήματα της αγροτιάς είναι πολλά και δεν ενδιαφέρεται καμιά κυβέρνηση να τα λύσει», έλεγαν οι αγρότες από τη Νεμέα Κορινθίας. «Μας σπρώχνουν εκτός παραγωγής. Ετσι όπως πάει, δεν θα συνεχίσουμε να παράγουμε», συμπλήρωναν νέοι παραγωγοί από την Κορινθία.

«Δεν αντέχουμε τα έξοδα παραγωγής, τις περικοπές από την ΚΑΠ, να μην γνωρίζουμε σε τι τιμή θα πουλήσουμε τα προϊόντα μας», σημείωναν άλλοι από την Αχαΐα. Πολλοί αγρότες είχαν έρθει οικογενειακώς, με συγγενείς και φίλους, επειδή, όπως έλεγαν, «ο αγώνας αφορά όλο τον λαό».

Τόπος συνάντησης το ΟΑΚΑ

Οι ταξιτζήδες της Αθήνας υποδέχονται τα τρακτέρ

RIZOSPASTIS

Οι ταξιτζήδες της Αθήνας υποδέχονται τα τρακτέρ
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα τα λεωφορεία βγήκαν ξανά στον δρόμο. Οι κόρνες δεν σταμάτησαν να αναγγέλλουν φασαριόζικα την άφιξή τους στην Αθήνα, με προορισμό το ΟΑΚΑ, όπου θα ενώνονταν με τους Θεσσαλούς και τους αγρότες που μετακινήθηκαν με λεωφορεία από τις άλλες περιοχές της Στερεάς και Βόρειας Ελλάδας.

Από εκεί, λίγο μετά το μεσημέρι, επιβιβάστηκαν όλοι μαζί συντεταγμένα στους συρμούς του Ηλεκτρικού, με κατεύθυνση την Ομόνοια. Ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησία κορυφώνονταν, για να φτάσουν εκεί που είχε οριστεί να ξεκινήσει το συγκλονιστικό συλλαλητήριο. Βλέποντας τον όγκο των ανθρώπων που γέμιζε τους συρμούς, μετρώντας τα δεκάδες λεωφορεία, όλοι ήξεραν πλέον ότι αυτό που θα ακολουθούσε σε λίγη ώρα, θα ήταν μεγαλειώδες, συνταρακτικό.

Επιβάτες των συρμών εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους, λέγοντας πως «είμαστε μαζί σας». «Αγρότη πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα» και «Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», ήταν τα συνθήματα με τα οποία απαντούσαν οι αγρότες, αφήνοντας πίσω το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ.

Το κομβόι μέσα στην πόλη

Την ίδια περίπου ώρα, τα πρώτα τρακτέρ έμπαιναν στην Αθήνα και κατευθύνονταν προς το Σύνταγμα. Οι στιγμές μέσα στην πόλη ήταν ανεπανάληπτες! Κόρνες να χαλούν τον κόσμο και σαν αντίλαλος να απαντούν με τον ίδιο τρόπο οι οδηγοί των αυτοκινήτων που διασταυρώνονταν στους δρόμους.

Στο ΟΑΚΑ, όπου στάθμευσαν όλα τα λεωφορεία
Στο ΟΑΚΑ, όπου στάθμευσαν όλα τα λεωφορεία
Διασχίζοντας τη Λεωφόρο Αθηνών, το κομβόι των αγροτών υποδέχτηκαν μέλη του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) και η Επιτροπή Αγώνα Ταξί. Με κορναρίσματα, χειροκροτήματα και επευφημίες οι αυτοκινητιστές του λεκανοπεδίου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα, δίνοντας ραντεβού στο Σύνταγμα.

«Είμαστε μαζί σας!», «Μπράβο!» φωνάζουν εργαζόμενοι και έμποροι κατά μήκος της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, την ώρα που τη διέσχιζε ανάποδα το κομβόι των τρακτέρ. Δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση και πολλά αγροτικά οχήματα είχαν ήδη πάρει θέση στο Σύνταγμα.

Ο χρόνος για το μεγάλο συλλαλητήριο μετρούσε αντίστροφα και από τα μεγάφωνα ακούγονταν ξανά και ξανά: Ολοι στο Σύνταγμα, όλοι στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, στο πλευρό των αγροτών!


Το κομβόι διασχίζει τον Κηφισό

INTIME NEWS

Το κομβόι διασχίζει τον Κηφισό

Τα πρώτα τρακτέρ ανηφορίζουν τη Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα

Eurokinissi

Τα πρώτα τρακτέρ ανηφορίζουν τη Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα

Eurokinissi



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ