Την Πέμπτη ξανά στους δρόμους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις οι φοιτητές | Νέα εισβολή των ΜΑΤ χθες στη Νομική του ΑΠΘ, κινητοποίηση - απάντηση των φοιτητών
RIZOSPASTIS |
Σε συνέχεια της πολύμορφης αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας δίνουν σήμερα το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Επόμενος σταθμός είναι η αποφασισμένη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη. Παράλληλα δηλώνουν στήριξη στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και άλλων σωματείων ενάντια στην αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και συμμετοχή στα συλλαλητήρια των μαζικών φορέων και της Παλαιστινιακής Κοινότητας. Ακόμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, προχωρούν σε πολύμορφες δράσεις σε συντονισμό με άλλους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές, κάνοντας τον αγώνα τους υπόθεση όλης της κοινωνίας. Εξετάζοντας και λαμβάνοντας υπόψη τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και την πανελλαδική απεργία, οργανώνουν πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις.
Εισβολή στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ πραγματοποίησαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ νωρίς χθες το πρωί, προκειμένου να σταματήσουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων.
Η νέα εισβολή των δυνάμεων καταστολής, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ενθάρρυνση του πρύτανη και της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής, έπεσε στο κενό, καθώς ύστερα από αποφασιστική παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων οι αστυνομικοί υποχώρησαν, ενώ δεν έγινε καμία προσαγωγή.
Μαζική απάντηση στην εισβολή των ΜΑΤ έδωσαν αργότερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, καταγγέλλοντας τη στάση της διοίκησης αλλά και την κυβερνητική καταστολή απέναντι στην απόφαση των φοιτητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως αποφασίστηκε στη μαζική δημοκρατική διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Νομική του ΑΠΘ.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στον πρύτανη του ΑΠΘ από εκπροσώπους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων και Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ. Τόσο ο πρύτανης, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους, όσο και ο κοσμήτορας της Νομικής σε ανακοίνωσή του και σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, επιχείρησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τη νέα εισβολή των ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο, με τον δεύτερο μάλιστα να υποστηρίζει ότι η διαδικασία κινήθηκε αυτεπάγγελτα.
Καλώντας τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, αλλά και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στον Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής καταγγέλλουν την εισβολή των ΜΑΤ και σε σχετική ανακοίνωση τονίζουν: «Η προσπάθεια καταστολής των αγώνων μας δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση, οι πρυτανικές αρχές και η κοσμητεία της Νομικής Σχολής, που χαιρέτισε την είσοδο των ΜΑΤ, έχουν μεγάλη ευθύνη για τα απαράδεκτα γεγονότα». Στη χτεσινή συνέλευση, αποφασίστηκε συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Δευτέρα.
Χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις στέκεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, που μέσα από τους συλλόγους τους έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.
Οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν».
Αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι «για την ίδρυσή τους είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός σαφούς και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και η συνδρομή επιστημονικών, κοινωνικών και χωροταξικών όρων», δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» υπό όρους και ζητώντας περισσότερο ...διάλογο.
Οσο για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα δημόσια ιδρύματα, οι πρυτάνεις ζητούν «να γίνουν περισσότερα βήματα» απαλλαγής από τη γραφειοκρατία στα διοικητικά ζητήματα, ενώ υπενθυμίζουν «την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης και του ανθρώπινου δυναμικού».
Στον αντίποδα των παραπάνω, ο ένας μετά τον άλλο οι σύλλογοι ΔΕΠ παίρνουν νέες αποφάσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, καλώντας την κυβέρνηση να μην το καταθέσει, και προκηρύσσουν κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ αποφάσισε αποχή από την εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι και αύριο, συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης και 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή εφόσον κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Το ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου επίσης προκηρύσσει 48ωρη απεργία για όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο. Η ΓΣ των μελών ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου απορρίπτει το νομοσχέδιο, καλώντας την κυβέρνηση να μην το καταθέσει, και καλεί σε αγώνα μαζί με τους φοιτητές και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Θέση για το θέμα παίρνει για πρώτη φορά και ο Σύλλογος ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, που με πολυσέλιδη απόφαση εκτιμά ότι ανοίγει η πόρτα για τα κολέγια «να πετύχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους, χωρίς καν τον έλεγχο του ΔΟΑΤΑΠ» και ότι κατά κύριο λόγο αυτά θα επιδιώξουν να γίνουν ΝΠΠΔ. Επισημαίνει πως το νομοσχέδιο δεν αποκλείει τα ΝΠΠΔ να οργανώνουν τριετείς ή/και εξ αποστάσεως προπτυχιακές σπουδές, καθώς και ότι «η εμπειρία από άλλες χώρες έχει δείξει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διεκδικούν συστηματικά δημόσια χρηματοδότηση, επικαλούμενα την ανάγκη ίσης μεταχείρισης με τα δημόσια πανεπιστήμια». Ο Σύλλογος καταλήγει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου «θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας».
Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις αποφάσεις απόρριψης του νομοσχεδίου που επαναδιατύπωσαν πρόσφατα οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παντείου Πανεπιστημίου και οι Ενιαίοι Φορείς Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, μαζί με άλλες αντίστοιχες αποφάσεις Συλλόγων το προηγούμενο διάστημα.
Την Παρασκευή στις 19.00 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα κάνει παρέμβαση ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 - 1979, όταν έγινε και η αρχή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το λογότυπο, η αφίσα και το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», καθώς και μέρος της προφεστιβαλικής δραστηριότητας, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Σεπτέμβρη.
Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό - αντάρτικο τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και την ορχήστρα της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ (23/2/1943).
Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση με στιγμές από την ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλεί σήμερα Τρίτη σε παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με Συλλόγους Γονέων Ειδικών Σχολείων στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής (Σταδίου 60, Ομόνοια), στις 11 π.μ., για το θέμα της μεταφοράς μαθητών.
«Με ευθύνη της Περιφέρειας, της κυβέρνησης και του ιδιωτικοποιημένου συστήματος μεταφοράς, πολλά παιδιά με αναπηρία δεν έχουν πάει ακόμα σχολείο, ή, για να εμφανίσουν οι υπεύθυνοι ότι καλύπτονται από κάποιο δρομολόγιο, στοιβάζονται στα ακατάλληλα σχολικά με ανειδίκευτο προσωπικό συνοδείας ακόμα και τρεις ώρες τη μέρα. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, να δοθεί τώρα λύση!», απαιτεί η ΣΕΑΑΝ.
Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Σάμο πραγματοποιούν εκδήλωση αύριο Τετάρτη με θέμα «Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη Ανώτατη Εκπαίδευση». Η εκδήλωση θα γίνει στο σχολικό συγκρότημα Μεσαίου Καρλοβάσου, στις 15.00, και θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
Αντίστοιχα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κοζάνη πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ στον αγώνα για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων», στις 23 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Κοζάνης. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια ΕΚΠΑ και βουλευτής του Κόμματος.