Μπλίνκεν και Κάμερον ξανά στη «γειτονιά» μας, καταρτίζοντας νέους στόχους με τους «εξαιρετικούς συνεργάτες»
Valentina Petrova |
Από τις επαφές Κάμερον στη Σόφια |
Μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό της στη Σόφια, η Βουλγάρα ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Γκάμπριελ, είπε: «Είχαμε σημαντικές συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία. Ο Πούτιν πρέπει να δει ότι έκανε λάθος. Η Βουλγαρία δείχνει την αλληλεγγύη της, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες (...) Εάν επιτραπεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν να καταλάβει μια χώρα, δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά θα ζητήσει περισσότερα». Και πρόσθεσε: «Μιλώντας για τη σημαντική στρατηγική μας συνεργασία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντική είναι για εμάς η περιφερειακή σταθερότητα», ξεχωρίζοντας ειδικά τη Μαύρη Θάλασσα που χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο».
Αναλυτικότερη ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ για τις συνομιλίες ανέφερε ότι «στο επίκεντρο ήταν η στρατηγική θέση της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ανατολική πλευρά, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την υποστήριξη προς την Ουκρανία».
Από τη μεριά του, ο Κάμερον ισχυρίστηκε ότι «έχουμε δίκιο στην καταπολέμηση αυτής της παράνομης επίθεσης» και κάλεσε τη Σόφια να ενισχύσει τη δράση της ώστε - όπως είπε - «να πολεμήσουμε ενάντια στην παραπληροφόρηση».
Η εν λόγω αναφορά στην «παραπληροφόρηση» ουσιαστικά «φωτογραφίζει» τα ισχυρά ερείσματα που διατηρεί η Ρωσία στη Βουλγαρία και τον στόχο που τίθεται να «καταπολεμηθούν» από τη νέα κυβέρνηση στη Σόφια, η οποία εμπλέκεται πιο ενεργά στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Μόσχα.
Με τον Κάμερον συναντήθηκε και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Ν. Ντένκοφ, ο οποίος σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «συμμεριζόμαστε την άποψη πως τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά απλά ένα έθνος. Πρόκειται για ερώτημα που θα προκαθορίσει τα ιστορικά γεγονότα στην Ευρώπη και στην παγκόσμια σκηνή τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες».
Ολα αυτά ενώ ο Αντ. Μπλίνκεν, από τα Τίρανα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα (κεντρική Αλβανία), συγχαίροντας την Αλβανία επειδή «έχει συνεισφέρει σημαντικά στη Συμμαχία μας». Τονίζοντας ότι τα αλβανικά στρατεύματα βοηθούν ειδικά «στον περιορισμό της επιθετικότητας της Ρωσίας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», σημείωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για να λειτουργήσει η ΝΑΤΟική (ναυτική) βάση στο Δυρράχιο.
Από τη μεριά του, ο Αλβανός ΥΠΕΞ, Ιγκλι Χασάνι, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «η στρατηγική εταιρική σχέση και συνεργασία της Αλβανίας με τις ΗΠΑ, τον μακροχρόνιο σύμμαχό μας, θα γίνει μόνο ισχυρότερη, χτισμένη σε γερά θεμέλια μεταξύ των χωρών και των λαών μας».
Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, υπογράμμισε ότι «η Αλβανία δεν είναι ούτε μεγάλη χώρα ούτε στρατιωτική δύναμη. Αλλά, προφανώς, είναι μια σημαντική χώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο και με τόσο μεγάλο βάρος για τον υπουργό Εξωτερικών και τη δέσμευση των ΗΠΑ στον κόσμο, το θεωρεί απαραίτητο και βρίσκει τον χρόνο να κάνει μία στάση στην Αλβανία».
Μετά την Αλβανία, ο Μπλίνκεν συνάντησε κι αυτός στο Μόναχο (στο περιθώριο της Διάσκεψης για την ασφάλεια) τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Ν. Ντένκοφ, ευχαριστώντας τον για την «ηγετική προσφορά, την εξαιρετική στήριξη που η Βουλγαρία έχει προσφέρει στην Ουκρανία και συνεχίζει να προσφέρει καθημερινά - ηγετική προσφορά για την ασφάλεια και σταθερότητα (...) Ευρύτερα, για όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας...».
Ο Ντένκοφ έσπευσε να χαρακτηρίσει τη Βουλγαρία «χώρα - κλειδί για τις προσπάθειες άμυνας και αποτροπής στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», τονίζοντας πως πρέπει «να αναβαθμιστούν αυτές οι ικανότητες» στο «ανατολικό ΝΑΤΟ», αναφορικά με την «κινητικότητα από τον βορρά» αλλά και τη «μεταφορά αερίου, από την περιοχή μας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».
Στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρόεδρος της Βουλής, Γ. Μίτρεφσκι, ανακοίνωσε ότι στις 24 Απρίλη θα γίνει ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών και αν κανείς υποψήφιος δεν λάβει το 50% των ψήφων, θα γίνει και β΄ γύρος, στις 8 Μάη. Επίσης, στις 8 Μάη θα διεξαχθούν και βουλευτικές εκλογές.
Χτες, ο πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς», Αρ. Ταραβάρι, ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία, με τη στήριξη του εκλογικού συνασπισμού «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Αλλαγή», όπου συμμετέχουν σχεδόν όλα τα αλβανικά κόμματα της χώρας, πλην του DUI («Δημοκρατική Ενωση για Ενταξη»), που είναι το μεγαλύτερο. «Ηρθε η ώρα για έναν Αλβανό Πρόεδρο, όχι "τεχνικό", αλλά πραγματικό», δήλωσε ο Ταραβάρι. Σημειώνεται ότι υπηρεσιακός Πρόεδρος της χώρας ανέλαβε πρόσφατα ο επικεφαλής του DUI, Τ. Τζαφέρι, που συγκυβέρνησε για χρόνια με το σοσιαλδημοκρατικό SDSM.
Την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία» απαρτίζουν τα κόμματα Alternativa, BESA, «Δημοκρατικό Κίνημα», ενώ η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» εντάχτηκε πρόσφατα, μετά από εσωκομματική αντιπαράθεση. Σύμφωνα με το «Balkan Insight», η υποψηφιότητα Ταραβάρι έχει και τη στήριξη του κυβερνώντος στο Κόσοβο κόμματος Vetevendosje (του Αλμπιν Κούρτι).
Οι «γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αβεβαιότητα» βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής, 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή, με δυο ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις - στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή - να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σοβαρές εστίες έντονης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία αναπτύσσεται «ασθμαίνοντας».
Η έκθεση της Διάσκεψης - που χαρακτηρίζεται το «Νταβός» της Ασφάλειας με συμμετοχή εκατοντάδων ηγετών, κυβερνητικών αξιωματούχων κ.ά. - αναφέρεται σε μια σειρά «απειλές» που προκύπτουν από τις ασυμφιλίωτες αντιθέσεις και τον ανελέητο γεωπολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ υπό τον τίτλο «Lose-Lose» υποδεικνύεται πως «όλοι είναι χαμένοι».
Στις κύριες «απειλές» αναφέρονται η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή, ακολουθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ η «αντίληψη κινδύνου» μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στον Ινδο-Ειρηνικό μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν έχει αυξηθεί απότομα.
Καταγράφεται ο φόβος για μία Κίνα με «ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», ενώ στις χώρες του G7 «μεγάλα τμήματα του πληθυσμού πιστεύουν ότι οι χώρες τους θα είναι λιγότερο ασφαλείς και ευημερούσες σε δέκα χρόνια», επισημαίνει ο πρόεδρος της MSC Κρ. Χόισγκεν. Οι χώρες του G7 περιμένουν αύξηση της δύναμης και της επιρροής της Κίνας και των χωρών του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου».
Συνολικά η «ανησυχία» για την οικονομική κατάσταση και τον ανταγωνισμό στον κόσμο αυξάνεται. «Παρά τα τεράστια επιτεύγματα στη μεταψυχροπολεμική εποχή, οι κύριοι παίκτες της Δύσης αλλά και ισχυρές απολυταρχίες και χώρες του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου» είναι «όλοι δυσαρεστημένοι με το status quo και το δικό τους μερίδιο» αναφέρεται. Η παγκοσμιοποίηση συνολικά έχει σημειώσει αντίστροφη πορεία, κυριαρχούν ο ανταγωνισμός και η στρατιωτικοποίηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο εισρέουν λιγότερα κεφάλαια, ειδικότερα στην Κίνα.
«Η όξυνση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού έχει ενταφιάσει την πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση με γνώμονα την αγορά οδηγεί σε δίκαιη κατανομή των κερδών», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας πως «οι δραματικές πολιτικές ανακατατάξεις» στον κόσμο καταγράφονται στη «μακροοικονομική κατάσταση».
Οι κεφαλαιακές ροές της Δύσης ανακατευθύνονται από την Κίνα προς άλλους «εταίρους». «Οι εμπορικές ροές παρουσιάζουν επίσης δειλά σημάδια αναδιάρθρωσης κατά μήκος των γεωπολιτικών γραμμών», επισημαίνεται.
Αλυσίδες εφοδιασμού μεταξύ της Ασίας και άλλων περιοχών του κόσμου που ήταν αλληλένδετες, αποσυνδέονται.
Η Ευρώπη, ωστόσο, και κυρίως η Γερμανία, ξεχωρίζει ως εξαίρεση: «Οι γερμανικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα», παρά την κυβερνητική πολιτική για «απομείωση του ρίσκου». «Οι γερμανικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα παρέμειναν σε επίπεδο ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2023».
Τη Διάσκεψη απασχολεί και η αυξανόμενη στρατιωτική επιρροή της Ρωσίας στη Ζώνη χωρών του Σαχέλ. Η Ρωσία προσπαθεί να «αποσυνδέσει τις χώρες του Σαχέλ από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», επισημαίνεται.
Τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι σωφρονιστικές αρχές της ρωσικής επαρχίας Yamalo-Nenets, στην οποία βρίσκεται η φυλακή όπου κρατούνταν.
Ο 47χρονος «αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο (...) Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «εφαρμόσθηκαν όλες οι αναγκαίες μέθοδοι ανάνηψης, αλλά δεν έδωσαν αποτέλεσμα».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν όλους τους απαραίτητους ελέγχους για την υπόθεση.
Με αφορμή την ανακοίνωση του θανάτου του Ναβάλνι ξεδιπλώθηκε ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία.
«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του».
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του», καταλήγοντας: «Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία».
Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο, είπε ότι «η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία (...) Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με τη ζωή του».
Ο δε Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι «προφανώς ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, όπως τόσες χιλιάδες άλλοι».
Ευθύνες στην κυβέρνηση Πούτιν έσπευσαν να ρίξουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι ο Ναβάλνι «αγωνίστηκε σθεναρά για τη δημοκρατία και στάθηκε απέναντι σε ένα βίαιο, αυταρχικό καθεστώς».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι «δυτικές» κατηγορίες για τον θάνατο του Ναβάλνι είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση», καθώς τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η «Δύση» έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.
Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε τον Αύγουστο σε φυλάκιση 19 χρόνων, για ίδρυση και χρηματοδότηση εξτρεμιστικής οργάνωσης. Είχε ήδη καταδικαστεί σε 9 χρόνια φυλάκισης για παραβάσεις προηγούμενης, υπό όρους, αποφυλάκισής του, απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου.
Το 2020 είχε καταγγελθεί απόπειρα δηλητηρίασής του, μετά την οποία νοσηλεύτηκε στη Γερμανία για μήνες, πριν επιστρέψει στη Ρωσία, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε.
Τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Φλωρεντία την Παρασκευή, όταν σημειώθηκε κατάρρευση σε χώρο όπου χτίζεται σούπερ μάρκετ. Τρεις ακόμα εργάτες τραυματίστηκαν και τουλάχιστον δύο αγνοούνταν. Οι δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.
Στο εργοτάξιο βρίσκονταν συνολικά 8 εργάτες και εκφράζονταν φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν κατάφερναν να επικοινωνήσουν με τους αγνοούμενους.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υποχώρησε κάποιος από τους βασικούς πυλώνες του οικοδομήματος.
Εκπρόσωποι ιταλικών συνδικάτων κατήγγειλαν την απουσία ουσιαστικών μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων. Το 2023 σκοτώθηκαν από εργατικά δυστυχήματα στην Ιταλία περίπου 1.000 εργαζόμενοι.