ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
Σελ. /48
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ «ΥΔΡΑ»
Στο «στόμα του λύκου» παιδιά του ελληνικού λαού

Για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και τα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κόντρα στην Κίνα και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Eurokinissi

«

Ζεσταίνει μηχανές» η φρεγάτα «Υδρα» για αποστολή στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς συστάθηκε και επισήμως από την ΕΕ η «EUNAVFOR Aspides», η μεγαλύτερη ευρωενωσιακή στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάστηκε ποτέ, με Ελληνα μάλιστα διοικητή και το στρατηγείο της στη Λάρισα. Αποστολή παιδιών του ελληνικού λαού σε ζώνη όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις, αλλά και πολύ παραπέρα, μέχρι και το Ιράν, υπηρετώντας τα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα σε περιοχή όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του ΝΑΤΟ με την Κίνα για τις πηγές και τους διαύλους Ενέργειας και διαμετακόμισης.

Αλλωστε δεν περνά απαρατήρητο ότι την ανάπτυξη εκεί ελληνικών μονάδων είχε προαναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης ήδη από τον Αύγουστο 2023. Θυμίζουμε ότι εν αναμονή τότε της επίσκεψης του Ινδού ομολόγου του στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός αρθρογραφώντας στους «Times of India» διαβεβαίωνε ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοιχτές και χωρίς αποκλεισμούς». Εξάλλου, σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ εξεταζόταν ήδη από τότε «η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας - Ισραήλ», βασικά ως άλλη μια στρατιωτική ομπρέλα για τον «Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μ. Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».

Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα βρέθηκε και το πρόσχημα της στρατιωτικής εμπλοκής σε ένα αχανές «θέατρο επιχειρήσεων» που φτάνει μέχρι το Ιράν, καθώς μεσολάβησαν τα γεγονότα της 7/10/2023 στη Γάζα και κατόπιν οι ενέργειες των Χούθι, με την απόφαση της ΕΕ να λέει ότι «το θέατρο επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και στον Περσικό Κόλπο».

Αυτά περιγράφονται στην Απόφαση (Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας - ΚΕΠΠΑ) 2024/583 του Συμβουλίου της ΕΕ «για επιχείρηση στη θάλασσα προς διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας σε σχέση με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα (EUNAVFOR Aspides)», που δημοσιεύτηκε τη βδομάδα που πέρασε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Προηγήθηκαν συζητήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ακολούθως σε Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ (παρουσία και στελεχών του ΝΑΤΟ) και σε επίπεδο Coreper (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων).

Ως «αποστολή» της επιχείρησης ορίζεται ότι «η Ενωση συγκροτεί στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα, προς διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας σε σχέση με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εν λόγω επιχείρηση συμβάλλει στην ασφάλεια στη θάλασσα κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας (...) σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς παράγοντες».

«Στρατηγικός στόχος» - πρόσχημα για την ανάπτυξη της «EUNAVFOR Aspides» μπαίνει το «να κατοχυρώσει τη ναυτική παρουσία της Ενωσης στο θέατρο επιχειρήσεων με στόχο να διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας για σκάφη, σε στενή συνεργασία με ομοϊδεάτες παρόχους ασφάλειας στη θάλασσα».

«Για τον σκοπό αυτό η EUNAVFOR Aspides, στο πλαίσιο των μέσων και των δυνατοτήτων της, α) συνοδεύει σκάφη εντός του θεάτρου επιχειρήσεων, β) διασφαλίζει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα εντός του θεάτρου επιχειρήσεων, γ) προστατεύει σκάφη από πολυτομεακές επιθέσεις στη θάλασσα».

Με βάση και τις προτάσεις που έκανε προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση, στην πρεμούρα της να αναλάβει ακόμα πιο ενεργούς ρόλους στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, επισημοποιήθηκε ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο της «EUNAVFOR Aspides» θα είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ενώ διοικητής της επιχείρησης διορίστηκε ο Β. Γρυπάρης, νυν αρχιπλοίαρχος προς προαγωγή σε υποναύαρχο. Θα παίξει ρόλο διοικητή «εν όρμω», ενώ διοικητής επί του πεδίου («εν πλω») θα είναι σε πρώτη φάση Ιταλός.

Από τη Λάρισα θα συντονίζεται η δύναμη που θα αναπτυχθεί στο πεδίο. Για την ώρα λέγεται ότι πλοία είναι αποφασισμένες να στείλουν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία (το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duillio» - «διοικητόπλοιο» σε πρώτη φάση της επιχείρησης, την «Υδρα», τη γερμανική φρεγάτα «Hessen» και τη γαλλική «Languedoc»), ενώ πρόθεση να πάρει μέρος με στελέχη έχει εκφράσει η Κύπρος.

«Στενή συνεργασία» με εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους

Σε αυτό το φόντο η «Υδρα» είναι εν αναμονή για να αποπλεύσει, ενώ αργότερα - όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές - θα τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.

Παραπέρα στην απόφαση, στο άρθρο 6 (για τη «Συνοχή της ανταπόκρισης της Ενωσης και συνεργασία με τρίτα μέρη») τονίζεται ότι «η EUNAVFOR Aspides συντονίζεται στενά με τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ που θα συμβάλει στην ασφάλεια στη θάλασσα στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα (EUNAVFOR Atalanta)», άλλη μια επιχείρηση όπου παλαιότερα οι ελληνικές κυβερνήσεις έστελναν φρεγάτες.

Στο άρθρο ξεκαθαρίζεται επίσης ότι «η EUNAVFOR Aspides συνεργάζεται με την επιχείρηση "Prosperity Guardian", με τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις και με κράτη που επιθυμούν να συμβάλουν στην ασφάλεια στη θάλασσα, στο θέατρο επιχειρήσεών της».

Το γεγονός ότι η ανάπτυξη τόσων δυνάμεων, στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η ΕΕ, γίνεται για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και γενικά των επιχειρηματικών της ομίλων, φαίνεται και από το γεγονός ότι όπως τονίζεται ρητά στην απόφαση, «η EUNAVFOR Aspides συνεργάζεται στενά με τον ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως μέσω του Κέντρου Ναυτικής Ασφάλειας του Κέρατος της Αφρικής (MSCHOA)», οργάνου της ΕΕ «σε στενή συνεργασία με τη Βιομηχανία», όπως λένε, για την προστασία της κίνησης των πλοίων στα ανοιχτά της Σομαλίας.

Στην απόφαση ορίζεται ακόμα ότι η «EUNAVFOR Aspides» «συνεργάζεται» και με «τις σχετικές αποστολές και επιχειρήσεις Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, ιδίως με τη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα συμβάλει στην εκπαίδευση των σομαλικών δυνάμεων ασφαλείας (EUTM Somalia)», στο επιτελείο της οποίας στις Βρυξέλλες υπηρετεί αξιωματικός του ελληνικού Στρατού Ξηράς.

Η αρχική εντολή της «EUNAVFOR Aspides» θα είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξής της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν τη λήξη της ισχύος της. Το ποσό «δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες» είναι 8 εκατομμύρια ευρώ, χώρια όσα θα φορτωθούν τα μετέχοντα κράτη - μέλη που θα αναπτύξουν δυνάμεις στην περιοχή.

Η έναρξη της επιχείρησης θα επισημοποιηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αυτήν τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη.


5ος «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Απογειώνονται η πολεμική εμπλοκή και οι κίνδυνοι για τον λαό

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην ευρύτερη περιοχή σηματοδότησε ο 5ος γύρος «Στρατηγικού Διαλόγου» (ΣΔ) μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), που ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες στην Ουάσιγκτον, με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν του ΣΔ, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι η εν λόγω διαδικασία «υπηρετεί την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, οι δύο κυβερνήσεις «ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την προαγωγή της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ιδίως μετά την επίθεση της 7/10 στο Ισραήλ, τις βίαιες ενέργειες των Χούθι που απειλούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Καταγράφεται επίσης η «ικανοποίηση» των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα για «την ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ» και τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Prosperity Guardian», ενώ ταυτόχρονα «επαίνεσαν την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στη νέα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFOR Aspides».

Επίσης, «οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τη σημασία της στήριξης της Ουκρανίας», με την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει τις αποστολές πολεμοφοδίων στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Παραπέρα, «οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις συνεχείς επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» για επώδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, σε έναν οδικό χάρτη που χαράχτηκε με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές.

Εξάλλου, οι δύο κυβερνήσεις διαβεβαίωσαν ότι «προτίθενται να συνεχίσουν την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης», «της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τη συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ)», για να προσθέσουν ότι «ενόψει των περιφερειακών εξελίξεων, η εμβάθυνση της συνεργασίας του σχήματος 3+1 και η σύνδεσή του με άλλες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη σταθερότητα στην περιοχή», απλώνοντας ένα ευρωατλαντικό δίχτυ κόντρα στην διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αλλωστε ειδικά στο κεφάλαιο «Αμυνα και Ασφάλεια» οι δύο κυβερνήσεις «επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διμερούς στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας», ενώ «υπογράμμισαν επίσης τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέσω των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας», παραπέμποντας σε νέους πολυδάπανους εξοπλισμούς (πλοία, αεροσκάφη κ.λπ.) που αγοράζονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Διόλου τυχαία, «οι ΗΠΑ επαίνεσαν την Ελλάδα για την υπέρβαση της δέσμευσης που είχε αναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας (σ.σ. το 2014), δαπανώντας άνω του 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα, με άνω του 45% αυτού του ποσού να χρησιμοποιείται για την αγορά σημαντικού εξοπλισμού και για τον εκσυγχρονισμό» του ελληνικού οπλοστασίου, ώστε η ντόπια αστική τάξη να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο ευρωατλαντικού προμαχώνα στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα, ακριβώς με αυτήν τη στόχευση «οι ΗΠΑ σημείωσαν τη συνεχιζόμενη επιτυχία» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA), «η οποία αυξάνει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει τη νοτιοανατολική του πτέρυγα και παρέχει στρατηγικά σημαντική πρόσβαση, διευκολύνσεις και δυνατότητα διέλευσης για τις αμερικανικές δυνάμεις». Σε αυτό το πλαίσιο «χαιρέτισαν τα έργα βελτίωσης των υποδομών στη Σούδα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές», υπογραμμίζοντας ειδικά «τη στρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης ως ζωτικής σημασίας κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης, Ενέργειας και αλυσίδας εφοδιασμού», όπως αποδείχθηκε εξάλλου με τις συνεχείς εφοδιοπομπές προς Ουκρανία.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν γίνονται ξεχωριστές αναφορές σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, από την Πολιτική Προστασία μέχρι τους ΛΟΑΤΚΙ, όπου «οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις δεσμεύσεις» Μητσοτάκη «για τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο».

Σημειωτέον, τη νομοθέτηση του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών από την κυβέρνηση της ΝΔ «αποθέωσε» την Παρασκευή και η περιβόητη «Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου» κατά την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Σε αυτήν ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη του ευρωατλαντικού άξονα πρέπει «να δαπανούν περισσότερα στην άμυνα», καλώντας σε πιο «ευέλικτη» κατανομή πόρων και «εξορθολογισμό» της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με «στρατηγικές αποφάσεις για το πού θα κατευθύνουμε τους πόρους μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ