ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συντονίζονται και οργανώνουν τον αγώνα για κλαδική Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις και δικαιώματα

Σοβαρό βήμα για την ενίσχυση της διεκδίκησης η κοινή σύσκεψη των επιχειρησιακών σωματείων από μεγάλα εργοστάσια με το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας

Φωτ. αρχείου: Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Μιμίκος» σε παλιότερη κινητοποίηση
Φωτ. αρχείου: Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Μιμίκος» σε παλιότερη κινητοποίηση
Ενα σημαντικό βήμα στην οργάνωση του κοινού αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Εύβοιας - Βοιωτίας αποτέλεσε η σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Εύβοιας, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Φλεβάρη στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων και εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της HQF (πρώην «Μιμίκος»), στην «Αγροζωή» και στην «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», δηλαδή σχεδόν από το σύνολο του κλάδου στην Εύβοια. Εγιναν αναφορές στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, με τα μεροκάματα και τους μισθούς που εξανεμίζονται από την ακρίβεια. Τονίστηκε η ανάγκη κοινής διεκδίκησης και αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, αλλά και δυναμικής κλιμάκωσης με μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Επίσης, παρουσιάστηκε το Σχέδιο της κλαδικής Σύμβασης που διαμόρφωσε το Συνδικάτο της Εύβοιας σε συνεργασία με τα τρία επιχειρησιακά σωματεία και στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ (+28% από την ΕΓΣΣΕ) από 780 ευρώ που είναι τώρα.

Από τη σύσκεψη των σωματείων
Από τη σύσκεψη των σωματείων
-- Αναγνώριση όλων των τριετιών, χωρίς παραγραφή της περιόδου 2012 - 2023.

-- Επιστροφή επιδομάτων γάμου, παιδιού, πτυχίου κ.λπ.

-- Υπολογισμός των διαλειμμάτων μέσα στον 8ωρο εργάσιμο χρόνο.

Αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την προστασία της ζωής

Στην εισήγηση ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας και μέλος των διοικήσεων της Ομοσπονδίας και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, αναφέρθηκε αρχικά στα εργοδοτικά εγκλήματα που έλαβαν χώρα σε εργοστάσια της Εύβοιας τις τελευταίες μέρες, με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό και τρεις τραυματίες: «Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας στη θέση αυτών των συναδέλφων. Αλλωστε, δεν πάνε πολλά χρόνια από όταν εργάτης πολτοποιήθηκε στην "Αγροζωή", ή στην "Avramar" όπου δύτης έχασε τη ζωή του. Οι αιτίες των προδιαγεγραμμένων αυτών εγκλημάτων υπάρχουν και στα δικά μας εργοστάσια - τα κακοσυντηρημένα μηχανήματα, η έλλειψη μέτρων προστασίας, η εντατικοποίηση. Ολα αυτά από την εργοδοσία αντιμετωπίζονται ως "κόστος". Γι' αυτό και πριν απ' όλα έχει μεγάλη σημασία η πάλη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, γιατί η ζωή μας είναι το ύψιστο αγαθό».

Συνεχίζοντας ο Γ. Τζαβάρας σημείωσε: «Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2012, στα 780 ευρώ, από 751 ευρώ που ήταν τότε, όμως η ακρίβεια στο ρεύμα, στο σούπερ μάρκετ, στα νοίκια, στα καύσιμα, τσακίζει κόκαλα. Πολύ περισσότερο που είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε όλο και πιο συχνά για την υγεία μας, καθώς το Νοσοκομείο Χαλκίδας και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών είναι υποστελεχωμένα. Είναι προφανές ότι τα ψίχουλα που αναμένεται πως θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τέλη Μάρτη, και θα φέρουν τον κατώτατο μισθό λίγο πάνω από 800 ευρώ, δεν ανταποκρίνονται στα τεράστια έξοδα ενός νοικοκυριού. Γι' αυτό η πάλη μας για ουσιαστικές αυξήσεις, για κατώτατο μισθό σε όλη την πτηνοτροφία 1.000 ευρώ και πλήρη επαναφορά των τριετιών, είναι δίκαιη και αναγκαία».

«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν!», τόνισε ο Γ. Τζαβάρας. «Ο σημερινός συντονισμός είναι η κλιμάκωση της δράσης που ήδη έχουν αναπτύξει τα επιχειρησιακά σωματεία και έχει επιφέρει ορισμένα αποτελέσματα, όπως η αύξηση 5% στον "Μιμίκο", οι άτυπες αυξήσεις σε "Κελαϊδίτη ΕΠΕ" και "Αγροζωή", η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η δρομολόγηση λεωφορείων.

"Μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας απέναντι την εργοδοσία και τους νόμους των κυβερνήσεων που λειτουργούν υπέρ της;", ρωτάνε ορισμένοι συνάδελφοι. Με την οργάνωση στα σωματεία μας, με τη συσπείρωση της πλειοψηφίας των συναδέλφων, με τον συντονισμένο αγώνα μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό δείχνει η υπογραφή ΣΣΕ στη "Μινέρβα", στη "ΔΕΛΤΑ" και σε άλλους χώρους δουλειάς. Αυτό δείχνει ο μεγάλος αγώνας των εργατών στη ΛΑΡΚΟ, που έχει αναγκάσει την κυβέρνηση σε ελιγμούς και κρατάει στη δουλειά τους εργάτες εδώ και τέσσερα χρόνια. Αυτό δείχνουν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών, που από εκεί που η κυβέρνηση τους έλεγε υποκινούμενους, σέρνεται σε διάλογο».

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση, ο Γ. Τζαβάρας τόνισε πως «στην πάλη για τη Συλλογική Σύμβαση η απεργία στις 28 Φλεβάρη θα είναι ο πρώτος μεγάλος σταθμός. Η επιτυχία της απεργίας και το μαζικό μπλοκ των σωματείων μας στην απεργιακή συγκέντρωση θα δώσουν μήνυμα στην εργοδοσία. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία η επιτυχία της!».

Η ΣΣΕ είναι αναγκαία για να πάρουν ανάσα οι εργαζόμενοι

Μέσα από τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις εκπροσώπων των σωματείων και εργαζομένων αναδείχθηκαν οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς των πτηνοτροφιών, η πείρα από την οργάνωση της διεκδίκησης, αλλά και χειροπιαστά η αναγκαιότητα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα.

«Εμείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ πρέπει να το πιστέψουμε και να μπούμε μπροστά στον αγώνα για να κερδίσουμε τη Σύμβαση!», τόνισε η Ειρήνη, εργάτρια στον «Μιμίκο», για να προσθέσει: «Δεν είναι υπερβολικά αυτά που διεκδικούμε, αν σκεφτεί κανείς μόνο πόσα ξοδεύουμε σε γιατρούς, φυσιοθεραπείες, άδειες άνευ αποδοχών όπου μας έχουν οδηγήσει οι συνθήκες εργασίας μας, οι -1 βαθμοί Κελσίου στη συσκευασία και οι 8 βαθμοί Κελσίου με 70% υγρασία στο σφαγείο, σε συνεχή ορθοστασία. Ο,τι έχουμε ζήσει στη δουλειά είναι γραμμένο στο κορμί μας! Γι' αυτό αξίζουμε αξιοπρέπεια!».

«Ο μισθός έχει εξανεμιστεί σε 5 μέρες αν πληρώσεις λογαριασμούς και πας στο σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε η Ελενα, επίσης εργάτρια στον «Μιμίκο», ενώ ο Θοδωρής, οδηγός στην «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», σημείωσε ότι «δεν πρέπει να φοβάται κανένας μας. Αρκεί να καταλάβουμε πως η εργοδοσία μας έχει ανάγκη, εμάς και τη δουλειά μας».

«Είναι πρωτόγνωρο αυτό που γίνεται σήμερα για την περιοχή μας!», είπε ο Σταύρος Γούτσος, πρόεδρος του Σωματείου στην «Αγροζωή». «Τα σωματεία μας τα προηγούμενα χρόνια ήταν ανύπαρκτα και γι' αυτό είχε επικρατήσει ο φόβος στους συναδέλφους, όμως χωρίς αγώνα δεν κερδίζεται τίποτα! Θα τους πείσουμε και όλοι μαζί θα παλέψουμε». Ενώ «μόνο με την ενότητά μας η εργοδοσία μπορεί να πάρει το μήνυμα ότι κάτι γίνεται», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας, εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις της «Αγροζωής».

Ο Κώστας Ντούρμας, πρόεδρος του Σωματείου στην «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», στην παρέμβασή του ανέδειξε ανάμεσα στα άλλα ότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου αφορούν το αυτονόητο, που θα έπρεπε να είχαν ήδη κατακτήσει. Και συμπλήρωσε: «Αν δεν υπήρχαν οι νόμοι των κυβερνήσεων κατ' εντολή των εργοδοτών, θα είχαμε αυτά που διεκδικούμε. Αν δεν είχε καταργήσει η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ τις τριετίες και δεν είχε μειώσει τον κατώτατο μισθό, αν δεν υπήρχε ο νόμος Βρούτση -Αχτσιόγλου, θα είχαμε σήμερα τα 1.000 ευρώ κατώτατο μισθό που διεκδικούμε. Η εργοδοσία είναι ενωμένη, έχει τις ενώσεις της και παρά τις διαφορές τους, συνεννοούνται πώς θα χτυπήσουν τα δικαιώματά μας. Γι' αυτό ο συντονισμός και η ενότητα μεταξύ μας είναι μεγάλη κατάκτηση».

Τέλος, η Γεωργία Μπαμπά, πρόεδρος του Σωματείο στον «Μιμίκο», σημείωσε πως «τα πάγια έξοδα κάθε μήνα ξεπερνούν τον μισθό μας, παρότι πολλές από εμάς εργαζόμαστε 20 και 30 χρόνια» και πρότεινε «να προσεγγίσουμε και άλλους φορείς της περιοχής. Αν δεν έχουμε χρήματα πώς θα πάμε στον φούρνο, πώς θα πάρουμε ρούχα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας; Ολα είναι αλυσίδα».

Πρόγραμμα δράσης για την επιτυχία της απεργίας

Στη σύσκεψη καταρτίστηκε πρόγραμμα δράσης για τη διεκδίκηση κλαδικής Σύμβασης, αλλά και μπροστά στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα, την επόμενη βδομάδα θα κατατεθούν από αντιπροσωπεία των σωματείων στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας το Σχέδιο της κλαδικής Σύμβασης και το αίτημα για διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις στα τρία εργοστάσια για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων και την οργάνωση της απεργιακής μάχης στις 28 Φλεβάρη, ενώ τα σωματεία θα επιδιώξουν συναντήσεις με συλλόγους και φορείς της περιοχής, προκειμένου να υποστηριχθεί το αίτημά τους για ΣΣΕ με αυξήσεις.


ΕΥΒΟΙΑ
Στάση εργασίας στη SABO για να μην ξεχαστεί το εργοδοτικό έγκλημα

Σε απεργιακή σύσκεψη - συζήτηση για την οργάνωση της διεκδίκησης μέτρων προστασίας της ζωής στους χώρους δουλειάς μετατράπηκε η δίωρη στάση εργασίας στις εγκαταστάσεις της SABO SA στο Βασιλικό Χαλκίδας, χτες το πρωί, αποτελώντας παράλληλα σημαντικό βήμα οργανωμένης δράσης στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς.

Τη στάση εργασίας προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να μην ξεχαστεί το εργοδοτικό έγκλημα με έναν εργαζόμενο νεκρό και έναν συνάδελφό του σοβαρά τραυματία, που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της SABO.

Εργαζόμενοι της εταιρείας, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση, παρέμειναν στην πύλη των εγκαταστάσεων, κάνοντας ένα σημαντικό αγωνιστικό βήμα που για πρώτη φορά γίνεται οργανωμένα στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, θέτοντας βάσεις για παραπέρα οργάνωση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Συνομίλησαν με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, του Συνδικάτου Μετάλλου και άλλων σωματείων της περιοχής, που από τα ξημερώματα βρέθηκαν εκεί. Εξέφρασαν την οργή τους για τον θάνατο και τον σοβαρό τραυματισμό των συναδέλφων τους, τονίζοντας ότι ήταν «θέμα χρόνου να συμβεί» και υπογράμμισαν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων προστασίας, ώστε να μην υπάρξουν άλλοι εργαζόμενοι που δεν θα γυρίσουν ζωντανοί και υγιείς από το μεροκάματο στο σπίτι τους.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των συνδικάτων, ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, τόνισε ότι το Εργατικό Κέντρο θα συνεχίσει τη δράση ώστε να μην ξεχαστούν ο θάνατος και ο σοβαρός τραυματισμός των συναδέλφων τους και να ληφθούν μέτρα προστασίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της οργανωμένης διεκδίκησης στον χώρο δουλειάς.

Επισήμανε ότι το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας έχουν ζητήσει να οριστεί άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας. Απαιτούν να εξασφαλιστούν με ευθύνη της εταιρείας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, καθώς και με ευθύνη της εργοδοσίας να αποζημιωθεί η οικογένεια του νεκρού συναδέλφου, να αποκατασταθεί η υγεία του τραυματία και να αποζημιωθεί στο ακέραιο για όσο διάστημα χρειαστεί να λείψει από την εργασία του, για όλες τις θεραπείες που ενδεχομένως θα χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας κατατέθηκε υπόμνημα στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στην Επιθεώρηση Εργασίας, με κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με το εργοδοτικό έγκλημα στη SABO και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε.

Τραυματισμός εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Χαλκίδας

Την ίδια στιγμή, ένας ακόμη τραυματισμός εργαζόμενου εν ώρα εργασίας ήρθε να προστεθεί στη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων στην Εύβοια. Αυτήν τη φορά 42χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σε εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Χαλκίδας, κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλωτή δεξαμενή. Ο εργαζόμενος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου μετά από ιατρικές εξετάσεις πήρε εξιτήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ