ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Ολοι στους δρόμους, ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς

Μαζικές αγωνιστικές διεργασίες σε όλους τους κλάδους | Παραλύουν οι χώροι δουλειάς στις 28 Φλεβάρη

Από περιοδείες σε εργοτάξια μπροστά στην απεργία
Από περιοδείες σε εργοτάξια μπροστά στην απεργία
«

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Το σύνθημα αυτό ακούγεται ήδη σε κλάδους και χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, και θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά στη μεγάλη απεργία που ετοιμάζουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις 28 Φλεβάρη.

Με τις απεργιακές αποφάσεις πλέον να αγκαλιάζουν όλες τις περιοχές και όλους τους κλάδους, σε 28 Εργατικά Κέντρα, 13 Ομοσπονδίες και εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, καθημερινές είναι οι μαζικές αγωνιστικές διεργασίες που φανερώνουν μεγάλες διαθέσεις για πλατιά συμμετοχή από τους εργαζόμενους. Οι δυνατότητες φανερώνονται άλλωστε από τα πολλά σωματεία που για πρώτη φορά παίρνουν απεργιακή απόφαση, παρά την απαράδεκτη και απορριπτική στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ

Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς αυτές τις μέρες πάνε «χέρι χέρι» με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με τα συνδικάτα να φέρνουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, μέτρων στήριξης του εισοδήματος από τη μεγάλη ακρίβεια και το κόστος ζωής που εκτινάσσεται.

Χτες η σκυτάλη των κινητοποιήσεων πέρασε στην απεργία των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, ενώ τις επόμενες μέρες απεργούν οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα και το προσωπικό στις δημόσιες δομές Υγείας. Ετσι, η επιτυχία της απεργίας γίνεται κρίκος στην αλυσίδα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών σε χώρους δουλειάς και κλάδους, συνδέεται με τις διεκδικήσεις που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να προτάξουν, η προετοιμασία της κινητοποίησης γίνεται δική τους υπόθεση.

Αποφάσεις για την απεργία

Στο απεργιακό μέτωπο περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας (3ωρη στάση), Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λακωνίας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος - Ακροάματος, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Κινητοποιήσεις και συσκέψεις προετοιμασίας

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μαζί με σωματεία και φορείς, προχωρά σε κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κερατσίνι την Παρασκευή 1η Μάρτη, με αιχμές τα ζητήματα του master plan, της Υγείας και του περιβάλλοντος. Επίσης, πραγματοποιεί το ετήσιο απολογιστικό του συνέδριο αύριο Σάββατο.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στο πλαίσιο των περιφερειακών συσκέψεων με σωματεία, αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους της Βόρειας Κέρκυρας σε σύσκεψη την Κυριακή 18 Φλεβάρη, στις 12 μ. στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Αχαράβης.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία του (Ζωσιμάδων 4, Ηγουμενίτσα) τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη στις 7 μ.μ.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου οργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 20 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με πανελλαδική απεργία στις 22 Φλεβάρη απαντούν στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Προσλήψεις και χρηματοδότηση απέναντι στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης απαιτούν οι υγειονομικοί

Με νέα πανελλαδική απεργία στις 22 Φλεβάρη που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απέναντι στην εφ' όλης της ύλης επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση.

Η επιτάχυνση της πολιτικής πλήρους εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας, το ρεσάλτο στην τσέπη των ασθενών ακόμα και για στοιχειώδεις παροχές, οι συνθήκες εντατικοποίησης για το προσωπικό με εξευτελιστικούς μισθούς και υποδομές «στο κόκκινο» είναι που βγάζουν στους δρόμους τους υγειονομικούς. Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει απεργία και στις 28 Φλεβάρη, μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αποκλειστικά δωρεάν και δημόσιο σύστημα Υγείας. Και για την ουσιαστική θωράκιση των νοσοκομείων απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων, ταυτόχρονα με κατεπείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας.

Με σχέδιο η κυβέρνηση για την κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιας δωρεάν περίθαλψης

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνάντηση που είχε η ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας, επιβεβαιώθηκε ξανά η ανάγκη απεργιακής απάντησης, αφού όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «ο υπουργός ωμά και απροκάλυπτα αποκάλυψε συγκεκριμένο σχέδιο πλήρους κατάργησης κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης».

Τα «τρία στάδια», με τα οποία θα προωθηθεί το αντιδραστικό κυβερνητικό έργο, περιλαμβάνουν πρώτον τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, δεύτερον την έξοδο των γιατρών του ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό και τρίτον την ανεξέλεγκτη είσοδο ιδιωτών γιατρών στα σημερινά δημόσια νοσοκομεία.

«Ηταν πραγματικά αφοπλιστική η ειλικρίνειά του», σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ, αφού «επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι εκτιμήσεις πως η αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της πολιτικής δεν είναι ένα απλό κλαδικό αίτημα των υγειονομικών, αλλά ζήτημα επιβίωσης για όλο τον λαό».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΕΝΓΕ σήμερα Παρασκευή παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στις 1.30 μ.μ.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 22 Φλεβάρη απευθύνει και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), οργανώνοντας απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους). Στη συνέχεια, θα γίνει κοινή πορεία μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους.

Στην Πάτρα, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, η οποία προχωρά σε συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων της (ΠΓΝΠ του Ρίο, «Αγιος Ανδρέας»), την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. Παράλληλα, η Ενωση εξήγγειλε τη συμμετοχή της και στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της 28ης Φλεβάρη.

Την Κυριακή η σύσκεψη συμβασιούχων στην Αττική

Κάλεσμα για παναττική σύσκεψη συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας την Κυριακή 18 Φλεβάρη στις 11 π.μ., στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, απευθύνουν τα σωματεία εργαζόμενων στα Νοσοκομεία «Αιγινήτειο», «Δαφνί», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Λαϊκό», «Μεταξά».

Τα 7 Σωματεία απευθύνονται στους χιλιάδες συμβασιούχους (επικουρικούς, με ΣΟΧ, μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ, εργολαβικούς, του ΕΟΔΥ στο «Philos» και στις ΚΟΜΥ) που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και εργάζονται με «πετσοκομμένα» δικαιώματα. Και με τη σύσκεψη αυτή στόχος είναι να ενισχυθεί η πάλη για το δίκαιο αίτημα μονιμοποίησής τους, για προσλήψεις προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, αλλά και για κατάργηση των νόμων που επεκτείνουν τις σχέσεις εργασίας - λάστιχο και την επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια.

Τη Δευτέρα η νέα απεργιακή μάχη στα τηλεφωνικά κέντρα

Στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας τους τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη ρίχνονται εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου, και πιο συγκεκριμένα σε «Teleperformance», «Webhelp», TTEC, «Foundever» και «Cosmote e-Value».

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους αντλούν δύναμη και ορμή από τη μαζικότατη απεργία τους στις 8 Φλεβάρη, με μια συμμετοχή που ξεπέρασε τις 3.000 πανελλαδικά. Στήριγμά τους το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής αλλά και το νεοϊδρυθέν επιχειρησιακό σωματείο στην «Teleperformance» (ΣΕΤΑΠ) που γεννήθηκε μέσα στην απεργιακή μάχη, ένα ακόμα «βέλος στη φαρέτρα τους» για την οργάνωση του αγώνα τους.

Τη μέρα της απεργίας συγκεντρώσεις θα γίνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών στις 8 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι οι απεργοί θα ενωθούν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας τα αιτήματά τους που περιλαμβάνουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με κατάργηση της «ενοικιαζόμενης εργασίας», σταθερά ωράρια (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο), αυξήσεις 20% για όλους κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 π.μ., στα γραφεία της «Teleperformance».

Ακόμα, θα προχωρήσουν στη διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη των απεργών που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.

Επίσης, σήμερα Παρασκευή, θα γίνει κινητοποίηση στο υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς στα τηλεφωνικά κέντρα οι εργαζόμενοι από χώρες εκτός ΕΕ δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς της «βίζας ειδικού σκοπού», απαιτώντας την κατάργηση αυτού του καθεστώτος «σύγχρονης δουλείας».

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ζάκυνθος, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ