ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στο προσκήνιο αδιέξοδα που γεννά η Κοινή Αγροτική Πολιτική

Μαζί με την αγωνία για την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, ξεπροβάλλουν ευρύτερα προβλήματα που προκαλεί η στρατηγική της ΕΕ για την ίδια την ασφάλεια της αγροτικής παραγωγής και τη διατροφή του πληθυσμού

Μπλόκο την Παρασκευή, στο Φοντενεμπλό, 50 χλμ. έξω από το Παρίσι

Copyright 2024 The Associated

Μπλόκο την Παρασκευή, στο Φοντενεμπλό, 50 χλμ. έξω από το Παρίσι
«Δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε τον γαλλικό πληθυσμό, θα προτιμούσαμε να είμαστε στις φάρμες μας, αλλά δεν έχουμε επιλογή...», «Η κινητοποίηση θα έχει διάρκεια...», «Ο δικός μας αφανισμός θα σημάνει τη δική σας πείνα...».

Τέτοια και άλλα παρόμοια σημείωναν Γάλλοι αγρότες την Παρασκευή, καθώς όλα έδειχναν ότι τα δεκάδες μπλόκα που είχαν στηθεί σε όλη την επικράτεια θα συνεχίζονταν, υπό το βάρος των αυξανόμενων αδιεξόδων που προκαλεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και βέβαια οι επιλογές που υπηρετεί η κυβέρνηση Μακρόν - Ατάλ, ως άξιος υπερασπιστής των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών που λυμαίνονται έναν κλάδο τόσο κρίσιμο για τη διατροφή του λαού.

Στα τέλη της βδομάδας τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών υπολόγιζαν ότι πάνω από 50.000 παραγωγοί (αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.ά.) είχαν βγει τις τελευταίες μέρες στους μικρότερους ή μεγαλύτερους οδικούς άξονες της χώρας, καταγγέλλοντας τις αβάσταχτες ανατιμήσεις σε καύσιμα, ζωοτροφές, άλλες πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις καλλιέργειές τους, αλλά και τη θηλιά που σφίγγουν κι άλλο στον λαιμό τους καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων (λόγω καταστροφών από κακοκαιρία κ.λπ.). Την ίδια στιγμή, την ανησυχία του αγροτικού κόσμου, ειδικά των μικρομεσαίων παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες ταυτίζονται με την επιβίωσή τους - όχι την επέκταση επενδύσεων - μεγαλώνουν και συμφωνίες που «τρέχει» η ΕΕ με άλλες διακρατικές ενώσεις, παζαρεύοντας τους όρους εμπορικών συναλλαγών όχι με γνώμονα πώς ο λαός θα έχει πρόσβαση σε επαρκή και θρεπτική διατροφή, αλλά την «ανταγωνιστικότητα» μονοπωλιακών ομίλων, τα κομμάτια της πίτας από αγορές εκτός και εντός Ευρώπης κ.λπ. Για παράδειγμα, ενώσεις παραγωγών κατήγγειλαν ότι η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που παζαρεύουν ΕΕ και Mercosur (χώρες Νότιας Αμερικής) ουσιαστικά υπονομεύει τη διάθεση αγροτικών προϊόντων που η Γαλλία μπορεί να παράγει σε αφθονία, σε βάρος μάλιστα και της υγείας των καταναλωτών, αφού δεν τηρούνται τα ίδια κριτήρια π.χ. στους ελέγχους για φυτοφάρμακα.

Τρακτέρ στο Αμπλέζ, βόρεια του Παρισιού

Copyright 2024 The Associated

Τρακτέρ στο Αμπλέζ, βόρεια του Παρισιού
Γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι πολλές αγροτικές συγκεντρώσεις οργανώνονταν έξω από καταστήματα μεγάλων αλυσίδων τροφίμων, καταγγέλλοντας και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στις οποίες οι αντίστοιχοι όμιλοι θέλουν να αγοράζουν τα προϊόντα, για να αυξάνουν τα δικά τους ποσοστά κέρδους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Odoxa-Backbone Consulting»,9 στους 10 Γάλλους (89%) έκριναν θετικά τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ενα 8% απάντησε «όχι, μάλλον όχι» (στην ερώτηση, «κρίνετε θετικά τις κινητοποιήσεις τους;») και το 2% «όχι, καθόλου».

Την Παρασκευή, εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων συνέχιζαν να κάνουν λόγο για πιθανά μπλόκα ακόμα και στα προάστια του Παρισιού, ενώ ο αυτοκινητόδρομος Α1 (που ενώνει την πρωτεύουσα με τη βόρεια Ευρώπη) είχε κλείσει, από τρακτέρ και δεμάτια άχυρου σε δύο σημεία.

Μεταξύ άλλων, δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις που έγιναν στη Ρεν (Βρετάνη, στα βορειοδυτικά), όπου με τους αγρότες συμπαρατάχτηκαν αλιείς της περιοχής, καταγγέλλοντας πόσο συρρικνώνεται το εισόδημά τους από το πλαίσιο που καθορίζει την αλιευτική περίοδο κ.λπ.

Σε μεγάλο αναβρασμό βρίσκονταν οι παραγωγοί στην Οξιτανία (νοτιοδυτικά, στα σύνορα με την Ισπανία), όπου μπλόκαραν δρόμους με λάστιχα, κοτέτσια, κοπριά, αποκλείοντας μεταξύ άλλων και σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας (για να καταγγείλουν πόσο δυσβάσταχτο είναι το αντίστοιχο κόστος).

Σε άλλες χώρες

Κινητοποιήσεις συνεχίζουν όμως οι αγρότες και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ελβετία.

Στην Ελβετία, η Ενωση Αγροτών (USP) σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θέλει να ακουστεί «η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου» και ότι «συμμερίζεται τις διεκδικήσεις» των αγροτών σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα ουσίας» με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα αγροκτήματα των γειτονικών χωρών «δεν είναι άγνωστα στην Ελβετία», εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο «χαμηλό επίπεδο των εισοδημάτων των αγροτών», στη «μεγάλη οικονομική πίεση», στις «νέες απαιτήσεις με μονάχα μερική αποζημίωση του επιπλέον κόστους» κ.λπ., για να καταλήξει ότι μια «μικρή σταγόνα νερού όπως η κατάργηση της μείωσης του φόρου στα αγροτικά καύσιμα» ήταν αρκετή για να «ξεχειλίσει το ποτήρι (...) Οι αγροτικές οικογένειες της Ελβετίας κατανοούν πολύ καλά την αγανάκτηση των Ευρωπαίων συναδέλφων τους και συμμερίζονται τις διεκδικήσεις τους».

Από τη μεριά της ΕΕ, την Παρασκευή αναμενόταν να ολοκληρωθεί ο λεγόμενος «Στρατηγικός Διάλογος» που συγκάλεσε, με ζητούμενο στην πραγματικότητα την κατεύθυνση στην οποία θα αναπροσαρμοστεί η ΚΑΠ τα επόμενα χρόνια, με βάση τις συνολικότερες (επενδυτικές αλλά και γεωστρατηγικές) προτεραιότητες της ΕΕ, με μπούσουλα - δήθεν - την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της γνώσης...


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Ζητούμενο η στοχευμένη διείσδυση στη μαύρη ήπειρο

Επενδύσεις σε υποδομές όπως οι σιδηρόδρομοι αλλά και η επέκταση στρατιωτικών συνεργασιών

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ανγκόλα
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ανγκόλα
Με το βλέμμα στραμμένο στην αυξανόμενη επιρροή Ρωσίας και Κίνας στην Αφρική, οι ΗΠΑ εντείνουν κινήσεις για δικές τους συμμαχίες, όπως έδειξε και η περιοδεία του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Δυτική Αφρική. Συγκεκριμένα, ο Αντονι Μπλίνκεν αναμενόταν να ολοκληρώσει επίσημες επαφές σε Ακτή Ελεφαντοστού, Πράσινο Ακρωτήρι, Αγκόλα και Νιγηρία, εστιάζοντας στη διασφάλιση νέων επενδύσεων για τα αμερικανικά μονοπώλια αλλά και στρατιωτικές συνεργασίες.

Ενδεικτικά, στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από την Αγκόλα, Τέτε Αντόνιο, ο Μπλίνκεν συζήτησε τη διμερή σχέση ΗΠΑ - Αγκόλας, υποστηρίζοντας ότι έχει σημασία η αυξανόμενη συνεργασία των δύο πλευρών σε μεγάλα έργα σιδηροδρομικής υποδομής αλλά και την εξερεύνηση του Διαστήματος. Οπως είπε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του υπάρχοντος 1.300 χιλιομέτρων Lobito Atlantic Railway. Και κάναμε τα πρώτα βήματα για να κατασκευάσουμε 800 χιλιόμετρα, μια νέα σιδηροδρομική γραμμή που φτάνει στη Ζάμπια, μεταξύ άλλων μέσω μιας κοινοπραξίας με την Αγκόλα και άλλους εταίρους». Πρόσθεσε δε ότι αυτά τα έργα αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση των ΗΠΑ συνολικά στο σιδηροδρομικό δίκτυο όλης της Αφρικής, κρίνοντας ότι έχουν ευρύτερη σημασία για τη συνεργασία σε υποδομές με παγκόσμιας αξίας προεκτάσεις στην Αγκόλα. Η Ουάσιγκτον όμως προκρίνει και τον κοινό βηματισμό σε ζητήματα άμυνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια περίοδο που η λεγόμενη «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και η «υπεράσπιση της ασφάλειας» διευρύνει τη συγκέντρωση όλο και περισσότερων πολεμικών συστημάτων και στρατιωτικών δυνάμεων, και στην περιοχή της Αφρικής.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, μόνο την τετραετία 2020-2023 οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά τη «στρατιωτική βοήθειά» τους στην Αγκόλα, παρέχοντας περισσότερα από 18 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα στο επόμενο έτος στόχος είναι η επέκταση προσπαθειών για την «οικοδόμηση ικανοτήτων στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στο Πολεμικό Ναυτικό της Αγκόλα», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μεταξύ άλλων, ο Μπλίνκεν στην Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσε και νέα χρηματοδότηση 45 εκατομμυρίων δολαρίων, για να βοηθήσει τη δυτικοαφρικανική χώρα και τους γείτονές της στην «αποτροπή συγκρούσεων» και την «προώθηση σταθερότητας εν μέσω περιφερειακών απειλών»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ