Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους προβάλλουν ως «λύση» (και αυτή μακρινή...) ένα πλήρως ελεγχόμενο παλαιστινιακό προτεκτοράτο
Copyright 2023 The Associated |
Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου τον περασμένο Οκτώβρη στο Ισραήλ |
Σε πλήρη αντίθεση προς το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού σε μια ελεύθερη πατρίδα, παζαρεύουν και προωθούν ένα αμερικανοϊσραηλινό προτεκτοράτο στο οποίο το Ισραήλ θα έχει το «ελεύθερο» να επεμβαίνει όποτε και όσο θέλει. Με έναν τρόπο δηλαδή η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί να επιβάλει ως λύση ό,τι και η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα», πριν 4 χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ΗΠΑ και ΕΕ, συνυπολογίζοντας τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τα συμφέροντά τους σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, εμφανίζονται όλο και περισσότερο να μιλούν γενικόλογα για μια «λύση δύο κρατών», χωρίς καμία αναφορά στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και αναγνώριση πραγματικά ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με επιστροφή όλων των προσφύγων κ.ο.κ.
Με τον «αέρα» αυτών των σχεδιασμών, το προηγούμενο Σάββατο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωσε ξανά ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο παρά μόνο μετά την «απόλυτη νίκη» και επανέλαβε προκλητικά: «Δεν θα υποχωρήσω από τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά της Ιορδανίας. Και αυτό είναι αντίθετο με ένα παλαιστινιακό κράτος».
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα μιλούν για ένα κράτος - προτεκτοράτο (κι αυτό στο θολό και αόριστο μέλλον...) ήρθαν να επιβεβαιώσουν και οι σχετικές «διαρροές» μετά την τηλεφωνική συνομιλία των Μπάιντεν και Νετανιάχου την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά και δηλώσεις του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν εκτενώς τα πιθανά στοιχεία «για ένα μελλοντικό αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος, μια ιδέα που ο Πρόεδρος βρίσκει "ενδιαφέρουσα"».
Οπως μεταδίδει το CNN, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τηλεφώνημα ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Νετανιάχου δεν αντιτίθεται σε όλες τις «λύσεις δύο κρατών», ενώ ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν πολλοί τύποι λύσεων δύο κρατών».
Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν μια σειρά χώρες - μέλη του ΟΗΕ που δεν έχουν δικό τους στρατό, μια σειρά χώρες που έχουν περιορισμούς, οπότε νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αυτό μπορεί να λειτουργήσει»...
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ ενός «αποστρατιωτικοποιημένου» παλαιστινιακού «κράτους» είχε ταχθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αναφέροντας μάλιστα ότι «μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις από δυνάμεις, είτε του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, είτε από αραβικές ή αμερικανικές δυνάμεις»...
Αντίστοιχα, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μιλάει για τη δημιουργία «παλαιστινιακού κράτους» με «εγγυήτριες χώρες», συμπεριλαμβάνοντας βεβαίως και την Τουρκία σε αυτές.
Από το διπλωματικό γαϊτανάκι διαφόρων «μεσολαβητών» για υποτιθέμενη «λύση» του Παλαιστινιακού δεν λείπει η ΕΕ.
Ο Ζ. Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποίησαν στην αρχή της βδομάδας Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, καλώντας σε αυτό ξεχωριστά τους ΥΠΕΞ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς επίσης τους ομολόγους τους από Ιορδανία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, ο Μπορέλ δήλωσε ότι εφεξής δεν θα αναφέρεται σε ειρηνευτική διαδικασία στο Παλαιστινιακό αλλά σε «διαδικασία για λύση δύο κρατών», προωθώντας στο παρασκήνιο ένα σχέδιο 10 σημείων.
Κεντρικό σημείο του σχεδίου είναι μια «προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη» στην οποία θα συμμετέχουν «βασικοί παράγοντες», όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ, που θα είναι σε επαφή με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Αυτοί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα έτος για να σχεδιάσουν το πλαίσιο «ειρηνευτικού σχεδίου», «λαμβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις προηγούμενες προσπάθειες διαμεσολάβησης». Αυτό το σχέδιο με τη σειρά του θα παρουσιαστεί στα «μέρη της σύγκρουσης» και θα χρησιμοποιηθεί ως βάση «για τις τελικές διαπραγματεύσεις».
Στα εκτενή ρεπορτάζ ειδησεογραφικών πρακτορείων και δικτύων για το θέμα δεν καταγράφεται καμία αναφορά του σχεδίου σε εφαρμογή των δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, ούτε βέβαια σε αυτές που αναφέρονται σε σύνορα του 1967, σε κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και στην ανάγκη επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων...
Στο φόντο αυτών των δηλώσεων και σχεδιασμών, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον εμφανίστηκε την Παρασκευή σχετικά «αισιόδοξος», δηλώνοντας στο τέλος της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς μια συμφωνία προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, να προωθηθεί περισσότερη βοήθεια στον θύλακα και να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι. Σε συνέντευξη στην Κωνσταντινούπολη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας, ο Κάμερον είπε ότι το Ισραήλ εξετάζει μια βρετανική πρόταση να ανοίξει το λιμάνι της πόλης Ασντότ για μεταφορά βοήθειας στη Γάζα, αλλά ότι αυτό θα χρειαστεί «πολλή ώθηση» ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία.
«Το να πετύχουμε μια παύση όπου σταματάμε τον πόλεμο και αρχίζουμε να εξετάζουμε πώς θα μπει η βοήθεια και θα βγουν οι όμηροι, νομίζω ότι υπάρχει μια προοπτική γι' αυτό», είπε ο Κάμερον στο «Reuters».
Την Παρασκευή το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, στο οποίο είχε προσφύγει από τον περασμένο μήνα η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ, καταγγέλλοντας τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, ανακοίνωσε την απόφασή του σχετικά με τα έκτακτα μέτρα για την υπόθεση (η κανονική απόφαση για την προσφυγή θα ληφθεί πολύ αργότερα).
Το Διεθνές Δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων για προστασία από τις ανηλεείς επιθέσεις του στρατού, αλλά δεν απαίτησε την άμεση ή μεσοπρόθεσμη παύση των βομβαρδισμών, παρά μόνο κάλεσε το κράτος - δολοφόνο ...να υποβάλει έκθεση σε έναν μήνα για τα μέτρα που θα λάβει προς την κατεύθυνση αποτροπής πράξεων γενοκτονίας.
Απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ και δικαίωσε εκείνο της Νότιας Αφρικής, αποφασίζοντας ότι το ίδιο το Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει τη λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση προσφυγής κατά του Ισραήλ για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα, αναγνωρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι είναι «προστατευόμενη ομάδα», στη βάση της Σύμβασης περί Γενοκτονίας.
Η (Αμερικανίδα) πρόεδρος του Δικαστηρίου, Τζόαν Ντόναχι, ανακοίνωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας» στην περιοχή και ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών.
Με πλειοψηφία 15 έναντι 2 δικαστών, το δικαστήριο έκρινε ότι το Ισραήλ πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει «την εξόντωση του παλαιστινιακού πληθυσμού και να λάβει άμεσα μέτρα για να διευκολύνει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης» στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, το Ισραήλ καλείται να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων της καταστροφής που προκλήθηκε σε βάρος των Παλαιστινίων.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Αλ Μάλικι, σχολίασε πως η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης «δείχνει ότι κανένα κράτος δεν είναι υπεράνω του νόμου», εκτιμώντας ότι «διαταράσσει την κουλτούρα εγκληματικότητας και ατιμωρησίας που χαρακτηρίζει την πολυετή κατοχή, τις διώξεις και το απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη». Τόνισε επίσης πως το Ισραήλ «απέτυχε να πείσει το Δικαστήριο ότι δεν παραβιάζει τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας».
Αντιδρώντας στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική» και ότι το Ισραήλ, «όπως κάθε χώρα, έχει το εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του»...
Οσο εντείνεται η επίθεση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, τόσο τροφοδοτούνται με «καύσιμη ύλη» άλλες εστίες συγκρούσεων, όπως αυτές σε Ερυθρά Θάλασσα - Υεμένη, Συρία, Ιράκ και Λίβανο, με φόντο τους έντονους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με τη στήριξη κι άλλων συμμάχων τους, συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, εναντίον στόχων των Χούθι, καθώς και τις αναχαιτίσεις πυραύλων που συνεχίζουν να εκτοξεύουν ενάντια σε εμπορικά πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε «από τις ζώνες που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη» προς αμερικανικό πολεμικό πλοίο στον Κόλπο του Αντεν. Οπως ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ο πύραυλος κατευθυνόταν προς το σημείο όπου βρισκόταν ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh-Burke και καταστράφηκε χωρίς να προκαλέσει «τραυματισμούς ή ζημιές».
Επίσης, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία «Ambrey», οι Χούθι φέρονται να πραγματοποίησαν την ίδια μέρα νέο πυραυλικό χτύπημα σε εμπορικό πλοίο, 60 ν.μ. νοτιοανατολικά του Αντεν. Σύμφωνα με την «Ambrey», ακολούθησε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά.
Σε ένα τέτοιο φόντο, αντιπροσωπεία των Χούθι επισκέφθηκε την Παρασκευή τη Μόσχα και συνάντησε τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπογκντάνοφ, συζητώντας μαζί του «την ανάγκη να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες για να ασκηθούν πιέσεις» στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «έντονα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη, επισημαίνοντας εύλογα ότι απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.
Στο Ιράκ, μετά τις τελευταίες αμερικανικές επιθέσεις σε θέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών στρατιωτικών αξιωματούχων με απώτερο στόχο την πλήρη αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος. Σήμερα, στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες και περίπου 900 στη γειτονική Συρία. Η παρουσία τους στο ιρακινό έδαφος, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις σιιτικές πολυτοφυλακές, που πραγματοποιούν επιθέσεις με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη εναντίον βάσεων στις οποίες σταθμεύουν.
Στη Συρία, το ίδιο διάστημα, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις κυρίως σε θέσεις μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ ή των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», βάλλοντας ιδιαίτερα σε προάστια και συνοικίες της πρωτεύουσας Δαμασκού.
Τέλος η μεθόριος Ισραήλ - Λιβάνου καθημερινά τροφοδοτείται με νέο γύρο εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί συνεχώς με γενικευμένο πόλεμο τη Βηρυτό, επιδιώκοντας σε αυτή τη φάση (με διπλωματικά ή μη μέσα) να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ κατά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.