ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Μεταρρυθμιστική» λαίλαπα και ΝΑΤΟικό κρεσέντο με προβιά... υπερασπιστή δικαιωμάτων!

Eurokinissi

Με το προσωπείο του υπερασπιστή ατομικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών εμφανίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, χτες το πρωί, στο υπουργικό συμβούλιο, εστιάζοντας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά μιλώντας και για την επιστολική ψήφο.

Συγκεκριμένα, αφού πρώτα «αποθέωσε» τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, ισχυριζόμενος ότι δήθεν αύξησαν τα εισοδήματα και την ευημερία του λαού, ενώ ο κόσμος στενάζει από την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη πρέπει να συνοδεύεται με περισσότερη ισότητα και δικαιοσύνη», με «ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες» κ.λπ. Στο μεταξύ, αυτά τα έλεγε την ίδια ώρα που αστυνομικές δυνάμεις έσερναν στα δικαστήρια την Ιωάννα Κολοβού και τον γιο της (άτομο με αναπηρία), αφού τους ξεσπίτωσαν ξανά για λογαριασμό των «κορακιών», ενώ χτυπούσαν ξανά και ξανά όσους διαδήλωναν στο πλευρό τους, στη δε Θεσσαλία η κυβέρνηση έδινε εντολή να χτυπήσουν τους αγρότες της Καρδίτσας.

Με το ίδιο θράσος, επιστρατεύοντας τη ρήση του Κων. Καραμανλή ότι η Ελλάδα ανήκει «πολιτικά, αμυντικά, κοινωνικά και πολιτισμικά εις την Δύσιν», ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παρουσιάσει ως υπερασπιστές της «ισότητας» και των «δικαιωμάτων» τους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ!

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για νομοσχέδιο «ισότητας στον πολιτικό γάμο», που δήθεν «δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης», όταν ανοίγει ακόμα πιο διάπλατα την πόρτα στην εμπορευματοποίηση και ακραία εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών. Αλλωστε, οι όποιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στερούνται βάσης, καθώς το γεγονός ότι τα παιδιά προς υιοθεσία είναι υποπολλαπλάσια των αιτήσεων από ζευγάρια και μεμονωμένα άτομα, θα ανοίξει τον δρόμο είτε για παράνομες υιοθεσίες είτε στην εμπορική παρένθετη μητρότητα.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο αποκλείει τους χαρακτηρισμούς «γονέας 1 και γονέας 2». Ωστόσο η ευρωενωσιακή πρακτική υιοθετεί την απροσδιόριστη «γονεϊκότητα» και πρόκειται να γίνει κανονισμός της ΕΕ με ισχύ για όλα τα κράτη - μέλη το επόμενο διάστημα.

Οσον αφορά στην Εκκλησία και τις αντιρρήσεις της, διαβεβαίωσε ότι σέβεται «απόλυτα τις θέσεις της», θύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει «πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες», ωστόσο τα ζητήματα αυτά είναι «επιλογές της πολιτείας». Η κυβέρνηση που μαζί με ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, κάνει τώρα πως απορεί με τις παρεμβάσεις της σε ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία.

Σημειωτέον, η ανακοίνωση του Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού, επιβεβαίωσε πως η ουσία του νομοσχεδίου αφορά την τεκνοθεσία λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Ελληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού», και ότι «η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη - μέλη της ΕΕ, όπου επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «αντίδραση» στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά το «μασάζ» και τα «φροντιστήρια» όλων αυτών των ημερών, πλέον λέγεται ότι ο Βορίδης και οι υφυπουργοί Κεφάλα και Κελέτσης θα κάνουν αποχή, ο Κυρανάκης θα υπερψηφίσει, ο Πλεύρης πάει επίσης για την αποχή. Το Μαξίμου υπολογίζει ότι θα υπερψηφίσουν συνολικά 100 - 110 βουλευτές της ΝΔ, περίπου 25 θα πουν «όχι» και περίπου 15 θα πάνε σε αποχή. Υπολογίζουν να έχει ψηφιστεί στο πρώτο 15ήμερο του Φλεβάρη.

Στο υπουργικό ο πρωθυπουργός μίλησε και για το τερατούργημα με την επιστολική ψήφο, αναφερόμενος και στην αιφνιδιαστική τροπολογία για τέτοια ψήφο εκτός από τις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Κατεύθυνε, δε, τα βέλη του κατά των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, «γυρίζουν την πλάτη» σε αυτήν τη «σημαντική ευκαιρία συναίνεσης», παίρνοντας πάσα από το γεγονός ότι προηγουμένως στήριξαν αναφανδόν την πρόταση της ΝΔ για επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, που ανοίγει τον δρόμο στην αλλοίωση της εκλογικής διαδικασίας.

Στη βάση αυτή κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «αργά ή γρήγορα θα γίνει και το επόμενο βήμα», προαναγγέλλοντας ότι εφόσον καταψηφιστεί τώρα (όπως κι έγινε) «η τροπολογία θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές», με την κυβέρνηση να φέρνει μέσω της «σαλαμοποίησης» και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων όλο και πιο αντιδραστικές διατάξεις.

Τέλος, αναφέρθηκε «στην «αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη» που εισηγείται η κυβέρνηση. «Σκοπός μας είναι να ξεπεραστούν εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος και οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται πολύ πιο γρήγορα», τόνισε, με στόχο τους να ξεμπλοκάρουν μπίζνες και «επενδυτικά σχέδια» που «αργοπορούν» λόγω προσφυγών.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, δηλαδή των ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, ώστε το σύνολο των δικαστών να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού (αστικές και ποινικές). Επίσης, στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) θα λειτουργούν πρωτοβάθμια δικαστήρια, δηλαδή το πρωτοδικείο καθώς και περιφερειακά πρωτοδικεία.

Στο διά ταύτα φαίνεται ότι κλείνουν συνολικά 64 ειρηνοδικεία σε όλη την επικράτεια. Συγχωνεύονται και μετατρέπονται σε περιφερειακά πρωτοδικεία στους νομούς Μεσσηνίας (Κυπαρισσία), Λακωνίας (Γύθειο), Ηλείας (Αμαλιάδα), Αχαΐας (Αίγιο και Καλάβρυτα), Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι), Βοιωτίας (Λιβαδειά) και Πέλλας (Γιαννιτσά ή Εδεσσα). Βαίνουν προς κατάργηση τα Εφετεία Αγρινίου, Καλαμάτας και Χαλκίδας και σε δεύτερη φάση της Κέρκυρας και των Χανίων.

ΟΓΕ
Απορρίπτουμε τη χαμοζωή και τα κυβερνητικά μέτρα - εμπαιγμό

«Απορρίπτουμε τη χαμοζωή και τα μέτρα - εμπαιγμό της κυβέρνησης», τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την αύξηση του εφάπαξ επιδόματος γέννησης που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες τα υπουργεία Οικονομίας και Οικογένειας, αντιτάσσοντας αιτήματα για την ουσιαστική στήριξη των νέων ζευγαριών.

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο μέρος μιας «πολύμορφης» και «πολυεπίπεδης» στρατηγικής για το δημογραφικό. «Η καλή πορεία της οικονομίας μας μας επιτρέπει να συνδυάζουμε αναχώματα κατά της ακρίβειας με τη συνολική μας πολιτική για την οικογένεια», είπε μεταξύ άλλων, κάνοντας σαφές ότι ακόμα κι αυτά τα μέτρα - κοροϊδία τελούν υπό την αίρεση της πορείας της οικονομίας.

«Είναι εμπαιγμός να παρουσιάζεται η αύξηση αυτή σαν μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, όταν το επίδομα δεν καλύπτει ούτε καν τα έξοδα της γέννας», επισημαίνει η ΟΓΕ. Με δεδομένο μάλιστα ότι «το 90% των τοκετών πραγματοποιείται σε ιδιωτικά μαιευτήρια», διαπιστώνει ότι ακόμα κι αυτή η μικρή αύξηση του επιδόματος «θα κατευθυνθεί απευθείας στον τεράστιο κορβανά των κερδών των ομίλων της Υγείας».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι όσο οι γυναίκες είναι «πρωταθλήτριες στις ελαστικές μορφές απασχόλησης», όσο δεν υπάρχει πρόνοια για στήριξη «στις μονογονεϊκές οικογένειες, σε γυναίκες με αναπηρία ή ανάπηρα παιδιά», όσο το σύστημα Υγείας είναι «υποχρηματοδοτούμενο και εμπορευματοποιημένο», «κάθε κυβερνητικό μέτρο για το δημογραφικό θα είναι "κενό γράμμα"». Στηλιτεύει επίσης την κυβερνητική προπαγάνδα για τα προγράμματα, τα οποία δεν λύνουν το πρόβλημα της στέγασης των νέων ζευγαριών, αλλά τα «φορτώνουν με χρέη» προκειμένου να εξασφαλίσουν «κέρδη και πελατεία στις τράπεζες και στους κατασκευαστικούς ομίλους». Ενώ, στις συνθήκες στις οποίες η ακρίβεια «χτυπάει κόκκινο», ξεκαθαρίζει ότι οι πρόσφατες ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν δεν προσφέρουν ανακούφιση. «Κοροϊδεύουν απροκάλυπτα όταν μιλάνε για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να "τρέχει με χίλια" και με "ελέγχους τιμών" στο βρεφικό γάλα, η αύξηση του οποίου έφτασε έως και 213%», αναφέρει.

«Δεν μας θολώνουν τα νερά οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δήθεν μέτρα ανακούφισης των νέων ζευγαριών, τη στιγμή που με προπαγανδιστικά τερτίπια έχουν στόχο να στριμώξουμε τις ανάγκες μας στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων», καταλήγει η ΟΓΕ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ - ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Χτες το βράδυ η κυβέρνηση κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας που φέρει τον τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Οι διατάξεις του διαμορφώνουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση στις διαδικασίες της τεκνοθεσίας και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 13 άρθρα, με τα οποία θεσμοθετείται ο γάμος μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου - όπως σημειώνεται στον πρόλογο - «να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν».

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει την κατάργηση της μητρότητας και της πατρότητας ως δικαίωμα του παιδιού και αντικαθίσταται από μια θολή «γονεϊκότητα», που είναι διάχυτη στο νομοσχέδιο - όπως π.χ. στο άρθρο 4 για το επώνυμο των τέκνων. Πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε πατρότητα και μητρότητα, ανοίγοντας επί της ουσίας τον δρόμο για το «γονέας 1, 2» κ.τ.λ., που προβλέπεται και από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Με το άρθρο 10 αναγνωρίζεται γονεϊκή σχέση «που έχει καταχωριστεί σε δημόσια έγγραφα ή δικαστική απόφαση τρίτης χώρας», ανεξάρτητα από το τι ισχύει στη χώρα μας (π.χ. για τεκνοποίηση μέσω παρένθετης κυοφορίας), ανοίγοντας ακόμη πιο διάπλατα την πόρτα στην εμπορευματοποίηση και στην ακραία εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος μέσω της εμπορικής παρένθετης μητρότητας. Με άλλα λόγια, είναι ορθάνοιχτος ο δρόμος για την απόκτηση παιδιού με παρενθετότητα στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα, με παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία (άρθρο 7) γίνονται προσαρμογές ώστε υφιστάμενες διατάξεις (χορήγηση αδειών, προστασία από απόλυση) να έχουν εφαρμογή σε ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά, με τις διατάξεις του να δημιουργούν εύλογα ερωτήματα ως προς τις συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν σε δικαιώματα που σχετίζονται με τη μητρότητα.

Παραμένουν επίσης ερωτήματα για την «προς τα κάτω εξίσωση» όλων των δικαιωμάτων και την κατάργηση - στο όνομα της «ισότητας» - των όποιων θετικών διακρίσεων υπέρ των γυναικών ισχύουν σήμερα. Παράλληλα καταργείται και προηγούμενη διάταξη περί της προϋπόθεσης αγαμίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, με την αλλαγή φύλου να μπορεί να πραγματοποιείται και εντός του γάμου και κατ' επέκταση και με παιδί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ