ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα φανερώνουν διεργασίες και νέες δυνατότητες

Ανοδος της συμμετοχής εργαζομένων, βελτίωση ή ανατροπή συσχετισμών σε μια σειρά χώρων και ίδρυση σωματείων συνθέτουν μια ελπιδοφόρα εικόνα που πρέπει να ενισχυθεί

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι εργατοϋπάλληλοι από όλους τους κλάδους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που τους προηγούμενους μήνες συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες των σωματείων τους, εκλέγοντας Διοικητικά Συμβούλια και αντιπροσώπους σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Διαδικασίες μέσα από τις οποίες διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με μια σειρά από τέτοιες μάχες να δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τα ψηφοδέλτια των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Σε άλλα σωματεία επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στις ταξικές δυνάμεις, αναδεικνύοντάς τες ξανά πρώτες ή και αυτοδύναμες, ενώ σε άλλα υπάρχει βελτίωση συσχετισμών μέσα από την ενίσχυση αυτών των ψηφοδελτίων και την αποδυνάμωση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τόσο η ίδια η συμμετοχή των εργαζομένων, λοιπόν, που εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη, όσο και τα αποτελέσματα φανερώνουν νέες δυνατότητες για την ενίσχυση της δράσης των σωματείων, για τη συνολική βελτίωση του συσχετισμού δυνάμεων και την ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, το οποίο καταγράφηκε ιδιαίτερα σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες μάχες.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από σωματεία όπου οι συσχετισμοί ανατράπηκαν, με τα ψηφοδέλτια που συγκροτούν και συμμετέχουν συνδικαλιστές οι οποίοι συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να κατακτούν την πρωτιά, ή και την αυτοδυναμία σε κάποιες περιπτώσεις.

Πρόκειται για διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να παρεμβαίνουν στο εργατικό κίνημα, ειδικά σε περίοδο απανωτών εκλογικών μαχών. Συνθήκες που σημαδεύτηκαν από μεγάλους αγώνες, όπως με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στον αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη, τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και την ελληνική εμπλοκή, με τις ταξικές δυνάμεις να βάζουν τη σφραγίδα τους σε αυτές τις αγωνιστικές διεργασίες. Με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να παίζουν καθοριστικό ρόλο στον πανελλαδικό συντονισμό της δράσης, στην ανάπτυξη κοινού αγωνιστικού βηματισμού με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ιδιαίτερα μπροστά σε απεργιακές μάχες, όπως αυτή του περασμένου Σεπτέμβρη.

Μέσα στη φωτιά τέτοιων αναμετρήσεων, παράλληλα με τις αγωνιστικές διεργασίες σε χώρους δουλειάς για το μεροκάματο, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ο.κ. ανεβαίνει το κύρος του ΠΑΜΕ, κατοχυρώνεται σε περισσότερες δυνάμεις η γραμμή της σύγκρουσης με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται και στους συσχετισμούς.

Διακριτή άνοδος της συμμετοχής, μεγάλα τα περιθώρια το επόμενο διάστημα

Μελετώντας πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών από 196 σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτη του 2023 έως και το τέλος του χρόνου, εκφράζεται διακριτή άνοδος της συμμετοχής, αποτυπώνοντας θετικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη.

Από τα στοιχεία μάλιστα προκύπτει ότι είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που καταγράφεται τέτοια άνοδος στη συμμετοχή, με την τάση συσπείρωσης εργαζομένων στα σωματεία τους να έχει ξεκινήσει από το 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από τότε, εκφράζεται μια στροφή εργαζομένων στα συνδικάτα, ως αποκούμπι τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και με βάση και την πείρα τους τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο φαίνεται ότι η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες αυξάνεται κατά μέσο όρο 4% - 5%, κάτι που δείχνει ότι τα συνδικάτα κερδίζουν την εμπιστοσύνη περισσότερων εργαζομένων. Είναι στοιχείο που δίνει απάντηση και σε όσους αποδίδουν στους εργαζόμενους «γενική παραίτηση» και μοιρολατρία, με αποκλειστικό κριτήριο την αύξηση της αποχής σε βουλευτικές - τοπικές/περιφερειακές εκλογές, η οποία επίσης περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας.

Η αύξηση της συμμετοχής εργαζομένων στα σωματεία τους είναι ενθαρρυντικό στοιχείο, που φέρει κατά βάση τη σφραγίδα της συγκροτημένης προσπάθειας που γίνεται κυρίως από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για να ζωντανέψουν τα συνδικάτα, να ακουμπήσουν σ' αυτά περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι. Ρόλο στην άνοδο της συμμετοχής παίζει και η ίδρυση νέων σωματείων σε μια σειρά χώρων δουλειάς.

Σε σύνολο λοιπόν 70 σωματείων στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται αύξηση της συμμετοχής κατά 21,9% (από 24.706 ανεβαίνει σε 30.112). Ξεχωρίζει η αύξηση της συμμετοχής σε σωματεία που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς κλάδους, με μεγάλη συγκέντρωση εργατικού δυναμικού, όπως το Μέταλλο (+1.211), τα Τρόφιμα - Ποτά (+767), το Εμπόριο (+1.631), το Φάρμακο (+789) κ.λπ.

Στον δημόσιο τομέα, σε σύνολο 126 σωματείων καταγράφεται αύξηση σχεδόν 4% (από 46.171 σε 47.984), με πιο διακριτή την άνοδο της συμμετοχής σε μια σειρά ΕΛΜΕ (Μέση Εκπαίδευση) και ΟΤΑ.

Ελπιδοφόρα βελτίωση των συσχετισμών

Τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα καταγράφεται βελτίωση του συσχετισμού δυνάμεων, δίνοντας μια εικόνα των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν για να εκφραστεί και σε άλλα σωματεία ένα τέτοιο ρεύμα, που θα τροφοδοτεί την ταξική πάλη και την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση κόντρα στην πολιτική του κέρδους.

Στον δημόσιο τομέα καταγράφεται άνοδος 18,15% για τις ταξικές δυνάμεις, οι οποίες αποσπούν το 31,7% των ψήφων σε σωματεία που έκαναν αρχαιρεσίες μέσα στο εν λόγω χρονικό διάστημα και αφορούν τις 5 μεγαλύτερες Ομοσπονδίες του Δημοσίου: ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ. Οι εκλεγμένοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι 306 (από 269), κάτι που κατατάσσει τα ψηφοδέλτια με τα οποία εκλέγονται συνολικά στην 1η θέση.

Αντίστοιχα, η άνοδος που καταγράφεται σε σωματεία του ιδιωτικού τομέα είναι 31,27%, με τους εκλεγμένους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να φτάνουν τους 466, από 382.

Θετικές διεργασίες...

Εκτός από αριθμούς όπως οι παραπάνω, υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία που φανερώνουν θετικές διεργασίες και δυνατότητες συσπείρωσης νέων δυνάμεων στα συνδικάτα, κάτι που προφανώς απαιτεί και περαιτέρω βελτίωση του περιεχομένου της δράσης και της λειτουργίας τους.

Τέτοια στοιχεία είναι η ίδρυση νέων επιχειρησιακών σωματείων σε κλάδους όπως τα Τρόφιμα - Ποτά (7 σωματεία), το Φάρμακο (3 σωματεία), οι Λογιστές (2 σωματεία) κ.λπ.

Επίσης, η μαζικοποίηση μεγάλων συνδικάτων, που δίνουν τον «τόνο» συνολικά στο εργατικό κίνημα και έχουν οργανώσει εμβληματικές κινητοποιήσεις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, που μετά από απανωτές απεργιακές κινητοποιήσεις κατάφερε να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις στη Ζώνη, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ (COSCO), που με αφορμή εργατικά «ατυχήματα» πραγματοποίησε πολυήμερες απεργίες, σηκώνοντας ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και κατακτώντας την υπογραφή ΣΣΕ, το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αττικής, που οργανώνει διαρκώς αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μεγάλα εργοστάσια, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, με την τεράστια συμβολή του στον αγώνα των εργαζομένων της «e-food» αλλά και σε κινητοποιήσεις σε ξενοδοχεία της Αττικής κ.ο.κ.

...και αλλαγή συσχετισμών

Καταγράφεται ακόμα η αλλαγή των συσχετισμών σε μεγάλα επιχειρησιακά σωματεία, που «άλλαξαν χέρια», καθώς μετά από αρχαιρεσίες έπαψαν να πλειοψηφούν εκεί δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και η πλειοψηφία πέρασε στα αγωνιστικά - ταξικά ψηφοδέλτια.

Ξεχωρίζει το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ, όπου εδώ και 4 χρόνια οι εργάτες δίνουν έναν μεγαλειώδη αγώνα για να μη χάσουν τις δουλειές και τα σπίτια τους. Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια, στο Σωματείο της Λάρυμνας άλλαξαν οι συσχετισμοί στις εκλογές του 2021, με την πρωτιά της «Αγωνιστικής Ενότητας», που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο στις αρχαιρεσίες του περασμένου Ιούνη, παίρνοντας 314 ψήφους (από 238) ενώ η ΔΑΚΕ 42 (από 158).

Ο συσχετισμός ανατράπηκε και στο Σωματείο στη Χημική Βιομηχανία «Μόρνος», όπου το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Προοπτικής» με 132 ψήφους και 4 έδρες (από 68 και 2 αντίστοιχα) απέσπασε την πλειοψηφία, την οποία είχαν δυνάμεις που συσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, στο επιχειρησιακό σωματείο της «Νokia» στην Αττική, σε πρώτη δύναμη, με απόλυτη πλειοψηφία, μεγάλη άνοδο σε ποσοστό και υπερδιπλασιασμό των ψήφων της (105 από 52), αναδείχθηκε για πρώτη φορά η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων». Μια άνοδος που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς συνοδεύτηκε από μεγάλη άνοδο των ψηφισάντων, κατά 36%.

Σε Υγεία και Παιδεία

Σημαντική άνοδος σε ψήφους και αυτοδυναμίες καταγράφεται για τις ταξικές δυνάμεις και σε μια σειρά σωματεία του δημόσιου τομέα.

Εδώ ξεχωρίζουν τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στις κατά τόπους Ενώσεις Ιατρών, όπου οι συσχετισμοί βελτιώνονται σταθερά, με τους υγειονομικούς να παίρνουν θέση απέναντι στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με τις τραγικές συνέπειες των τελευταίων χρόνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρχαιρεσίες 9 σωματείων σε δημόσια νοσοκομεία οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν την πρωτιά, αποσπώντας 3.096 ψήφους από 2.277, δηλαδή μια άνοδος 821 ψήφων, ενώ η συνολική άνοδος της συμμετοχής είναι 214 ψήφοι.

Αντίστοιχα, στις Ενώσεις Ιατρών Δημόσιων Νοσοκομείων καταγράφεται άνοδος από 715 ψήφους σε 794.

Σημαντική είναι η αυτοδυναμία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον «Ευαγγελισμό», όπου η ΕΣΑΚ πήρε 960 ψήφους και 53% από 858 ψήφους το 2021.

Σε πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΗΠΑΚ στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, παίρνοντας 182 ψήφους (από 121 το 2021).

Μεγάλη είναι και η άνοδος της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ, όπου αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, από πέμπτη που ήταν, τριπλασιάζοντας τις ψήφους της (155 από 56).

Τέλος, ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα που καταγράφονται στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε αρχαιρεσίες που έγιναν σε 107 σωματεία (ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ) καταγράφεται άνοδος και της συμμετοχής, με 36.803 ψηφίσαντες από 35.446. Τα ψηφοδέλτια της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» παίρνουν συνολικά 10.461 ψήφους, από 8.861 (άνοδος 18%), και είναι πρώτη δύναμη στους παραπάνω Συλλόγους Πρωτοβάθμιας και Ενώσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χρονιά νέων μεγάλων αναμετρήσεων το 2024

Η νέα χρονιά θα είναι χρονιά με εκατοντάδες αρχαιρεσίες, δεκάδες συνέδρια Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, όπου μπορεί να αποτυπωθεί με ακόμα καλύτερους όρους αυτή η βελτίωση συσχετισμών, η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης και μέσα από τις αρχαιρεσίες.

Είναι μάχες που θα δοθούν παράλληλα με την οργάνωση της πάλης «από τα κάτω» για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης, που θα κλιμακωθεί και με την απεργιακή κινητοποίηση την οποία προτείνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τις 28 Φλεβάρη (βλ. σελ. 16): Για τους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα, για τους θανάσιμους κινδύνους από την επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την ελληνική εμπλοκή, για την Υγεία του λαού κ.λπ.

Μέσα και από τις αρχαιρεσίες λοιπόν μπορεί να γίνει ακόμα πιο διακριτή η εμπιστοσύνη χιλιάδων εργαζομένων στα αγωνιστικά - ταξικά ψηφοδέλτια.

Δεκάδες είναι άλλωστε τα τελευταία χρόνια οι συνδικαλιστές που ενώ παλιότερα έκαναν άλλες επιλογές, πλέον παίρνουν «διαζύγιο» με δυνάμεις τόσο της σοσιαλδημοκρατίας όσο και της ΔΑΚΕ, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια με συναδέλφους τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Αυτή η αγωνιστική συμπόρευση μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο μέσα στην οργάνωση της πάλης, τροφοδοτώντας το ρεύμα αμφισβήτησης, τη σύγκρουση με την εργοδοσία, την κυρίαρχη πολιτική και τους εκπροσώπους τους, την ενίσχυση τελικά της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης και των σωματείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ