ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη προτείνει η ΔΑΣ

«'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» διαμηνύουν συνδικάτα μπροστά στις νέες κινητοποιήσεις που οργανώνονται

Σε τροχιά κλιμάκωσης των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων κινούνται συνδικάτα σε όλη τη χώρα, οργανώνοντας τη διεκδίκηση για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων.

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και είναι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ έχουν προτείνει να προκηρυχθεί απεργία για τις 28 Φλεβάρη και άμεσα να συνεδριάσει η Συνομοσπονδία προκειμένου να πάρει σχετική απόφαση.

Αλλωστε, ήδη σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους είναι σε εξέλιξη αγωνιστικές διεργασίες, όπως η πανοικοδομική απεργία στις 31 Γενάρη, οι συσκέψεις εργαζομένων και σωματείων, οι κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις κ.ά.

Στο αίτημα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ την Πέμπτη 11 Γενάρη, ξεχωρίζουν την ισχυρή πίεση που δέχεται το εργατικό εισόδημα «από τα εκτεταμένα κύματα ακρίβειας που εξαϋλώνουν τους μισθούς των εργαζομένων στο πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα, δημιουργούν συνθήκες ασφυκτικής πίεσης σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια». Στο φόντο αυτό, υπογραμμίζουν ότι «η υπεράσπιση του εισοδήματος με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, η πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα απαντούν στις σημερινές οξυμένες ανάγκες, είναι επείγουσα ανάγκη». Παράλληλα, επισημαίνει η ΔΑΣ, η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να βάλει και πάλι σε εφαρμογή τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό, την ίδια στιγμή που η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σπάει κάθε ρεκόρ, όπως επιβεβαιώνουν τα ασύλληπτα κέρδη των 500 μεγαλύτερων ομίλων, που ξεπέρασαν το 2022 τα 25,1 δισ. ευρώ».

«Απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα, απέναντι σε μια πολιτική που συνθλίβει ταυτόχρονα κρίσιμα κοινωνικά δικαιώματα για τις εργατικές οικογένειες, όπως της Υγείας και της πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, τα εργατικά συνδικάτα έχουν έναν μόνο δρόμο. Τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, τον δρόμο των μαζικών, συλλογικών αγώνων και της απεργιακής κλιμάκωσης», ξεκαθαρίζουν.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ προτείνουν την προκήρυξη πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη, με δεδομένο ότι τη συγκεκριμένη μέρα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά. «"'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας": Κάτω από αυτό το σύνθημα ενώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φωνές πριν έναν χρόνο, όταν η οργή των εργαζομένων και της νεολαίας πυροδότησε μεγάλες πολυήμερες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η 28η Φλεβάρη δεν πρέπει να είναι μόνο μέρα πένθους, αλλά να μετατραπεί και σε μέρα αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να υπάρχει πλήρης διερεύνηση με απόδοση ευθυνών. Μια μέρα αγώνα που οι εργαζόμενοι όλης της χώρας θα διεκδικήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις», τονίζουν.

ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 31 ΓΕΝΑΡΗ
Δυναμώνει το απεργιακό κάλεσμα, πληθαίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες στα εργοτάξια

48ωρη απεργία στα εργοτάξια του Μετρό στην Αττική στις 23 και 24 Γενάρη

Με καθημερινές περιοδείες και παρεμβάσεις η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων προετοιμάζουν την πανοικοδομική πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη 31 Γενάρη. Η νέα απεργία είναι συνέχεια των μαχών του προηγούμενου διαστήματος, με ξεχωριστό σταθμό την προηγούμενη πανοικοδομική απεργία, στις 8 Νοέμβρη 2023, που έβαλε γερές βάσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου από καλύτερες θέσεις.

Απεργιακές συγκεντρώσεις μέχρι τώρα έχουν οριστεί στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, και στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου).

Το απεργιακό κάλεσμα φτάνει με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις στα εργοτάξια και στα οικοδομικά έργα, μαζί με το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων για αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, να είναι κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης, και να σταματήσει η πρακτική της «κλοπής» της ασφάλισης των οικοδόμων.

Παράλληλα, τα συνδικάτα υπενθυμίζουν στους εργαζόμενους τις δεσμεύσεις που απέσπασαν από το υπουργείο Εργασίας, μετά την προηγούμενη απεργία, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιβάλουν με τον αγώνα την υλοποίησή τους. Τέλος, διεκδικούν την επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας τη Δευτέρα 15 Γενάρη θα πραγματοποιήσει Γενικές Συνελεύσεις στα εργοτάξια της «Grivalia Hospitality AE» στο «Fabulous Camping» στη Βούλα στις 12 μ., και στις 11 π.μ. της «Ιντρακάτ» στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στον Πύργο. Επίσης, την Τρίτη 16 Γενάρη θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε εργοτάξια της Αγίας Παρασκευής.

Νέα 48ωρη απεργία στα εργοτάξια του Μετρό στην Αττική

Σε μεγάλα έργα και εταιρείες οι εργαζόμενοι, εκτός από τη συμμετοχή τους στην πανοικοδομική απεργία, αποφασίζουν και υλοποιούν κινητοποιήσεις. Ηδη την Τετάρτη 10 Γενάρη προχώρησαν σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο έργο αποκατάστασης της Διώρυγας της Κορίνθου, διεκδικώντας 30% αύξηση στο καθαρό μεροκάματο σε όλες τις ειδικότητες κατασκευής του έργου της εταιρείας «Ακτωρ» του ομίλου «Ιντρακάτ».

Σε 48ωρη απεργία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Γενάρη οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της εταιρείας AVAX στην κατασκευή της νέας γραμμής του Μετρό στην Αττική. Την κινητοποίηση έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό. Διεκδικούν αυξήσεις σε όλα τα καταβαλλόμενα ημερομίσθια, εμπρόθεσμη καταβολή δεδουλευμένων, χωρίς καθυστερήσεις, και διασφάλιση του ωραρίου.

«Τέτοιες εστίες αντίστασης πρέπει να πληθύνουν σε όλη την Αττική, σε εργοτάξια, μικρότερα γιαπιά, ανακατασκευή κ.α. Να νιώσουν οι εργοδότες ότι δεν αστειευόμαστε και θα πάμε τον αγώνα μας μπροστά, με σταθερότητα και συνέπεια. Με ενότητα και συσπειρωμένο τον κλάδο γύρω από το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων και προσθέτει: «Είναι απαράδεκτο να χτίζονται τόσα έργα με τις πλάτες μας, να κορδώνονται οι κατασκευαστικές εταιρείες για τα κέρδη τους και εμείς να παίρνουμε λιγότερα από αυτά που παίρναμε τη δεκαετία του 2000, με το κόστος ζωής από τότε να έχει εκτοξευτεί».

«Η προηγούμενη πανοικοδομική απεργία, τον Νοέμβριο, έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η οργάνωση της πάλης μας», υπογραμμίζει και καλεί στη νέα απεργία «να νεκρώσουν τα γιαπιά, τα εργοτάξια και όλοι οι χώροι δουλειάς. Η απεργιακή μας συγκέντρωση να είναι μαζική, μαχητική, με παλμό και αποφασιστικότητα».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στην «ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ»

Παρέμβαση και στη Βουλή από τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ

Την ανάκληση των απολύσεων από την κατασκευαστική εταιρεία «ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ» στη Λάρισα απαιτούν με κοινή ανακοίνωσή τους δεκάδες εργατικά σωματεία της Θεσσαλίας.

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία, προφασιζόμενη πως η δουλειά έχει μειωθεί και επικαλούμενη «αναδουλειά», απέλυσε 6 εργαζόμενους, φτάνοντας τις απολύσεις σε 12 από τον Οκτώβρη. Οι δύο μάλιστα εργαζόμενοι είναι συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης του Σωματείου Μετάλλου, με τον έναν να είναι και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «όποιος πρωτοστατεί, όποιος δεν "κάθεται καλά", όποιος ζητάει και απαιτεί μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, όποιος απαιτεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, θεωρείται από την εργοδοσία "επικίνδυνος" και γι' αυτό θέλει να "απαλλαγεί" από εργάτες πρωτοπόρους που διεκδικούν. Φυσικά έχουν φροντίσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά να είναι "λυμένα" τα χέρια της εργοδοσίας, αφού όλοι τους (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) έχουν ψηφίσει ένα νομικό οπλοστάσιο για να κάνουν ό,τι θέλουν οι εργοδότες χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω!!! Τους ξεκαθαρίζουμε ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους μέχρι να πράξουν για εμάς το αυτονόητο. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να επιστρέψουν οι συνάδελφοί μας στην εργασία τους».

Την ανακοίνωση υπογράφουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας και τα εξής συνδικάτα - σωματεία - ενώσεις: Μετάλλου, Οικοδόμων, Χειριστών, Μισθωτών Τεχνικών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Επεξεργασίας Ξύλου, Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Κλινικών, Λογιστών, Τυπογράφων, Καθαριστών - Καθαριστριών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Λάρισας), Εργαζομένων «efood», Προσωπικού ΔΕΥΑΛ, Επαγγελματιών Δισκοθετών - Dj, «Praktiker Hellas ΑΕ», ΔΕΥΑ Τυρνάβου - Ελασσόνος & περιχώρων, Πανθεσσαλικό Σωματείο "Σκλαβενίτη", Προσωπικού Κίνησης Αστικού & Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Εργαζομένων C.T.S, επιχείρησης «Fracaso Hellas», Συνταξιούχων ΙΚΑ, Οικοδόμων Ελασσόνας, Τυροκόμων Ελασσόνας. Από Μαγνησία: Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Εμποροϋπαλλήλων. Από Καρδίτσα: Οικοδόμων, Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας, Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, Εμποροϋπαλλήλων, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Καρδίτσας), Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Παρέμβαση και στη Βουλή από το ΚΚΕ

Να ανακληθούν οι 12 απολύσεις, να προστατευτεί η συνδικαλιστική δράση, αλλά και να παρθούν μέτρα ασφάλειας και υγείας στην επιχείρηση ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, την Παρασκευή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Οπως είπε, μπορεί η εργοδοσία να επικαλείται για τις απολύσεις «μείωση εργασιών», ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν ασταμάτητα, ακόμα και Σαββατοκύριακα, η εταιρεία είχε αύξηση τζίρου τα τελευταία χρόνια, έκανε επενδύσεις στο εξωτερικό, ενώ έχει αναλάβει έργα του μετρό.

Συνεπώς, υπογράμμισε, δεν υπάρχουν προβλήματα αναδουλειάς, αλλά, αντίθετα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, απολύθηκαν επειδή ήταν πρωτοπόροι, πρωτοστάτησαν για μέτρα ασφάλειας. Μάλιστα, ανάμεσα στους απολυμένους υπάρχουν μέλη διοίκησης του Σωματείου Μετάλλου και ένα μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Σπανάκης, αφού διάβασε όλες τις ...διατάξεις του Συντάγματος για την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, είπε ότι ένας εργαζόμενος έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και εκκρεμεί απόφαση για την απόλυσή του.

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι όχι μόνοι οι ίδιοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την εταιρεία, αλλά έχει αναπτυχθεί κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από εργατικά σωματεία και φορείς όλης της Θεσσαλίας. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την επιχείρηση πως έχει στόχο να βγάζει περισσότερα κέρδη, με λιγότερους εργαζόμενους, χωρίς να μεριμνά για τα μέτρα ασφάλειας, γι' αυτό και γίνονται συχνά εργατικά «ατυχήματα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι είναι εδώ και χρόνια λυμένα τα χέρια των εργοδοτών από το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις. Κάλεσε ξανά την κυβέρνηση να παρέμβει για να ανακληθούν οι απολύσεις, ωστόσο στη δευτερολογία του ο υφυπουργός αρκέστηκε να διαφημίσει τα πεπραγμένα της περιόδου, προσπαθώντας να πείσει ότι οι εκτρωματικοί νόμοι που ψήφισε είναι υπέρ των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν αναφέρθηκε στην ανάκληση των απολύσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ