Eurokinissi |
Κι αυτό γιατί - το λένε και μόνοι τους άλλωστε - και αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν στόχο να... συγκρατήσουν την αύξηση των τιμών που θεωρείται δεδομένη. Αύξηση που αναμένεται και το 2024 να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και να απλωθεί σε περισσότερες από 100 κατηγορίες προϊόντων, με ανατιμήσεις έως και 10%, σε σχέση με το 2023. Δηλαδή, τα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να πληρώνουν χρυσάφι για τα ελάχιστα απαραίτητα, ενώ θα εξακολουθήσουν να κόβουν από παντού για να μπορέσουν να βγάλουν τον μήνα, με τις τιμές να αυξάνονται παραπέρα αλλά - στην καλύτερη περίπτωση - με μειωμένη ταχύτητα, ενώ οι καθηλωμένοι μισθοί και η φοροαφαίμαξη δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο και στραγγαλίζουν το λαϊκό εισόδημα.
Την ώρα λοιπόν που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την κούρσα της ακρίβειας εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια και που οι επιχειρηματικοί όμιλοι των σούπερ μάρκετ εκτινάσσουν τα κέρδη τους, τα οποία ξεπέρασαν τα 11 δισ. πέρυσι, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για «μέτρα που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις» και για «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Και αυτά όταν είναι η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς σε όλες της τις πλευρές εκείνη που εκτοξεύει τις τιμές και αποδεκατίζει το λαϊκό εισόδημα.
Μετά λοιπόν από τα διάφορα «pass» και τα «καλάθια», η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα όπως: «Περιορισμός των συνολικών εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ κατά 30%», «"καθαρές τιμές" από το χωράφι στο ράφι», απαγόρευση στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, να κάνουν προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες, και επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για τα βρεφικά γάλατα.
Καταρχάς από πουθενά δεν προκύπτει πως από αυτά τα μέτρα θα «τονωθεί» το λαϊκό εισόδημα, ίσα ίσα θα συμβεί το αντίθετο, αφού και τα παραπάνω θα φορτωθούν από άλλον δρόμο στα λαϊκά στρώματα. Την ίδια ώρα, το 1/4 της τιμής των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ και πάνω από το 65% της τιμής της βενζίνης είναι οι άδικοι έμμεσοι φόροι που πληρώνουν οι καταναλωτές στο κράτος, φόρους που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ για να διασφαλίζει τα ματωμένα πλεονάσματα. Χαρακτηριστικό ακόμα της κυβερνητικής κοροϊδίας είναι ότι τα πρόστιμα που μοστράρει ότι έχουν επιβληθεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια, είναι το 0,1% του ετήσιου τζίρου τους, μια «παρωνυχίδα» των όσων έχουν κερδίσει γδέρνοντας τον λαό.
Πλάι σε αυτά, λοιπόν, το νέο φρούτο των μέτρων θα φέρει:
-- Ενταση των εκβιασμών των μεγαλο-προμηθευτών προς τους μικρούς παραγωγούς, αφού θα επιδιώκουν να αγοράσουν πολύ φτηνότερα και άρα το ποσοστό κέρδους τους θα παραμείνει σταθερό.
-- Αύξηση των τιμών σε άλλα προϊόντα του σούπερ μάρκετ για να διατηρηθεί το ποσοστό κέρδους στα επίπεδα που θέλουν από τη διατήρηση των τιμών σε άλλα προϊόντα.
-- Διατήρηση των υπέρογκων τιμών στα βρεφικά γάλατα.
Η εκτόξευση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων των σούπερ μάρκετ θα συνεχιστεί. Και αυτό το εξασφαλίζουν έτσι κι αλλιώς όχι μόνο τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά η ίδια η καπιταλιστική αγορά που την «εύρυθμη λειτουργία» της θέλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση. Τα στοιχεία άλλωστε που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη για τον τζίρο του 2023 είναι ενδεικτικά: Τα κέρδη τους ζαλίζουν, συνολικά ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ!
Συγκεκριμένα, ο Ομιλος Σκλαβενίτη έφτασε τα 5 δισ. ευρώ, από 4,47 δισ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2022. Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» έφτασε τα 2 δισ. ευρώ, από 1,98 το 2022. Η «My Market» άγγιξε σε πωλήσεις περίπου τα 1,58 δισ. ευρώ, κινούμενη κοντά στην αρχική πρόβλεψη που είχε πραγματοποιήσει η επιχείρηση για το 2023 και σε σχέση με το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2022. Η αλυσίδα «Μασούτης» έκλεισε την περσινή χρονιά με κύκλο εργασιών στα 1,076 δισ. ευρώ, από τα 924 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Η ΑΝΕΔΗΚ «Κρητικός» έκανε τζίρο 620 εκατ. ευρώ, από 497,8 εκατ. ευρώ το 2022, μετά και την πλήρη απορρόφηση των δύο εταιρειών που εξαγόρασε το 2022 (Ομιλος Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες στη Βόρεια Ελλάδα και αλυσίδα «Μαθιουδάκης» στην Κρήτη). Η αλυσίδα «Γαλαξίας» έκλεισε με τζίρο στα 533 εκατ. ευρώ, από 513 εκατ. ευρώ το 2022. Και, τέλος, η «Μarket In» κινήθηκε στα 410 εκατ. ευρώ, από 375,3 εκατ. ευρώ το 2022.
Και το 2024, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ όσον αφορά τα ταχυκίνητα προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,8%, ενώ στα τρόφιμα η αξία πωλήσεων θα είναι πάνω κατά 5,1%, στα είδη νοικοκυριού κατά 4,5% και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας κατά 3,2%.
Στο μεταξύ, νέες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών καταγράφηκαν τον Δεκέμβρη του 2023, μία ακόμα απόδειξη ότι είναι κοροϊδία οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, και αναγκαίες ανάσες για το λαϊκό εισόδημα οι προτάσεις του ΚΚΕ για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, σε συνδυασμό με την κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται αύξηση κατά 3,5% του πληθωρισμού τον Δεκέμβρη σε ετήσια βάση και κατά 3,7% του εναρμονισμένου πληθωρισμού (περιλαμβάνει στοιχεία συγκρίσιμα με κράτη της ΕΕ). Αύξηση τιμών καταγράφεται σε εκατοντάδες είδη: 58,5% στο ελαιόλαδο, 15% στα φρούτα, 14% στα λαχανικά, 12,6 σε μεταλλικό νερό και αναψυκτικά, 11,8% στα φάρμακα, κ.λπ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι δυσκολεύονται πολύ για να τα βγάλουν πέρα.
Επιπλέον, πολλά νοικοκυριά έχουν αναγκαστεί να προβούν σε μεγάλες περικοπές δαπανών σε διατροφικά προϊόντα «πρώτης γραμμής». Το 69% μείωσε τις αγορές σε ελαιόλαδο, το 75% στο μοσχάρι, το 77% στο κασέρι/γραβιέρα, το 73% στο τυρί φέτα και το 67% στο ψάρι. «Μαχαίρι» και στα γλυκά από το 82%, ενώ το 76% των ερωτηθέντων μείωσε τις δαπάνες στα αλκοολούχα ποτά.
Επιπλέον:
-- 1 στα 3 νοικοκυριά δηλώνει πως έχει οφειλές και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ η πλειοψηφία έχει μειώσει θεαματικά τις αγορές σε βασικά είδη διατροφής.
-- Τουλάχιστον 1 στους 3 έχει λάβει τραπεζικό δάνειο (35%) ή/ και διατηρεί χρέος σε πιστωτική κάρτα (36%).
-- 3 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν χρέος προς την εφορία, ενώ το 17% έχει οφειλές που αφορούν τους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης και ενοικίου.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας, αυτές δεν κρύβονται. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προκαλούν παρουσιάζοντας ως δήθεν λύση του προβλήματος την αιτία του, τη λειτουργία ακριβώς της καπιταλιστικής αγοράς. Σε αυτήν και στην πολιτική που την υπηρετεί οφείλεται - και όχι σε κάποια υποτιθέμενη «παρέκκλιση» - η εκτόξευση των τιμών για να διασφαλιστούν τα κέρδη των ομίλων, των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.
Σε αυτήν οφείλονται ο έλεγχος της αγοράς από μια χούφτα ομίλους και οι «μονοπωλιακές πρακτικές» που λέει η κυβέρνηση, οι «τιμές Ελβετίας» στην Ελλάδα, ελέω «εξαγωγικού προσανατολισμού» και ενιαίας αγοράς. Σε αυτήν οφείλονται και όλα όσα φορτώνονται στις τιμές, όπως η πανάκριβη «πράσινη» και «απελευθερωμένη» Ενέργεια, με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, το τεράστιο κόστος εισαγωγής υγροποιημένου αερίου, που αυξήθηκε περαιτέρω από το εμπάργκο ενάντια στα ρωσικά καύσιμα, την απαξίωση εγχώριων πηγών Ενέργειας. Ενώ πλέον, με το πολύχρωμο χαράτσι, αναμένεται να ενταθεί η ενεργειακή φτώχεια.
Ακόμα, οι αυξημένες τιμές έχουν ενσωματωμένους τους «αναπτυξιακούς στόχους» και τα «πλεονάσματα» που διαφημίζει σήμερα η ΝΔ (τα «μαξιλάρια» για τα οποία περηφανεύονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Νέα Αριστερά»).
Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να πείσει ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, τη στιγμή που κάθε μήνα ανεβάζει την πίστα της φοροεπιδρομής στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικρούς επαγγελματίες σε άλλα επίπεδα. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτονίζουν την «ελληνική ιδιαιτερότητα», για να περάσει στα ψιλά η ίδια η στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, με την οποία συμφωνούν και έχει τα αποτελέσματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο λαός κάθε μέρα.
Σε απόγνωση βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που καλούνται να ...διαλέξουν ανάμεσα στις ούτως ή άλλως υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθενός από τα «πολύχρωμα» τιμολόγια, τα οποία σε κάθε περίπτωση διασφαλίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.
Οπως σημειώνουν μεταξύ άλλων στην Ερώτηση, «παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί μείωσης της τιμής του ρεύματος με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, για το έτος 2023 ήταν αυξημένη κατά 85% σε σχέση με το έτος 2019, κατά το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Με τους 5 μεγαλύτερους ομίλους να βγάζουν πάνω από 1,6 δισ. κέρδη το 2022 και τις λαϊκές οικογένειες να χάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους προκειμένου να πληρώσουν το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, τάση που θα ενισχυθεί με τα «πολύχρωμα» τιμολόγια και την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος ζητάνε από την Επιτροπή να τοποθετηθεί:
-- Στο γεγονός ότι η ευρωενωσιακή στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις για μείωση των τιμολογίων κι εξασφάλισης χαμηλών τιμών ρεύματος με την επίκληση του ανταγωνισμού, τελικά αποδεικνύεται ότι φορτώνει ολοένα και περισσότερο τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας.
-- Στο γεγονός ότι η διαμόρφωση ενεργειακού μείγματος σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, με «καύσιμο μετάβασης» το φυσικό αέριο, η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και η στροφή προς το ακριβότερο αμερικανικό και επιζήμιο για το περιβάλλον LNG, τα μέτρα ενίσχυσης του μεριδίου ΑΠΕ με τους όρους της «απελευθερωμένης αγοράς» επιτείνουν και παγιώνουν το πρόβλημα των αυξημένων τιμών που πληρώνουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά σε διπλάσια και παραπάνω επίπεδα από αυτά πριν από τρία χρόνια.