ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΕΞΑΡΣΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
Ελλείψεις και εμπορευματοποίηση «γονατίζουν» τα δημόσια νοσοκομεία

Τραγικές εικόνες στις εφημερίες, «ατομική ευθύνη» και εκκλήσεις για εμβολιασμό από την κυβέρνηση

Εικόνες απόγνωσης στα δημόσια νοσοκομεία
Εικόνες απόγνωσης στα δημόσια νοσοκομεία
Σαν χάρτινος πύργος καταρρέουν και πάλι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος Υγείας» εν μέσω της αναζωπύρωσης του κορονοϊού και της έξαρσης των εποχικών ιώσεων, για τις οποίες οι προειδοποιήσεις υπήρχαν εδώ και καιρό.

Ηδη οι νεκροί με Covid στη χώρα μόνο από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουν ξεπεράσει τους 1.100, ενώ τη βδομάδα 1 - 7 Γενάρη οι θάνατοι ήταν 93, λίγο πάνω από 13 κάθε μέρα, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων βδομάδων που ήταν 72.

Στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καταφτάνουν καθημερινά πάνω από 200 ασθενείς με Covid. Η κυβέρνηση στο «και πέντε», και απορρίπτοντας τα ουσιαστικά μέτρα που μπορούν να θωρακίσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως προσλήψεις προσωπικού και κρατική χρηματοδότηση, άρχισε να κουνάει και το δάχτυλο σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες καλώντας τους να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Επίσης, καλεί τους γιατρούς να συνταγογραφούν έγκαιρα τα αντιικά φάρμακα.

Ομως, τίποτα από τα παραπάνω δεν «γιατρεύει» τις πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα των νοσοκομείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τη σμπαραλιασμένη ΠΦΥ που ειδικά σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να σώσει ζωές, δηλαδή όσα προέρχονται από την εμπορευματοποίηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.

Η παραδοχή της κυβέρνησης για την έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων και η προσπάθεια να πείσει ότι «δεν πιέζεται το σύστημα» πέφτουν στο κενό. Ενδεικτικά είναι τα όσα συνέβησαν σε μια από τις τελευταίες εφημερίες στο μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας, το «Σωτηρία». Από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί έφτασαν στα Επείγοντα πάνω από 280 ασθενείς, «από τους πιο μεγάλους αριθμούς προσέλευσης που έχει φτάσει στο ΤΕΠ», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Μετέφεραν ασθενείς στα χέρια στο μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο!

«Για ποια ετοιμότητα μιλάει η κυβέρνηση; Ούτε καν τα στοιχειώδη δεν έχουν εξασφαλιστεί, με αποτέλεσμα να επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες. Στη βάρδια υπήρχαν μόνο δύο νοσοκόμοι, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να είναι αδύνατον να διακινηθούν γρήγορα, να πάνε για τις αναγκαίες εξετάσεις στο ακτινολογικό, στον αξονικό», μας μεταφέρουν, ενώ ανατριχιαστικά είναι όσα καταγγέλλουν:

«Φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχουν πλέον άλλα φορεία ούτε καρέκλες για τους ασθενείς. Εμπαινε το ΕΚΑΒ, περίμενε το πλήρωμα μισή ώρα μήπως και βρεθούν φορεία και τελικά επειδή δεν γινόταν να περιμένει παραπάνω, άφηνε περιστατικά σε εξεταστικές κλίνες. Αλλά και να υπήρχαν... Εκτός από το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, στη νυχτερινή βάρδια οι τραυματιοφορείς από 4 - που και πάλι είναι ελάχιστοι - έμειναν 3. Και κει υπήρχε δυσκολία στη μετακίνηση των περιστατικών. Υπήρχε καθυστέρηση στο αιμοδυναμικό, οι κλινικές ήθελαν επειγόντως τις εξετάσεις, καθυστερούσαν οι εισαγωγές. Μια κόλαση...», περιγράφουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που αναγκάζονταν σε ορισμένες περιπτώσεις να μεταφέρουν ασθενείς με τα χέρια.

Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται η κορύφωση των επιδημιών, ωστόσο η εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι αδύνατον να αποσυμφορηθεί εάν δεν στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

Η πίεση υπάρχει έτσι κι αλλιώς, όταν τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι μόνο στην Αττική είναι στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν, όταν δεν υπάρχει καν γιατρός εφημερίας σε νευραλγικά τμήματα όπως στον αξονικό τομογράφο του ΓΝ Νίκαιας, όταν 50 χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά λόγω των ελλείψεων, τα παιδιατρικά νοσοκομεία ασφυκτιούν σε μόνιμη βάση, όταν απειλούνται με κλείσιμο τα 2 από τα 3 εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία κ.ά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές, γιατί όχι μόνο αρνείται να πάρει μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας προς όφελος του λαού, αλλά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, υπονομεύοντας την υγεία και τη ζωή του λαού.

Αγώνας για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα στον «Ευαγγελισμό»

Τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» απαίτησαν, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι με απόφαση του Σωματείου.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από 10 μέρες χωρίς σύμβαση και δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για το μέλλον τους. Καταγγέλλουν ότι «τα προγράμματά τους είναι εξουθενωτικά εδώ και μήνες, χωρίς τα νόμιμα εβδομαδιαία ρεπό ανάπαυσης, με ανάθεση καθημερινά διαφορετικών και πολλαπλών πόστων εργασίας (χωρίς εκπαίδευση στους απόλυτα εξειδικευμένους χώρους του νοσοκομείου), με συναδέλφους να παραιτούνται καθημερινά».

«Χωρίς μόνιμους καθαριστές κι εργάτες δεν γίνεται δημόσια Υγεία! Οργάνωση κι αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα», τονίζει το Σωματείο και απαιτεί:

«Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Αυξήσεις στους μισθούς - επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους».

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με την διευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας και μετά τη συνάντηση ενημερώθηκαν ότι «έφτασε στο Γραφείο Προσωπικού η σχετική διευκρίνιση» και άρχισαν να ετοιμάζουν την παράταση των συμβάσεων έως 31 Μάρτη.

«Συνεχίζουμε σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και Επιτροπές Αγώνα μέχρι τη δικαίωση των καθαριστών που είναι το πιο βαθιά εκμεταλλευόμενο τμήμα του προσωπικού στα νοσοκομεία», σημειώνει το Σωματείο.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία από το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών και από την Επιτροπή Αγώνα καθαριστριών του «Αγίου Σάββα».


ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Την Κυριακή η συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Στη 1 μ.μ. στο Θησείο, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία με σύνθημα «ΟΧΙ στη διάλυση και στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης» πραγματοποιούν την Κυριακή 14 Γενάρη σωματεία και φορείς που δρουν στους συγκεκριμένους χώρους. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο προωθείται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας και μέσα από τη συγκρότηση του ΕΟΠΑΕ (Οργανισμός Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) χτυπιούνται οι δημόσιες και δωρεάν θεραπευτικές δομές για τις εξαρτήσεις, όπως του ΚΕΘΕΑ κ.λπ.

Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 μ.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Ερμού, και τη διοργανώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω». Σε συμμετοχή καλεί επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι:

Νατάσσα Μποφίλιου (κιθάρα: Γιώργος Καρδιανός), Γιώτα Νέγκα (κιθάρα: Κώστας Νικολόπουλος), Στάθης Δρογώσης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Αποστόλης Ρίζος, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Frank Panx & Σαλταδόροι, «Κοινοί Θνητοί», Kollektiva, «Υπεραστικοί», Πολιτιστική Ομάδα «Quilombo».

Στηρίζει η ΕΙΝΑΠ, οργανώνει και σύσκεψη

Τη συναυλία διαμαρτυρίας στηρίζει και η ΕΙΝΑΠ, καλώντας παράλληλα τα Σωματεία των ψυχιατρικών νοσοκομείων και τις 5μελείς Επιτροπές της να συμμετάσχουν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ (22 Γενάρη, 4 μ.μ.) προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους.

Οπως σημειώνει, σχεδόν 80.000 άνθρωποι τον χρόνο αναζητούν βοήθεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στα Επείγοντα φτάνουν πάνω από 4.000 και γίνονται πάνω από 2.000 εισαγωγές τον χρόνο!

«Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα, όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση κινδυνεύουν, μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους! Αν και είναι αδιαμφισβήτητη η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες και όχι μόνο, η κυβέρνηση συνεχίζοντας αυτό που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, κλιμακώνει τη διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα στους ιδιώτες.

Καταργούν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ - ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Στον τομέα της Απεξάρτησης, με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18 Ανω», το «Αργώ», το «Διάπλους», ο «Ιανός», θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία». Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με οικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους.

Στόχος τους η "μείωση της βλάβης" και η ενίσχυση του "λειτουργικού χρήστη" και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, απαιτώντας να μην καταργηθούν τα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, να μην πειραχτούν τα «στεγνά» προγράμματα, αλλά και να ενισχυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

  • Το Παράρτημα Μεσογείων του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών καλεί τους μαζικούς φορείς Παιανίας, Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Παλλήνης, Γέρακα σε ανοιχτή σύσκεψη που θα γίνει την Κυριακή 14 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Συνιδιοκτησίας Παιανίας (Σπ. Αγγελή 14), εκφράζοντας διαφωνία με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ