ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κηρυχθούν εμπόλεμες ζώνες οι περιοχές των συγκρούσεων, άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των ναυτεργατών

«Η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων από τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή, μέχρι τον Περσικό Κόλπο αυξάνει διαρκώς τον κίνδυνο της ασφάλειας και προστασίας της ζωής των ναυτεργατών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Θυμίζει περιστατικά με τραγικά αποτελέσματα, όπως «στο M/V πλοίο "VYSSOS" που χτυπήθηκε από νάρκη στο Δέλτα του Δούναβη (Μαύρη Θάλασσα), με τον τραυματισμό 3 μελών πληρώματος ή του πλοίου M/V "KMAX RULER", που δέχτηκε πύραυλο στην είσοδο του λιμανιού της Οδησσού, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του πλοιάρχου, τον τραυματισμό τριών (3) μελών του πληρώματος και ενός (1) λιμενικού.

Τις συνθήκες ομηρίας ναυτεργατών όπως στα πλοία "NIOVI", "DELTA POSEIDON", "PRUDENT WARRIOR" κ.ά., αλλά και τα πρόσφατα, δεκάδες χτυπήματα εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Ινδικό Ωκεανό, όπως την κατάληψη του πλοίου "Galaxy Leader"».

Υπογραμμίζει ότι «ο μακρύς αυτός κατάλογος περιστατικών, ο οποίος εξακολουθεί δυστυχώς να εμπλουτίζεται, αποδεικνύει ένα και μόνο γεγονός: Οτι οι ναυτεργάτες πληρώνουν με τη ζωή τους αρκετές φορές το πέρασμα από εμπόλεμες ζώνες, για να διογκώνουν οι εφοπλιστές τα κέρδη τους μέσα από "χρυσά" ναυλοσύμφωνα».

«Με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών, της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια της ζωής των ναυτεργατών. Είναι αδιαπραγμάτευτο, κάθε ναυτεργάτης/τρια που μπαρκάρει για να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί, να γυρίζει ακέραιος στους ανθρώπους του», σημειώνει η ανακοίνωση και καταλήγει απαιτώντας τώρα από την κυβέρνηση «να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες: Η Μαύρη Θάλασσα, η Ερυθρά Θάλασσα, τα Στενά του Αντεν και του Ορμούζ (Strait of Hormuz) και τα παράλια της Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου. Κανένα εμπορικό πλοίο να μην προσεγγίζει εμπόλεμες ζώνες. Να κατοχυρώνεται στους ναυτεργάτες που είναι μπαρκαρισμένοι σε πλοία που πρόκειται να εισέλθουν σε εμπόλεμες ζώνες το δικαίωμα παλιννόστησης, αποκλειστικά με έξοδα της εταιρείας, ανεξαρτήτως όρων και προϋποθέσεων που μπορεί να έχουν τεθεί στη σύμβαση και του χρόνου που πέρασε από την ημερομηνία ναυτολόγησης που υπέγραψε ο ναυτικός, σε περίπτωση που το πλοίο πλεύσει προς εμπόλεμη ζώνη».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»
Να φύγουν τώρα οι μακελάρηδες από το Λιτόχωρο!

Τη μετατροπή του Λιτοχώρου σε χώρο εκπαίδευσης των φονιάδων των λαών καταγγέλλει το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία» και καλεί να δυναμώσει ο αγώνας για άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους της Πιερίας την "απόβαση" πολεμικού πλοίου με περίπου 2.000 πεζοναύτες στη Γρίτσα Λιτοχώρου. Με αγωνία και ανησυχία διαπιστώνουμε την επισφράγιση της πρόσφατης επίσκεψης Μπλίνκεν στην Ελλάδα, που δήθεν επιβεβαίωσε το "εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών". Συνεργασίας η οποία όμως κάθε άλλο παρά ασφάλεια προσφέρει στον ελληνικό λαό.

Δεν έχουν καμιά δουλειά τα γεράκια του πολέμου στην περιοχή μας. Δεν θα ανεχτούμε να μετατραπεί το Λιτόχωρο σε "πεδίο βολής φτηνό για να ασκούνται ξένοι φαντάροι", μετατρέποντας την περιοχή μας σε μαγνήτη αντιποίνων.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους ή προώθησαν με κάθε τρόπο την κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις του θανάτου. Βάζουν τον ελληνικό λαό σε τεράστιους κινδύνους για τα πολεμοκάπηλα σχέδια μιας χούφτας μονοπωλίων».

Προσθέτει δε ότι «οι συγκρούσεις και ανταγωνισμοί των μονοπωλιακών ομίλων για τη μοιρασιά κοιτασμάτων και δρόμων μεταφοράς δεν μας αφορούν. Δεν θα την πληρώσουμε εμείς για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι πετρελαιάδες και οι εφοπλιστές, με τον ιδρώτα και το αίμα μας».

Καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους συλλόγους να διατρανώσουν την απαίτησή τους να φύγουν από τη χώρα οι φονιάδες των λαών, να απεμπλακεί η χώρα μας από κάθε λυκοσυμμαχία που οδηγεί τον λαό με την πλάτη στον τοίχο.

Απαιτεί: Να φύγουν τώρα οι μακελάρηδες από το Λιτόχωρο. Κανένα παζάρι για συνδιαχείριση του Αιγαίου. Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου. Να επιστρέψουν τώρα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Καμία στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, λευτεριά στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Ανάληψη κι άλλων ρόλων εντός ΝΑΤΟ

Ελληνικό πλοίο αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΝΑΤΟικής SNMCMG2, που ενδέχεται να αναπτυχθεί στη Μ. Θάλασσα

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΗΡΑΚΛΗΣ» του ελληνικού ΠΝ αναλαμβάνει τη διοίκηση της Μόνιμης ΝΑΤΟικης Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two - SNMCMG2).

Επισήμως, στην ανάληψη ενός ακόμη ρόλου στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, το πλοίο θα αναλάβει καθήκοντα ναυαρχίδας της δύναμης στις 12 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, θυμίζουμε, έχει ανάψει η συζήτηση για το αν η SNMCMG-2 εκτός από τη Μεσόγειο αναπτυχθεί και στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό επισήμως την εκκαθάριση ναρκών ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων, κλιμακώνοντας βέβαια την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, την άλλη βδομάδα, Τετάρτη και Πέμπτη, στην επερχόμενη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (συνέρχεται σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ), στις Βρυξέλλες. Σε προετοιμασία της συνόδου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Ολλανδό πρόεδρο της ΣΕ της λυκοσυμμαχίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε άλλη μια ευρωατλαντικής κοπής αποστολή, ο υπουργός εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης βρέθηκε χτες στην Αρμενία, όπου διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι η ελληνική αστική τάξη στηρίζει την «εμβάθυνση των σχέσεων» ΕΕ - Ερεβάν και την ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ στη χώρα, μέσω της αποστολής EUMA (EU Mission in Armenia). «Η Ελλάδα θα εργαστεί για την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου ΕΕ - Αρμενίας και την παροχή τεχνογνωσίας την οποία έχει αποκτήσει μέσα στα χρόνια ως ένα από τα παλαιότερα κράτη - μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Διαθεσιμότητα έδειξε και για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση «θα προσφέρει καλές υπηρεσίες σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο σε διεθνή φόρα, αλλά και στη σχέση με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία».

ΣΥΡΙΖΑ
Προς περιφερειακά συνέδρια για «πλάνα επανάκαμψης» των επενδυτών

Συνεδριάζει αύριο η Πολιτική Γραμματεία και το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και οργάνωσης του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τέλη Φλεβάρη.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πολιτική πλατφόρμα αναμένεται να κατεβάσει το «Δίκτυο» του Δ. Τεμπονέρα, με βασικό αίτημα την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ «για τη συνάντηση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου» και «για να εκκινήσει η διαμόρφωση κοινωνικοπολιτικού "Μετώπου Δημοκρατίας" σε ολόκληρη τη χώρα, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα πολιτικοί φορείς, συνδικάτα, μαζικοί φορείς, συλλογικότητες» για τη ρυμούλκηση στους στόχους του κεφαλαίου.

Τους στόχους αυτούς, εξάλλου, σκοπεύουν να «εξειδικεύσουν» ανά Περιφέρεια και στα περιφερειακά συνέδρια που διοργανώνουν το επόμενο διάστημα. Τα πρώτα προγραμματίζονται σε Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία, με κύριο στόχο, όπως λένε, την «απάντηση στο πρόβλημα της αποεπένδυσης σε ζωτικής σημασίας εθνικές υποδομές και δραστηριότητες κατά τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας», όπως και να διαμορφωθεί «πλάνο επανάκαμψης, ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων της ελληνικής περιφέρειας, που περιλαμβάνει επενδύσεις στις υποδομές της χώρας, θετικό προγραμματικό πλαίσιο για το παρόν και εμπροσθοβαρείς πολιτικές για το μέλλον (...) με ενδυναμωμένη και θωρακισμένη την οικονομία, καλά προετοιμασμένη την πατρίδα μας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», χρήμα με ουρά δηλαδή στο κεφάλαιο και «εμπροσθοβαρή» προνόμια και «μεταρρυθμίσεις» για τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες του κεφαλαίου.

Χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, με καθυστέρηση εβδομάδων, ανακοίνωσε ότι ο Δ. Καλαματιανός θα αντικαταστήσει την Αθηνά Λινού, η οποία παραιτήθηκε από επικεφαλής του Τομέα Παιδείας, κάτι που η ίδια έκανε γνωστό μέσα από συνέντευξή της. Φαίνεται ότι διατηρεί επιφυλάξεις - αν όχι διαφωνίες - για τη στάση του κόμματός της απέναντι στο ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή μέσω παρένθετης μητέρας.

Οπως δήλωσε στη συνέντευξή της, το ζήτημα της τεκνοθεσίας «θα πρέπει να το συζητήσουν ειδικές επιτροπές ηθικής και δεοντολογίας και να δουν αν κάποιων ανθρώπων, π.χ. των γυναικών, θίγονται τα δικαιώματα και με ποιον τρόπο θα ρυθμιστεί αυτό (...) Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας την οποία να συμβουλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ». Σημειωτέον, διαφωνίες για το ζήτημα της τεκνοθεσίας εξέφρασε πρόσφατα και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος.

Επαφές Γεραπετρίτη για Παλαιστινιακό

Τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ενώ αύριο Παρασκευή υποδέχεται στην Αθήνα τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση της κυβέρνησης με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στα Χανιά.

Την επόμενη βδομάδα ακολουθούν επισκέψεις του σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, ενώ επίκειται και επικοινωνία με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για ακόμα πιο ενεργό ρόλο στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σε δήλωσή του χθες ο Γεραπετρίτης στάθηκε ξανά στην «ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» προς τη Γάζα, όταν η ισραηλινή κυβέρνηση απεργάζεται σχέδια ξεριζωμού των Παλαιστινίων από την περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε μία φλεγόμενη κατάσταση, με κίνδυνο να υπάρχουν και αναζωπυρώσεις σε άλλες περιοχές πέραν του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη μας προτεραιότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ