ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στο «και πέντε» συστάσεις για εμβολιασμό, ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας

«Φρακάρει» το σύστημα υγείας αν και με «λιγότερες διασωληνώσεις» τις οποίες επικαλείται η κυβέρνηση

Eurokinissi

Μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι νοσηλείες με COVID και γρίπη στα δημόσια νοσοκομεία και σύμφωνα με εκτιμήσεις καταλαμβάνουν πλέον περίπου το 60% των κλινών, ενώ τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να κορυφωθεί το νέο κύμα νοσηρότητας. Από τον Οκτώβρη οι νεκροί COVID αγγίζουν τους 700, στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες, υψηλού κινδύνου ομάδες.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που όλο και χειροτερεύει, η κυβέρνηση απαντά προκλητικά ότι «έχουμε πολύ λιγότερες νέες διασωληνώσεις και θανάτους από πέρυσι», ενώ αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι με μικρότερη συρροή στα νοσοκομεία αυτά φρακάρουν αφού έχουν βγει «γονατισμένα» και με προσωπικό εξαντλημένο και λιγοστό μετά τα μεγάλα πανδημικά κύματα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο εκ νέου μετατροπής του συστήματος υγείας σε «μιας νόσου» απορρίπτει κάθε σκέψη για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στο «και πέντε» λοιπόν, και ενώ ήδη ο λαός και τα παιδιά του πληρώνουν βαρύ τίμημα, τα όποια «μέτρα» της κυβέρνησης έχουν να κάνουν με «συστάσεις» για εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου, επί της ουσίας ρίχνοντάς τους το φταίξιμο για τα χαμηλά ποσοστά κάλυψης. Την ίδια στιγμή, ακόμα και το εμβολιαστικό πρόγραμμα αρχίζει και τελειώνει στο τσίμπημα της βελόνας, χωρίς ολοκληρωμένα μέτρα ενημέρωσης και κινητοποίησης του πληθυσμού με εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό, κάτι που προφανώς θα απαιτούσε σύγχρονο, αναβαθμισμένο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ, το οποίο όμως εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτο. Οπως ομολογούν στελέχη της κυβέρνησης, για τη γρίπη έχει εμβολιαστεί μόνο το 57% των ατόμων άνω των 60 ετών και για COVID μόλις 180.000 άνω των 65, από τα 2 εκατομμύρια ανθρώπων της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας.

Οσο για τα χιλιάδες κενά γιατρών, νοσηλευτών και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα 10.000 κρεβάτια που έκλεισαν πριν μια δεκαετία και όσα σχεδιάζεται να κλείσουν θα υποκατασταθούν με την τηλεϊατρική, «ένα σύστημα μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να νοσηλευτούν κατ' οίκον και να παρακολουθούνται στο σπίτι τους από γιατρούς», όπως εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ε. Αγαπηδάκη μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επιβεβαιώνοντας ότι δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων.

Καταρρέουν κλινικές και τμήματα σε δημόσια νοσοκομεία

Στο μεταξύ, με σοβαρές καταγγελίες οι υγειονομικοί εξακολουθούν να φέρνουν στο φως τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Λαμίας, σε ένα ακόμα βήμα περαιτέρω υποβάθμισης της ήδη προβληματικής λειτουργίας του, με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να άρει την αναγνώριση της Παιδιατρικής κλινικής ως κατάλληλης για την εκπαίδευση ειδικευόμενων ιατρών.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις αρχές Γενάρη, το υπουργείο Υγείας κάνει δεκτή την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας δεν μπορεί να λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο για την απόκτηση ειδικότητας του παιδιάτρου. Με την ίδια απόφαση οι ειδικευόμενοι παιδίατροι που υπηρετούν ήδη στο Νοσοκομείο Λαμίας θα μεταφερθούν σε άλλα κατάλληλα νοσηλευτικά ιδρύματα της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας.

Πρόκειται για εξέλιξη που αναδεικνύει την τραγική κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ως αποτέλεσμα, βασικές κλινικές, όπως η Παιδιατρική, δεν είναι σε θέση πλέον να απορροφήσουν ούτε ειδικευόμενους γιατρούς. Οσο δε κι αν προσπαθεί να «φτιασιδώσει» αυτήν την εξέλιξη η διοίκηση, χαρακτηρίζοντάς την «προσωρινή», φανερώνει ξεκάθαρα την ολοένα και βαθύτερη απαξίωση του Νοσοκομείου Λαμίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα καταγγέλλουν γιατροί του Νοσοκομείου Λαμίας, ο αριθμός των μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σήμερα δεν ξεπερνά το 50% των προβλεπόμενων θέσεων στον Οργανισμό, κάτι που διαμορφώνει προϋποθέσεις κατάρρευσης της λειτουργίας του. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο νοσηλευτικό προσωπικό, με την κατάσταση να γίνεται εκρηκτική το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της νέας έξαρσης του κορονοϊού και άλλων ιώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας στο σύνολο των κλινικών, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που αδυνατεί να καλύψει την καθημερινή παρουσία και εφημερία ειδικοτήτων βασικών για τη λειτουργία του.

Η τακτική της διοίκησης του νοσοκομείου, της 5ης ΥΠΕ και του υπουργείου απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είναι τα «μπαλώματα», οι μετακινήσεις προσωπικού και τα «εντέλλεσθε», που οδηγούν γιατρούς και νοσηλευτές σε απαράδεκτες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, ενώ παράλληλα δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

ΓΝ Χανίων: Ακρως επικίνδυνη πλέον η εφημέρευση στην Ψυχιατρική κλινική

Τη δική τους κραυγή αγωνίας μεταφέρουν με ανοιχτή τους επιστολή οι εναπομείναντες ειδικευόμενοι ψυχίατροι στην Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, καταγγέλλοντας την υποστελέχωσή της και αναδεικνύοντας ότι πλέον η εφημέρευση γίνεται άκρως επικίνδυνη για προσωπικό και ασθενείς.

Οπως χαρακτηριστικά περιγράφουν, «η Ψυχιατρική κλινική του ΓΝ Χανίων λειτουργεί από 1/1/2024 μόνο με έναν ειδικευμένο ψυχίατρο. Εχουν γίνει επανειλημμένες ενημερώσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς εδώ και μήνες, και η διοίκηση του νοσοκομείου στην τελευταία προκήρυξη δεν άνοιξε καμία θέση για ειδικευμένους ψυχιάτρους. Να σημειωθεί ότι οι θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό του νοσοκομείου για ειδικευμένους ψυχιάτρους είναι 7. Αυτήν τη στιγμή καλύπτονται μόνο δύο από αυτές τις θέσεις, εκ των οποίων ο ένας γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, με τον άλλο να εφημερεύει ήδη 10 μέρες συνεχόμενα!».

Και συνεχίζουν αναφέροντας αναλυτικά: «Με έναν ή και δύο ειδικούς, καλούνται αυτοί να εφημερεύσουν μέρα παρά μέρα ή και σε καθημερινή βάση, χωρίς δυνατότητα να λάβουν τα αντίστοιχα ρεπό.

Η εισαγγελική παραγγελία (δηλαδή η ακούσια εξέταση ενός ασθενούς που ο εισαγγελέας κρίνει ότι αποτελεί κίνδυνο είτε για τον εαυτό του είτε για άλλους) προϋποθέτει την εξέταση του ασθενούς από δύο διαφορετικούς ψυχιάτρους, προκειμένου να κριθεί το αν ο ασθενής θα κάνει εισαγωγή στην Ψυχιατρική κλινική. Ολο αυτό καθίσταται αδύνατο να διευθετηθεί ολοκληρωμένα υπό αυτές τις συνθήκες.

Περιττό να αναφερθεί ότι το νοσοκομείο αυτό παρέχει στους ειδικευόμενους γιατρούς τη δυνατότητα απόκτησης τίτλου πλήρους ειδικότητας. Πώς μπορούν όμως αυτοί οι δύο γιατροί με τέτοιο φόρτο εργασίας να βρουν τον αναγκαίο χρόνο να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους νέους γιατρούς, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να συνεχίσει το έργο τους στην κλινική; Παράλληλα, στην κλινική νοσηλεύουμε σχεδόν σταθερά περίπου 18 άτομα, ενώ έχουμε 12-13 κρεβάτια, παλεύοντας με κυλιόμενες άδειες και άλλους χειρισμούς, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη σωστή διαχείριση των ασθενών».

Τονίζουν ακόμα ότι οι επιμελητές της κλινικής είναι εξαιρετικοί ψυχίατροι με βαθιά γνώση του αντικειμένου, διάθεση για φροντίδα των ασθενών και μεράκι για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, οι παρούσες συνθήκες όμως τους ωθούν σε επαγγελματική εξουθένωση. Και προειδοποιούν ότι αν δεν παρθούν μέτρα, σύντομα θα ακολουθήσει και η δική τους κατάρρευση.

Προσθέτουν ότι δεν αποτελούν λύση οι μετακινήσεις - «μπαλώματα» από άλλες δομές, όπως από το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, και αναδεικνύουν ότι «η αποδυνάμωση του ΚΨΥ μόνο επιπλέον βάρος θα προσδώσει μακροπρόθεσμα στην κλινική μας, λόγω του ότι με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Ψυχικής Υγείας!». Λύση δεν θα αποτελέσει «ούτε η παροχή εφημεριών από ιδιώτες ψυχιάτρους του νομού Χανίων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα περιστατικά μας και δεν μπορούν να τους παράσχουν τη φροντίδα που δικαιούνται».

Σε αυτήν την κατάσταση οι ειδικευόμενοι απαντούν με τις διεκδικήσεις τους για άμεση πρόσληψη νέων μόνιμων ειδικευμένων ψυχιάτρων στις ακάλυπτες θέσεις της κλινικής, καθώς και για παροχή οικονομικών κινήτρων (επίδομα αγόνου) για νέους ειδικευμένους ψυχιάτρους που θέλουν να εργαστούν στο ΓΝ Χανίων.

ΟΧΙ στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης

Την Κυριακή 14 Γενάρη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η συναυλία στο Θησείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία με τίτλο «ΟΧΙ στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης» διοργανώνουν την Κυριακή 14 Γενάρη σωματεία και φορείς που δρουν στους συγκεκριμένους χώρους, αντιδρώντας στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Ερμού, και τη διοργανώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω».

Στη συναυλία συμμετέχουν οι:

Νατάσσα Μποφίλιου (κιθάρα: Γιώργος Καρδιανός), Γιώτα Νέγκα (κιθάρα: Κώστας Νικολόπουλος), Στάθης Δρογώσης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Αποστόλης Ρίζος, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Frank Panx & Σαλταδόροι, «Κοινοί Θνητοί», Kollektiva, «Υπεραστικοί», Πολιτιστική Ομάδα «Quilombo».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ