ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ενισχύονται η καταστολή και το σύγχρονο δουλεμπόριο

Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα, διαμόρφωση «νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης», για την εισαγωγή πάμφθηνου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα με τη λειτουργία του απαραίτητου μηχανισμού των λεγόμενων επιστροφών, δηλαδή του διωγμού των «πλεοναζόντων» ξεριζωμένων - θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων από την ΕΕ, με καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και παρέκκλιση από τις συνήθεις διαδικασίες ασύλου, είναι οι «ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» που παρουσιάστηκαν χτες σε εκδήλωση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινά, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, και τον υπουργό Μετανάστευσης - Ασύλου, Δ. Καιρίδη.

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις «επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης στη μεταναστευτική πολιτική το 2023», με ανοιχτή την «πληγή» του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου. Εκανε λόγο για ένα «φλέγον, διαχρονικά επίκαιρο ζήτημα», του οποίου «η διαχείριση θα κρίνει την αξιοπιστία της ΕΕ και την πορεία της ευρωπαϊκής ιδέας». Ανέφερε ότι «το Μεταναστευτικό μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου», λέγοντας ότι με «νόμιμες εναλλακτικές λελογισμένης μετανάστευσης» μπορούν να καλύπτονται «κενά εργατικών θέσεων» στη χώρα μας, δηλαδή να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η γνωστή τακτική ευρωπαϊκών κρατών, του ανοιγοκλεισίματος της στρόφιγγας, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς για εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. Γι' αυτό η κυβέρνηση προωθεί τις διακρατικές συμφωνίες που νομιμοποιούν το σύγχρονο δουλεμπόριο.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «με νόμιμες, ευρωπαϊκές διαδικασίες αντιμετωπίσαμε τις παράνομες διακινήσεις ανθρώπων», εξαίροντας την πολιτική της καταστολής, των φραχτών και της FRONTEX, την οποία υπερασπίστηκε. Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει και το δράμα των εγκλωβισμένων στην χώρα μας, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σύγχρονες και καλά οργανωμένες δομές στα νησιά», ενώ «περηφανεύτηκε» για τη «μείωση ροών χάρη στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία». Οσο για το νέο Σύμφωνο, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «εξοπλίζεται με εργαλεία για την επίλυση του προβλήματος», δηλαδή με νέα κατασταλτικά μέσα και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων, ενώ πανηγύρισε και για τον «θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης και αναγνώρισης της προσπάθειας εργαλειοποίησης από άλλες χώρες».

Μιλώντας για τις λεπτομέρειες του αντιδραστικού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυβέρνησης στον λεγόμενο «μηχανισμό αλληλεγγύης», ο οποίος προβλέπει ότι σε αιφνίδια αύξηση μεταναστευτικών ροών η ΕΕ θα προχωρά στην «προσωρινή» παρέκκλιση από τις συνήθεις διαδικασίες ασύλου, δηλαδή διαδικασίες - εξπρές, υποβαθμισμένες, που θα καταργούν ουσιαστικά τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Αναφέρθηκε επίσης στον έλεγχο (screening) που είναι η συλλογή βιομετρικών δεδομένων, έλεγχοι υγείας και ασφάλειας, για διάστημα έως 7 ημερών, που φέρνει διαλογή και απελάσεις για όσους δεν πληρούν τις «προϋποθέσεις» εισόδου στην ΕΕ. Παράλληλα, για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης προβλέπεται η λεγόμενη υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που αναγνωρίζονται ως χώρες που υφίστανται μεταναστευτικές πιέσεις, επιτρέποντας στα άλλα κράτη - μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους και της οικονομικής συνεισφοράς, για να μη δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες και να χτίζονται από ένα κοινό ταμείο «φυλακές» της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα, όπως και στη χώρα μας. Μάλιστα, εξήρε τη χρησιμότητα των κλειστών κέντρων για τους ξεριζωμένους, τα οποία φτιάχτηκαν με χρήματα της ΕΕ και όπου οι κατατρεγμένοι στερούνται την ελευθερία τους.

Η Ι. Γιόχανσον αναφέρθηκε στον αριθμό των εργατικών χεριών που χρειάζεται η ΕΕ, λέγοντας ότι η μείωση των εργατικών χεριών στις χώρες της ΕΕ είναι κατά 1 εκατ. άτομα τον χρόνο, κάνοντας λόγο για αύξηση της «νόμιμης μετανάστευσης» και προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε ποιοι μπορούν να μείνουν και ποιοι να επιστρέψουν». Ο Δ. Καιρίδης τόνισε ότι «το σύστημα προϋποθέτει και επιστροφές» και «όποιος έρχεται στην Ευρώπη δεν σημαίνει και ότι θα μένει στην Ευρώπη», αναφερόμενος στον μηχανισμό των λεγόμενων επιστροφών. Επιβεβαιώνοντας δε τη σύμπλευση στη διαχείριση όλων των αστικών δυνάμεων και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Μεταναστευτικό, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς από την κεντροδεξιά, εκείνη (σ.σ. η Ι. Γιόχανσον) από την παραδοσιακή σουηδική σοσιαλδημοκρατία, συναντιόμαστε ρεαλιστικά, αποτελεσματικά στις λύσεις που χρειαζόμαστε».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Σηματοδοτεί πιο αποφασιστική προώθηση της άδικης πολιτικής»

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σηματοδοτεί την ακόμα πιο αποφασιστική προώθηση της άδικης πολιτικής ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της άδικης πολιτικής, στα βάρβαρα γεωπολιτικά παζάρια που παίζονται στις πλάτες των ξεριζωμένων.

Ολη αυτήν την περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει το νέο βάρβαρο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που ενταφιάζει οριστικά τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και ενισχύει την πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού. Ταυτόχρονα, προωθεί τις διακρατικές συμφωνίες της ντροπής, που νομιμοποιούν το σύγχρονο δουλεμπόριο για την εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα, σε όφελος του κεφαλαίου. Οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού γι' αυτήν την άγρια πολιτική, που αποτελεί το καλύτερο λίπασμα για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, είναι πρόκληση και κυνισμός. Η πείρα του λαού μας από το έγκλημα του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου, από την αθλιότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά, από τις βίαιες επαναπροωθήσεις και τις απελάσεις με τη συνδρομή της Frontex, από την άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών στα γκέτο της Μανωλάδας και αλλού, δεν μπορεί να σβηστεί.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δείξει την αντίθεσή του σ' αυτές τις πολιτικές, ενισχύοντας το ΚΚΕ στις επικείμενες ευρωεκλογές, δυναμώνοντας την πάλη του για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων».

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί την Παρασκευή 12/1 την Πελασγία Φθιώτιδας. Στις 18.30 θα συμμετάσχει σε σύσκεψη φορέων της περιοχής (καφετέρια «Κεντρικό») και στις 20.00 θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό σε συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πελασγίας (ταβέρνα «Το Λιμανάκι», παραλία Πελασγίας).

Την Κυριακή 14/1 στις 13.00 θα παρευρεθεί στη συνεστίαση των Κομματικών Οργανώσεων Νέας Ιωνίας, στην αίθουσα «Ανατόλια» του 5ου Λυκείου Νέας Ιωνίας (Eμμανουήλ Παππά 6 & Φιλελλήνων).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ