ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Ποδαρικό» με κύμα απολύσεων σε μια σειρά χώρων δουλειάς

Από την αγωνιστική παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Hyatt»
Από την αγωνιστική παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Hyatt»
Συνεχίζεται και φουσκώνει το κύμα απολύσεων σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να ξεσαλώνει «πατώντας» στο πλούσιο νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων για να ξεφορτώνεται εργαζόμενους, ειδικά όταν αυτοί διεκδικούν, οργανώνονται και παλεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό, τις πρωτοβουλίες με τις οποίες διεκδικεί την ακύρωση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ και εκλεγμένου μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου, συνεχίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ).

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με την παρουσία του υπουργού, μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της διοίκησης του ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ. Στη συνάντηση, όπως καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ, επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά «η αδιαλλαξία της διοίκησης του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, καθώς και η πραγματική στόχευση της εργοδοσίας που δεν είναι άλλη από την εκκαθάριση κάθε αγωνιστικής και διεκδικητικής φωνής στον χώρο δουλειάς, ξεκινώντας από τον πρόεδρο του Σωματείου, και την καλλιέργεια τρομοκρατικού κλίματος στους εργαζόμενους».

Οσον αφορά τον υπουργό Εργασίας, η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του δεν έχουν κρύψει ποτέ «το ενδιαφέρον και τη στήριξη προς τα εργοδοτικά - επιχειρηματικά συμφέροντα». Ωστόσο, στη συνάντηση «αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η απόλυση εκλεγμένου συνδικαλιστή δημιουργεί κακό προηγούμενο και ως εκ τούτου είναι βάσιμες οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων». Δήλωσε, τέλος, ότι ως υπουργός Εργασίας «δεν μπορεί παρά να μην εγκρίνει απολύσεις εργαζομένων και ιδιαίτερα συνδικαλιστών», αρκέστηκε όμως παράλληλα να παραπέμψει το ζήτημα στη Δικαιοσύνη.

Η Ομοσπονδία, το κλαδικό Συνδικάτο και το επιχειρησιακό Σωματείο σημειώνουν ότι ο αγώνας για να επιστρέψει στη δουλειά ο συνδικαλιστής θα δυναμώσει, ότι «η ταξική αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας για να συνεχίσουμε». «Μέχρι να υπογράψει η εργοδοσία ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους δουλειάς, με βάση τις ανάγκες μας, όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους».

Κλιμάκωση του αγώνα και στο «Grand Hyatt»

Νέα κινητοποίηση οργάνωσε την Παρασκευή 29 Δεκέμβρη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, έξω από το ξενοδοχείο «Grand Hyatt», απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις εργαζομένων, οι περισσότεροι απασχολούνταν σε εργολάβο, και να σταματήσουν η τρομοκρατία και η αυθαιρεσία σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Στη διάρκεια της κινητοποίησης τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν εκπρόσωποι άλλων επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου. Στο πλευρό τους παραβρέθηκε επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκέμβρη, η διεύθυνση του ξενοδοχείου προχώρησε σε μαζικές απολύσεις εργολαβικών, ενώ οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο διεκδικούσαν να αμείβονται με βάση την κλαδική ΣΣΕ, να λαμβάνουν τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος, να τους χορηγούνται αποδείξεις μισθοδοσίας. Παράλληλα, κατήγγειλαν σωρεία παραβάσεων από τις εργολαβικές εταιρείες, όπως αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, διαφορές στις αποδείξεις μισθοδοσίας και στα καταβαλλόμενα ποσά, ψευδή στοιχεία όσον αφορά την ειδικότητα στην οποία δουλεύουν.

Το σχέδιο της εταιρείας, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, ήταν να ξεφορτωθεί εργαζόμενους που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση και να τρομοκρατήσει συνολικά το προσωπικό. Ετσι, μεταξύ των εργολαβικών απέλυσαν καμαριέρα που είναι εκλεγμένη στην κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου αλλά και «μόνιμο» εργαζόμενο που δούλευε τα τελευταία χρόνια στο ξενοδοχείο.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με εργαζόμενους της επιχείρησης και εκπροσώπους της διοίκησης, με τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου, να καταγγέλλει ότι η αντιπροσωπεία που μίλησε στους εργαζόμενους είχε στο ...κατόπι της διαρκώς σεκιουριτάδες μπας και τρομοκρατηθεί το προσωπικό. Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας πρότειναν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν να προσληφθούν από άλλη εργολαβική εταιρεία, κάτι που, όπως σημειώνει ο Γ. Στεφανάκης, πρόκειται για εμπαιγμό.

Η διοίκηση του Συνδικάτου, που βρισκόταν στη συγκέντρωση, αποφάσισε να καλέσει σε κοινή σύσκεψη τις διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων στις 15 Γενάρη με πρόταση για 4ωρη στάση εργασίας και νέα κινητοποίηση μέσα στον Γενάρη, στο υπουργείο Εργασίας.

Απολύθηκε για τις ...πλεξούδες της

Στο μεταξύ, μια ακόμα απόλυση και μάλιστα με ρατσιστικές αναφορές από την εργοδοσία καταγράφηκε στην εκπνοή του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενη εμποροϋπάλληλος απολύθηκε από κατάστημα ένδυσης στην Αττική με την εργοδοσία, όπως φαίνεται σε διαδικτυακά βίντεο, να επιστρατεύει ως «λόγο» της απόλυσης ότι έκανε τα μαλλιά της πλεξούδες τύπου braids, που είναι δημοφιλείς ειδικά στην Αφρική.

Μετά την απόλυση οι συγγενείς της εργαζόμενης έσπευσαν στο κατάστημα για να ζητήσουν τον λόγο.

Εκεί η κάμερα καταγράφει τα εξοργιστικά, ρατσιστικά σχόλια της ιδιοκτήτριας (;) - εκπροσώπου (;) της εταιρείας, η οποία λέει ότι θεωρεί το κούρεμα της εργαζόμενης «λίγο πιο βρώμικο»...

Τα επίμαχα βίντεο δημοσιεύθηκαν στα social media από την αδερφή της απολυμένης υπαλλήλου και δικαιολογημένα προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις απέναντι στην εργοδοσία και κύμα συμπαράστασης στην απολυμένη υπάλληλο.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του!

«Κανένας εργαζόμενος μόνος του! Οι εικόνες που κυκλοφορούν σήμερα από αλυσίδα ρούχων της Αττικής εμποτισμένες με ρατσιστική ρητορεία, δεν είναι ανεκτές! Υψώνουμε τείχος απέναντι στον ρατσισμό, στις απολύσεις και την τρομοκρατία!», σχολιάζει με ανάρτησή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Υποδέχονται τον νέο χρόνο προετοιμάζοντας νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Με το ξεκίνημα του νέου έτους αναμένεται να κορυφωθούν οι προετοιμασίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών για την πραγματοποίηση συντονισμένων κινητοποιήσεων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.

Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση αυτή πήραν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων, που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 10 Δεκέμβρη στη Νίκαια Λάρισας.

Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζουν αυτές για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Διεκδικούν ακόμα προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει τις ζημιές στο 100%.

Για πάνω από δύο βδομάδες παραταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο Πλατύκαμπου Λάρισας

Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις αναμένεται να δοθεί και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία. Εκεί οι αγρότες συνεχίζουν να έχουν απέναντί τους το κράτος, το οποίο, αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η επαρκής αποζημίωσή τους, η θωράκιση της περιοχής από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ταυτόχρονα, με πρόσχημα την «αποκατάσταση» και την «πρόληψη» από μελλοντικές καταστροφές, κυβέρνηση και τοπικές αρχές - με «λαγό» τον νέο περιφερειάρχη - προωθούν σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που στην πράξη προαναγγέλλουν τις επόμενες καταστροφές και ταυτόχρονα επιταχύνουν σχεδιασμούς προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτοί οι σχεδιασμοί μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την αυξημένη τιμολόγησή του, αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης».

Σε αυτό το πλαίσιο, στον κόμβο Πλατύκαμπου παραμένουν για πάνω από δύο βδομάδες τα τρακτέρ των αγροτών των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας. Οι βιοπαλαιστές αγρότες, που βλέπουν τα χωράφια τους (περίπου 180.000 στρέμματα) να παραμένουν κάτω από τα νερά, διεκδικούν μέτρα για να προχωρήσουν η αποστράγγιση των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας, η επαρκής αποζημίωσή τους, η αναπλήρωση του εισοδήματός τους για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά, η θωράκιση της περιοχής από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ