ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Επέκταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, επίθεση σε όλη τη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ

Copyright 2023 The Associated

Παράταση της εύθραυστης συμφωνίας προσωρινής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας για άλλες 48 ώρες ανακοινώθηκε χθες, μετά από διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν και τις προηγούμενες μέρες.

Την ίδια ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί με ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της επίθεσης «σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκεχειρίας.

Από την Παρασκευή που τέθηκε σε εφαρμογή η ολιγοήμερη «ανθρωπιστική εκεχειρία» μέχρι και χθες, το Ισραήλ ανέστειλε τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και προχώρησε η συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων. Η Χαμάς απελευθέρωσε 50 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα και το Ισραήλ 150 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές. Η απελευθέρωση αφορούσε γυναίκες και ανήλικους ομήρους και κρατούμενους και από τις δύο πλευρές, ενώ πέρα από τη συμφωνία η Χαμάς προχώρησε και στην απελευθέρωση ομήρων από την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και ενός ομήρου από τη Ρωσία,

Στα παραπάνω περιλαμβάνονται 11 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθέρωσε χθες η Χαμάς - 9 παιδιά και 2 γυναίκες - και οι οποίοι έχουν διπλή υπηκοότητα: 3 με γαλλική, 2 με γερμανική και 6 με αργεντίνικη. Αντίστοιχα περιλαμβάνονται οι 33 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν χθες από το Ισραήλ, 30 ανήλικα παιδιά και 3 γυναίκες. Απελευθερώθηκαν επίσης άλλοι 6 όμηροι από την Ταϊλάνδη.

Υποδοχή με πανηγυρισμούς στην Δυτική Οχθη για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

Copyright 2023 The Associated

Υποδοχή με πανηγυρισμούς στην Δυτική Οχθη για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους
Αντίστοιχους όρους προβλέπει και η διήμερη παράταση της εκεχειρίας, όπως επιβεβαίωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, με απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα και 60 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων από το Ισραήλ.

Ο Izzat Arshak, στέλεχος της Χαμάς, μιλώντας χθες στο κανάλι «Al-Arabi» δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και για την απελευθέρωση αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών, ωστόσο αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Χαμάς είναι ακόμα παρούσα στη βόρεια Γάζα και ελέγχει την κατάσταση.

Αλλο στέλεχος της Χαμάς, ο Khalil al-Hayya, ανέφερε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση διαπραγματεύεται και μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μόνο γυναίκες και παιδιά.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προανήγγειλε κλιμάκωση της δολοφονικής επίθεσης στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας χθες σε κυβερνητική σύσκεψη ότι «συνεχίζουμε με τον κεντρικό στόχο που έχουμε δηλώσει: Την απελευθέρωση των ομήρων, την εξάλειψη της Χαμάς και φυσικά να διασφαλίσουμε ότι αυτή η απειλή δεν θα επαναληφθεί στη Γάζα (...) δεν θα υπάρξει ένα καθεστώς που να ενθαρρύνει την τρομοκρατία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε προχθεσινή επίσκεψή του σε δυνάμεις του κατοχικού στρατού στη Γάζα, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

Ισχυρίστηκε δε πως «μπορούμε να πετύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου», μολονότι πληθαίνουν εκτιμήσεις ότι παρά τους ισραηλινούς ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση, η Χαμάς διατηρεί τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, ενώ καταγράφονται προβληματισμοί και σε συμμάχους του Ισραήλ για τους «μαξιμαλιστικούς» στόχους που έχει θέσει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Αντίστοιχα πάντως και ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, μιλώντας χθες σε στρατιώτες ανέφερε πως όταν οι επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, μετά το τέλος της εκεχειρίας, «θα είναι μεγαλύτερες και θα λάβουν χώρα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

Ξεπερνούν τους 15.000 οι νεκροί, πάνω από 7.000 οι αγνοούμενοι

Με την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο η ολοκληρωτική καταστροφή που έχουν προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας οι 49 μέρες δολοφονικού σφυροκοπήματος από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε ότι οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 15.000, καθώς κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας εντοπίστηκαν περισσότερα πτώματα Παλαιστινίων στους βομβαρδισμένους δρόμους και στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων.

Μεταξύ των σκοτωμένων περιλαμβάνονται 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες.

Οι δε αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 7.000, πολλοί από τους οποίους παρέμειναν καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια. 4.700 και πλέον άτομα από τους αγνοούμενους είναι γυναίκες και παιδιά.

Η κυβέρνηση της Γάζας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των 7 βδομάδων του βομβαρδισμού το Ισραήλ έριξε 40.000 τόνους εκρηκτικών στον πολιορκημένο θύλακα...

Ηδη πάνω από 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια και τις πόλεις τους (σε σύνολο 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας), η πλειοψηφία των οποίων έχει κατευθυνθεί στη νότια Γάζα, βιώνοντας άθλιες συνθήκες εξαιτίας του απάνθρωπου ισραηλινού αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας χιλιάδες από τους εκτοπισμένους επιχειρούν να επιστρέψουν στις πόλεις τους στη βόρεια Γάζα, αναζητώντας αγνοούμενους συγγενείς τους και θέλοντας να δουν τι έχει μείνει από τα σπίτια και τα χωράφια τους.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός απαγορεύει την επιστροφή στη βόρεια Γάζα, την οποία θέλει να κάνει «νεκρή ζώνη», και σε πολλές περιπτώσεις άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 2 Παλαιστίνιους που επιχειρούσαν να γυρίσουν στις πόλεις τους, καθώς και έναν Παλαιστίνιο αγρότη την ώρα που δούλευε στο χωράφι του στην κεντρική Γάζα.

Σε άλλες περιπτώσεις, Παλαιστίνιοι άμαχοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά ενώ επιθεωρούσαν τα σπίτια τους στην περιοχή του Νοσοκομείου «Αλ Κουντς» και του «Ινδονησιακού» Νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αυξάνεται ο αριθμός των εκτοπισμένων, καθώς άλλοι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να προσπαθούν να σωθούν καταφεύγοντας στη νότια Γάζα, υπό στενή «επιτήρηση» από ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα.

Σταγόνα στον ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Γάζα

Τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται από την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την έναρξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό μετά τις πάνω από 40 μέρες βάρβαρου ισραηλινού αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή μέχρι και χθες κατάφερε να παραδώσει περίπου 190 φορτηγά με βοήθεια στην Πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα, όπου η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική.

Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

«Θα έπρεπε να στέλνουμε 200 φορτηγά τη μέρα για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, εκπρόσωπος της UNRWA, εξηγώντας ότι ακόμα δεν έχουν φτάσει «ούτε πόσιμο νερό ούτε τρόφιμα» σε ορισμένους τομείς.

Τραγική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας. Αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι μόλις 3 μικρά νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν στη βόρεια Γάζα, κι αυτά με τεράστιες δυσκολίες και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Βαριά τραυματισμένοι και ασθενείς παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε νοσοκομεία της βόρειας Γάζας που έχουν σταματήσει εδώ και μέρες να λειτουργούν.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ζητά την άμεση απελευθέρωση των επικεφαλής των Νοσοκομείων «Αλ Σίφα» και «Χαν Γιουνίς» της Λωρίδας της Γάζας, ύστερα από τη σύλληψη τους από τις ισραηλινές δυνάμεις. Οπως αναφέρει, τα μέλη της ιατρικής ομάδας «μεταφέρθηκαν στο σημείο ελέγχου που χωρίζει τη βόρεια και τη νότια Γάζα» στις 22 Νοεμβρίου και από τότε δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για την κατάσταση των κρατούμενων.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τύμπανα πολέμου ακόμα και εν μέσω της εκεχειρίας στη Γάζα

Νέες ισραηλινές επιδρομές στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

Νέα «θερμά» επεισόδια σε κρίσιμα μέτωπα της Μέσης Ανατολής σημειώθηκαν και τις τελευταίες μέρες, εν μέσω της εφαρμογής της εύθραυστης συμφωνίας για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαιώνοντας τον πολύ μεγάλο κίνδυνο για συνολικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Κυριακή νέες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, θέτοντάς το ξανά εκτός λειτουργίας, μόλις 30 ώρες από την επανέναρξη των πτήσεων μετά από παρόμοια επίθεση τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εξαπολύθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την κατεύθυνση των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν, εναντίον του αεροδρομίου και άλλων στόχων στην περιοχή της Δαμασκού.

«Οι δυνάμεις αεράμυνας αντιμετώπισαν τους εχθρικούς πυραύλους και κατέστρεψαν τους περισσότερους από αυτούς», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ισραηλινή επίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Δαμασκού και προκάλεσε υλικές ζημιές. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα από τις επιδρομές.

Από την πλευρά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «καταδικάζουμε σθεναρά την τελευταία προκλητική επίθεση του Ισραήλ σε μια σημαντική συριακή πολιτική υποδομή».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η επίθεση έχει «εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες, ειδικά στο πλαίσιο της απότομης επιδείνωσης της κατάστασης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και της επακόλουθης αύξησης της περιφερειακής έντασης».

Επιθέσεις σε εμπορικά πλοία ισραηλινών συμφερόντων

Την ίδια ώρα ανεβαίνει η ένταση και στην Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, με αλλεπάλληλες επιθέσεις σε πλοία ισραηλινών συμφερόντων, αλλά και με επέμβαση δυνάμεων των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, εμπορικό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων δέχθηκε επίθεση από ιρανικής κατασκευής drone στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με (ανώνυμες) δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οπως αναφέρεται, το πλοίο «CMA CGM Symi», με σημαία Μάλτας, δέχθηκε επίθεση από ένα drone Shaded-136 ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές, χωρίς να τραυματιστούν μέλη του πληρώματος.

Παρότι δεν υπήρξε επίσημη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ο Hazem al-Asad, μέλος του Πολιτικού Γραφείου των Χούθι της Υεμένης, ανάρτησε τη φωτογραφία ενός φλεγόμενου εμπορικού πλοίου, συνοδεύοντάς την με τη λεζάντα «Τι συνέβη στο πλοίο "Symi" που ανήκει στην εταιρεία "Eastern Pacific Shipping" και έχει ιδιοκτήτη τον σιωνιστή επιχειρηματία Idan Ofer στον Ινδικό Ωκεανό;».

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν ανακοινώσει ότι σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, θα στραφούν κατά ισραηλινών συμφερόντων πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και πλοίων που ανήκουν σε συμμάχους του Ισραήλ. Την προηγούμενη Κυριακή, κατέλαβαν στην Ερυθρά Θάλασσα ένα φορτηγό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων.

Σε άλλο περιστατικό, στα ανοιχτά του λιμανιού του Αντεν, στην Υεμένη, ένοπλοι κατέλαβαν την Κυριακή το δεξαμενόπλοιο «Central Park», που ανήκει σε εταιρεία που συνδέεται με το Ισραήλ και τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Eyal Ofer.

Το πλοίο «USS Mason» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, με «τη βοήθεια συμμαχικών πλοίων», επενέβη κατά των ενόπλων που κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο.

Οι ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν με ταχύπλοο, αλλά τους κυνήγησε το αμερικανικό πολεμικό πλοίο και τελικά παραδόθηκαν.

Αρχικές εικασίες για την επίθεση έδειχναν ξανά προς την πλευρά των Χούθι - παρότι το λιμάνι του Αντεν και η περιοχή του δεν ελέγχονται από τους Χούθι, αλλά από τις δυνάμεις που πολεμούν εναντίον τους, με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας - ωστόσο το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε αργότερα ότι η απόπειρα κατάληψης έγινε από Σομαλούς πειρατές.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε, αλλά οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι αυτά τα πέντε άτομα είναι Σομαλοί», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Π. Ράιντερ. «Σαφώς ένα περιστατικό που σχετίζεται με πειρατεία», πρόσθεσε.

Λίβανος: Ισραηλινά πυρά εναντίον περιπόλου της δύναμης του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) κατήγγειλε ότι το μεσημέρι του Σαββάτου μια περίπολος της δύναμης δέχθηκε πυρά από τον ισραηλινό στρατό, κοντά στο χωριό Ayatatoun του νότιου Λιβάνου, στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την UNIFIL, από την επίθεση δεν τραυματίστηκαν κυανόκρανοι του ΟΗΕ, ωστόσο υπέστη ζημιές το όχημά τους.

Με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», η UNIFIL καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά ανησυχητική».

Με φόντο την ολιγοήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η UNIFIL επισημαίνει ότι το εν λόγω περιστατικό «συνέβη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχετικής ηρεμίας κατά μήκος της Μπλε Γραμμής», των συνόρων Λιβάνου - Ισραήλ.

Μόλις την προηγούμενη μέρα, πάντως, ο επικεφαλής της UNIFIL, αντιστράτηγος Aroldo Lazaro, είχε δηλώσει ότι «ανησυχώ για τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση των ανταλλαγών πυρών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής».

«Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση στον Νότιο Λίβανο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες», πρόσθεσε.


ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Μπαράζ φονικών επιδρομών με θύματα πολλούς ανήλικους

Τεθωρακισμένα οχήματα έφτασαν μέχρι και σε νοσοκομεία, ενώ προχωρά και νέα κλοπή παλαιστινιακής γης

Στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν μετά τη νέα επιδρομή του κατοχικού στρατού

Copyright 2023 The Associated

Στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν μετά τη νέα επιδρομή του κατοχικού στρατού
Κλιμακώνονται οι δολοφονίες Παλαιστινίων και η κατοχική τρομοκρατία στη Δυτική Οχθη. Τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή το πρωί από επιδρομή του ισραηλινού στρατού με πλήθος τεθωρακισμένα. Το ίδιο το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) κατέγραψε ότι από τις 7 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις τουλάχιστον 215 Παλαιστίνιοι (55 παιδιά) και άλλοι 8 (ανάμεσά τους και ένα παιδί) από Ισραηλινούς εποίκους...

Στο πλαίσιο της νέας επιχείρησης στην Τζενίν, το βράδυ του Σαββάτου ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έφτασαν μέχρι και στον περίβολο του Νοσοκομείου Ibn Sina αλλά και του κρατικού Νοσοκομείου της Τζενίν, τα οποία απέκλεισαν και δεν μπορούσαν να δεχτούν τραυματίες. Στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν από τα κατοχικά πυρά και 2 νέοι, 20 και 21 ετών, ενώ άλλοι 5 τραυματίστηκαν. Μπουλντόζες του κατοχικού στρατού κατέστρεψαν ξανά δρόμους και υποδομές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Το πρωί έγινε επιδρομή και στην Qabatiya, νότια της Τζενίν, όπου σκοτώθηκε και ένας 25χρονος Παλαιστίνιος γιατρός, ο οποίος δέχτηκε πυρά στην κοιλιά ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από κτίριο κοντά σε σχολείο που περικύκλωσε ο κατοχικός στρατός.

Δεκάδες συλλήψεις είχαν προηγηθεί την Παρασκευή, μεταξύ άλλων και στον παλιό και στον νέο προσφυγικό καταυλισμό Askar, ανατολικά της Ναμπλούς. Αλλοι 3 παραδόθηκαν σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού, αφού προηγουμένως οι κατοχικές δυνάμεις είχαν κρατήσει μέλη των οικογενειών τους ως ομήρους για να τους αναγκάσουν να παραδοθούν.

Χτες το πρωί τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια νέων επιδρομών στη Δυτική Οχθη, μεταξύ άλλων σε Χεβρώνα, Ραμάλα, Τζενίν, Ναμπλούς και Βηθλεέμ. Συνολικά οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι που έχουν κλειστεί σε ισραηλινές φυλακές από τις 7 Οκτώβρη έφταναν χτες τους 3.160.

Νέα επίδειξη αγριότητας έκαναν οι κατοχικές δυνάμεις και σε βάρος ανηλίκων: Σε πυρ που άνοιξε ο στρατός στην πόλη Beit Ummar τραυματίστηκε ένας 16χρονος, ενώ στην Burqa ένα 11χρονο παιδί τραυματίστηκε στην κοιλιά από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών Παλαιστινίων ενάντια στην εισβολή Εβραίων εποίκων σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό. Εβραίοι έποικοι με την προστασία του κατοχικού στρατού επιτέθηκαν εναντίον Παλαιστινίων αγροτών που μάζευαν ελιές στα περίχωρα της πόλης Aqraba, στην επαρχία της Ναμπλούς. Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ξερίζωσαν επίσης εκατοντάδες ελαιόδεντρα σε χωράφια Παλαιστινίων στα χωριά Imatin, Fara'ta και Jit, ανατολικά της Καλκίγια στη Δυτική Οχθη, ώστε να επεκταθεί ο χώρος που στεγάζει κατοχικό φυλάκιο...

Ολα αυτά ενώ στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο κατατέθηκε προϋπολογισμός για νέα κονδύλια για την ανέγερση κι άλλων εποικισμών στη Δυτική Οχθη, με τον υπουργό Οικονομικών Μπ. Σμότριτς να συνδέει τις αντιδράσεις με «προπαγάνδα εχθρικών ΜΜΕ».

Η εξέλιξη πάντως έδωσε αφορμή να διατυπωθούν ενστάσεις με φόντο την όξυνση ευρύτερων παζαριών για την «επόμενη μέρα», όπως αυτές από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε ...«τρομοκρατημένος που μαθαίνω ότι εν μέσω πολέμου η ισραηλινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμεύσει νέα κεφάλαια για να χτίσει περισσότερους παράνομους οικισμούς».


ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Στο επίκεντρο οι όροι για μια «επεξεργασία πολιτικής λύσης»

Διεθνή Διάσκεψη επαναφέρουν οι Ευρωπαίοι, ενιαία στάση του «ισλαμικού κόσμου» επιδιώκει ο Ερντογάν

Η 48ωρη παράταση της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε χτες έδωσε νέα ώθηση και στο παζάρι για την «επόμενη μέρα», στο οποίο όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα γυρεύουν να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις για την ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Ειρηνευτικής Διάσκεψης για το Μεσανατολικό, που αυτή τη φορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές, στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ της Ενωσης για τη Μεσόγειο, στη Βαρκελώνη, υποστηρίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μοναδικός δυνατός και αξιόπιστος εταίρος για την αναζήτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε δε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά την Γάζα όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, διότι δεν διαθέτει ατζέντα για την ειρήνη.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε κι αυτός διαρκή εκεχειρία «ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», εκφράζοντας μάλιστα λύπη για την απουσία του Ισραήλ από τις εργασίες του Φόρουμ. Είπε ακόμα ότι ο δρόμος προς την ειρήνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, αλλά δεν είναι άπιαστος, όπως και ότι «οι δύο λαοί έχουν ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην ίδια γη, άρα οφείλουν να την μοιραστούν», αναμασώντας και ανέξοδες ενστάσεις για τους ισραηλινούς εποικισμούς.

Από τη μεριά τους, ΗΠΑ και Ισραήλ συνέχισαν και όλες τις τελευταίες μέρες να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, ιεραρχώντας «την απελευθέρωση όλων των ομήρων», με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν να σχολιάζει - πριν ανακοινωθεί η παράταση της εκεχειρίας - ότι «εάν σταματήσει η παύση, η ευθύνη για αυτό βαραίνει τους ώμους της Χαμάς, όχι τους ώμους του Ισραήλ».

Στο ισπανικό ΥΠΕΞ η Ισραηλινή πρέσβειρα

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των διαύλων που δυτικά επιτελεία επιδιώκουν να διατηρήσουν και με τον αραβικό κόσμο, είναι οι «τριβές» που εκφράστηκαν ανάμεσα στο Ισραήλ και Ισπανία - Βέλγιο, μετά τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, Πέδρο Σάντσεθ και Αλεξάντερ ντε Κροο, που ζήτησαν διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και μίλησαν για «εντελώς απαράδεκτη δολοφονία αδιακρίτως αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αγοριών και κοριτσιών».

Μετά τον ΥΠΕΞ αντέδρασε σε αυτές και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κρίνοντας ότι «δεν αποδίδουν την πλήρη ευθύνη στη Χαμάς», με το ισπανικό ΥΠΕΞ να καλεί την πρέσβειρα του Ισραήλ στη Μαδρίτη Rodica Radian-Gordon, για να ζητήσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Νετανιάχου.

Το Ισραήλ έστρεψε όμως τα «βέλη» του και κατά του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, όταν σχολιάζοντας την απελευθέρωση από τη Χαμάς μιας 9χρονης Ισραηλινοϊρλανδής, είπε ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν κατηγόρησε τον Βαράντκαρ ότι ...έχασε «την ηθική (του) πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα!», όπως και ότι προσπαθεί «να νομιμοποιήσει» τη Χαμάς και να προσδώσει «κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας!».

Ολα αυτά ενώ, από το βήμα του Φόρουμ, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ, δήλωσε ότι η συνέχιση της στρατιωτικής κλιμάκωσης «δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά καταστροφή, ριζοσπαστικοποίηση και περισσότερες σφαγές με κόστος για τις ζωές Παλαιστινίων και για την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τις ωμότητες που έχει διαπράξει, αν όχι μέσω κυρώσεων, τότε με την άσκηση πίεσης για να αλλάξει κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραϊσί, στον οποίο επισήμανε - σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας - τη σημασία της κοινής στάσης του ισλαμικού κόσμου στις εξελίξεις. Σημειωτέον ότι σήμερα ο Ραϊσί αναμένεται στην Αγκυρα, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου των δύο χωρών.

Αύριο θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την προεδρία της Κίνας (αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου για τον Δεκέμβρη), που ελπίζει με αυτή τη συνεδρίαση «να συμβάλει στην κήρυξη εκεχειρίας».

Ολα αυτά ενώ ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στέφαν Ντουζάρικ, δήλωσε ότι η βοήθεια που το τελευταίο 4ήμερο άρχισε να φτάνει σε ορισμένες βόρειες περιοχές όπου η παράδοσή της είχε διακοπεί για βδομάδες, «μόλις και μετά βίας ανταποκρίνεται στις τεράστιες ανάγκες 1,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων», αφού «η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

Τουρκική «εκστρατεία» για τη Γάζα

Ολα αυτά ενώ στα τέλη της περασμένης βδομάδας δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη συνέντευξη Τύπου από οργανώσεις που ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν τη «Διεθνή Εκστρατεία για τη Διάσωση της Γάζας» (συμμετέχουν και οργανώσεις που συνδέθηκαν με τη γνωστή υπόθεση του «Mavi Marmara», από το 2010). Εκπρόσωποι της «Εκστρατείας» δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν αγοραστεί δύο πλοία από την Αλγερία και ένα πλοίο από την Υεμένη, ότι τώρα προχωρά η διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων αδειών και ότι σκοπός είναι τα πλοία να φύγουν για Γάζα Δεκέμβριο ή Ιανουάριο. Ανέφεραν ακόμα ότι πολλοί γιατροί προσφέρθηκαν να μεταβούν εθελοντικά στην Παλαιστίνη, στο πλαίσιο σχετικής προσπάθειας που ξεκίνησαν η Διεθνής Ενωση Ιατρών και το τουρκικό συνδικάτο ιατρών και υγειονομικών TABIP-SEN, με σύνθημα «Μια μέρα στη Γάζα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η «Εκστρατεία» αυτή δεν συνδέεται με τον πρόσφατα εμφανισθέντα ως διοργανωτή νηοπομπής 1.000 σκαφών από την Αλικαρνασσό (της Τουρκίας) στη Γάζα, Βολκάν Οκτσού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ