ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
Προσόντα

Με καθόλου ...κρυφό καμάρι ο (πρώην) ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλης διατυμπανίζει αυτές τις μέρες «μια σπουδαία διάκριση». Ποια είναι αυτή; Το αντικομμουνιστικό μουσείο της ΕΕ, με την ψευδεπίγραφη επωνυμία «Σπίτι Ευρωπαϊκής Ιστορίας», τον διόρισε μέλος του ΔΣ του. Πρόκειται για το μουσείο εξύμνησης του καπιταλισμού και κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Τα ανιστόρητα «εκθέματα» και το άθλιο περιεχόμενό του προβάλλουν την προκλητική εξίσωση του τέρατος του ναζισμού με τον κομμουνισμό. Οσο για την επιλογή του Παπαδημούλη, σίγουρα ασφαλές κριτήριο αποτέλεσαν τόσο η διαχρονική ευρω-φροσύνη του κόμματος που μέχρι τώρα εκπροσωπούσε, αλλά και του ίδιου του ευρωβουλευτή. Δεν ξεχνάμε άλλωστε τα διαπιστευτήρια που έδωσε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, όταν έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της, διά χειρός Αλ. Τσίπρα, στη λεγόμενη «διακήρυξη του Σιμπίου» - μνημείο αντικομμουνισμού, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το κατάπτυστο κείμενο εκδόθηκε μάλιστα στις 9 Μάη, ανήμερα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, και προκλητικά μιλούσε για «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Πώς λοιπόν η ΕΕ να μην εκτιμήσει τέτοια προσόντα; ΥΓ. Ο Παπαδημούλης δήλωσε χτες ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουμε όμως στοίχημα ότι ο λόγος δεν έχει να κάνει με τη θεωρία των «δύο άκρων» που αναμασάει και ο νέος αρχηγός του, για να χαϊδεύει τα αυτιά των ...νοικοκυραίων σε Ελλάδα και ΕΕ. Το ακριβώς αντίθετο μάλλον συμβαίνει.

Δίχως έλεος

Σχεδόν 8.500 είναι οι συνταξιοδοτήσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας από το 2022 μέχρι και το 2024. Αν σε αυτές προστεθούν οι χιλιάδες παραιτήσεις, κυρίως νοσοκομειακών γιατρών, που βιώνουν την τραγωδία των ελλείψεων, εύκολα γίνεται αντιληπτό το πόσο φούμαρα είναι τα περί «ενίσχυσης των νοσοκομείων» που διακινεί η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2024. Μπροστά στον ωκεανό των συνταξιοδοτήσεων/αποχωρήσεων, η κυβέρνηση προπαγανδίζει 6.500 προσλήψεις, προδιαγράφοντας ότι ο κατήφορος θα συνεχιστεί. Ο προϋπολογισμός απαξιώνει ακόμα περισσότερο την ανάγκη του λαού για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία και ταυτόχρονα προβλέπει ότι τα έσοδα από «αγοραπωλησία υπηρεσιών Υγείας» στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα θα αυξηθούν το 2024 κατά σχεδόν μισό δισ. ευρώ! Δηλαδή, οι ασθενείς - πελάτες θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Προβλέπεται επίσης να αυξηθούν οι εισφορές στον ΕΟΠΥΥ κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος θα συνεισφέρει στα έσοδα του οργανισμού μόλις 600 εκατ. από τα 7 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού! Επομένως, όλη η λειτουργία του φορτώνεται στους ασφαλισμένους με ένα ακόμα «χαράτσι», ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων του καταλήγει στους επιχειρηματίες της Υγείας, από τους οποίους «αγοράζει» υπηρεσίες, σε μια ακόμα έμμεση χρηματοδότηση των ιδιωτών από τους ασφαλισμένους. Οπως και να το δει κανείς, αυτό θα πει «σχέδιο» μέσω (και) του προϋπολογισμού για δίχως έλεος ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, σε βάρος των αναγκών του λαού σε Υγεία και Πρόνοια.

Σημείο ανάφλεξης

Ως «στρατηγικό σημείο ανάφλεξης», όπου για πολλές δεκαετίες συσσωρεύεται ένταση και έχουν πολλαπλασιαστεί οι κίνδυνοι με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη, περιγράφει την Ανατολική Μεσόγειο μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS). Ενδιαφέρον έχουν ορισμένες από τις παρατηρήσεις που κάνει το think tank. Οπως ότι «οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων και οι φιλοδοξίες δεν προκάλεσαν μια μετασχηματιστική περιφερειακή συνεργασία, όπως ήλπιζαν τοπικοί και εξωτερικοί παράγοντες». Φέρνει μάλιστα το παράδειγμα της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο «που ήταν αξιοσημείωτη, αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στη σύγκρουση ανάμεσα στους δύο». Ενώ ως παράγοντα κινδύνου για την περιοχή περιγράφει και τον ανταγωνισμό για τα νέα «διηπειρωτικά πρότζεκτ συνδεσιμότητας», όπως αυτά για τη μεταφορά ηλεκτρισμού, που θα συνδέουν τα δίκτυα Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης. Στην «πυριτιδαποθήκη» της Ανατ. Μεσογείου, δηλαδή, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μαζί και η ελληνική αστική τάξη, «παίζουν με τα σπίρτα» για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, που περνάνε ακριβώς πάνω από εκεί που το Ισραήλ μακελεύει σήμερα τον παλαιστινιακό λαό. Ενας ακόμη σοβαρός λόγος για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και τον λαό της.

Τιτάνες

«Ημουν κι εγώ στην πρεσβεία», αναφωνεί ακομπλεξάριστα ο Κανέλλης των ΝΕΩΝ, περιγράφοντας την εμπειρία που έζησε στα σεμινάρια της ισραηλινής προπαγάνδας. Η χτεσινή σελίδα του στην εφημερίδα είναι όλη αφιερωμένη στην ύλη που ...διδάχτηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ και περιλαμβάνει τα πιο SOS από τα fake news του πολέμου. Περιγράφει λοιπόν μια σειρά από χιλιοπαιγμένες εικόνες και βίντεο που του έδειξαν στην πρεσβεία για να «στοιχειοθετήσουν» ότι η επίθεση των Παλαιστινίων έγινε εναντίον αθώων αμάχων που σφάχτηκαν, βιάστηκαν, αποκεφαλίστηκαν, βασανίστηκαν και όσοι επέζησαν πιάστηκαν όμηροι. Δεν είναι μόνο ότι για όλους αυτούς τους ...τιτάνες της ενημέρωσης η Ιστορία της Παλαιστίνης και του Ισραήλ ξεκινάει στις 7 Οκτώβρη. Είναι και το γεγονός ότι δεν συγκινούνται από τις απανωτές κατραπακιές που τρώνε τα ισραηλινά fake news με διαψεύσεις που κάνουν πάταγο μέσα στην ίδια τους τη χώρα! Για παράδειγμα, στη σελίδα του Κανέλλη δεν πρόκειται ποτέ να διαβάσει ο αναγνώστης για τα «τούνελ της "Χαμάς"» κάτω από τα νοσοκομεία που ήταν ...φρεάτια ασανσέρ, για τα κιμπούτς που κατοικούνται από εκπαιδευμένους στρατιωτικούς, για τα ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού που σκότωσαν δεκάδες αμάχους, βομβαρδίζοντας στα τυφλά τη μέρα της επίθεσης και τόσα άλλα. Προφανώς, στα σεμινάρια της πρεσβείας, το «κάνε πως κοιμάσαι» όταν διαβάζεις τις διαψεύσεις των κατασκευασμένων ειδήσεων, διδάσκεται ως προηγμένη τεχνική στους εγχώριους προπαγανδιστές των ισραηλινών εγκλημάτων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα καταφέρουν να κοιμίσουν και τον λαό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1632 Γεννιέται ο Ολλανδός φιλόσοφος Μπαρούχ Σπινόζα.

1826 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας Κάρλο Λορεντσίνι, δημιουργός του «Πινόκιο».

1859 Δημοσιεύεται «Η καταγωγή των Ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου.

1912 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το Συνέδριο αυτό συνήλθε εκτάκτως λίγες βδομάδες μετά την έκρηξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ενόψει της διαφαινόμενης γενίκευσής του σε ευρύτερη πολεμική σύγκρουση. Η απόφαση του συνεδρίου καλούσε τους «εργάτες όλων των χωρών να αντιτάξουν στον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό τη δύναμη της διεθνούς αλληλεγγύης του προλεταριάτου». Ταυτόχρονα, «προειδοποιούσε» τις αστικές κυβερνήσεις όλων των χωρών πως «λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη και της στάσης της εργατικής τάξης δεν θα μπορέσουν να εξαπολύσουν πόλεμο χωρίς να θέσουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο». Δεν θα περνούσε παρά ενάμισης χρόνος ωσότου η παραπάνω απόφαση της Β' Διεθνούς, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και μετ' επευφημιών από το σύνολο των αντιπροσώπων (συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων «δεξιών» και «κεντρώων»), αποδειχθεί κενό γράμμα. Ωσότου η ηγεσία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία του παγκόσμιου προλεταριάτου γίνει συνένοχη στο έγκλημα, που μόλις προσφάτως είχε καταγγείλει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους.

1947 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ καταδικάζει 10 καλλιτέχνες που αρνούνταν να «συνεργαστούν» με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι, καταδίδοντας τους κομμουνιστές συναδέλφους τους.

1949 Μετά από 5 σχεδόν χρόνια από την έλευσή τους, τα βρετανικά στρατεύματα φεύγουν από την Αθήνα.

1967 Τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Παρισίων και Βαγδάτης για την εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου ανακοινώνει η γαλλική κυβέρνηση, προς μεγάλη απογοήτευση των Δυτικών συμμάχων της.

1969 Επικυρώνεται, με την ταυτόχρονη υπογραφή της σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

1991 Πεθαίνει ο Βρετανός τραγουδιστής των Queen Φρέντι Μέρκιουρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ