ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Υψηλή αβεβαιότητα», «καθοδικοί κίνδυνοι» και ύφεση η μεγάλη εικόνα

INTIME NEWS

Τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό έχουν ως μεγάλο «ερωτηματικό» την πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, εκεί όπου τα μαύρα σύννεφα μαζεύονται, με την κυβέρνηση να επικαλείται τις «αβεβαιότητες» για την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως επισημαίνεται, «ασφαλώς η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τις ενδεχόμενες εξωγενείς κρίσεις», σημειώνοντας ότι η διεθνής οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι σε χώρες της Ευρώπης αυξάνονται, ο πληθωρισμός, αν και αποκλιμακώνεται, συνεχίζει να παραμένει υψηλός διεθνώς, ειδικά σε βασικά είδη διατροφής, ενώ η περιοριστική νομισματική πολιτική επιδρά αρνητικά στην πιστωτική επέκταση.

Ολα αυτά φυσικά αντανακλούν το μεγάλο και ανεπίλυτο πρόβλημα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, αυτό της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που δεν βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο.

Ενώ βέβαια στην εξίσωση μπαίνει και η κατάληξη των παζαριών στο εσωτερικό της ΕΕ για τα νέα μνημόνια διαρκείας, σχετικά με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, εκεί όπου η κυβέρνηση διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου «ευελιξία» στη διάθεση των κεφαλαίων για τις «πράσινες» μπίζνες και τους εξοπλισμούς.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό: «Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα και περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό καθοδικών κινδύνων. Μία πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι λοιπές γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις διακυμάνσεις στις τιμές τροφίμων, καυσίμων και άλλων βασικών εμπορευμάτων, με κίνδυνο να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές σε ευάλωτες οικονομίες. Η αυξημένη γεωοικονομική αστάθεια δύναται να εντείνει τους περιορισμούς στη διασυνοριακή ροή αγαθών, κεφαλαίων, τεχνολογίας και εργαζομένων και να εμποδίσει την πολυμερή συνεργασία για την επίτευξη της ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», όπως βαφτίζονται τα σχέδια για την Ενέργεια και τις «πράσινες μπίζνες».

Σημειώνει ακόμη πως οι κίνδυνοι αυτοί οδηγούν σε «πληθωριστικές πιέσεις» και ο κίνδυνος αυτός «ενδέχεται να οδηγήσει τις νομισματικές αρχές σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ασκώντας πίεση στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και προκαλώντας συνέπειες στην πορεία της ανάπτυξης», προσθέτοντας πως «αν και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες διεθνώς έχουν εξομαλυνθεί μετά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της Ελβετίας τον Μάρτιο 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων έχουν αυστηροποιηθεί και η ζήτηση δανειακών κεφαλαίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, ενώ το κόστος δανεισμού για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες παραμένει υψηλό, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης μίας κρίσης χρέους.

Επιπλέον, στους ανωτέρω κινδύνους, οι οποίοι επιβαρύνουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, περιλαμβάνεται η όξυνση της κρίσης στον κλάδο των ακινήτων στην Κίνα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις «παραδοχές» του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις ΔΝΤ, ΕΚΤ και των υπόλοιπων οργανισμών:

  • Ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) παραμένει κάτω του ετήσιου μέσου όρου 3,8% της περιόδου 2000 - 2019 και αναμένεται να επιβραδυνθεί από 3,5% το 2022 σε 3,0% το 2023 και 2,9% το 2024. Η επιβράδυνση είναι περισσότερο έντονη στις ανεπτυγμένες οικονομίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών οι προβλέψεις αναθεωρούνται για μεν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) ανοδικά, για δε την Ευρωζώνη καθοδικά, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου του ΔΝΤ.
  • «Ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου του ΔΝΤ, εκτιμάται σε 0,7% το 2023 και 1,2% το 2024, από 3,3% το 2022. Οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου του ΔΝΤ. Για την Ισπανία προβλέπεται σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης 2,5% το 2023 και 1,7% το 2024, ενώ για τη Γερμανία προβλέπονται ύφεση 0,5% το 2023 και ανάπτυξη 0,9% το 2024.
  • Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Autumn European Economic Forecast, November 2023), η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχασε τη δυναμική της σε συνέχεια της εύρωστης ανάπτυξης που σημειώθηκε μετά την πανδημία, κατά τα έτη 2021 και 2022. Το υψηλό κόστος διαβίωσης, η ασθενική στήριξη του παγκόσμιου εμπορίου, η περιοριστική νομισματική πολιτική και η σημαντική μείωση της δημοσιονομικής στήριξης επηρέασαν την πορεία της οικονομίας».
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Πράσινο φως» στο επικαιροποιημένο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο «τέλειος συγχρονισμός» χτες, καθώς την ώρα που η κυβέρνηση κατέθετε έναν ακόμα προϋπολογισμό φοροληστείας και ματωμένων πλεονασμάτων στη Βουλή, η Κομισιόν έδινε το «πράσινο φως» και στο αναθεωρημένο «υπερμνημόνιο» που είχε καταθέσει η κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό προβλέπει 5 δισ. ευρώ επιπλέον «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους (ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό που θα πληρώσει ο λαός σε 36 δισ.) με «αντάλλαγμα» 76 ακόμα αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» - προαπαιτούμενα. Ανάμεσά τους το νομοσχέδιο της άγριας φοροληστείας που βγάζει στους δρόμους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, το Κτηματολόγιο και οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό για την επιτάχυνση πλειστηριασμών και το στεγνό καθάρισμα των «κόκκινων» δανείων.

Προβλέπει ακόμη - με προμετωπίδα την υποτιθέμενη αντιμετώπιση των πρόσφατων καταστροφών σε Θεσσαλία και Εβρο - την επιτάχυνση των αλλαγών χρήσεων γης και στην αγροτική παραγωγή, της εμπορευματοποίησης των δασών και της παραπέρα «διείσδυσης» των ΑΠΕ.

Η Κομισιόν έκρινε εξάλλου πως τα σχέδια που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, όπως αυτά για τα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο, συστήματα αποθήκευσης Ενέργειας από ΑΠΕ, παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου κ.ά., ευθυγραμμίζονται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», που «εγγυάται» κέρδη με ουρά για το κεφάλαιο, ενεργειακή φτώχεια και πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα, σπίτια και μετακινήσεις για τον λαό.

Μόλις προχτές άλλωστε ο πρώτος από τους ναυτιλιακούς κολοσσούς, ο όμιλος «Grimaldi», ανακοίνωσε αυξήσεις στους ναύλους της γραμμής Ελλάδας - Ιταλίας (όπως και σε όλες τις εμπορευματικές μεταφορές στη Μεσόγειο) της τάξης του 10% - 15%, μετακυλίοντας το κόστος της νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας 2023/959, που «απλώνει» το άθλιο «εμπόριο ρύπων» και στις ναυτιλιακές μεταφορές.

Αλλα 5,5 δισ. για την εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Ενα «σκασμό» λεφτά καλείται να πληρώσει και το 2024 ο ελληνικός λαός για ΝΑΤΟικής κοπής αποστολές και επιχειρήσεις στις οποίες εμπλέκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από την ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2024, προβλέπονται επισήμως 102.919.580,20 ευρώ να κατευθυνθούν σε «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ/ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΘΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ». Αλλά και τα 5,5 δισ. (5.488.555.952,50 ευρώ) που πάνε υποτίθεται για την «ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ - ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» έχουν μπούσουλα ακριβώς τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και προτάγματα.

Διόλου τυχαία, οι κυβερνήσεις διαδοχικά, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, παίρνουν κάθε χρόνο συχαρίκια στις ετήσιες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ διότι καλύπτουν σταθερά την ευρωατλαντική νόρμα, τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες ως είναι στις στοχεύσεις της λυκοσυμμαχίας. Κι αυτό ενώ, όπως αποδεικνύεται από τις καταγγελίες που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα, από φαντάρους σε κέντρα εκπαίδευσης και μονάδες, τα παιδιά από τις λαϊκές οικογένειες υποχρεώνονται σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, ανεπαρκείς μερίδες φαγητού (κι αυτό κακής ποιότητας), υψηλό κόστος για τα καθημερινά απαραίτητα, όπως καθαριστικά, είδη υγιεινής, τις φωτογραφίες ταυτότητας, αναλώσιμα ιματισμού, ακόμη και το νερό, και μισθό 8,62 ευρώ τον μήνα!

Θυμίζουμε ότι στη φετινή σύνοδο, το καλοκαίρι στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) με βάση τους πίνακες που δημοσίευσε η λυκοσυμμαχία, πίσω μόνο από Πολωνία και ΗΠΑ, σε σύνολο 30 χωρών, με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το 2023.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια φιγουράριζε συνήθως στη δεύτερη (πίσω μόνο από τις ΗΠΑ) ή και στην πρώτη θέση, η φετινή αλλαγή στην κατάταξη δεν οφείλεται στο ότι η Ελλάδα «έκοψε φόρα», αλλά στο γεγονός ότι ΗΠΑ και Πολωνία αύξησαν κατά πολύ τις δαπάνες τους λόγω της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κλιμακώνεται στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα προσωρινά στοιχεία, η Ελλάδα παραμένει μία από τις μόλις 11 χώρες του ΝΑΤΟ που πιάνουν τον ορισμένο ήδη από το 2014 στόχο τους για το 2%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους πίνακες του ΝΑΤΟ, υπολογίζεται ότι φέτος η Ελλάδα θα δαπανήσει 6,7 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, ίσες με το 3,01% του ΑΕΠ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
2,9 δισ. καθαρά κέρδη σε 9 μήνες!

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας των τραπεζών. Καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ - από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ περίπου μόνο το γ' τρίμηνο του έτους - κατέγραψαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου. «Κινητήρια δύναμη» η εκτίναξη των επιτοκίων, με τον λαό να πληρώνει τρεις και τέσσερις παραπάνω δόσεις τον χρόνο σε στεγαστικά και άλλα δάνεια, και τις τράπεζες να μαζεύουν μόνο από τους τόκους 6 δισ. ευρώ σε ένα 9μηνο! Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών ομίλων το δ' τρίμηνο προβλέπεται να είναι ακόμα καλύτερο γι' αυτές και χειρότερο για τον λαό. Την ίδια ώρα, «θεμέλια» και για νέα ρεκόρ κερδοφορίας βάζουν και με τη «συμβολαιοποίηση» των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης που γίνεται αυτό το διάστημα, με την πιστωτική επέκταση σε όρους εξυπηρετούμενων δανείων να ανέρχεται σε 1,5 δισ. το γ' τρίμηνο (έναντι 1,2 δισ. το β' τρίμηνο και -600 εκατ. το α' τρίμηνο), δάνεια που θα πληρώσει ο λαός τοις μετρητοίς και με τα προαπαιτούμενα του υπερμνημόνιου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ