ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Μάταιες προσπάθειες να βγουν από το κάδρο των υπεύθυνων για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη

INTIME NEWS

Μάταιες προσπάθειες να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να βγουν από το κάδρο των υπεύθυνων για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη κάνουν η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μετά την πρόταση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία.

Η πρώτη αντίδραση, μνημείο απύθμενου κυνισμού, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ήταν αυτή του υπουργού Εργασίας Α. Γεωργιάδη, προχτές σε συνέντευξή του στον «Real FM». Ερωτηθείς για την πρόταση του ΚΚΕ, απάντησε:

«Αντί να ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν πραγματικά τους Ελληνες, ασχολούνται με πράγματα που δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο τον μικρόκοσμό τους. Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους 100 συμπολίτες μας, άμα τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για την Εξεταστική ή την Προκαταρκτική Επιτροπή για τα Τέμπη;».

Η χυδαία αυτή δήλωση ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, πρωτίστως από τις οικογένειες των θυμάτων, κατόπιν των οποίων ο Α. Γεωργιάδης προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ισχυριζόμενος χτες ότι ...κάτι άλλο εννοούσε!

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, παρέπεμψε σε όσα είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ότι τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να προσέχουν «τις διατυπώσεις τους, γιατί πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος της παρερμηνείας», αποσιωπώντας ότι στην ουσία της δήλωσης εκφράζεται όλος ο κυνισμός της αντιλαϊκής πολιτικής τους.

Η υποκρισία τους επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ως προς την πρόταση του ΚΚΕ να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ, επιφυλασσόμενη για το περιεχόμενο της πρότασης και όσα λέει. Προφανώς οι θέσεις οι δικές μας και όσα έχουμε να πούμε θα διατυπωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μετά την υπερψήφιση της πρότασης». Δηλαδή θα ψηφίσει την πρόταση αλλά δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση απαιτεί 120 ψήφους. Δεν απαιτούνται δηλαδή οι κυβερνητικοί ψήφοι για να συγκροτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή.

Επιπλέον, έδωσε το πλαίσιο όπου θα κινηθεί η κυβέρνηση, που αξιοποιεί τη λαϊκή ψήφο ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, επαναλαμβάνοντας όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόσφατα στη Βουλή, ότι «η κρίση του ελληνικού λαού έβαλε όλα τα θέματα στη ζυγαριά, και τα θετικά τα οποία πετύχαμε και τα σφάλματά μας. Και τις δύσκολες στιγμές και τις φορές που αναγνωρίσαμε λάθη. Από εκεί και πέρα ο ελληνικός λαός έκανε μια πολιτική ετυμηγορία».

Προσβολή στη μνήμη των 57 θυμάτων, στις οικογένειες και τους συγγενείς τους χαρακτήρισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος τη δήλωση Γεωργιάδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, απάντησε στον υπουργό, που μετέβη χτες στη Βουλή, αναφέροντας ότι η πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής προέκυψε μετά τη συνάντηση του ΚΚΕ με τον Σύλλογο Οικογενειών και Θυμάτων που έχει συσταθεί και ζητούν τη δικαίωση των θυμάτων.

«Στην προσπάθειά σας να διορθώσετε την κυνική δήλωσή σας πέσατε σε αντίφαση», επεσήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος απευθυνόμενος στον Α. Γεωργιάδη. «Οταν ρωτηθήκατε για την Εξεταστική Επιτροπή είπατε πως κανείς δεν ενδιαφέρεται, και σήμερα έρχεστε και λέτε ότι στηρίζετε τη σύσταση της Επιτροπής. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σημείωσε ότι το πρώτο βήμα για τη δικαίωση των 57 θυμάτων είναι να εξεταστούν τα αίτια και, το δεύτερο, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη εάν προκύψουν ποινικές ευθύνες. Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν έτσι κι αλλιώς, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, υπογράμμισε ότι επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενώ τόνισε πως το θέμα απασχολεί και αφορά έναν κόσμο που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των συγκοινωνιακών μέσων που χρησιμοποιούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Αμήχανο το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι απολύτως εκτεθειμένο

Την αμηχανία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό.

Ετσι, χτες σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ, επειδή διαφωνεί με το περιεχόμενό της, ευθυγραμμιζόμενο έτσι με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ΝΔ διαφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης του ΚΚΕ αλλά θα την ψηφίσει, προφανώς σε μια προσπάθεια να καλύψει τις αδιανόητα προκλητικές δηλώσεις του Γεωργιάδη, που προσβάλλουν συνολικά τον λαό.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, για την οποία απαιτούνται 151 βουλευτές (την έχει εξαγγείλει δεκάδες φορές, αλλά δεν την έχει καταθέσει ακόμα), ώστε να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες γύρω από τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ περιορίζει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες μόνο στην εν λόγω σύμβαση, που βεβαίως πρέπει κι αυτή να διερευνηθεί, γι' αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται και στην πρόταση του ΚΚΕ.

Ομως κάνει «μπαμ» το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού δεν αντέχει την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, διότι είναι απολύτως εκτεθειμένο... Ετσι, με διάφορα ακατάληπτα που αναφέρει στην ανακοίνωσή του προσπαθεί να κουκουλώσει τις δικές του ευθύνες, αφού ως κυβέρνηση υλοποίησε την πολιτική «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των Μεταφορών. Γι' αυτόν τον λόγο λέει ότι η πρόταση του ΚΚΕ «οδηγεί στη διάχυση των ευθυνών» και ότι το ίδιο «δεν μπορεί να πάρει μέρος σ' αυτήν τη συμπαιγνία (!) συγκάλυψης...». Μόνο που σε συγκάλυψη ποινικών και πολιτικών ευθυνών οδηγεί η αποσπασματική εξέταση της υπόθεσης των Τεμπών.

Το ακόμα χειρότερο για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι αυτά που λέει έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα των οικογενειών των θυμάτων, που ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και των ευθυνών για όλους! Με βάση αυτό το αίτημα κατέθεσε το ΚΚΕ την πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Αλλωστε, όπως λένε συγκεκριμένα οι συγγενείς των θυμάτων, πρωταρχικός τους στόχος είναι «να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι είναι υπεύθυνοι ή εγκληματικά ανεύθυνοι για το δυστύχημα, να τιμωρηθούν πραγματικά και να μην επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ ξανά τέτοιο έγκλημα».

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην πρότασή της αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «τα αναμφισβήτητα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των άμεσα εμπλεκόμενων στο ατύχημα δεν μπορούν να κρύψουν τις βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν τα εγκλήματα αυτά». Και ότι «είναι επιβεβλημένη η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή, για να διερευνηθούν όλες οι πλευρές που σχετίζονται με το έγκλημα των Τεμπών, σε συνδυασμό και με την παράλληλη διερεύνηση από την Ποινική Δικαιοσύνη, καθώς και τη μήνυση που έχει υποβληθεί από τους συγγενείς των θυμάτων, στην οποία περιέχονται σημαντικά στοιχεία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται συνήγορος του κυβερνητικού εκπροσώπου

Σε σχόλιό του για την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής σπεύδει να δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ για την αναζήτηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών.

Προφανώς ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ ότι η πρόταση του ΚΚΕ, πέρα από την αμαρτωλή σύμβαση 717, επεκτείνεται στην πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και την οποία το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε ως κυβέρνηση, αλλά και συγκυβερνώντας δύο φορές με τη ΝΔ.

Με αυτόν τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ γίνεται ουσιαστικά συνήγορος του κυβερνητικού εκπροσώπου που, στην προσπάθειά του να καλύψει τις ανεκδιήγητες δηλώσεις Γεωργιάδη, δήλωσε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ, διαφωνώντας με το περιεχόμενο!

Η πρόταση του ΚΚΕ, αξιοποιώντας τη σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών από την αντιπολίτευση, επιδιώκει την αναζήτηση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Σε αντίθεση με την πρόταση για προανακριτική επιτροπή που, αν απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, οδηγεί στον ενταφιασμό της έρευνας. Μήπως τελικά αυτό θέλουν στο ΠΑΣΟΚ;

Η πρόταση του ΚΚΕ φυσικά δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλες προτάσεις που θα κατατεθούν, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία πολλάκις έχει εξαγγελθεί, ακόμη όμως την αναμένουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ